Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím všechny dojiče a dojičky o radu.
Letos prvním rokem dojím. Krom kozenky i ovečku (prvničku). Vzniklo to náhodou, u domu jsme jí měli jako náhradní tetu pro osiřelé jehně a jak byla kontaktní, zkusila jsem jí po odstavu dojit a neprotestovala...
Jenže... ovečka má stále jakoby poloprázdné vemínko - dojíme cirka 2 měsíce. Nejdřív byl nádoj cca 600 ml, teď se snižuje a vemeno vypadá poloprázdně - dá ale stále asi půl litru. Dojíme jednou denně. Odčervovaná je v květnu, tak že by byla stále zanesená parazity? Sliznice nijak extra světlé nevypadají. Není na ní vidět žádný zdravotní problém. Je možné, že už se zasušuje? Vůbec nevím, jak to mají prvničky s udržením nádoje...
Dostává cirka 0,75 kg máčeného šrotu - ječmen, oves, jinak je na pastvě. Je to veliká zwartbles - mám jí zkusit přidat jádro? Bojím se schvácení... navíc žere poměrně pomalu a ani toto množství nezvládne sežrat než jí podojím (a to nejsem obzvlášť zručná) a někde jsem tu četla, že by měla dojná zvířata dostávat tolik žrádla, aby jim to stačilo tak akorát na dobu dojení.
Předem díky moc za nápady!

Každý zvíře mi žere příkrm jinou rychlostí, jedni to zhltnou, druzí zas žerou od největších kusů po to nejjemnější, jedni se dojí líp než druzí a tak bych řekl že dávka by se měla odvíjet spíš od fáze laktace a nádoje než od rychlosti dojení a toho jak rychle se zvíře umí nafutrovat.. Dojivost se odvíjí i od spotřeby a při dojení jednou denně se asi jen tak nerozdojí. Přidal bych postupně trochu na příkrmu, dojil bych 2x denně a přidat by mohla. Je ale už pokročilejší datum, noci se prodlužujou, kvalita trávy stále klesá, příjdou říje a tak a já bych kdovíjaké zázraky s rozdojením nečekal.

Ok, díky. Musím se někde mrknout na křivku laktace - jak jsem doteď řešila úplně jiné věci než mléko, tak o tom vlastně nevím žádné detaily.
Může nějak souviset, že dřív mi z mléka šly dělat dobré jogurty a poslední cca 3 týdny (jak klesá ten nádoj) mi z toho při stejném postupu (včera jsem dělala podle teploměru ve vodní lázni) mi vypadává syrovátka a na dně se usazuje tvaroh...? Ne, že by nebyl dobrý, ale radši bychom jogurty :) Díky!
To Kostey: samozřejmě vím, že při dojení 2x denně je nádoj optimální. Ale to jsem tu kdysi řešila, než jsem kozu vůbec pořídila, že budu zvládat dojit jen 1x denně. Holky to zvládaj dobře, vím, že by mohly dojit víc jak 2x tolik, ale to je ta daň za čas, který jim člověk nemůže dát... takže plnost vemene je závislá nejspíš na tomto, ano? Koza má ale i přesto, že se dojí také jednou denně (taky prvnička) vemeno pokaždé velice plné (dojí skoro jako ovce s prázdným vemenem - je to nějaká kříženka - nechtěli jsme napoprvé pořizovat drahé zvíře, když jsme nevěděly, jestli vůbec zvládneme dojné zvíře mít... třeba se dočkáme nějaké pěkné české bílé bezrohé :).
Myslím si, že nádoj klesá, (z mé krátké zkušenosti) šla laktační křivka rapidně dolů po dvou-třech měsících, to jsem měla frísky a ZW není dojné plemeno.Nastává říje a to nádoj klesne. Nepřidávala bych jádro.
K podzimu stoupá bílkovina, takže z menšího množství se dá více vyzískat. To, že se vám nedaří jogurty bych spíš přisuzovala špatné startovací kultuře, pokud je mléko v pořádku.

Dobře, díky, roklanko. Mrknu na ten startér a pak budu kdyžtak řešit dál. Každopádně takhle lahodný tvaroh člověk stejně nikde nesežene - kort když člověk zvládne odlovit i tu smetanu z vrchu, odlít syrovátku a pak smíchat smetanu a tvaroh ve dna... paráda :) akorát to "jedem v tak malém", že je to spíš tak na chuť.
Jinak, vzhledem k Vašim velice poučným a konkrétním příspěvkům jen těžko věřit závorku "z mé krátké zkušenosti" :)
Zwartbles je plemeno s kombinovanou užitkovostí...mléko dá, ale žádná údernice to nebude, to je jasné.
Ale je fakt, že mi trochu hlodá v hlavě, jestli nepořídit spíš nějakou frísku... ale já spíš mířím směrem vyřazování "barevných" a pořizování (nechávání vlastních) černých, tak by mi to tu "designově kazila" Kdepak, to byl vtip. Spíš nevím, kde bych sháněla teď frísku (jsou krotké, nebo plašani?), než budeme připouštět. V okolí o ničem čistokrevném nevím..
Měla jsem ovce jen tři roky, proto má krátká zkušenost, myšleno s ovcema. Měla jsem frísky (existují i v tmavé variantě :-D), dojily ke třem litrům (dojeny byly dvakrát denně) s kozama. Nejsou povahově tipické ovce, spíš se chovají jako kozy, proto mě taky učarovaly, leč prostor pro větší množství nebyl a sil ubývalo, proto šly o dům dál. Výtěžnost z ovčího mléka byla veliká a mléko mi moc chutnalo.

I v tmavé variantě... no tak to je výzva! tak díky, roklanko, za Vaše zkušenosti. Třeba se mi zadaří a nějakou šikulku potkám.

Týjo, tyhle jsou fakt krásné :) Ony mají takový pěkný klabonos... v té černé je to zajímavá ovce. Ale obávám se, že jsem jen nikde na inzerci neviděla... zkusím napřímo, třeba seženu.
napsal(a):
I v tmavé variantě... no tak to je výzva! tak díky, roklanko, za Vaše zkušenosti. Třeba se mi zadaří a nějakou šikulku potkám.
Mám Péťu a Jůlinku, tak když se na jaře zadaří a budou holky, můžu nabídnout
Jindřiška.

To jste moc hodná, Jindřiško. Ale z těch asi čistokrevná černá jehnice nevypadne :).

Tak tu chci!