Světlý a světlejší kozel - ale má být hnědý

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.4.2015 08:08
pepa.m

XXX.XXX.148.133

Chtěl bych poprosit o radu.
Koupili jsme mladého kozla vloni na podzim. Hnědý plemenný.

Byl světlejší barvy, za což mu srazili třídu, ale jinak super krásně rostlej a hodnej kozel.

Jenže letos mu jdou některé chlupy z rezavé až do bíla - hlavně na krku.

Všiml jsem si, že má všenky, to je v řešení... mohlo by to mít ale i jinou příčinu? Nebo je to genetika? Setkal se s tím někdo?

Máme po něm 3 kůzlata od dvou koz. Od té jedné, kde je jenom jedno, tak je barva kůzlete klasická taková ta světlejší. U druhé kozy, která měla 2, jsou kůzlata od začátku tmavá jako dospělá koza, ale kolem očí a na vršku hlavy, v tom vejru, jsou jakoby rezavé, jedna má dokonce i bílou hnězdičku na čele. To tak pro doplnění. Díky za rady.

16.4.2015 10:33
roklanka

XXX.XXX.46.146

Je to genetika.Když jem začínala s hnědulema, koupila jsem si dvouletého kozla ER, neměl ani jeden bílý chloupek, byl krásně vybarvený, ale jeho potomci (převážně kozlíci a ne všichni)měli malé bílé fleky. Ptala jsem se plemenáře, jak je to možné a bylo mi řečeno, že při šlechtění byl v minulosti použit i bílý kozel, pro zvýšení mléčnosti a teď po letech se to objevuje smajlík. Genetika je mrcha poťouchlá.

16.4.2015 11:20
pepa.m

XXX.XXX.148.133

A tak navrhujete co? Pokud jeho potomci jsou ok ve zbarvení, tak je nechávat do chovu? Jak říkám, ve všem odstatním byl podle hodnotícího super, jen ta barva.

16.4.2015 14:34
roklanka

XXX.XXX.46.146

To, že je světlejší (do zlata), tak moc nevadí, ale bílé chlupy ano, ty by do chovu jít něměly. Já si tenkrát nechala krásně tmavé kozičky, letos se mi objevily bílé chlupy, opět u kozlíků (takže jdou na maso. Koze už je 8 let a je to její 7 laktace a objevily se poprve. Prostě, pokud si necháte do chovu kozičky dobře vyarvené, ještě nemáte jistotu, že se bílé chlupy neobjeví.

anonymní

16.4.2015 15:28
anonymní

XXX.XXX.220.45

Vím, že je to trochu mimo, ale jaký vliv mají bílé chlupy na užitkovost koz
Občas mi tyhle věci přijdou přehnané, jsou kozy na okrasu nebo na mlíko a maso?
Pěkné jaro všem!

16.4.2015 16:03
pepa.m

XXX.XXX.148.133

Vliv zřejmě nemají žádný, respektive jak píše Roklanka, dokonce asi i pozitivní, když se to někdy v minulosti tak udělalo, ale jde o to, že člověk koupí zvířata s PoP, aby mohl i zvířata s nárokem na PoP prodávat a pak se mu narodí kůzlata, která nesplní požadavky a z kozy, která by se dala prodat za 3-4 tisíce je koza za 1 000, - Kč.

16.4.2015 21:34
roklanka

XXX.XXX.46.146

Neklesejte na mysli, ne každá kozička bude bílý chlup přenášet a pokud si budete nechávat kozičky po něm, budete muset k jinému kozlovi, takže se to naředí. Nechávala jsem si po prvním kozlovi asi 7 koziček a dvě občas hodily bílej flek. Je to 50:50. Ale přesně vím, jak se cítíte, před 10 lety jsem na tom byla stejně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík