Puvinka

XXX.XXX.222.112
Dobry den děla ještě někdo z koziho mleka syr bez syřidla? Jestli ano mužete mi prozradit jak? moc děkuji.
Dělá se sýr za pomocí kyseliny citronové tzv Panír.
Na 1 litr mléka se dává půl lžičky kyseliny citronové nebo octa či citronové šťávy.
Kyselinu citronovou rozpustíte v malém množstvé vody. Mléko uvedete za stálého míchání do varu a postupně přidáte vzniklý roztok jakmile se to začne oddělovat nádobu odstavte a nechte asi 5 minut přikrytou stát. Pak přecedit přes plátno a zatížit aspoň 2-3 hodiny. Pak můžete sýr nasolit na sucho nebo v slaném roztoku.
Dnes ale již není problém sehnat syřidlo.např. milcom Tábor má svůj E-shop kde seženete vše potřebné. Kozí mléko čí je starší, tím více začne přijímat pachy a rozvíjet typický tzv. kozí ocásek chcete li pachuť. Takže nechat mléko kysat přirozeně bez syřidla nebo kultur a vracet se tak k prapůvodní výrobě, není úplně nejlepší nápad. Pokud ovšem nejste milovníkem toho kozího ocásku..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná máte na mysli bez syřidla, které koupíte. Na sražení mléka se dají použít i některé rostliny, např. svízely, kopřiva, bodláky. Ale to chce vyzkoušet a dávkování a postup jsou pak otázkou praxe. M.