Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2015 10:30
arbika

XXX.XXX.123.110

Dobrý den, co by jste doporučili krmit mladým ročním kozám? Na podzim plánuju připouštět, tak aby nebyly moc tučné. Jedna koza byla dovezena ze špatných podmínek a potřebovala by více nabrat. Jsou to kříženky. Je vhodné krmit sladový květ a pšeničné otruby, jako doplněk krmné dávky? Děkuji.

25.6.2015 12:18
roklanka

XXX.XXX.45.140

Otruby jsou plnidlem, ty mnoho výživy nemají, bát se ztloustnutí kozy nemusíte. Můžete přidat jádro, oves, ječmen, kukuřici, sladový květ.vojtěšku. Ale zvykat po malých dávkách, kozy mají citlivé zažívání. Dostatek pastvy+ seno.

14.7.2015 19:31
calpurnia

XXX.XXX.195.158

Dovolila bych si malou otázku, jsem začátečník v chovu koz (máme je dva dny) a několikrát jsem narazila na to, že se mají krmit jádrem. Co je jádro? a jaké množství je vhodné pro mladé kůzlátko? Kozy sežerou snad všechno vždycky tak at je nepřekrmujeme.

14.7.2015 20:13
kastef

XXX.XXX.138.131

Jádro je název pro obiloviny-takže ječmen, pšenice, oves...atd.

mkacka

13.8.2015 14:50
mkacka

XXX.XXX.131.25

Dobrý den, zajímalo by mě množství krmení cca 4 měsíčních koziček. Mají k dispozici pastvu a seno. Zatím jsem jim dávala po menších dávkách pšenici, ale dočetla jsem se, že není příliš vhodná. Budu mít ječmen (nešrotovaný), jaké dáváte množství na jednu kozu ve vývinu? Půl litr jednou nebo dva krát denně? Nebo je to moc? Děkuju za odpověď.

6.11.2015 19:33
arbika

XXX.XXX.240.153

Prosím Vás, můžu krmit pšeničné otruby jen tak suché nebo se musejí máčet? Děkuji.

MiškaLussy

6.11.2015 20:17
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Zdravím, nejčastěji se zkrmují předem namočené, třeba do rána. Možná vás překvapí, jak několikanásobně zvětší svůj objem. I suché se dají zkrmovat, ale bohužel moje kozy je nechtějí, ani na mokro ani na sucho. Vždycky všechno z korýtka vyjedli a obruby tam zůstaly. Nakonec to dopadlo tak, že jsem je musela vysypat slepicím. A přitom otruby jsou výživově ceněné a i zdravé. Dávám kozenám skladový květ, ale v granulkách a ten jim chutná moc. Tak kdyby i ty otruby byli granulované, tak si myslím, že by se kozenky po nich utloukli. A jestli jim je smícháte s ovsem a nebo s vojtěškovýma granulkama, tak určitě nepohrdou.

6.11.2015 20:41
moonika

XXX.XXX.247.12

Mali by sa trochu namočiť a nechať nabobtnať ale ja dávam suché priamo do šrotu a v pohode, kozám chutia a nerobí im to problém ale nedávam ich veľa. Je v nich veľa fosforu tak je dobré popri nich kŕmiť napríklad na vápnik bohatú vojtešku.

MiškaLussy

7.11.2015 07:38
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Krásný den přeji všem, myslím si že téma "Krmení mladých koz" je určitě vhodným tématem pro každého z nás. Až jsme zkušení, a nebo ne. Pořád se máme co učit. Mě by spíš zajímalo, co se týká přidaných jadrných krmiv u mladých kůzlat, které jsou ještě na mléku? Tak kolik čeho? Už jsem tady psala, že si sama míchám pro kozičky různé druhy obilí, vojtěškové granule, granulovaný sladový květ a někdy i sušené jablečné výlisky. Mají toho na výběr v korýtku dost. Před čtrnácti dny jsme byli na veterině s tříměsíčním anglonubijským kozlíkem (je z dvojčat, narozený koncem července a maminka je prvnička). Nějakou nešťastnou náhodou si někam strčil přední nožičku a ošklivě si ji nad kolínkem rozřezal. Pan doktor kozlíka zvážil a ejhle, má 30kilo. Dostal tetanus, antb. zašili a jeli jsme domů. Doma mi to nedalo, že je kozlík tak těžký, zvážila jsem jeho sestřičku a jejda 25kilo, jak nic. Tak vlastně teď nevím, jestli tak mladé kůzlátka mají takovou váhu jenom z mlíčka?, protože v korýtku z ostatníma je často nevidím. Maminka je prvnička v kontrole užitkovosti, při měření má ranní nádoj 2.5-2.7 litru. Ale i letošní dorostenky se povedli. Lednové kozičky co jsou ze čtyřčat, tak teď mají 55-57kilo, holky z dubna 45kilo a o červencových kůzlátkách jsem už psala. Co tak různě čtu a slyším od známých, že jsou rádi, když má kozička něco málo přes 30kilo, aby ji mohli zapustit a nebo únorový kozlík, že neměl váhu pro uchovnění? Nebo je to tím anglonub. plemenem?

7.11.2015 11:15
moonika

XXX.XXX.247.12

MiškaLussy napsal(a):
Krásný den přeji všem, myslím si že téma "Krmení mladých koz" je určitě vhodným tématem pro každého z nás. Až jsme zkušení, a nebo ne. Pořád se máme co učit. Mě by spíš zajímalo, co se týká přidaných jadrných krmiv u mladých kůzlat, které jsou ještě na mléku? Tak kolik čeho? Už jsem tady psala, že si sama míchám pro kozičky různé druhy obilí, vojtěškové granule, granulovaný sladový květ a někdy i sušené jablečné výlisky. Mají toho na výběr v korýtku dost. Před čtrnácti dny jsme byli na veterině s tříměsíčním anglonubijským kozlíkem (je z dvojčat, narozený koncem července a maminka je prvnička). Nějakou nešťastnou náhodou si někam strčil přední nožičku a ošklivě si ji nad kolínkem rozřezal. Pan doktor kozlíka zvážil a ejhle, má 30kilo. Dostal tetanus, antb. zašili a jeli jsme domů. Doma mi to nedalo, že je kozlík tak těžký, zvážila jsem jeho sestřičku a jejda 25kilo, jak nic. Tak vlastně teď nevím, jestli tak mladé kůzlátka mají takovou váhu jenom z mlíčka?, protože v korýtku z ostatníma je často nevidím. Maminka je prvnička v kontrole užitkovosti, při měření má ranní nádoj 2.5-2.7 litru. Ale i letošní dorostenky se povedli. Lednové kozičky co jsou ze čtyřčat, tak teď mají 55-57kilo, holky z dubna 45kilo a o červencových kůzlátkách jsem už psala. Co tak různě čtu a slyším od známých, že jsou rádi, když má kozička něco málo přes 30kilo, aby ji mohli zapustit a nebo únorový kozlík, že neměl váhu pro uchovnění? Nebo je to tím anglonub. plemenem?

Je to plemenom, mám len jednu polovičnú AN a tá mala v 3,5mesiaci veku 27kg a to som jej nedávala žiadne granule ani špeciálne príkrmy len trochu zmesi obilných šrotov, popri inom pestrom krmive(halúzky "buriny", tráva seno). Tiež som z toho bola paf ako aj s bráchom rýchlo rástla a mocnela. To sa mi u ostatných kozliatok od mojich "obyčajných" kôz nikdy nestalo a to Betka je len polovičná AN a bola mamou odstavená v 10týždňoch. Takže určite plemeno a určite ich aj dobre kŕmite:) Tú kozičku mamu vám v dobrom "závidím",5litrová prvnička...paráda:).

MiškaLussy

7.11.2015 13:29
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak to moc děkuji za vysvětlení, já chovám anglonubijské kozičky teprve od loňského roku. Bohužel dříve se mi nepodařilo čistou anglonubijku sehnat. Až v loni se zadařilo a začala jsem s chovem. Ale vidím, že se pořád mám co učit a poznávat. Taky jsem se chtěla přesvědčit, jestli jsou tyto kozy opravdu, tak náročné, jak se o nich často píše. Byla jsem velmi mile překvapena jejich přátelskou povahou, lahodnou chutí mléka a odolností vůči horkému slunci. Letošní tropické dny si naprosto užívali. Zdravé, vitální a stále při chuti i ve 40-50 C na přímém slunci je ani přístřešek nezajímal. Je pravda, že krmení jim dopřávám a mají rády snad úplně všechno. A děkuji moc za kompliment ohledně kozičky prvničky. Je úžasná maminka linie Black, vemínko ji začalo růst, když byla tři měsíce březí a před porodem ho měla krásně tvarované až po kolena. Jsem za ni moc ráda, je flekatá hnědo bílá, jako dalmatin a její kůzlátka jsou černo - bílí flekatě puntíkatí. No prostě miláčci #angelt# mám je, jako své děti. Bohužel je čas od času, taky něco trápí, jako i naše bílé kozičky. Tak musíme my chovatelky být stále na pozoru. Jsem ráda za vás, protože dokážete přesně poradit a rozpoznat problém. Máte můj velký obdiv Moniko.

7.11.2015 15:25
moonika

XXX.XXX.181.199

MiškaLussy napsal(a):
Tak to moc děkuji za vysvětlení, já chovám anglonubijské kozičky teprve od loňského roku. Bohužel dříve se mi nepodařilo čistou anglonubijku sehnat. Až v loni se zadařilo a začala jsem s chovem. Ale vidím, že se pořád mám co učit a poznávat. Taky jsem se chtěla přesvědčit, jestli jsou tyto kozy opravdu, tak náročné, jak se o nich často píše. Byla jsem velmi mile překvapena jejich přátelskou povahou, lahodnou chutí mléka a odolností vůči horkému slunci. Letošní tropické dny si naprosto užívali. Zdravé, vitální a stále při chuti i ve 40-50 C na přímém slunci je ani přístřešek nezajímal. Je pravda, že krmení jim dopřávám a mají rády snad úplně všechno. A děkuji moc za kompliment ohledně kozičky prvničky. Je úžasná maminka linie Black, vemínko ji začalo růst, když byla tři měsíce březí a před porodem ho měla krásně tvarované až po kolena. Jsem za ni moc ráda, je flekatá hnědo bílá, jako dalmatin a její kůzlátka jsou černo - bílí flekatě puntíkatí. No prostě miláčci #angelt# mám je, jako své děti. Bohužel je čas od času, taky něco trápí, jako i naše bílé kozičky. Tak musíme my chovatelky být stále na pozoru. Jsem ráda za vás, protože dokážete přesně poradit a rozpoznat problém. Máte můj velký obdiv Moniko.

Opatrne lebo mi naprší mi do nosa :D Ja nie som nijaký extra skúsený chovateľ a mám ako-také vedomosti len v určitých oblastiach chovu a nebyť ochotných radcov aj tu z ifauny ako Danka U. Roklanka, Pajca a iných tak by som pekne dlho tápala metodou pokus-omyl než by som na niektoré základné veci prišla:) Ale ďakujem:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík