Dobrý den, zdědila jsem nějaké pozemky-pastviny. Celý život jsem chtěla chovat kozy ve větším měřítku, ale doteď jsem neměla kde, takže jsem měla s přítelem jenom dvě kozičky a bez registrace. Teď jsem přišla k loukám, kde by to šlo a tak by mě zajímalo, jestli má cenu se do toho vůbec pouštět.
Ve stručnosti popíšu, jak bych si to ideálně představovala. U pastvin by se postavilo ustájení a nějaké technické zázemí, kde by byla elektřina a voda, případně dojička? Pořídilo by se stádo dvaceti koz+kozel. Ráda bych měla BIO hospodářství a alespoň část bych si zafinancovala z dotací. Mléko bych prodávala někam do výkupu a z nějaké části dělala sýry, prodávala bych kůzlata a třeba i maso. Toto by mělo uživit dva dospělé lidi.
Myslíte, že je to reálný cíl, nebo jenom moje idylická představa?
Děkuji za Vaše odpovědi.
TBerry
napsal(a):
Dobrý den, zdědila jsem nějaké pozemky-pastviny. Celý život jsem chtěla chovat kozy ve větším měřítku, ale doteď jsem neměla kde, takže jsem měla s přítelem jenom dvě kozičky a bez registrace. Teď jsem přišla k loukám, kde by to šlo a tak by mě zajímalo, jestli má cenu se do toho vůbec pouštět.
Ve stručnosti popíšu, jak bych si to ideálně představovala. U pastvin by se postavilo ustájení a nějaké technické zázemí, kde by byla elektřina a voda, případně dojička? Pořídilo by se stádo dvaceti koz+kozel. Ráda bych měla BIO hospodářství a alespoň část bych si zafinancovala z dotací. Mléko bych prodávala někam do výkupu a z nějaké části dělala sýry, prodávala bych kůzlata a třeba i maso. Toto by mělo uživit dva dospělé lidi.
Děkuji za Vaše odpovědi.
Ještě byste měla napsat, kolik peněz máte k dispozici na počáteční investice, taky jestli máte u pozemků sítě (voda, elektrika) nebo by se musely vést, taky, jestli k nim vede zpevněná cesta. A nejsem sice přes kozy, ale myslím, že jen investice do technického a hygienického zázemí ohledně zpracování mléka (aby vše odpovídalo normám) je docela ranec peněz. A v provopočátcích na dotace určitě spoléhat nemůžete.
A ještě počítejte se skladovacími prostory na slámu a seno: seno a veškerá strava musí být také "bio", tedy nakupovat od biozemědělců nebo si produkovat sám. Aspoň tak do tedy mají známí, kteří mají bio ve skotu, třeba u koz je to jinak. A než začnete investovat, musíte si zjistit, zda vám na pozemcích povolí postavit zemědělské objekty, které zamýšlíte, to byste asi měla úplně jako první. Přeji hodně zdaru.
Uživatel s deaktivovaným účtem

TBerry
napsal(a):
Děkuji za Vaše odpovědi.
"Mléko bych prodávala někam do výkupu a z nějaké části dělala sýry, prodávala bych kůzlata a třeba i maso."
Tuhle část musíte imho promyslet a propočítat mnohem důkladněji. Není až tak problém něco vyrobit, ale aby vás cokoliv uživilo, je potřeba to prodat. Co je "někam do výkupu?" Máte zjištěno, jestli by nějaká mlékárna měla zájem o kozí mléko případně o jak velké množství a jestli jste takové množství schopná dodat? To stejné kůzlata, máte zjištěno, kam byste je prodávala, kolik byste dostala na jatkách, je-li v okolí nějaký odbyt? No a sýry, abyste něco takového mohla oficiálně dělat, nastudujte si tzv. hygienický balíček a pak si spočítejte, jestli je pro vás splnění všech těch norem vůbec reálné, ta vstupní investice nebude malá, a v případě, že ano, pak musíte vymyslet, komu prodat ty sýry a jestli je reálná cena, která by vám aspoň vrátila ty náklady.

Jinak pro představu třeba tady: http://www.eposcr.eu/wp-content/uploads/2011/04/Ekonomika_faremn%C3%ADho_zpracov%C3%A1n%C3%AD_ml%C3%A9ka.pdf.
Díky moc za odpovědi :) K pozemku jsem přišla opravdu před nedávnem, takže zatím pomalu mapuju situaci. Sítě tam jsou, sice je vše už pár let odpojené, ale neměl by prý být problém to znovu zapojit. Pevná cesta k tomu vede, není to tedy asfaltka, ale obyčejná polňačka, která je ale v opravdu dobrém stavu. Momentálně nemám žádné velké peníze, ale příští rok mi končí spoření, kde budu mít 480 000, takže bych využila těchto peněz, ale bojím se aby to nebylo málo. Půjčky si moc brát nechci...
Docela mě překvapilo, že by měl být problém kozí mléko udat, tak nějak mi přijde, že zdravý životní styl je poslední roky moderní a právě kozí mléko by mělo jít na odbyt víc. No je pravda, že jsem asi pořádný idealista a budu muset vše důkladně zvážit, než se do toho pustím. Mám na to rok, tak uvidím.. :).
Záleží na tom, jaké máte životní náklady. Dle mého je 20 koz na uživení málo. Nevím, jakého jste věku, zda plánujete děti nebo ne. Pokud ano, bude třeba koz více. Dále počítejte s tím, že za současné situace vás prodej pouze mléka neuživí. Budete muset vybudovat faremní mlékárnu. Stojí to nejenom peníze, ale spoustu času a starostí a není to hned.
480 tisíc by mělo stačit na vybudování chovatelského zázemí, pořízení základní techniky a kvalitní dojírny, ale i tak bude třeba obracet každou korunu a zvažovat za co ji vydáte, pokud to má fungovat dobře a kvalitně. Mlékárna je pak další "level".
Každopádně je třeba nesázet vše na jednu kartu, protože člověk nikdy neví co přijde...
Ale máte-li chuť a odvahu, jděte do toho. Já jsem tak na 3/4 cesty, je to vyčerpávající, ale naplňující a neměnila bych.
Nejsem pesimistka, ale spíš myslím že Vás to neuživi. Je to velká investice na zázemí provoz a dnešní byrokracii. To se nebavím o chovných zvířatech a v neposlední řadě veterinář. Každodenní práce k nezaplacení. Když si spočitate hodiny strávené kolem chovu stáda tak jste ráda že se Vám vráti peníze aspon za krmivo a ostatní režie. Ano, chovat pro radost to jo, ale na uživení to ne. Možná to vidím špatně mám jen 10 členné stádo, ale jak vidím jak peníze jen letí tak bych do toho nešla. Ale třeba se pletu. Přeji Vám hodně uspěchu a fandím chovu.
Je to ruleta a záleží na mnoha faktorech, ale 20 koz bez zajištěného odbytu jak mléka (sýrů), kůzlat a nezbytného štěstí, vás neuživí. Riziko je velké, stačí jeden pitomej parazit, či chyba v krmení a ze stáda vám zbydou jen oči pro pláč. Je dobré, aby byl aspoň jeden stálý příjem v rodině.

TBerry
napsal(a):
Achjo, no budu to muset ještě pořádně promyslet... jinak přítel by nejradši místo koz prý choval bejky na pořádný stejky, ale i na kozí farmu asi nemáme úplný dostatek financí, natož na ty bejky... moc Vám všem děkuji, za rady a ochotu :).
Úplně nejlíp vám poradí Roklanka, má letité zkušennosti. Já jen dodám, jestli si uvědomujete, že mléko a příjem z něj není celý rok. A sezona vám musí pokrýt i dobu zasušení a kojení.
20 koz - možná uživí jednoho, dva určitě ne.
napsal(a):
Úplně nejlíp vám poradí Roklanka, má letité zkušennosti. Já jen dodám, jestli si uvědomujete, že mléko a příjem z něj není celý rok. A sezona vám musí pokrýt i dobu zasušení a kojení.
20 koz - možná uživí jednoho, dva určitě ne.
Asi máte pravdu. já všechno vidím moc idealisticky, teď jak přišly ty pozemky, tak jsem se pro to nadchla, ale asi si úplně nedokážu představit, co to obnáší. Jak zmiňuji výše, mám dvě kozy a to ze mě zkušenou neudělá, stále věřím, že takhle jednou budem žít s nějakou naší farmičkou, ale příští rok to asi tedy nebude.. Ale jsme mladí lidé a věřím, že jednoho dne to snad vyjde :).
Když budete mít někdy cestu, přijeďte se podívat jak to probíhá v reálu. Jsme z východních Čech. Kozí farmu jsem začala budovat když se mi narodilo třetí dítě. Teď jsou mu 4 roky. K tomu jsem ještě začala studovat vysokou školu. V současné době máme celkem 50 koz,20 dojících. V červnu si chci nechat schválit prodej mléka ze dvora a přes léto vybudovat sýrárnu. Pokud máte chuť do toho jít, nenechte se odradit, je to náročné, ale ne nemožné. Můžete to dělat při práci, postupně získávat zkušenosti, ošahat si to, zvětšovat stádo a budovat potřebné zázemí. Až budete pevná v kramflecích, můžete to zkusit rozjet naplno.