Články tasemnice, co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2015 13:43
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Dobrý den, včera jsem našla v bobkách články tasemnice.Ovce a kozy jsou na společné pastvině, byli před měsícem odčerveny Ivomecem a zítra mi je příjde tedy vet odčervit helmigalem či panacurem...co z toho je podle vás lepší?Jedna koza je v třetím měsíci březosti.Kozy odčervuji pravidelně ivomecem v lednu a v březnu panacurem...koupila jsem si 4 jehňata na spásání trávy (cca před měsícem) a s nima si tuhle hrůzu přitáhla na pastvinu...hlavně se chovatelé chvástali jak taky odčervují na všechno...je možné, že když se nakazí koza, že se nakazím já po vypití mléka? Nemám možnost přehnat ovce na jinou pastvinu, jak často bude třeba odčervovat než se těch parazitů zbavíme? Předem děkuji za vaše zkušenosti.

8.6.2015 14:03
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Přidám se k dotazu. Včera jsem zjistila stejnou hrůzu u koupených kusů jehňat. Sice jsme je ihned po přivezení odčervili ALDIFALEM bez ohledu na to, že předchozí majitel tvrdil, že jsou odčervené, ale nyní cca 1 měsíc po příjezdu, kdy už byly tyto kusy zařazeny do našeho stáda jsem včera našla v čerstvých bobkách drobné články tasemnice. Večer jsme ihned odčervili celé stádo ALDIFALEM stylem "koňská dávka" a od rána sedím na netu a sháním informace o tom, jak dál. Zjistila jsem, že při výskytu tasemnice je třeba znovu zopakovat odčervení po 3 týdnech a pak dát bobky na rozbor. Jde tasemnici vůbec vymýtit, když ovce jsou na stejné pastvě, tak se zřejmě znovu nakazí? Stádo se pohybuje po celé pastvině, takže bylo už všude a nemám možnost pastviny střídat. Přes pastvinu běžně přechází lesní zvěř. Přes parazity nejsem odborník a proto se ptám, může se tasemnicí, kterou mají ovce nakazit i člověk? Jde mi hlavně o děti, s jehňaty se chodí mazlit, po pastvině běžně běhají. Děkuji za rady.

9.6.2015 21:09
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Takže vet říkal, že to nejde ani do mléka ani do masa, že to žije jen v zažívacím traktu ovcí a koz...nemůžou se prý nakazit psi ani lidi...tesemnici co může chytnout člověk a její, zárodky, jsou ve svalovině maj prasata a krávy...pokud není možno pastviny střídat, tak se toho pravděpodobně nezbavím...odčervilo se ted panacurem a za 14 dní znova a potom co půl roku...prej s tím má potíže hafo ovčáků...

10.6.2015 00:24
roklanka

XXX.XXX.46.191

Ano, to je pravda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2015 09:59

Jestli vam tam beha vysoka prez pastviny, tak budete mit porad neco. Pokud mozno pastvinu delit na mensi a prehanet. Odcercit, den dva nechat jeste na stare a pak sup na jinou. A zimoviste to je kapitola sama pro sebe. To je nejlepsi nechat az do dalsi zimy nedotcene, jen tam nasusit seno a udrzovat porost.

10.6.2015 13:09
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli vam tam beha vysoka prez pastviny, tak budete mit porad neco. Pokud mozno pastvinu delit na mensi a prehanet. Odcercit, den dva nechat jeste na stare a pak sup na jinou. A zimoviste to je kapitola sama pro sebe. To je nejlepsi nechat az do dalsi zimy nedotcene, jen tam nasusit seno a udrzovat porost.

Děkuji za rady a informace. S tím přenosem na člověka bych byla opatrnější. Domnívám se, že u nás je parazitologie u lidí ještě v plenkách. U zvířat máme zmapováno kde co, ale u lidí se moc na parazity nikdo nezaměřuje. Taky jsem se divila, když jsem děckám nasadila odčervovací kapky, co z nich leze a to neměly žádné příznaky. Holt na dědině žijeme s parazity v symbióze , ale nesmíme je nechat přemnožit a proto děckám nasadím preventivně kapky z medvědího česneku a uvidím. Už vím, že nechat ovce na celé pastvině je blbost a musíme pořešit jak pastviny rozdělit. Ještě dotaz k zimovišti. Znamená to, že když nechám jednu část pastviny ladem od zimy do zimy, tak na jaře bude bezpečná a za těch 12 měsíců brebery uhynou (nebo alespoň většina)?

10.6.2015 13:16

Tak nejak, snad vetsina, ono taky zalezi v jakym stadiu ty potvory jsou. Nejsem na to zase tak expert abych dal zarucenou radu nebo procenutalni vyjadreni. Ale ja to uz ted tak delam. V zimovisti by nemely ani na jare bahnice rodit. Ty medvedi kapky funguji? to je nejaka domaci receptura? Mame triletou dcerku, taky zijeme v symbioze k tomu psi, kocky, krava, prase slepice... takze bych rad abysme byly cisty :) Ja osobne jsem zkousel trojcatko a nic.

10.6.2015 13:36
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak nejak, snad vetsina, ono taky zalezi v jakym stadiu ty potvory jsou. Nejsem na to zase tak expert abych dal zarucenou radu nebo procenutalni vyjadreni. Ale ja to uz ted tak delam. V zimovisti by nemely ani na jare bahnice rodit. Ty medvedi kapky funguji? to je nejaka domaci receptura? Mame triletou dcerku, taky zijeme v symbioze k tomu psi, kocky, krava, prase slepice... takze bych rad abysme byly cisty :) Ja osobne jsem zkousel trojcatko a nic.

Medvědí kapky jsem dělala letos poprvé z čerstvě natrhaného medvědího česneku. Nedávno jsem je "stáčela" a teď plánuji začít s dávkováním pro celou rodinu. Pokud to ty parazity nezabije, tak jim to určitě znepříjemní život a oslabí je to a imunita to pak bude mít snadnější. Když jsem si loni začala stahovat informace o parazitech, tak se mi z toho udělalo vyloženě zle a měla jsem pocit, že jsme všichni prolezlí od hlavy až k patě. Měla jsem co dělat, abych nepropadla panice a nezačala všechny doma prolévat SAVEM . Když jsem se zklidnila koupila jsem kapky HELMIFIT (jsou bylinkové myslím, že je tam česnek, hřebíček a pelyněk, čili věci, které parazité nesnáší) a holky (8 a 9 let) prošly jednu kůru. Nerada používám chemii jak u zvířat, tak u lidí a proto jedeme spíše přírodní cestou, ale beru to, že ne každému to vyhovuje. Způsobů, jak parazitům znepříjemnit život, je určitě více a záleží na každém z nás, co si vybere.

12.6.2015 07:25
malá koza

XXX.XXX.209.127

Dobrý den, většina parazitů v zimě vajíčka nevylučuje. Tasemnice, kterou mají ovce, potřebuje mezihostitele - mravenec, slimák atd. Proti ostatním parazitům ona jediná je vidět v bobkách. Nevím jak má dlouhou inkubační dobu, ale odčervovadla zabírají na dospělé. Doporučuje se odčervovat injekčně a do huby, každé na jiné bázi a na jednou. Dospělá zvířata se většinou nenakazí a mají proti parazitům svoji odolnost. Nejrizikovější na všech -ny parazity jsou mláďata. V současnosti není problém jenom tasemnice, ale i plicní a slézový červy a ti nejsou vidět a příznaky taky nejsou vždy přesné.
Někde jsem četla, že by se měli pravidelně odčervovat i lidé, kteří jsou v kontaktu se zvířaty.

12.6.2015 23:33
pajca

XXX.XXX.73.177

Už jsem to tu psala několikrát, ale napíšu to znovu.
Mezihostitelem tasemnice jsou půdní roztoči. Jsou jich v půdě milióny. Roztoči
sežerou vajíčka tasemnice vyloučené trusem, v nich se z vajíčka vyvine zárodečná
hlavička tasemnice, která v roztoči vydrží být živitaschopná 2 - 3 roky. Roztoči
vylézají na stébla trav, kde jsou sežráni s pastvou a v zažívacím ústrojí ovce,
kozy, začne pokračovat vývoj tasemnice. Hlavička tasemnice po obsazení trávícího
traktu roste denně až 8 cm. Za měsíc je již schopná ze sebe oddělovat články se
zralýmí vajíčky a koloběh se opakuje. Když jsou kozy, ovce chované celoročně
na omezeném prostoru a neřeší se důsledně léčba, promořenost pastviny stoupá.
Dospělá zvířata si údajně vytvářejí nějakou imunitu proti přemnožení tasemnic ve
svých střevech, ovšem za předpokladu dobrého výživového stavu. Vylučují však
v trusu stále články se zralými vajíčky. Jehňata, kůzlata je dobré odčervovat
každé dva měsíce, nebo podle síly zamoření pozemku. Viditelné články v trusu jsou
dorým ukazatelem. Tasemnice se na pozemku zbavíte pouze za předpokladu, že
tam nebudete tři roky pást a že na něj nebude mít přístup srnčí zvěř.
Tasemnicí se zvířata nakazí pouze na pastvině. Ve stáji a přez zimu ne.
Člověk se může nakazit tasemnicí bezbrannou, pro kterou je mezihostitel ovce koza
prase skot, při nedostatečném tepelném zpacování masa.
Plži a mravencii jsou mezihostiteli motolic, plži a žížaly jsou mezihostitely plicnivek.
Když prodejce napíše v inzeátu, že jsou zvířata odčervená, berte to jako momentální
stav v době, kdy to odčervení prodávající učinil. Jestliže se zvířata dále pásla na
pastvině a nebyla v karanténě, tak teoreticky i prakticky mohla spást růzé parazity,
které si přivezete domů, pokud nedáte nakoupená zvířata do karantény a neuděláte
koprologický rozbor, nebo alespoň odčervení naslepo.
Jestli že máte u svých zvířat tasemnice, injekční Ivomec, Biomec to neřeší a takové
odčervení jsou vyhozené peníze.

13.6.2015 12:51
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

No tak s tou zvěří mám taky problém, všude okolo je les a zvěře je tu spousta...odčervujeme tedy panacurem...druhý den po dčervení z nich stále padají články, z některých...celelého červa jsem nikde v trusu neviděla...

15.6.2015 07:51
malá koza

XXX.XXX.209.56

Dobrý den, panacur moc nezabírá. Zkuste kombinovat Ivomec a dát i odčervovadlo do huby. Oboje silnější dávku. Tasemnice někdy na pár dní přestane padat a začne znovu, potom odčervení zopakujte něčím jiným a silnější dávku. Před podáním do huby nechte ovce alespoň přes noc zavřené bez žrádla, aby byly prázdnější. Většinou vypadne, když se jí povede zlikvidovat. Můžete jim dát i cibuli kolik sežerou. Česnek jim moc nejede.U SCHOK je možné objednat Levitape, ale je to 5l balení na velká stáda ovcí. Dováží se právě kvůli tasemnici.
Po odčervení je vhodné udělat koprologii s testem na rezistenci.

15.6.2015 08:20
moonika

XXX.XXX.204.129

malá koza napsal(a):
Dobrý den, panacur moc nezabírá. Zkuste kombinovat Ivomec a dát i odčervovadlo do huby. Oboje silnější dávku. Tasemnice někdy na pár dní přestane padat a začne znovu, potom odčervení zopakujte něčím jiným a silnější dávku. Před podáním do huby nechte ovce alespoň přes noc zavřené bez žrádla, aby byly prázdnější. Většinou vypadne, když se jí povede zlikvidovat. Můžete jim dát i cibuli kolik sežerou. Česnek jim moc nejede.U SCHOK je možné objednat Levitape, ale je to 5l balení na velká stáda ovcí. Dováží se právě kvůli tasemnici.
Po odčervení je vhodné udělat koprologii s testem na rezistenci.

Ako vyššie písala pajca, ivomec na tasemnice nefunguje. čo sa týka účinnej látky fenbendazol v panacure alebo helmigale, tej treba na tasemnicu minimálne 15mg/kg, (mnohí dávajú len 5 až 7mg a divia sa...).

Přidejte reakci

Přidat smajlík