Jenda01

XXX.XXX.89.231
ovce5
napsal(a):
Daváte ovcí jablka.
Já teda dávám, ale nakrájená nebo nastrouhané smíchám se šrotem a tvrdím pečivem!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja nedavam, berou si samy, mrchy. Romanovky se i postavi na zadni a skubou. Suffolk ani zwartbles takhle opraskly nejsou. Trosku se bojim ze se nejaka zadusi, ale zatim tuk tuk.
Pokud máme ovce v našem sadu, osmdesát stromů švestek, jablek, třešní, ořech, od doby, kdy začnou padat červivé, nezralé, zralé jakékoliv ovoce, snědí všechno. Za čtyři roky se ještě nestalo, že by jim něco bylo. Ale přivykají postupně, pomalu, jak ovoce padá. Jsou to výborné uklízečky. Jedí i švestky a pak při přežvykování vyplivávají pecky :). Musí být přivyklé. Pokud je tím chcete krmit sama, tak přivykat pomalu a klidně i krájet radši. A nepřehánět. Je to jako s kazdým novým krmivem u ovcí, po malých dávkách, pomalu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vyplivávají pecky? To jsou nějaký fajnovky :D Moje s oblibou pecky od švestek chroupou a od špendlíků polykají celé - první rok chovu jsem se na podzim vyděsila, když jsem šla kolem domečku, že jsou tak strašně začervené, že jim leží v bobcích nějaká vajíčka či co... no a ony to byly (ne)strávené pecky od špendlíků. Byly úplně všude
Naše ovce si sbírají samy, mají ohradu kde jsou ovocné stromy. Jedna zwartbles ta si dokonce trhá, což suffolky ani nenapadne. Ale pozor na množství, mě se kolikrát už stalo že z toho měli průjem. Proto než je vypustím do výběhu tak to prvně seberu to množství spadaných jablek a pak když průběžně padají tak to už je v pohodě.
Odborná literatura (Chováme ovce) uvádí, že jablka nejsou pro ovce příliš vhodná. Max. tak pro velké masné ovce (mají trochu vyšší potřebu krmiva), než malá vřesovištní plemena. Nicméně je potřeba je na ně zvyknout a dávkovat pomálu, jinak mohou mít průjem - nerady změny. Nejlepší by bylo dávat např.1 jablko na ovci denně - celý rok. A ne - celý rok nic a na podzim aby praskly. To tedy praví teorie, ale praxe je jaksi jinde, že? Naše miniovce některá jablka moc nejí, některá milují, švestky z ruky mají rády, ale ze země dělají ofuky. Hrušky moc nejí.
honzapm
napsal(a):
Odborná literatura (Chováme ovce) uvádí, že jablka nejsou pro ovce příliš vhodná. Max. tak pro velké masné ovce (mají trochu vyšší potřebu krmiva), než malá vřesovištní plemena. Nicméně je potřeba je na ně zvyknout a dávkovat pomálu, jinak mohou mít průjem - nerady změny. Nejlepší by bylo dávat např.1 jablko na ovci denně - celý rok. A ne - celý rok nic a na podzim aby praskly. To tedy praví teorie, ale praxe je jaksi jinde, že? Naše miniovce některá jablka moc nejí, některá milují, švestky z ruky mají rády, ale ze země dělají ofuky. Hrušky moc nejí.
Tak to nevím kde bych ty jabka musela mít uskladněné abych jim dávala celý rok po jednom jablku když vydržeji ve sklepě max do ledna- února. Máte asi nějaké mlsné miniovce, když si takhle vybírají. To naše berou všechno všema deseti a to i ze země.
Jablka taky neřeším. Ovce se pasou pod starými jabloněmi a letos bylo jablek hafo, spadaných snad metráky, nijak jim to nevadí, zdá se, že se jimi nepřežerou, sami si to kombinují s pastvou a senem. Když ještě nebyly spadané, tak se i stavěly na zadní aby si utrhly (mám suffolky). Zpočátku jsem měl taky hrůzu, když měli v tlamě velké jablko, ale zatím si s tím vždy poradily, tak tomu nechávám volný průběh.