Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2015 20:10
anobbona

XXX.XXX.84.98

Co by to mohlo být...
Ovce má u koutku huby (na škrani) bouli, boule po čase praskne, chvíli to vypadá jako "živé maso" a pak se to zatáhne a zahojí.
Letos už se mi to udělalo u 3 dospělých ovcí a jednoho jehněte
Mám dojem, že jsem kdysi někde četla, že je to začervení, ale nejsem si jistá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2015 20:58

anobbona napsal(a):
Co by to mohlo být...
Ovce má u koutku huby (na škrani) bouli, boule po čase praskne, chvíli to vypadá jako "živé maso" a pak se to zatáhne a zahojí.
Letos už se mi to udělalo u 3 dospělých ovcí a jednoho jehněte
Mám dojem, že jsem kdysi někde četla, že je to začervení, ale nejsem si jistá.

Začervení způsobuje otoky, chladné, nebolestivé, těstovité zduření na spodní straně čelisti a laloku.

Tohle co popisujete je absces. Nehojící se chronický zánět. To, že to máte u více kusů, ukazuje na problém ve způsobu chovu - buď máte prostředí totálně promořené choroboplodnými zárodky, nebo dáváte příliš hrubé krmivo, které vede k poranění dutiny ústní, nebo obojí.

Jinak možných bakteriálních původců je více. Bez antibiotik se neobejdete, zavolejte si veterináře.

28.5.2015 08:38
koja

XXX.XXX.74.244

Bohužel se jedná o projevy pseudotuberkulozy, neboli kaseozní lymfadenitidy (CL). Což je velice nepříjemný problém, kterého se v chovu asi těžko zbavíte, dá se ale určitými zásadami omezit její dopady. Kupate si u SCHOK CD Seč 2014, kde se tomuto tématu věnoval pan doktor Axman.
Nepropadejte panice, je to dnes už docela rozšířený problém, se kterým je třeba bojovat.
Zásadou číslo jedna je nedovolit postiženým kusům, aby jim absces praskl a kontaminoval prostředí, proto je potřebná karanténa všech postižených kusů, do té doby, dokud nemají tvář již zcela zahojenou. Zvířata, kterým se to vrací, je nejlepší z chovu vyřadit, maso je poživatelné, jen v místům uzlin a plicím je potřeba věnovat pozornost, aby také neměli abses. Pokud se to stalo mladému jehněti, které už má určitou váhu, tak je lepší ho zabít a sníst.
Pevné nervy pri boji s CL Vám přeje Karel.

28.5.2015 09:15

koja napsal(a):
Bohužel se jedná o projevy pseudotuberkulozy, neboli kaseozní lymfadenitidy (CL). Což je velice nepříjemný problém, kterého se v chovu asi těžko zbavíte, dá se ale určitými zásadami omezit její dopady. Kupate si u SCHOK CD Seč 2014, kde se tomuto tématu věnoval pan doktor Axman.
Nepropadejte panice, je to dnes už docela rozšířený problém, se kterým je třeba bojovat.
Zásadou číslo jedna je nedovolit postiženým kusům, aby jim absces praskl a kontaminoval prostředí, proto je potřebná karanténa všech postižených kusů, do té doby, dokud nemají tvář již zcela zahojenou. Zvířata, kterým se to vrací, je nejlepší z chovu vyřadit, maso je poživatelné, jen v místům uzlin a plicím je potřeba věnovat pozornost, aby také neměli abses. Pokud se to stalo mladému jehněti, které už má určitou váhu, tak je lepší ho zabít a sníst.
Pevné nervy pri boji s CL Vám přeje Karel.

Jestli je absces/granulom na skráni u koutku huby, kaseózí lymfadenitida to není. Lymfadenitida = zánět mízních uzlin, tzn. abscesy se tvoří z uzlin. Ty jsou i na hlavě ovcí, ale ne na tváři, ale pod čelistí, pod ušima, prostě tam, kde krk nasedá na hlavu. Samozřejmě abscesy se mohou tvořit i jinde, ale ty povrchové, viditelné, jsou vždy v uzlinách.

28.5.2015 10:20
koja

XXX.XXX.74.244

Pokud je to v prostoru od ucha až ke škrani, tak o tom nepochybuji, že se skutečně o CL jedná. I podle toho, že se to projevuje u více kusů. Pokud je to jen nějaké povrchové zranění u koutku huby, tak na to by se snad zadavatelka neptala. Karel.

28.5.2015 11:06
anobbona

XXX.XXX.84.98

Není to povrchové zranění a není to ani z nějakého poranění a následné infekci (zmiňované krmivo) a abces to taky není

hledala jsem si něco o té pseutoduberkuloze a asi to není ono, ačkoliv teda píší, že se ty uzlíky dělají i na vnitřních orgánech a ty při zabití máme - jsou to takové ty cucky, cysty na vnějším obalu, ne uvnitř orgánu (ovšem tohle tady někdo nedávno taky řešil a dostalo se mu utvrzení, že to nic není, tož nevím),
ale co mi to hlavně vylučuje, tak že je těch boulí víc, ale to u mých ovcí není, ovce má vždy jen jednu bouli u huby (zkusím to nafotit, teď to má jedna ovce a ještě to není prasklé), na dotek je to tvrdé a když to praskne, tak je to jak kdyby kuří oko a při mačkání z toho teče krev, hnis z toho neteče. Po prasknutí se to velmi rychle zahojí (cca do dvou dnů už je to zatáhlé pevným strupem), ovci to nebolí, žere, pije.
Ovce jsou odčervené a očkované proti kokcidii - obojí jsem měla zjištěno ve stádě a nyní jsou už jen na trávě.
U té ovce co to má teď, tak jsem si toho všimla předevčírem
Hodím sem fotku a jak budu mluvit s naším vetem, tak se ho na to zeptám.

28.5.2015 12:47
moonika

XXX.XXX.248.170

Tu je o tom dobrý článok, v angličtine, použite prípadne Prekladač Google.
http://goat-link.com/content/view/101/96/#.VWbxDt93PeQ

Pri ústach v kútkoch "huby" u CL abscesy nezvyknú byť, ale na miestach uzlín, zobrazené je na obrázku v tom linku(niežšie na stránke sú ukázané umiestnenia abcesov ktoré súvisia s inými dôvodmi). a ak už prasknú je tam taká bielozelnkavá, prípadne žltkavá hmota. Zvieratá ich nemusia mať súčasne viac, dokonca môžu byť dlhšie obdobia keď sa abscesy nevyskytnú aj keď je zviera nakazené. Vnútrni abscesy môžu aj nemusia byť.

28.5.2015 12:54
moonika

XXX.XXX.248.170

Na foto sú pľúcne abscesy u CL a na druhej zvyčajné umiestnenie abscesov u CL.

28.5.2015 12:55
moonika

XXX.XXX.248.170

Omlúvam sa nejak mi to sem nejde vložiť, tie foto zo stránky, ale sú v tom linku ktorý som uviedla.

28.5.2015 13:39
anobbona

XXX.XXX.84.98

Nepřekládala jsem, ale podle fotky by to asi bylo ono. Nejbližší je fotka té bílé rohaté kozy, jen u mých ovcí je to menší a nic z toho nejde vymáčknout.

28.5.2015 16:36
moonika

XXX.XXX.248.170

anobbona napsal(a):
Nepřekládala jsem, ale podle fotky by to asi bylo ono. Nejbližší je fotka té bílé rohaté kozy, jen u mých ovcí je to menší a nic z toho nejde vymáčknout.

Pri tej fotke práve píšu že sa nejedná o CL ale o zubný absces, preto by sa zišlo dať to do prekladača:). Ale istotu by ste mali len po rozbore toho čo je vo vnútri abscesu. Pokiaľ tam je len krv a žiadne niečo hnisu podobné tak to na CL nevyzerá a to by som vám aj priala,. Tie spodné zábery sú zas v prípade " zadržaného žvanca" či ako tomu vravíte:D.

28.5.2015 21:09
anobbona

XXX.XXX.84.98

moonika napsal(a):
Pri tej fotke práve píšu že sa nejedná o CL ale o zubný absces, preto by sa zišlo dať to do prekladača:). Ale istotu by ste mali len po rozbore toho čo je vo vnútri abscesu. Pokiaľ tam je len krv a žiadne niečo hnisu podobné tak to na CL nevyzerá a to by som vám aj priala,. Tie spodné zábery sú zas v prípade " zadržaného žvanca" či ako tomu vravíte:D.

No já překladač nějak neumím používat, takže...ale dneska jsem to nafotila a zítra to sem hodím.

28.5.2015 22:28
moonika

XXX.XXX.248.170

anobbona napsal(a):
No já překladač nějak neumím používat, takže...ale dneska jsem to nafotila a zítra to sem hodím.

Nahoďte si túto stránku https://translate.google.com/?hl=sk a potom do okna naľavo skopírujte link stránky ktorú chcete preložiť, ono sa to zíde.

29.5.2015 20:42
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tak dávám fotky, ovce moc nepózovala, ale snad to uvidíte. Jinak na sobě jinačí boule nikde nemá.

1.6.2015 20:58
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tak neví někdo?

5.6.2015 10:57
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, náš kozel měl téměř na stejném místě také bouli. Konzultovala jsem to zde, asi se stejnými možnostmi, tzn. CL nebo absces. Dostala jsem ale jednu praktickou radu, pokud z boule slezou chlupy, je to absces. Bouli jsem stále kontrolovala, potom už se nezvětšovala, vypadaly na ní chlupy a do pár dní se absces vyvalil sám, tak jsem to vymačkala, několik dní prolévala betadinem, rána se stáhla a zacelila. A tak alespoň teď můžu pisateli, který mi radil moc poděkovat za rady a podrobný popis celého pracovního postupu při likvidaci abscesu. Mám ale ještě jednu zkušenost. Na stejné místě, stejná boule, zvětšovala se do velikosti asi pingpongového míčku a potom to stagnovalo. Měnila jsem liz, používám mimo jiné ovosan, t. j.20 kg kyblík. Koupila jsem tehdy pro březí kozy, byl bohatý vším co březí kozy potřebují a jednoho dne koukám, že se boule koze znatelně zmenšila. Zmenšovala se až do úplného vymizení. Hezký den.

5.6.2015 13:47
moonika

XXX.XXX.212.106

Dobrý deň vy uvádzate akoby boli buď abcesy alebo CL, ale veď abscesy na miestach uzlín sú typické pre CL, to sa nevylučuje a srst by mala zliezať aj u CL abscesov. Abscesy môžu byť spôsobené rôznymi príčinami, jednou z nich CL. podľa toho čo na nete sledujem bývajú CL abscesy väčšie, možno práve tej veľkosti pinpongáčky. Foto vyššie uvedené na CL nevyzerá, bouličky sú malé(ak je to ich konečná veľkosť) a pokiaľ sa zjavujú len pri ústach a nikde inde, skôr by som tipovala že to bude niečo iné, obzvlášť keď obsahujú len krv a nie niečo ako bielozelenkavý tuhší "hnis", na usistenie sa môže majiteľka dať urobiť rozbor obsahu boule.

Eržika ak ste obsah vymačkala, mohli ste tak v prípade CL spôsobiť že sa kontaktom s "mokom" infikovali aj ďalšie zvieratá. Podozrivé je že sa to objavilo znova, sledujte či to býva na miestach uzlín viď foto na ktoré som tu niekde dávala link. Držím palce.

6.6.2015 22:25
anobbona

XXX.XXX.84.98

moonika napsal(a):
Dobrý deň vy uvádzate akoby boli buď abcesy alebo CL, ale veď abscesy na miestach uzlín sú typické pre CL, to sa nevylučuje a srst by mala zliezať aj u CL abscesov. Abscesy môžu byť spôsobené rôznymi príčinami, jednou z nich CL. podľa toho čo na nete sledujem bývajú CL abscesy väčšie, možno práve tej veľkosti pinpongáčky. Foto vyššie uvedené na CL nevyzerá, bouličky sú malé(ak je to ich konečná veľkosť) a pokiaľ sa zjavujú len pri ústach a nikde inde, skôr by som tipovala že to bude niečo iné, obzvlášť keď obsahujú len krv a nie niečo ako bielozelenkavý tuhší "hnis", na usistenie sa môže majiteľka dať urobiť rozbor obsahu boule.

Eržika ak ste obsah vymačkala, mohli ste tak v prípade CL spôsobiť že sa kontaktom s "mokom" infikovali aj ďalšie zvieratá. Podozrivé je že sa to objavilo znova, sledujte či to býva na miestach uzlín viď foto na ktoré som tu niekde dávala link. Držím palce.

Ano boule už se nezvětšuje, tohle je konečná velikost
dneska jsem se na ovci dívala a už to má skoro zahojené, má tam už jenom holé místo se stroupkem.

Vždycky se udělá takováto boulička, praskne to a vypadá to jak kuří oko, za den se to zatáhne, udělá se strup a během pár dnů se to zahojí. Nikdy z toho nejde nic vymačkat, tedy krom krve
Se vždycky na to zapomenu veta zeptat, tak snad si někdy vzpomenu a potám se, pak bych sem napsala co jsem zjistila.
Bude to ale něco nakažlivého, ale ne smrtelného, protože letos už to má třetí ovce a mělo to jedno jehně.

bublik

28.7.2016 20:49
bublik

XXX.XXX.7.10

Dobry vecer, prosim o moznou radu k problemu, ktery nastal u nasi kamerunske ovecky z jineho chovu.Koupili jsme ji zhruba pred 4 mesici.Ted zhruba pred tremi tydny se ji na pravem zadnim boku udelala boule, ktera se pocelou dobu zvetsovala.Vcera ale tato boule praskla a vytekla ji z toho husta bila tekutina.Prosim o radu jak postupovat pri lecbe a hlavne zda nemuze dojit k dalsi nakaze ostatnich kusu a mladych jedincu.Moc dekuji za rychlou pomoc a radu.Rodova Lenka.

28.7.2016 22:54
pajca

XXX.XXX.73.177

Ovečku chyťte, zavřete do kotce, aby jste ji mohli ošetřovat. Prasklý absces
v rukavicích vymačkejte co jde a nastříkejte dovnitř antibiotický sprej, např
Alamicyn. Jestli nemáte, zajeďte za veterinářem. Vystříkávejte dokud to jde a
díra se nezatáhne. Zřejmě ovce při přidání do stáda dostávala rány, než
byla přijata a z toho se jí absces vytvořil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík