Bob a Bobek

XXX.XXX.64.150
Narodili se nám před týdnem dlouho očekávaná kůzlatka, oba bohužel kluci z matky čistokr. hnědá koza, otec 100% anglonubijec. Předpokládám, že na pekáč to asi nebude, tak nevím, jestli je zagumičkovat a zkusit udat tak, nebo je nechat a zkusit udat do chovu?
Bob a Bobek
napsal(a):
Narodili se nám před týdnem dlouho očekávaná kůzlatka, oba bohužel kluci z matky čistokr. hnědá koza, otec 100% anglonubijec. Předpokládám, že na pekáč to asi nebude, tak nevím, jestli je zagumičkovat a zkusit udat tak, nebo je nechat a zkusit udat do chovu?
Právě, že takoví kříženci, jsou jedině na pekáč. Mám kůzlata ze stejného křížení a ani na okamžik mě nenapadlo je nabízet dál na chov. Prostě je to užitkové zvíře a nejlepší užitek z něho je na pekáči. Když čtu potom inzeráty typu kozlík kříženec XY jedině do chovu ne na maso tak jsem neskutečně nas...á a za cenu která je výsměchem všem, kteří mají chov jako hlavní zdroj příjmů.
Bohužel je to tak...samozřejmě by se takoví kozli nabízet k chovu neměli, i když situace je jiná.
Také mi moc vadí, když si lidi u prodeje kladou podmínku ne na maso.Ono udat takového kozla je štěstí i na to dokrmení a následnou porážku.A dodatek-vymazlení kozlíci-lidi proboha kozel není mazlík, může být i nebezpečný a za rok či dva, nevím.Zajímalo by mne jak tito vymazlení kozlíci na konec skončí.Mám zatím ovce a beránky samozřejmě taky prodávám, většinou si je už nyní poslední roky bere jeden ten samý majitel.Na zimu porazí a na rok mu prodáme jiné.Bohužel, je to hospodářské zvíře.Ono nevím/spíš vím/, jak se potom mazlí taková stokilová příšera.
Tak ono záleží...pokud jste zkušený chovatel, v pohodě si můžete koupit vymazleného kozlíka a mají-li z vás zvířata respekt, i se stokilovým původně vymazleným rohatým kozlem si budete umět poradit. Jednoho šestiletého mám doma, sama mu dělám paznehty, píchám ivomec..ví kdo tady šéfuje a to jsem jak za groš kudla. Jinak a´t si každý prodává a kupuje co chce, ne. Já mám plemenné kozly, ale plemenářský zákon je hrozná blbost. Chudáci chovatelé co mají dvě kozy. Já cizím nepřipouštím, proč taky že. když si zavleču něco do stáda, těch pár šušňů za připuštění mi to nikdy nezaplatí, Ale lituji je. Obvolávají chovatele kdo jim připustí..nikdo.15 tisíc za plemenného anglonubijce se jim utrácet nechce...proč taky, že. je to nesmysl. Mají kozy pro radost, pro vlastní mléko a nějaké kůzle na pekáč. Tak proč by si měli kupovat kozla za 15 tisíc, když si mohou koupit kozlíka za 600, -, křížence, pro radost z klabonosých kůzlat. Dva roky s ním připouštět a pak sníst.
Plemenní kozli ať jsou pro ty, co si dělají chovatelské ambice, pro obyčejné hobby chovatele stačí obyčejný kozel, klidně i kříženec. ten je totiž odolnější a méně náročný.
A jednoho takového mazlíka se zrovna chystám darovat..a klidně na chov . Manžel zvíře nezabije, takže zvířata na pekáč zabíjím já. Kůzle ke kterému mám z nějakého důvodu osobní vztah (koz mám hodně ani jména jim nedávám, ale když je odchováte nebo vytáhnete z mámy, prostě nějaká extra situace) a jste máma tří malých dětí, zabít nedokážete a nechcete.
Pro začínající chovatele ideál. Jestli pak skončí na pekáči..dobře, ale vědět to nechci. Takže asi tak.
Tím, že budu prodávat neplemenné kozlíky na chov plemenářský zákon neporušuji. ten totiž praví, že se jimi nesmí připouštět. takže ani ten kdo si je koupí neporušuje plemenářský zákon. Nikde není řečeno, že si nemůžu koupit 10 kozlů a ty chovat že
Já sice nemám nubijce, ale plemeníky mám a připouštím klidně cizí kozy, chytnout může kozel maximálně všenky v tom fofru, což se mi už stalo, takže od té doby zkoumám kozu nevěstu.
Přeci jen je lepší připouštět osvědčeným plemeníkem, který je jakousi zárukou kvality než černochem, kříženým s kdoví čím. Taky si myslím, že by měli končit na pekáči.
Možné to samozřejmě je, ale to bych si nemoha ani koupit nového plemeníka, co kdyby. Vyjít na ulici, co kdyby mě srazilo auto atd. Samozřejmě že nenechám skočit kozu, která se mi nelíbí. Je každého věc, zda poskytne plemeníka či nikoliv, dříve to bývala povinnost, za dob obecních kozlů. Bývala i povinnost měnit plemeníky každé dva roky.
Ať si dělá každý co chce, nemám s tím problém, zabíjím každoročně dost čistokrevných kozlíků po dobrých matkách, nikdy by mě nenapadlo je prodávat dál do chovu.Vyprodukuju dva plemeníky, kteří projdou aukcí, to bohatě stačí. V mase za ně dostanu víc.
Znám víc chovatelů nubijí, co s tím taky nemají problém a připustí i kříženku, jen cena za připuštění je vyšší. A jsou to velmi kvalitní plemeníci. Takže z mého pohledu připouštět černochem se nevyplatí. Jen pokud není kozel široko daleko, nebo je stádo koz větší a ježdení za kozlem se nevyplatí, pak bych si koupila ty přebytky, co já zabíjím, což je běžná praxe. Kozlíků bývá více než koziček a všichni do aukce nemohou, tak proč si pořizovat podílového, když už chci odchovávat kozičky. Toť můj názor, váš názor respektuju.
Jasně že si může každý koupit co chce, ale spíš mne zaráží ty podmínky prodeje/ jen na chov, ne na maso/.Zvlášt u některých zvířátek je to zarážející, mišmaš všeho možného.Po takových kozlících pak se prodávají kozičky, které taky za moc nestojí.Chápu, že kdo má přebytečné kozlíky po rodičích s POP, že je mu je líto zabít, ale ty supermixy...a inzerát znějící prodám kozlíka vhodného na mazla...ono těch zkušených lidí moc není co si poradí-navíc takovéto kozlíky často kupují lidi neznalí chovu.Jinak kozel se jistě zvládnout dá.
My máme plemeného berana s kterým se domluvíme v pohodě, a ten co byl předtím, tak sme ho měli do 10 let pak uhynul a obrečeli sme to.A to byl opravdu boží beran-i když svoje mouchy někdy měl.
Proto lidi, když už takové kozlíky prodáváte, budte rádi, že pokud máte zájemce, nekladte si podmínky, věřte, že nakonec stejně když zůstanou u vás, nakonec budou muset na maso.Další rok budete mít další kůzlátka a takoné nervy s prodejem každoročně...
Já co mám většinu známých, tak kůzlátka /kozlíky/ porážejí doma sami, a často se neprodají ani ty kozičky.
Bob a Bobek

XXX.XXX.64.150
aluskas
napsal(a):
Tak ono záleží...pokud jste zkušený chovatel, v pohodě si můžete koupit vymazleného kozlíka a mají-li z vás zvířata respekt, i se stokilovým původně vymazleným rohatým kozlem si budete umět poradit. Jednoho šestiletého mám doma, sama mu dělám paznehty, píchám ivomec..ví kdo tady šéfuje a to jsem jak za groš kudla. Jinak a´t si každý prodává a kupuje co chce, ne. Já mám plemenné kozly, ale plemenářský zákon je hrozná blbost. Chudáci chovatelé co mají dvě kozy. Já cizím nepřipouštím, proč taky že. když si zavleču něco do stáda, těch pár šušňů za připuštění mi to nikdy nezaplatí, Ale lituji je. Obvolávají chovatele kdo jim připustí..nikdo.15 tisíc za plemenného anglonubijce se jim utrácet nechce...proč taky, že. je to nesmysl. Mají kozy pro radost, pro vlastní mléko a nějaké kůzle na pekáč. Tak proč by si měli kupovat kozla za 15 tisíc, když si mohou koupit kozlíka za 600, -, křížence, pro radost z klabonosých kůzlat. Dva roky s ním připouštět a pak sníst.
Plemenní kozli ať jsou pro ty, co si dělají chovatelské ambice, pro obyčejné hobby chovatele stačí obyčejný kozel, klidně i kříženec. ten je totiž odolnější a méně náročný.
Alaskusas - velký souhlas. Taky si dělám paznechty, taky píchám ivomec, po zkušenostech s hledáním vhodného kozla na připuštění našich 4 koziček jsem si koupila svého. Ne plemenného za x tisíc...
Nemám problém naše kozlíky zagumičkovat a pak sníst, jde mi spíš o to, že ten náš AN kozel je takový vychrtlík, samá noha, nevím, jestli na kůzlatech po něm bude vůbec co do toho pekáče dát... Tak jsem si chtěla trochu zmapovat situaci zájmu...
aluskas
napsal(a):
Samozřejmě, že je to věc názoru.Každý to bere jinak.Ale i v tom hobby chovu chtějí lidi od koziček mléko, a připouštěním všeho možného samozřejmě slušné kozičky nezískáte.Kolikrát je to opravdu zkřížené se vším i Kamerunkami.Tak aspoň aby ten kozlík byl z nějakého slušného chovu, kde vyžadují od zvířat užitkovost, a ne z takového, kde kriteriem je aby byla koza hodná a mohly se s ní mazlit děti, že dojí litr, to už je vedlejší.A spousta začátečníků, kteří si pak takovou kozenu koupí právě moc nechápe, že není kozička jako kozička...A právě hlavně ti hobby chovatelé potom prodávají ty vymazlené kozlíky na chov.Spousta dobrých chovatelů ani kozlíky co jsou přebyteční neprodává, zabíjí je na maso, i když by třebas prošli aukcí.
Ale to už je zase každého problém, že si kupuje zvíře a nic o chovu neví. Já když jsem se rozhodla chovat kozy, šla jsem kvůli tomu studovat Českou zemědělskou univerzitu. Takže to už je zase problém kupujícího, že naletí, že si nic nepřečte nebo se neporadí s někým zkušeným...nebo-li neznalost zákona neomlouvá.
Do chovu si může prodávat kdo chce co chce. Je spoustu chovatelů, kteří několikalitrovou dojnici nechtějí, nechtějí vyrábět sýry a stačí jim, že se koukají jak se jim na zahradě něco pase. Nebo je jim šuma fuk užitkovost a hrají si se šlechtěním na barvu.
Už jsem tu v podobné diskuze psala, že z hlediska genetiky je toto jednostranné šlechtění na užitkovost na prd. Klesá odolnost, rozmanitost.
Problém mám s tím, pokud někdo napíše, že prodává zkušeného plemeníka. Ano, to už je zavádějící a zavání to podvodem.
Já mám mléčný chov a podle toho si vybírám zvířata. Budu-li chtít 2 kozy a kozla na okrasu do ohrady, aby jsem se na samotě u lesa necítila sama a kůzlata budu uklízet do mrazáku, vystačím si s jakýmkoli kozlem, který se mi bude vizuálně líbit a budu-li chtít něco menšího a vizuálně zajímavého, vyberu si klidně třeba křížence kozy kamerunské a mohérové
Ano, ted ste na to kápla-pokud budu uklízet kůzlata do mrazáku.../a to udělá málokdo/
Ale abychom to ukončili, mě nevadí když lidi připouští kozy nepapírovými kozly, nebo po nich kůzlata prodávají.Vím, že když má někdo dvě kozeny papírového kozla si koupí málokdy.Spíš mě opravdu zaráží ty podmínky, které si kladou a to bezpodmínečné využití takového kůzlátka k chovu.Chápu že každý to nezabije, já taky ne.Ale pokud prodávám beránky, kozlíky/ a často může jít i o kozenky či jehnice s nižší hodnotou do chovu/, a někdo si je ode mne chce koupit, s tím že je dokrmí, dopase a porazí, tak pokud vím, že by se hůře jinak udávali-prodám.
To je pravda, ale to by bylo pro ně i štěstí...co oči nevidí...ale i tak si tím snižují možnost prodeje, asi někdo radši koupí podle inzerátu, kde se píšu jako možnost i případná porážka.
Je jasné že když má někdo 100% nubie v KU, tak třebas má kozlíky po prvničkách, tak se to žinýruje zabít, a takový kozlík se udá, a asi škodu v chovu nikomu neudělá, taktéž i jiné plemeno, kde jde o kozlíky po pěkných matkách a známých plemenících.To věřím, že lidi si přejí aby se udali.Ale ty mišmaše, kolikrát už na pohled je jasné že to na chov není.No ale máte pravdu, že každý kdo s něčím začíná, měl by si něco nastudovat a takovým nákupům by se vyhnul.
Tak sme to pěkně rozebrali, -doufám, že se zad. moc nenaštvala