Uživatel s deaktivovaným účtem

Do klobas je to "prodejne" vzdycky.
skrzi
napsal(a):
Jak staré ovce vyřazujete z chovu, aby bylo ještě maso jedlé - prodejné?
Sami žádný velký masožravci nejsme. Chováme ovečky sobě pro radost a ostatním pro radost z masa. ;-)
Díky!
Záleží na kondici a zdravotním stavu. Když se stane a ovce dostane zánět, tak třeba dvouletou. Nejstarší ovci mám momentálně 8 letou. Měla jsem i 10 letou a ještě perfektně odchovala jehňata. Prostě je to kus od kusu.
lizbeth
napsal(a):
Zeptám se opačně, snad to nevadí od kdy je vhodné masné plemeno zařadit do chovu? berme v potaz křížence suffolk?
Děkuji.
Všeobecně se udává, že jehnice musí být dost narostlá - tj asi 3/4 hmotnosti dospělé ovce. A potom minimálně 7 měsíců stará. Jsou lemena, která se označují jako raná, tam se připouští v prvním roce. Když ji necháte do druhého roku, tak s tím nic nepokazíte. Taky musíte vzít do úvahy s kterým plemenem to je křížené. Sice se to týká koz, ale uvedu příklad. Letos se mě kozlila poprvé koza a už ji byly skoro 3 roky. První rok jsem si říkala, že je malá. Narozená koncem května. Druhý rok nezůstala a tak jsem si říkala, že jí dám ještě šanci. Letos zůstala, ale kůzle jsem z ní tahala po kouskách. A při tom nebylo vůbec veliké a polohu normální. Veterinář říkal, že je to tím, že poprvé rodila dlouho, a že už se tolik nepovolila. Tak ji budu dojit co to půjde a pak bude dobré masíčko.