Ovce, předčasné krytí? Prosím poraďte...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2015 10:53
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Dobrý den, manžel si zakoupil 4 jehňata, dvě ovce a dva beránky.Jeden z beranů půjde na podzim do mrazáku, druhý má zůstat u jehniček.Jsou všeci společně na pastvině, jaká je možnost předčasného nakrytí, co se týče věku.Všeci mají zatím 3 měsíce.Ovce a berani nejsou příbuzní.Jde mi o to, zda je nutno beránky nějak izolovat, aby třeba ovečku nenakryli předčasně a ta pak třeba u porodu neumřela, nebo neměla problém příjmout jehňata.Jsou na pastvině společně, mají k dispozici 1 dřevěný přístřešek(zatím) Dále by mě mě zajímalo, zda bude lepší přístřešků postavit více, kvůli porodům, aby měli ovečky soukromí a mohly si zalíst jinam než rodit se všemi v jednom přístřešku.Vzrostlé stromy na pozemku nejsou, jen staré třešně co soukromí fakt neposkytují smajlík Na porody nebudu a nechci nic odvádět do stodoly i když ta možnost je(pokud by byla fakt nutnost)chtěli bychom volný odchov na pastvině, do budoucna.Pokud je nutno beránky izolovat, tak na jak dlouho, kdy je můžu vpustit do stáda aby předčasné krytí ovečky neohrožovalo?Poslední otázka, zda je pravda, že ke krytí se smí používat pouze plemenný beran?Ovečky jsou pouze pro naši potřebu ale narazila jsem na něco o tom, že krytí neplemeníkem je snad nezákoné či co.Děkuji všem za případné názory

12.5.2015 12:21
ovcezkopce

XXX.XXX.168.4

Dobrý den.
Čiperný beránek vám obskočí i ve věku tří měsíců. Ovce by měla být plodná později, ale pětiměsíční už bych se bála držet spolu s beranem. Všechno záleží na plemeni (pohlavní dospívání, sezónnost či asezónnost říje). Ovce by měla mít aspoň 10 měsíců při připuštění, velká plemena by měla být starší - zase záleží, jak dobře je narostlá v poměru k obvyklé váze a velikosti plemene.
Na porody vám pro dvě ovce stačí 1 bouda, stejně si ovce porodí, kde se jí zlíbí.

Ke krytí byste měla používat pouze uznaného plemenného berana s papíry. Všechna zvířata i pro svou potřebu musíte mít registrovaná v Hradišťku a opatřená známkami. Dodržování poslední informace je zákon, ale je to na každém chovateli, jak se zařídí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2015 12:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z beranů udělejte skopce, protože letos jehničky nepřipouštějte. Kor jestli je to nějaké masné plemeno, nechte je narůst.

12.5.2015 13:08
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Děkuji za reakce, ovce se chystám registrovat, mám kozy, ty již registrované jsou, jen čekám až přijede známej jim nacvakat známky.To mám těm 3měsíčním beranům tedy asi dát kastrační gumičky, že?Koupila jsem je na odrohování kozy...není to pro beránky abnormálně bolestivé, už jen ta představa je strašidelná...

Přidejte reakci

Přidat smajlík