Dobrý den, v lednu jsme vykoupili od, chovatele, z hrozných podmínek mladou, malou, hnědou kozičku s tím, že v březnu bude mít kůzle.Podle onoho pána byla obskočena v šesti měsících jejího života, pro mě je to strašně brzo a za normálních okolností bychom nikdy takovou kozenu nekoupili, ale kdybyste viděli ty podmínky, určitě byste ji tam nenechali.První cesta byla na veterinu a od té doby už se má jen jako v bavlnce, vyrostla, zakulatila se, nalilo se vemínko, před deseti dny z ní vycházel hlen a v té době taky spadlo bříško a ukázaly se hladové jámy...a nic, pipka od té doby suchá, břicho je zase v normálu, hladové jámy zmizely a kozena se tváří jako, že ani není březí.Přežvykuje, bobkuje, žere stále to stejné a stejně, je prostě v pohodě.Jestli máte někdo stejnou, nebo podobnou zkušenost a víte proč to tak je, budu ráda, když napíšete.Děkuji.
tussi
napsal(a):
Nechovame kozy moc dlouho, takze se radim se zkusenejsima. A jeden zkuseny mi rekl, ze hlen muze vychazet 14 dni pred porodem.
Ale osobne bych asi plasila a splasila veta s UTZ.
(kdy mela byt nahonena asi neni znamo, ze?).
Kdy byla kozena připuštěna nevíme, oslovili jsme veterináře, že potřebujeme ultrazvuk, ale jak slyšel, že na kozu a ne na papírového pejska, nebo na čistokrevnou kočičku, tak se začal vymlouvat, máme ještě jednoho veterináře, ten se na kozenu díval /ultrazvuk nevlastní/, prý je koza v pořádku a máme čekat, protože jsem jenom čekat nechtěla, tak píšu sem, kdyby někdo věděl nějakou, babskou, radu.Dřív ultrazvuky nebyli a kozy se chovaly.Děkuji Vám za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky jsem měla jeden rok zcela bezpříznakovou březost. Připouštěli jsme z ruky, koza jančila, hospodář ( zkušený) od kozla říkal, že jsme přišli pozdě, že už se neprská. V domění, že se skok nevyvedl, jsem ji nezasušila, dojila chudinka celou zimu. Březosti, natož blížícímu porodu, nenasvědčovalo vůbec nic, jeden den jsem ji ještě podojila a druhý den ráno pod ní stálo kůzle.
Přidám taky svou zkušenost : Kozenku mám 78 let, připouštěla jsem ji vždy na druhé prskání, vždy porodila přesně na den. Loni jsem opět první prskání přešla a čekala na druhé.... Pořád nic, až jsem se "dočkala" asi po 6 - 7 týdnech, tak jsme frčely za kozlem. Letos bříško nic moc, v termínu (tahle středa) nic - vemínko nenalité, pipka nenaběhlá a suchá, hladové jámy nebyly. Pouze nesežrala svou denní dávku sena. Tak jsem pro jistotu nedala jádro. Ve čtvrtek se vemínko z půlky nalilo, pipka malinko zvětšená, ale suchá, hladové jámy žádné, tak jsem si říkala, že o víkendu bychom to mohly zvládnout. V pátek ráno to samé a když jsem v deset večer přijela z práce (samozřejmě moje první cesta byla jako vždy do chléva), tak na mě koukalo kůzlátko Suché, napapané, spokojené Takže tentokrát to holka zvládla bez jakýchkoliv příznaků...
Mě se také dostal kozlík ke kozence, která měla 1/2 roku, do dneška nevím jak, kdy, ale jsou šikovní.Nikdy jsem si nevšimla, že by utekl, vždy na svém místě, nikdy u ní.Přesto na Silvestra jednoho roku mě čekalo velikánské překvapení, poskakující, napapkaná dvě kůzlátka.A její matku u každého porodu hlídám a tato vše sama zvládla.