Zdravím,
mám dotaz, máme 8ks ovcí (3 staré a 5 jehňat), které máme v sítích a posunujeme jim ohradu na spasení, dohromady nějakých 3000m2, a ovce nestíhají spásat, teď v období sucha to snad bude lepší...
každopádně můj dotaz je, spásají vám ovce všechno? myslím tím, všechna místa s jetelinou? Stává se nám, že ovce prostě na pohled nádhernou jetelinu nespasou a cca 1000m2 kolem přístřešku je to kousek spasený na hlínu a hned vedle netknutá krásná jetelina...čím to může být?
Díky a pěkný den
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jetlinou myslite ze tam mate ciste jen jetel s minimem dalsich trav? Netusim jak u jetelu, ja to mam naopak, minimum jetele a spoustu dalsich druhu. Je mozne ze jim jetel nedela uplne dobre, mate liz? Nebo sul? Blbe je ze jakymile to hodne preroste a prestarne, tak to za prve lehne po velkym lijaku a ovcim to nejede, zvaleji to a pak to nejde ani poradne posekat, leda krovinakem. Okolo tech 10cm je to idelani porost pro ovce. S dlouhym si pak uz poradej jen kone. Ani krava prerostly uz nechce.

U nás kolem domečků nepasou, předpokládám, protože se tam splachují deštěm jejich výkaly. Takže ikdyž na pohled vypadá tráva (taky hlavně jetelina) nádherně, zůstává "stát".
Jinak ovce mám v kdečem - někde jsou krásné louky, někde i "bordel" a vybírají skoro všechno. Tam, kde je nejhůř, je nejlepší nasadit i kozu - dopase i bodláky a další prevíty. Jediné, s čím se velmi potýkám, jsou kopřivy. Když jich je na některých místech daleko víc než spasitelného, je to na pytel. Ale tam už máme vyzkoušeno, že po pár letech sekání začnou hodně ubývat. A posekané to zvířata ráda sesbírají a je to ku prospěchu jejich zdraví.
Add přerostlý porost - vyberou, co jim chutná, a dlouhé časem sešlapou, takže když je přemístíte jinam a necháte pastvinu znova narůst, naroste nová tráva, už to vypadá jako souvislá travnatá plocha bez "klacků"
Ono to bude asi ten případ, že prostě tam docela dost bobkovali a i když už je to třeba pár měsíců, narostla na tom tráva (nádherná jetelina, kterou jinde sežerou okamžitě) a tu nechtějí.
kéž bych tam mohla vždy pustit na chvíli koně, ale mám ho sice po kopytě, ale dost daleko na něj.
co se týče dlouhé trávy, sežerou minimum a zbytek zašlapou/zalehnou-z toho jsme už vyléčení a to vždy zkosíme a pouštíme ovce jen na trávu nižší
jinak mám vše-liz, minerální liz...nic jim nechybí, jen si prostě vybírají co budou žrát a co ne...zajímavé je, že když posunu ovčí síť třeba o 1 m, tak to místo za chvilučku spasou na hlínu, ale prostě na volném prostranství uprostřed pastviny mám vyžrané kola a kolem nevyžráno
lizbeth
napsal(a):
Ono to bude asi ten případ, že prostě tam docela dost bobkovali a i když už je to třeba pár měsíců, narostla na tom tráva (nádherná jetelina, kterou jinde sežerou okamžitě) a tu nechtějí.
kéž bych tam mohla vždy pustit na chvíli koně, ale mám ho sice po kopytě, ale dost daleko na něj.
co se týče dlouhé trávy, sežerou minimum a zbytek zašlapou/zalehnou-z toho jsme už vyléčení a to vždy zkosíme a pouštíme ovce jen na trávu nižší
jinak mám vše-liz, minerální liz...nic jim nechybí, jen si prostě vybírají co budou žrát a co ne...zajímavé je, že když posunu ovčí síť třeba o 1 m, tak to místo za chvilučku spasou na hlínu, ale prostě na volném prostranství uprostřed pastviny mám vyžrané kola a kolem nevyžráno
Nejlepší je samozřejmě smíšená pastva zvířat kde každý druh spásá, jiné, patro. nikdy není dobře pokud zvířata vypásají neselektivně-všechno, protože to co jim nejede nebo tam kde káleli by se mělo pokosit.
Chtěl bych se zeptat, rád bych ovečkám na zahradě přilepšil, protože po letošním suchu jsou pod stromy jen hlína. Chtěl bych na jaře udělat podsev, ale nevím co bych měl nakoupit za osivo, abych si udržel zeleň na zahradě. I za cenu, že bych to musel zalévat, aby ty moje holky měly pořád zelenou pastvu.

Nejlevnejsi je "struska" ze sena. Jestli mate volne lozene na pude tedy. Jinak osivo zadejte do guuglu a muzete vybirat.).

Tak jasny. Ty spravny guruuove stejne nelezou na nejaky forum. Jestli maji dalsi roky vypadat jako tenhle, tak to bude chtit spis zapremyslet nad necim, co si dokaze vodu vytahnout z vetsi hloubky. Nejaky smesy jsem pohledal tady
http://www.kvetnatelouky.cz/Lucni-smesi/UNI-L-86-lucni-smes-dlouhodoba-pro-extremni-podminky-a-lehci-pudy.html.
Luční směs bych nedával, hůře klíčí a je k něčemu až druhým rokem. První rok není konkurenceschopná, natož aby vydala nějakou hmotu na spásání. Sucho snáší vojtěška, ale ta není až tak vhodná (působí mírně antikoncepčně). Svazenka je jednoletka. Já bych zvolil jílek vytrvalý. Ten dominuje většině směsí. Rychle se vyvíjí, ovcím chutná, snese i sucho a přistínění pod stromy. Také je směs do sucha, tam je hodně kostřav. Ty smetky ze sena jsou ale opravdu nejlepší, v dané oblasti už ty rostliny rostly a druhová skladba bude ideální. Směs dosev nebo zátěž je taky ok. Zkuste smíchat smetky ze sena s hřištní směsí.

Tak me prijde ze na prezrok, jestli bude takhle "prset" a kdyz nic nenapadne ani v zime, tak ovce sezerou uplne vsechno. Mam z teho trosku obavy a ani experti na pocasi a klima nejsou moc optimisticky. Jsem zvedavej jak bude vlada podporovat to zadrzovani vody v krajine. Kdyz jsem chtel obnovit zachytny nadrze na louce, ktere tam byly jeste po sudetacich, tak bububu. To bylo tak pred dvema trema rokama. Zacina me trosku ta moje predvidavost uz stvat.