Průjem u měsíčního kůzlete

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

nikina10

7.5.2015 20:50
nikina10

XXX.XXX.193.222

Dobrý den, potřebuji radu ohledně měsíčního kůzlátka a průjmu.
Včera jsem si domu přivezla dvě měsíční kozičky(od jedné kozy), jedna je ale o něco větší, silnější. Původní majitelé mi tvrdily, že kozičky už v pohodě žerou seno, šrot, ale od nás nic takového nechtějí a včera půl dne a dnes celý den byly na trávě(plus nějaké stromky, keříky) a ta menší kozička dostala zelený průjem, je taková nahrbená, mám obavy abych o ní nepřišla. Teď je mám obě zavřené s přístupem jen k senu, drcenému obilí a vodě. Mám je nechat teď pár dní zavřené bez trávy nebo jim mám něco podat? Děkuji za rady.

8.5.2015 09:34
roklanka

XXX.XXX.46.1

Jen blbec a ne chovatel. vám. jako laikovi mohl toto říct. Měsíční kůzle ještě není dostatečně zvyklé na takovéto krmení a podrazíteho, což při pořízení kozičky na chov je dost důležité. Průjem je u mláďat život ohrožující a je třeba ho pokud možno hned zastavit. Takže žádné jádro, jen seno a vodu. Urychleně by to chtělo sehnat alespoň mléčné granulky (startér) a pozvolna je na ně naučit.Kdyby jste se před pořízením kůzlat poradila s odbornou literaturou, věděla by jste, kdy se kůzlata do chovu odstavují.

8.5.2015 09:46
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Ach jo, tohle taky nechápu. Někdo se zbaví takhle malých kůzlat zřejmě aby měl pro sebe mléko od kozy a je mu úplně jedno, že třeba pojdou

nikina10

8.5.2015 11:38
nikina10

XXX.XXX.193.222

Měla jsem si zjistit víc info, ale já se paní ptala jestli nejsou ještě moc maličký, že bych nerada aby se jim něco stalo, je mi z toho na nic. Kozička nemá teď přístup ke trávě je na seně a vodě, nechtěla pít, tak jsem jí dala do teplé vody trochu soli a hned ji vypila, nemůže být na škodu, když zase bude třeba pít moc? má teď plné bříško, seno taky chroupe, tak snad se jí ten průjem zastaví, někdo doporučuje podat smektu, ale zatím se mi nechce do ní nic cpát.

roklanka: můžete mi prosím napsat nějakou konkrétní značku těch mléčných granulí? děkuji.

8.5.2015 13:06
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Zkusila bych klidně i mléčnou náhražku pro jehňata/kůzlata např. mikrop ovis, Telfid J Acid...
a dávat z flašky, nebo do misky.

nikina10

8.5.2015 13:13
nikina10

XXX.XXX.193.222

Je jim měsíc a týden, začínat teď s umělým mlékem se mi nechce, mám s tím špatnou zkušenost, mám obavy že tím spíše bych vyvolala průjem i u toho druhého, ale kdyby byly nějaké granule s obsahem mlíka, tak to bych jim pořídila.

8.5.2015 13:19
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

No nevím, píšete, že jste si je přivezla včera, předpokládám, že jsou bez mléka jenom jeden den. Je to vaše věc.

Telfid® J Acid - kompletní mléčná krmná směs pro jehňata a kůzlata 10 kg - krmné sušené mléko pro dokrmování jehňat se podává jehňatům již pokud jsou pod bahnicemi a po odstavu. Vycházíme z myšlenky, že nejpřirozenější složkou mléčné krmné směsi pro jehňata by mělo být sušené mléko a jeho deriváty (syrovátka). Proto také Telfid J Acid obsahuje více než 70% mléčných složek. Současně Vám nabízíme okyselenou variantu, která lépe vyhovuje zvířatům z důvodu prevence gastrointestinálních chorob, vůči kterým jsou mláďata v tomto věku náchylné. Taktéž mléčná směs obsahuje vysoký obsah probatik, které příznivě upravují střevní mikroflóru. Samozřejmostí je nízký obsah mědi.Úspěšným odchovem jehňat zhodnotí ovčák své celoroční úsilí a vytváří předpoklady úspěchu období dalšího. Pokud bahnice mají nedostatek mléka, jehňata zůstanou bez matky či při vícečetných porodech, je třeba mít po ruce kvalitní mléčnou směs, kterou Vám nabízíme. Tato náhražka mléka se úspěšně využívá i pro kůzlata a vyzkoušeli ji i chovatelé daňků a další chovatelé spárkaté zvěře.Složením plně odpovídá nutričním potřebám jehňat a je možno ji použít jako plnou náhradu mléka.

nikina10

8.5.2015 13:33
nikina10

XXX.XXX.193.222

Přivezla jsem si je ve středu(s použitím UM u zvířat mám zkušenost-špatnou, nikdy to nenahradí mateřské mléko), proto mám strach abych jim tím nepřitížila, i když samozřejmě nemám problém jim něco co by jim pomohlo koupit, koukala jsem na ten Mikrop Ovis, musela bych ho objednat přes internet, takže bych ho měla nejdříve ve středu, ona je velká pravděpodobnost, že to UM ani chtít nebudou. Původní majitelka se k tomu postavila tak, že to nemám dramatizovat a nechat je na seně a vodě a nechat je rozežrat smajlík napadlo mě že bych jí kozičky odvezla a vzala si je třeba za měsíc, ale to se asi neujme.

8.5.2015 13:46
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

No vidíte a já mám s UM zas tu nejlepší zkušenost. Odkojila už jsem na ní několik flaškáčů a s průjmy nebyl nikdy nejmenší problém.

nikina10

8.5.2015 14:06
nikina10

XXX.XXX.193.222

To je jedině dobře a máte osobní zkušenost i s tím Mikrop OVIS? ono je taky něco jiného když se jím dává hned o narození nebo až po odstavu, když na to nejsou zvyklý, nejraději bych je odvezla zpět.

nikina10

8.5.2015 15:51
nikina10

XXX.XXX.193.222

Od včerejška jsem zaznamenala menší pokrok v tom průjmu, už to nemá tak řídké, takže budu dál pokračovat jen v senu a vodě a mám tedy nasadit to umělé mléko?

nikina10

8.5.2015 15:58
nikina10

XXX.XXX.193.222

nikina10 napsal(a):
Od včerejška jsem zaznamenala menší pokrok v tom průjmu, už to nemá tak řídké, takže budu dál pokračovat jen v senu a vodě a mám tedy nasadit to umělé mléko?

Oprava: ne od včerejška ale OPROTI včerejšímu večeru.

8.5.2015 15:59
kelišová

XXX.XXX.155.253

nikina10 napsal(a):

Nemáte v okolí někoho kdo by prodal kozí mléko? nebo kupte plnotučné v automatu či krabici.Určitě to mají s trávy, naši 3 měsíční se s ní taky po...

8.5.2015 16:05
roklanka

XXX.XXX.46.228

Koupila bych jim granulky a už bych je na umělé mléko nepřeváděla.
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/energys-jehne-doplnkova-krmna-smes-pro-vykrm-jehnat-a-kuzlat-25-kg/d-78421/
Pořiďte si ještě Farmatan (na průjem) a nějaký rehydratační prostředek (na doplnění elektrolytů po průjmu) a něco na podporu trávení (Rumin, uniruminal, prodigestan)
To by měl mít každý chovatel malých přežvýkavců po ruce.
Udělala jste dobře, že jste vodu mírně osolila a dávejte jí teplou, vypijou jí víc.
Granulky krmte do tří měsíců a pak teprve jádro, je na vás, jestli je naučíte na mačkané, celé, nebo hrubý šrot. Zvykat je musíte pomalu, po troškách
Udělala jste chybu, když jste kozičky nechala tak dlouho na zeleném (pokud nebyly u bývalé ''chovatelky'' zvyklé venku) Vše se musí dělat pozvolna.

nikina10

8.5.2015 16:08
nikina10

XXX.XXX.193.222

kelišová napsal(a):
Nemáte v okolí někoho kdo by prodal kozí mléko? nebo kupte plnotučné v automatu či krabici.Určitě to mají s trávy, naši 3 měsíční se s ní taky po...

V okolí kozy právě vůbec nemáme, průjem dostala určitě po té trávě, protože dva dny nejedla nic jiného, ale teď už pěkně jí seno a zdá se že se jí ta stolice zahušťuje. Druhá kozička ta je v naprostém pořádku, baští drcené obilí, seno i oždibuje nízkou travičku.
Potřebovala bych vědět zda by bylo vhodné jim to umělé mlíko ještě pořídit nebo už je nechat jen na tuhé stravě.

nikina10

8.5.2015 16:15
nikina10

XXX.XXX.193.222

roklanka napsal(a):
Koupila bych jim granulky a už bych je na umělé mléko nepřeváděla.
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/energys-jehne-doplnkova-krmna-smes-pro-vykrm-jehnat-a-kuzlat-25-kg/d-78421/
Pořiďte si ještě Farmatan (na průjem) a nějaký rehydratační prostředek (na doplnění elektrolytů po průjmu) a něco na podporu trávení (Rumin, uniruminal, prodigestan)
To by měl mít každý chovatel malých přežvýkavců po ruce.
Udělala jste dobře, že jste vodu mírně osolila a dávejte jí teplou, vypijou jí víc.
Granulky krmte do tří měsíců a pak teprve jádro, je na vás, jestli je naučíte na mačkané, celé, nebo hrubý šrot. Zvykat je musíte pomalu, po troškách
Udělala jste chybu, když jste kozičky nechala tak dlouho na zeleném (pokud nebyly u bývalé ''chovatelky'' zvyklé venku) Vše se musí dělat pozvolna.

Děkuji za názor, kozičky byly u původní majitelky na pastvě už od narození denně, takže na trávu zvyklý byly, ale pani mi říkala že jedly seno a hodně jedly šrot(a hlavně pily mléko), ale u nás nic krom té trávy nechtěly, teď jak je mám v malé ohrádce a s přístupem jen k senu tak je to donutilo jíst i seno a pít, ale je zajímavé že nemá průjem i ta druhá, ale je o poznání větší, silnější, ta menší může být citlivější a taky stres mohl udělat své, vezla jsem je domu 150km.
Na UM se mi je právě nechce učit, ale ty granule určitě pořídím, budu jim dopřávat jak jen to půjde(samozřejmě s rozumem), aby se z toho dostaly a nijak je to nepoznamenalo.

8.5.2015 22:36
roklanka

XXX.XXX.46.228

Nebo můžete pořídit tyto Ovistart http://www.bodit.cz/ovistart-PID136.html.

nikina10

8.5.2015 23:01
nikina10

XXX.XXX.193.222

roklanka napsal(a):
Nebo můžete pořídit tyto Ovistart http://www.bodit.cz/ovistart-PID136.html.

Díky moc, kontaktovala jsem prodejce, bohužel je to všechno na dlouhé lokte, kozička už je bez průjmu, ale nevím co dál, co do doby než seženu nějaké ty granule ať už mléčné nebo nemléčné, nevím jak dalece jim to mléko chybí a zda jim nemám zkusit třeba udělat um pro mimča(doma mám UM Milasan z Německa), zase z nich nechci dělat pokusné králíky, od několika lidí jsem slyšela, že jim mám dát plnotučné mléko z krabice, ale to mi přijde úplně mimo a zadělala bych jim akorát na průjem, nebo se mýlím?

8.5.2015 23:30
roklanka

XXX.XXX.46.228

Nevím jak dlouho jsou bez mléka, ale já bych už zůstala na senu, zeleném + trochu jádra a vydržela bych než dorazí granulky. Bála bych se jim dělat guláš v trávení v době, kdy se rozbíhají žaludky. Krabicák se dává z nouze, když není jiné mléko. Stalo se mi, že mi koza odstavila sama měsíční kůzle a já si toho blbec všimla pozdě, kozička rostla pomalejiv prvním roce, ale dotáhla to v druhém a je z ní hezká koza i když matku nedorostla, ale mléčností jí předežene.

nikina10

9.5.2015 08:59
nikina10

XXX.XXX.193.222

roklanka napsal(a):
Nevím jak dlouho jsou bez mléka, ale já bych už zůstala na senu, zeleném + trochu jádra a vydržela bych než dorazí granulky. Bála bych se jim dělat guláš v trávení v době, kdy se rozbíhají žaludky. Krabicák se dává z nouze, když není jiné mléko. Stalo se mi, že mi koza odstavila sama měsíční kůzle a já si toho blbec všimla pozdě, kozička rostla pomalejiv prvním roce, ale dotáhla to v druhém a je z ní hezká koza i když matku nedorostla, ale mléčností jí předežene.

Bez mléka jsou od středy, granule ty nemléčné mám objednané(budu ráda když budou do pátku příštího týdne) a s těma mléčnýma zatím nevím, je víkend takže o to se to vše prodlouží. Zatím jím dávám seno, trochu jádra, trávy jen malinko raději. Doufám že jim ty granule pomůžou v růstu, koukala jsem, že ty granule Energys jehně dělaj i pak pro větší kozy a ovce (Energys Ovce Uni), takže po těch třech měsících bych jim pak asi koupila i ty a nějakou dobu bych jim to dávala ke všemu ostatnímu, aby měli pořád nějaký příjem vitamínů a minerálů. Můžu jim už teď pořídit nějaký liz?

nikina10

9.5.2015 11:43
nikina10

XXX.XXX.193.222

Tak se mi dnes podařilo sehnat ty granule Energys Ovce Uni(v týdnu budu mít En.Jehně) a koupila jsem jim krmnou kamennou sůl. Chtěla bych jim pořídit i nějaký minerální liz, je jich víc druhů, můžou všechny(s mědí, bez mědi, extra...)?

9.5.2015 12:18
roklanka

XXX.XXX.46.228

Kozám s mědí, potřebují jí.

nikina10

9.5.2015 12:21
nikina10

XXX.XXX.193.222

roklanka napsal(a):
Kozám s mědí, potřebují jí.

Dobře, v pondělí jí koupím smajlík

Přidejte reakci