Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

koza Adéla

24.5.2015 16:05
koza Adéla

XXX.XXX.212.72

Dobrý den milé milovnice a milovníci koz, měla bych na vás dotaz, mám kozu 6 týdnů po okozlení, má dvojčata, a asi před týdnem jí zatvrdlo celé vemeno, masíruju, použila jsem už ichtyol, konopnou mast i sádlo s octem a hořčici, ale beze změny, mléka mají kůzlata dost a ještě tak půl litru oddojím, mléko je bílé bez změny chuti a zápachu, ale vemeno pořád tvrdé, mléko pouští krásně, nezadržuje. Vemeno není ani horké, koza v pohodě a dobré náladě.Kůzlata už měla 3x a nikdy podobný problém nebyl, je výborná dojnice. Děkuji.

24.5.2015 22:01
kelišová

XXX.XXX.155.253

Zdravím.Taky by mne zajímalo čím to je.Moje 2 kozeny mají stejný problém.Letos mají vemínka po kůzlatech strašně tuhá až zatvrdlá.Dokonce mám pocit že dojí mín jak loni.Dle testu to zánět není.Mléko dobré, vemeno nehřeje tak nevím.

24.5.2015 22:35
dadu

XXX.XXX.250.70

Moje koza to má též. Jednu polovinu víc. Když byla zasušená, tak to neměla. Mléko je dobré.

24.5.2015 22:47
helujš

XXX.XXX.46.38

Dobry vecer. Mam take problem. Mam 6tydenni kuzleci holcicky. Nevedela sem ze mam dojit. Kuzlata v pohode.

24.5.2015 23:04
helujš

XXX.XXX.46.38

Omlouvam se.pisu z mobilu.kdyz jsem se dozvedela, ze jsem mela dojit hned od porodu, tak bylo kůzlatum 4 tydny. Tak jsem nabehla s kyblem a zjistila jsem, ze nemam šanci. Vůbec se nenecha podojit.nestoji a utika, coz vubec nedelala. Vemeno tvrdy, zdrava, kůzlatům dava vbpohode. Vůbec nema znamky nejake nemoci. Neda ale na sebe tedy na vemeno sahnout
. Pripada mi, ze ma vemeno jine nez v loni, kdy jsem ji koupila take hned po porodu protoze ji kůzlata zemreli. Ani nemuzu masirovat, protoze me nenecha. A to nedelala driv. Nyni nevim, co mam delst. Vemeno jako by bylo plne, ale oddojila jdem asi decku. To se povedlo rano ze me na minutku nechala a stala. Jeste jednou se omlouvam.k pocitaci me nepustili a na mobilbtak nevidim.

24.5.2015 23:19
kelišová

XXX.XXX.155.253

Myslím že není potřeba dojit od porodu pokud není koza udernice tk to kůzlata stačí vypít.Ted nechce stát protože ji to asi bolí.At vám ji někdo přidrží a vydojovat a masírovat.

koza Adéla

25.5.2015 09:15
koza Adéla

XXX.XXX.212.72

Včera odpoledne jsem napatlala hořčicí a pořádně promasírovala, večer bylo vemeno méně tuhé, tak jsem se zaradovala, ale zřejmě předčasně, ráno zase jako předtím, tak jsem znovu namazala a uvidíme. Přikládám foto půl hodiny po úplném vydojení.

25.5.2015 09:25
roklanka

XXX.XXX.45.55

Myslím si, že kozu zbytečně mažete, pokud je mléko v pořádku (což se dá zjistit testem), kůzlata prosperují, není důvod. Některé kozy, pokud mají kůzlata pod sebou, zadržují mléko pro ně a vemeno je na omak tuhé (nikoliv tvrdé jak šutr). Mám pár koz, od kterých když kůzlata pijí, mají vemeno jako-by z hroší kůže, přes to, že po odstavu je mají jemňoučké.Myslím si, že je to přirozená obrana, aby jí kůzlata nezrasovala vemeno.

koza Adéla

25.5.2015 10:05
koza Adéla

XXX.XXX.212.72

Zrovna tato koza nikdy předtím takové vemeno neměla, vždy šla krásně oddojit, mám pocit, že mléka také ubylo a bohužel nemám srovnání, co je vemeno tuhé a co je jako kámen, ani jedna z mých koz nikdy zánět neměla a tento problém řešíme taky poprvé.

karam

20.3.2016 00:23
karam

XXX.XXX.244.11

Dobrý den, prosím o radu. Ikdyž několik let chovám kozy, letos má jedna problém. Po porodu 1 kozlíka jsem ji půl vemene po 3 dnech začala oddojovat a je v pořádku. Ale ve druhé půlce, co začal kozlík pít se jí udělaly zatvdrdlá místa ve vemeni. Na radu veterináře 4x denně oddojím co se dá, mléko je slabě růžové. Ale zatvrdliny tam zůstanou velké asi jako tenisák. Vmasíruju mast na vemena. Tohle dělám už týden a nelepší se to. Kozlík je v pohodě, pije z té dobré půlky. Mají se pořádně promačkat zatvrdlá místa nebo ne? Může se mléko použít na dokrmení jiných kůzlat? Zanjak dlouho by se to mělo zpravit, jestli vůbec se to dá?
Děkuji za odpovědi a přeji krásné jarní dny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík