TynkaM

XXX.XXX.14.170
Ještě jeden dotaz. Je problém když se pasou ovce s koňmi, resp. v ohradě po koních a vedle koní. Slyšela jsem cosi a tetanu. Děkuji.
TynkaM
napsal(a):
Ještě jeden dotaz. Je problém když se pasou ovce s koňmi, resp. v ohradě po koních a vedle koní. Slyšela jsem cosi a tetanu. Děkuji.
Myslíte asi : Clostridium tetani? jenž je u koní celkem běžná a pak se potažmo může přenést na půdu ve výbězích nebo sekundárně na hnojená pole...
TynkaM

XXX.XXX.14.170
Nevím přesně, jen mě někdo postrašil, že nemůžou být ovce vedle koní. Tak zjišťuji více informací.
TynkaM
napsal(a):
Nevím přesně, jen mě někdo postrašil, že nemůžou být ovce vedle koní. Tak zjišťuji více informací.
No stejně tak není moc dobré prý mít, ptactvo, vedle ovcí...
V zahraničí se třeba často používají ovce u chovatelů koní jako morčata v králíkárně. Znám hodně chovatelů co mají koně s ovcemi společně.
TynkaM

XXX.XXX.14.170
Děkuji, ale pořád nevím jestli to tedy risknout
TynkaM
napsal(a):
Bakterie tetanu jsou běžně v půdě. Kůň, ovce a člověk jsou na tetanus nejnáchylnější a nejméně schopní se mu "ubránit" - naproti tomu např. kočka - tam je pravděpodobnost onemocnění tetanem strašně strašně malá.
Koně se na tetanus běžně očkují, naočkovat můžete i ovce.
Jinak my máme koně a ovce rozdělené kvůli možné šikaně, ke které občas dochází, ale pastviny se různě střídají.