Dobrý den. Máme 50 % anglonubijku. Je po dvojčatech. V dubnu porodila dva kozlíky. Kozli si pořád ještě dávají do nosu a koza jim drží.Když jsme ji zkusili podojit, vytáhli jsme z ní jen asi 2 polévkové lžíce mléka. Na chuť bylo teda velice dobré. Vemeno má malé asi jako grep. Po porodu ho taky moc velké neměla, spíše ho měla do šířky oválné a struky krátké. Kupovali jsme ji na podzim, taky po dvojčatech. Původními majiteli nebyla dojena z důvodu nedostatku času, protože měli ještě dalších 10 koz. Ale myslím si, že důvod byl asi jiný .Nevím jestli má cenu ji rozdojovat ? Kozlíky má krásné, macaté, jsou pěkně narostlí. Dojit jsme teda zkoušeli i vícekrát, ale pořád stejně,2 lžíce. Struky má krátké, takže se dojí trochu blbě. Odčervena byla naposledy na podzim, což je možná asi chyba. Ke krmení dostává mačkaný oves, šrot a úsušky, ovoce, zelenina, líz, seno a voda 2x denně čerstvá. Hubená není, vypadá moc dobře i temperament jí vůbec nechybí.Pomažu na vetrinu pro něco na odčervení. Myslíte, že má cenu se snažit takovou kozu rozdojovat ? Nebo jsme ji měli dojit i když měla malé ? Báli jsme se, aby bylo pro kozlíky dost. A teď sušíme hubu . Přemýšlím, že ji prodám do zookoutku a koupím pořádnou kozu z výběrového chovu. Babička mi říká, že jí mám udělat pořádné pití z rohlíků, šrotu a ovsa. Nevím, jestli po odstavu kůzlat začne něco dojit. Co byste poradili ? Zkusit to nebo ji vyměnit ?
česká.koza

XXX.XXX.212.188
Pokud od ní kozlíci stále pijou, tak mléko pro Vás asi nezbyde, dvouměsíční kůzle potřebuje kolem 2 l, takže pokud hezky rostou ma mléce, může to být koza čtyřlitrovka I jedináček někdy spotřebuje všechny 4 litry, to je pak takový pašík Zkuste kozlíky odstavit na nějakou dobu a uvidíte. Nejlíp postupně, ne hned 12 hodin, ať se jí nenalije vemeno do tvrda.
Alice.007

XXX.XXX.208.157
Ahoj, připojila bych se s dotazem, mám prvničku s měsíčním kůzletem a nevím, jak ted postupovat, chci ji na mléko, kůzle dáme pryč, takže mám už začít oddojovat ? včera jsme ji dovezli, zkoušela jsem to párkrát a je to s ní boj, musí mi ji manžel držet, takže jsem oddojila jen tak decku dvě..Kozlík už začíná asi pomalu ochutnávat seno i šrot..Snažit se oddojovat, co nejvíc a nejčastěji ? Nebo ji mám ještě chvíli nechat?