Stále mečící kůzlata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.5.2015 08:23
Ariana

XXX.XXX.92.130

Ahoj. Potřebovala bych radu. Minulý týden jsme si přivezli mladou kozičku (nar.konec ledna). Doma jsme měli ještě dvě březnové, letošní, ale jedna z nich byla hermafrodit, takže jsme ji odvezli zpět majiteli. Teď máme problém s těma dvěma, co zůstaly. Ta nová totiž pořád, ale fakt pořád mečí. Když je dáme ven, kde mají velký výběh a plno trávy, stojí jen u vrátek a řvou. Obě. A poslední tři dny nám nepřetržitě ničí plot a utíkají. Už nevím, co s nimi. Nechci je mít pořád zavřené ve chlívku. Prosím, poraďte! Jsem začínající chovatelka a manžel už vyhrožuje pekáčem:(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2015 08:31

Ariana napsal(a):
Ahoj. Potřebovala bych radu. Minulý týden jsme si přivezli mladou kozičku (nar.konec ledna). Doma jsme měli ještě dvě březnové, letošní, ale jedna z nich byla hermafrodit, takže jsme ji odvezli zpět majiteli. Teď máme problém s těma dvěma, co zůstaly. Ta nová totiž pořád, ale fakt pořád mečí. Když je dáme ven, kde mají velký výběh a plno trávy, stojí jen u vrátek a řvou. Obě. A poslední tři dny nám nepřetržitě ničí plot a utíkají. Už nevím, co s nimi. Nechci je mít pořád zavřené ve chlívku. Prosím, poraďte! Jsem začínající chovatelka a manžel už vyhrožuje pekáčem:(.

Moudrost předků: ovečky se pásly v ohrádce nebo volně s ovčákem.

Kozy se pásly na úvazu.

29.5.2015 08:40
Ariana

XXX.XXX.92.130

Na úvazu právě nebyla ani jedna. Byly zvyklé běhat si ve výběhu. Je možné, aby chtěly nějakou dospělou kozu nebo něco, Nebo že by jim bylo smutno, když jsou jen dvě? Jak dlouho budou ještě mečet? :(.

29.5.2015 08:58

Ariana napsal(a):
Na úvazu právě nebyla ani jedna. Byly zvyklé běhat si ve výběhu. Je možné, aby chtěly nějakou dospělou kozu nebo něco, Nebo že by jim bylo smutno, když jsou jen dvě? Jak dlouho budou ještě mečet? :(.

Uvázaná koza nemůže zničit plot a utéct, o to my šlo.

Kozy jsou zvířata, která se v ohrádce, kde se mají pást, prostě nudí. Dvěma smutno není a další kozu nepotřebují, ale venku je to veselejší, prostě.

29.5.2015 08:58
moonika

XXX.XXX.238.101

To vám nezávidím. Tá jedna je asi vykoľajená z toho že zmizla jej kolegyňka a tá nová z nového prostredia. Hlavne by som za nimi nechodila pri každom zamečaní, ak tam často chodíte, môže byť že si dožadujú dobroty a pohladenia navyše a pokiaľ sa im to podarilo pár x vymečať tak budú skúšať ďalej. Ten plot by bolo treba vylepšiť. Možno by pomohlo doniesť dospelú kozu, ale istotu nemáte.

29.5.2015 09:00
roklanka

XXX.XXX.45.55

Chybí jim stádo, je dost možné, že by se uklidnily, kdyby u nich byla velká koza.Ale je taky možné, že pak budou řvát tři.Čím více si pozornosti vymečí, tím víc budou mečet, jsou chytré jak opice. I ve velkém stádě se najde hlasitější koza a řekla bych že i to se dědí :-D.

29.5.2015 10:12
Ariana

XXX.XXX.92.130

Hmm, tak to asi moc možností nemám... Teď jsou ve chlívku a potichu. Ráno jsem je dala ven, ale za patnáct minut byly mimo ohradu. Protrhly plastové pletivo na vrátkách. Zavřela jsem je a je ticho. Člověk by myslel, že venku budou spokojené... Ze začátku jsem za nimi chodila často, aby si na mne zvykly. Ale posl.dva dny tam chodím jen doplnit krmení a zkontrolovat. Ale vyjít od nich je docela fuška, pořád se mi derou do vrátek za mnou.

29.5.2015 10:46
jecmi

XXX.XXX.0.105

Venku se bojí a cítí se ohrožené, ztracené. Já bych tedy rozhodně koupila dospělou kozu.
smajlík

29.5.2015 10:55
Ariana

XXX.XXX.92.130

jecmi napsal(a):
Venku se bojí a cítí se ohrožené, ztracené. Já bych tedy rozhodně koupila dospělou kozu.
smajlík

My jsme právě chtěli, že si pořídíme mladé kozky, abychom si na sebe všichni zvykli a potom snadněji přešli i na dojení a tak. Probírala jsem to i s paní, která to takhle udělala a vyšlo jí to. Co když by se s dospělou kozou nesžily?

29.5.2015 12:11
kykyna

XXX.XXX.161.241

Ariana napsal(a):
My jsme právě chtěli, že si pořídíme mladé kozky, abychom si na sebe všichni zvykli a potom snadněji přešli i na dojení a tak. Probírala jsem to i s paní, která to takhle udělala a vyšlo jí to. Co když by se s dospělou kozou nesžily?

Tak si jí prostě dovezte. chovateli řekněte, jaký je důvod nákupu, aby počítal s tím, že pokud vám to problém nevyřeší, tak ji vrátíte, co? Všechno je jen v komunikaci

29.5.2015 12:14
kykyna

XXX.XXX.161.241

kykyna napsal(a):
Tak si jí prostě dovezte. chovateli řekněte, jaký je důvod nákupu, aby počítal s tím, že pokud vám to problém nevyřeší, tak ji vrátíte, co? Všechno je jen v komunikaci

Já jsem také začátečník, dovezla jsem si mimino kozlíka - mečí jen když mě vidí a není se mnou, mám ho po celé zahradě, jen záhony mám oplocené ohradou, aby mi nepožral úrodu. Tak je spokojený, chodí kolem koní, psů, když jsem venku, tak chodí se mnou. I na procházky se psy s náma chodí, drží se těsně u nás a pak je vždy unavenější
Chlívek vůbec nemá, zavírala jsem ho nejdřív jen do seníku, než si na něj zvyknou koně, včera byl po týdnu poprvé v noci puštěný a ráno spinkal ve stáji. Když pláče, jemi ho moc líto.. Takže když můžu beru ho s sebou.

29.5.2015 13:07
Ariana

XXX.XXX.92.130

kykyna napsal(a):
Já jsem také začátečník, dovezla jsem si mimino kozlíka - mečí jen když mě vidí a není se mnou, mám ho po celé zahradě, jen záhony mám oplocené ohradou, aby mi nepožral úrodu. Tak je spokojený, chodí kolem koní, psů, když jsem venku, tak chodí se mnou. I na procházky se psy s náma chodí, drží se těsně u nás a pak je vždy unavenější
Chlívek vůbec nemá, zavírala jsem ho nejdřív jen do seníku, než si na něj zvyknou koně, včera byl po týdnu poprvé v noci puštěný a ráno spinkal ve stáji. Když pláče, jemi ho moc líto.. Takže když můžu beru ho s sebou.

Tak to má dobrý, kozlík:) Já bych to taky tak udělala. Bohužel to ale u nás nejde. Tchyně má všude skalku, záhonky, stromky, kytky, atd., atd. :(.

29.5.2015 14:27
kykyna

XXX.XXX.161.241

Ariana napsal(a):
Tak to má dobrý, kozlík:) Já bych to taky tak udělala. Bohužel to ale u nás nejde. Tchyně má všude skalku, záhonky, stromky, kytky, atd., atd. :(.

Tak to je jasný, to byste museli udělat opevnění, který by skalkám ani neslušelo...
Navíc můj kozlík je sám, tak mu to chci trochu vynahradit - mít k němu kozu, tak mě sousedi vynesou v zubech, protože by ho cejtili nejspíš i z vypraný pračky. A je to holanďan, tak to bude minikozlík smajlík

ojgwalt

31.5.2015 07:44
ojgwalt

XXX.XXX.67.105

No já nevím s tím koupením dospělé kozy si asi moc nepomůžete. Z mé zkušenosti bude ta malá kůzlata terorizovat protože nejsou její. Kozy v tomhle umí být mrchy. Sice se tu občas dočtu, že koza adoptovala cizí kůzle ale z mé praxe to neznám. Takže pokud pořídíte velkou kozu a ta by je terorizovala musela by jste jí stejně uvazovat, jinak by jste riskovala, že vám je prostě umlátí. Ten úvaz aspoň do té doby než by povyrostla a mohla se hájit.Nebo než by si prostě zvykli. Jinak myslím si právě to co Roklanka a to, že některé kozy jsou prostě uřvané. Měl jsme jednu která dovedla řvát celý den a noc a to byla ve stádu. Prostě byla taková. Její dcera už byla o něco klidnější ale i tak byla z těch co prostě byly slyšet nejvíc. Zato jsem měl kozy které jsem neslyšel zamečet co je mám. Je to jako u lidí. A taky bacha na to, že si prostě vynucují pozornost. To stačí jednou, dvakrát přiběhnout a oni si už myslí, že to tak má bejt.

31.5.2015 11:32
Ariana

XXX.XXX.92.130

S tou starší kozou si taky myslím, že to nebude ideální. Ve chlívě jsou už povětšinou tiše. Ale jakmile je dáme ven, řve a řve. Taky jsem ji včera málem nedostala z vrátek, do kterých prostrčila hlavu a rvala se takovou silou vpřed, že jsem ji málem neudržela. To jsem je chtěla vzít domů, protože začínalo pršet a místo toho jsem se s ní deset minut přetahovala, aby mi úplně nezničila pletivo na vrátkách. Až mě napadlo, jak to budu dělat, až nebude mít "pouhé" 4 měsíce :D Snad si zvyknou na ohradu a nebude už tak mečet...
Děkuji vám všem za snahu pomoci:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík