El

XXX.XXX.64.137
Dobrý den. Objevil se mi u berana divný jev. Občas se zastaví. jakoby zírá do země a pak prudce uskočí krok či dva dopředu a do strany, někdy vykopne zadní nohou k břichu, přičemž potřásá hlavou jako člověk když má v uších vodu. V poslední době se mi zdá, že to začínají dělat i ostatní ovce ve stádě. Zvířata jsou odčervena aldifalem, beranovi jsem koukal do uší co mi to rohy dovolily a má je pěkné, čisté bez jakéhokoliv výtoku a povlaku, když mu strčím do ucha prst, tak na něm nic nezústane. Jedná se o kamerunky a zrovna línají - přesrtují tak je to asi svrbí ale v srsti také žádné parazity nemají. Nevíte někdo čím to je, nebo jestli jste se stím už nesetkali. Díky El.
Mě napadá jen to, že je otravuje nějaký kousavý hmyz. Soudím dle toho, že některé z mých ovcí to dělají taky. Minulý rok na podzim jsem sledovala, že se to vyskytovalo při teplejším týdnu, když se ochladilo žádná to nedělala, takže si opravdu myslím, že to s tím souvisí. Celou zimu byl klid, začaly sem tam zase až teď.
El

XXX.XXX.64.137
Dík za nápad, ale nic jsem kolem nich neviděl, jsou ale na pastvě, tak se na to zaměřím a budu koukat co kolem nich lítá. El.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo, to jsou malé mušky, které je otravují. Některé kusy jsou na to citlivější, některé méně.. taky se to objeví ještě víc, když se ovce ostříhají (což u kamerunek ale asi není ten případ, že :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tome, jestli i přes to, že odčervuješ Jackem Danielsem občas dochází k potřásání odolných jedinců hlavou, zkus Jameson. Ten mi zabírá spolehlivě. Dochází k celkovému zklidnění a družení..