Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Puvinka

26.5.2015 11:51
Puvinka

XXX.XXX.222.112

Dobry den děla ještě někdo z koziho mleka syr bez syřidla? Jestli ano mužete mi prozradit jak? moc děkuji.

26.5.2015 13:15
41744

XXX.XXX.161.105

Dělá se sýr za pomocí kyseliny citronové tzv Panír.
Na 1 litr mléka se dává půl lžičky kyseliny citronové nebo octa či citronové šťávy.
Kyselinu citronovou rozpustíte v malém množstvé vody. Mléko uvedete za stálého míchání do varu a postupně přidáte vzniklý roztok jakmile se to začne oddělovat nádobu odstavte a nechte asi 5 minut přikrytou stát. Pak přecedit přes plátno a zatížit aspoň 2-3 hodiny. Pak můžete sýr nasolit na sucho nebo v slaném roztoku.
Dnes ale již není problém sehnat syřidlo.např. milcom Tábor má svůj E-shop kde seženete vše potřebné. Kozí mléko čí je starší, tím více začne přijímat pachy a rozvíjet typický tzv. kozí ocásek chcete li pachuť. Takže nechat mléko kysat přirozeně bez syřidla nebo kultur a vracet se tak k prapůvodní výrobě, není úplně nejlepší nápad. Pokud ovšem nejste milovníkem toho kozího ocásku..

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2015 12:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná máte na mysli bez syřidla, které koupíte. Na sražení mléka se dají použít i některé rostliny, např. svízely, kopřiva, bodláky. Ale to chce vyzkoušet a dávkování a postup jsou pak otázkou praxe. M.

28.5.2015 12:55
dadu

XXX.XXX.250.70

Já používám obyčejný ocet zhruba 1 lžíci na 1 litr mléka. Jakmile se to oddělí, hned přecedím a nechám na sítku do vychladnutí. Je to něco mezi sýrem a tvarohem, ale nám to chutná. Nakládám do osoleného oleje s cibulí a čili papričkami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík