Alesz

XXX.XXX.145.198
Dobrý den,
začnu ze široka: letos jsme začali chovat kamerunské ovce, ale oproti předpokladům nám likvidují mladé stromky, i když jsou oplocené. Stavějí se na zadní a dosáhnou do výšky cca 1,20m, pletivo dokážou docela umě deformovat tak, aby se dostaly k mladým výhonkům. Uvažujeme o tom, že kamerunky prodáme a pořídíme si Quessantské ovce. Jakou máte zkušenost s tímto problémem u vašich ovcí? Staví se na zadní? Pokud ano, jak vysoko dosáhnou?
Předem děkuji za odpovědi.
vlker

XXX.XXX.72.210
Tedy nechci rejpat, ale mě zase překvapuje, kolik lidí si dneska pořídí ovce nebo kozy, nic moc si nezjistí a pak se diví... . Každá ovce půjde po stromkách, bude ožírat to, co jí chutná, to není plemenem, takže výměnou si nepomůžete.
Já jsem se s tímto problémem setkala přesně naopak - jako chovatel jsem prodala ovce a každý týden teď poslouchám nářky, co jim ty ovce zase provedly. Buď pasou málo nebo zase hodně, stromky ožraly, do sena si lehají, nakonec jsou i agresivní . Každý vidí levnou sekačku, ale tu práci kolem už moc ne.
linzii

XXX.XXX.1.174
Já mám suffolky a ty nikdy na zadní nešly. Ale myslím, že je to jen nenapadlo, neb jsou jakési jiné ve všem ostatním, proti jiným chovatelům, co znám Samozřejmě mám i kozy, tak nic neřeším, co sežerou, sežerou a hotovo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
My jsme s tímto také měli problém minulí rok nám okusovali také stromky (malé cca 2,5m vysoké smrky) které jim měli sloužit jako stín, ale bohužel si to okousali.A ni pletivo nepomohlo tím prostrčili hlavu a bylo to to samé jediné co nám na tady to okusování osvědčené je elektrická síť popř. ohradník ve 4-5pásech. Tomu to jedinému se nepřiblíží jak dostanou pár ran tak pak už je to přejde cca prvních 14dní jsme v tom měli elektriku a až už si toho nevšímali tak už jsem to odpojil. Nejdříve jsme si řekli že tam tu síť necháme, aby je to tam nelákalo furt lest a zvedat se na zadní a okusovat smrčky. Ale po náke době jsme to oddělávali až po úplné oddělání el.síťe.Dnes už paseme bez síť ovce (Vřesové a Suffok) si toho ani nevšimnou.Maximálně, když jsou malé jehňata tak to ještě obeženu sítí aby si zvykli, ale po čase to zase odděláme. :) Přeji úspěšný chov
Farmář1.
sorrio

XXX.XXX.21.1
Máme mastné kříženky a čím více má generace po generaci Texela v sobě, tím je méně "běhavá" a na zadní nestoupají vůbec... pouze v minulosti občas nějaká jediná, která se vyřadila spíše než malé a lehké plemeno bych naopak zkusila těžké mastné ovce