Příznaky blížícího se porodu selhaly

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2015 08:56
sansa

XXX.XXX.64.23

Dobrý den, v lednu jsme vykoupili od, chovatele, z hrozných podmínek mladou, malou, hnědou kozičku s tím, že v březnu bude mít kůzle.Podle onoho pána byla obskočena v šesti měsících jejího života, pro mě je to strašně brzo a za normálních okolností bychom nikdy takovou kozenu nekoupili, ale kdybyste viděli ty podmínky, určitě byste ji tam nenechali.První cesta byla na veterinu a od té doby už se má jen jako v bavlnce, vyrostla, zakulatila se, nalilo se vemínko, před deseti dny z ní vycházel hlen a v té době taky spadlo bříško a ukázaly se hladové jámy...a nic, pipka od té doby suchá, břicho je zase v normálu, hladové jámy zmizely a kozena se tváří jako, že ani není březí.Přežvykuje, bobkuje, žere stále to stejné a stejně, je prostě v pohodě.Jestli máte někdo stejnou, nebo podobnou zkušenost a víte proč to tak je, budu ráda, když napíšete.Děkuji.

20.4.2015 21:02
tussi

XXX.XXX.37.250

Nechovame kozy moc dlouho, takze se radim se zkusenejsima. A jeden zkuseny mi rekl, ze hlen muze vychazet 14 dni pred porodem.
Ale osobne bych asi plasila a splasila veta s UTZ.
(kdy mela byt nahonena asi neni znamo, ze?).

21.4.2015 05:59
sansa

XXX.XXX.64.23

tussi napsal(a):
Nechovame kozy moc dlouho, takze se radim se zkusenejsima. A jeden zkuseny mi rekl, ze hlen muze vychazet 14 dni pred porodem.
Ale osobne bych asi plasila a splasila veta s UTZ.
(kdy mela byt nahonena asi neni znamo, ze?).

Kdy byla kozena připuštěna nevíme, oslovili jsme veterináře, že potřebujeme ultrazvuk, ale jak slyšel, že na kozu a ne na papírového pejska, nebo na čistokrevnou kočičku, tak se začal vymlouvat, máme ještě jednoho veterináře, ten se na kozenu díval /ultrazvuk nevlastní/, prý je koza v pořádku a máme čekat, protože jsem jenom čekat nechtěla, tak píšu sem, kdyby někdo věděl nějakou, babskou, radu.Dřív ultrazvuky nebyli a kozy se chovaly.Děkuji Vám za odpověď.

21.4.2015 09:10
roklanka

XXX.XXX.46.65

To, že se nalilo vemínko, ještě nemusí nutně znamenat, že březí je, ani to, že byla obskočená.Hlen může odcházet i 6 týdnů před porodem. Nechala bych to na přírodě, pokud koza vypadá OK, není důvod k panice.Znám pár chovatelů.kterým vet se sonem řekl, že koza březí není a byla,.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2015 19:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky jsem měla jeden rok zcela bezpříznakovou březost. Připouštěli jsme z ruky, koza jančila, hospodář ( zkušený) od kozla říkal, že jsme přišli pozdě, že už se neprská. V domění, že se skok nevyvedl, jsem ji nezasušila, dojila chudinka celou zimu. Březosti, natož blížícímu porodu, nenasvědčovalo vůbec nic, jeden den jsem ji ještě podojila a druhý den ráno pod ní stálo kůzle.

22.4.2015 09:02
sansa

XXX.XXX.64.23

Děkuji všem za odpovědi.Uklidnila mě Roklanka, že hlen vychází i 6 týdnů před porodem.Dnes ráno se jí hlen objevil znovu, tak snad se porod blíží.

25.4.2015 20:06
dadu

XXX.XXX.250.70

Přidám taky svou zkušenost : Kozenku mám 78 let, připouštěla jsem ji vždy na druhé prskání, vždy porodila přesně na den. Loni jsem opět první prskání přešla a čekala na druhé.... Pořád nic, až jsem se "dočkala" asi po 6 - 7 týdnech, tak jsme frčely za kozlem. Letos bříško nic moc, v termínu (tahle středa) nic - vemínko nenalité, pipka nenaběhlá a suchá, hladové jámy nebyly. Pouze nesežrala svou denní dávku sena. Tak jsem pro jistotu nedala jádro. Ve čtvrtek se vemínko z půlky nalilo, pipka malinko zvětšená, ale suchá, hladové jámy žádné, tak jsem si říkala, že o víkendu bychom to mohly zvládnout. V pátek ráno to samé a když jsem v deset večer přijela z práce (samozřejmě moje první cesta byla jako vždy do chléva), tak na mě koukalo kůzlátko Suché, napapané, spokojené Takže tentokrát to holka zvládla bez jakýchkoliv příznaků...

29.4.2015 19:40
dadu

XXX.XXX.250.70

Teď teprve koukám, že se mi vloudil nějaký škodolibý šotek - samozřejmě, že kozenku nemám 78 let, ale 8 let

2.5.2015 14:08
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Mě se také dostal kozlík ke kozence, která měla 1/2 roku, do dneška nevím jak, kdy, ale jsou šikovní.Nikdy jsem si nevšimla, že by utekl, vždy na svém místě, nikdy u ní.Přesto na Silvestra jednoho roku mě čekalo velikánské překvapení, poskakující, napapkaná dvě kůzlátka.A její matku u každého porodu hlídám a tato vše sama zvládla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík