Uživatel s deaktivovaným účtem

fidÍk
napsal(a):
Koza sežrala padané švestky.Nic nežere, je přifouklá a skleslá.
Mám podat pivo?
Děkuji za rady...
Koza si pravděpodobně způsobila bachorovou dysfunkci. Dejte jí prodigestan nebo rumin, jestli nemáte, tak si jděte nafackovat, tohle by mělo být v lékárničce každého chovatele koz. Dnes nekrmte, od zítra dietu na seně, můžete udělat taky nálev z lněného semene.
Pokud by koze bylo opravdu blbě, byla slabá, skřípala zubama, tak jste si pořídili přímo acidózu. V tom případě jí dejte hořkou sůl a aciprogentin, opět, jestli nemáte, tak facku. Ale jako náhrada se dá použít i jedlá soda nebo krmný vápenec. Jak se dá trochu dohromady, opět, prodigestan a dieta.

To všechno nahoře je dobrá rada, jen bych ještě přidala úplně nejprimitivnější lék, a to živočišné uhlí. Pro případ, že nic jiného doma není. Víc tablet nacpat dozadu na patro nebo rozpustit a nalít z plastové láhve s úzkým hrdlem do krku. M.

Nalistovala jsem toto vlákno, protože se mě to dnes také týká - včerejší noční vichr sklepal víc švestek najednou a koza se jich přežrala. Nafouklá, skleslá, skřípe zuby... ale upřímně, Bodlinko, těch preparátů je tolik, že by člověk musel mít na každý druh zvířete celou lékárnu. Za mě - určitě je nutné mít nějaké preparáty pro první pomoc, ale taky na telefonu veta, co má něco v záloze.
Tedy já do kozy nalila Uni-ruminal - píšou, že je jak proti žaludečním disfunkcím, tak i acidóze, atp.... to jsem měla po ruce ve své lékárničce. A ještě si jedu k vetce pro cosi, co by mělo koze pomoct se "odfouknout". Jiným uživatelem zmíněné černé uhlí mi až tak přínosné nepřipadá (to mám taky, veterinářské, v prášku, ale to spíš jen proti průjmům, ne?). Spíš si myslím, že je dobré vědět takové ty poučky s domácími potravinami, co se tu často zmiňují: olej, jedlá soda, pivo, glukopur... ale když je možné z veta vytáhnout nějaký preparát přímo na daný problém, je to - alespoň pro mě - neocenitelné ;).

Jo, jinak ještě bobkovala a občas uždíbne stéblo, ale bachory nejedou. Šrotu si ani nevšimla (šla jsem dojit, tak až při jejím nezájmu jsem začala blíž zkoumat a domyslela si toto... ).

napsal(a):
Nalistovala jsem toto vlákno, protože se mě to dnes také týká - včerejší noční vichr sklepal víc švestek najednou a koza se jich přežrala. Nafouklá, skleslá, skřípe zuby... ale upřímně, Bodlinko, těch preparátů je tolik, že by člověk musel mít na každý druh zvířete celou lékárnu. Za mě - určitě je nutné mít nějaké preparáty pro první pomoc, ale taky na telefonu veta, co má něco v záloze.
Tedy já do kozy nalila Uni-ruminal - píšou, že je jak proti žaludečním disfunkcím, tak i acidóze, atp.... to jsem měla po ruce ve své lékárničce. A ještě si jedu k vetce pro cosi, co by mělo koze pomoct se "odfouknout". Jiným uživatelem zmíněné černé uhlí mi až tak přínosné nepřipadá (to mám taky, veterinářské, v prášku, ale to spíš jen proti průjmům, ne?). Spíš si myslím, že je dobré vědět takové ty poučky s domácími potravinami, co se tu často zmiňují: olej, jedlá soda, pivo, glukopur... ale když je možné z veta vytáhnout nějaký preparát přímo na daný problém, je to - alespoň pro mě - neocenitelné ;).
Preparátů je tolik... ale mít doma uni-ruminal nebo rumin, aciprogentin a tympasol ještě žádného chovatele ovcí a koz nezabilo a zachraňuje to životy. Protože to je něco, co se hodí v tu nejhorší dobu a fakt se mi jako veterináři líp funguje, pokud můžu dotyčnému chovateli říct, dejte tohle a odpoledne jsem u vás to zkouknout, než když doma nemá nic, někdy nemá ani tu sodu, to se pak vymýšlí něco blbě, a nejsem schopná 24/7 kamkoliv hned dojet do hodiny.
Prostě všichni "moji" chovatelé tohle doma povinně mají a žádný si fakt nikdy nestěžoval, že mají velkou lékárničku. K tomu uhlí, smectu, peroxid vodíku, hypermangan a betadina a s tím už si člověk vystačí u všech zvířat.

napsal(a):
Jo, jinak ještě bobkovala a občas uždíbne stéblo, ale bachory nejedou. Šrotu si ani nevšimla (šla jsem dojit, tak až při jejím nezájmu jsem začala blíž zkoumat a domyslela si toto... ).
"Dnes nekrmte, od zítra dietu na seně, můžete udělat taky nálev z lněného semene."
Je to jednoduché. Sama ví, že šrot jí fakt neudělá dobře.

To Bodlinka: souhlas, víceméně ty zmiňované záležitosti se u mě v lékárničce vyskytují, ale "vyhrožovat" takhle nešťastnému malochovateli, že jestli to nemá, tak je na facku, mi přišlo v tu chvíli prostě "moc"
Ráda čtu Vaše příspěvky, jsou vždy poučné a člověk si z nich vezme. Díky za ně.
Jinak ten lék, pro který jsem si jela, byl právě Tympassol.
Víte co, ono je určitě daleko víc věcí, co by člověk "měl mít doma", když chová zvířata - právě pro případ (to zná zde spousta chovatelů), že vet vůbec netuší... já např. přišla o ovci, která lehla na poporodní parézu a nikdo v okolí desítek km neměl k dispozici vápník, který by se dal ovci podat... nakonec jsme sehnali od záchranky lidský, ale ten nebyl vhodné formy, takže stejně nepomohl... takže za mě ještě do lékárny přidat vápník (ani už nevím, co za formu to má mít a stejně by ho musel přijet píchnout vet - dává se do žíly, jestli si dobře pamatuju, a jistě většina chovatelů takovouto aplikaci nezvládá...) a určitě by se tu našla spousta dalších případů, kdy zvíře umřelo, protože zrovna nebyl v dosahu potřebný preparát. Občas je to prostě i o náhodě... ale určtiě souhlas, že každý chovatel má mít alespoň minimální zásobu léků a vědomost, jak se dá podávat první pomoc.

Jinak samozřejmě kozu jsem zavřela na seno a vodu. Jak jsem už říkala - když jsem přišla do výběhu se šrotem na dojení a zjistila její nechutenství, začala jsem víc skoumat, co se děje a vylezlo z toho tohle..

Tak koza vypadá zas v pořádku. Žere, zlobí... podojila jsem, aby ještě neměla nějaký problém s vemenem. Ale otázka zní: co s mlékem? Dá se normálně používat, nebo raději vylít? Na preparáty by neměla být žádná ochranná lhůta (tedy, u toho Tympassolu není žádná, Uni-ruminal ani nevím, kde má příbalový leták, ale je to jen na podporu trávení, tak snad taky ne...).

napsal(a):
Tak koza vypadá zas v pořádku. Žere, zlobí... podojila jsem, aby ještě neměla nějaký problém s vemenem. Ale otázka zní: co s mlékem? Dá se normálně používat, nebo raději vylít? Na preparáty by neměla být žádná ochranná lhůta (tedy, u toho Tympassolu není žádná, Uni-ruminal ani nevím, kde má příbalový leták, ale je to jen na podporu trávení, tak snad taky ne...).
Mléko je normálně jedlé.

napsal(a):
Mléko je normálně jedlé.
Může mít jen nižší obsah tuku.

Ok, dobře, díky moc. Tak já ho zařadim do kuchyně.

Ještě mě napadá - Bodlinko, prosím Vás, lze nějak jednoduše udělat poučku, kdy je v případě nějakých zdrav. obtíží zvířete mléko nepitné? (samozřejmě chápu, že při použití nějakých léčivých preparátů, které přecházejí do mléka. Ale jistě jsou i další případy?).

napsal(a):
Ještě mě napadá - Bodlinko, prosím Vás, lze nějak jednoduše udělat poučku, kdy je v případě nějakých zdrav. obtíží zvířete mléko nepitné? (samozřejmě chápu, že při použití nějakých léčivých preparátů, které přecházejí do mléka. Ale jistě jsou i další případy?).
No... v podstatě jde hlavně o ty léčiva. Pak bych asi nechtěla pít mastitidní mlíko. A mléko zvířete trpícího celkovým infekčním onemocněním, ale ti většinou o to mléko během nemoci stejně přijdou.
Zdravim, mam dotaz...jehne se mi prezralo peciva, uz dva dny jen lezi...jeden veterinar mi rekl, ze ji mam davat matovy caj a do huby gumicku, jakoby udidla, aby zvykala a polykala sliny a druhy vet rekl, ze takovou blbost jeste neslysel a dal mi uniruminal...ovecka stale lezi, nemuze se postavit...
Dobry den, mate schopne veterinare... veterak vam mel dat jeste hepagen na jatra... kdyz ovce lehne znamena to ze ma akutni zanet kopyte.. to je projev nejen pri acidoze.. zkratka se to jehne nemuze postavit na nohy jelikoz ma bolestiva, schvacena kopyta.. horkost v kopytech.. je dulezite poslechnout bachor jestli funguje... pokud nefunguje tak moc sanci nedavam... ale muze se po tech bakteriich rozebehnout... jemne mu masirujte bachor smerem k hladove jame... a otacejte ho z boku na bok rozhodne nekolikrat denne... treba po hodine dvou... a zvedejte ho aby se prokrvovaly nohy.. pokud zacne zaklanet hlavu v zad to je konecna to je lepsi usetrit trapeni... tak at se dari... jinak co se peciva tyka je to pamlsek... ne krmivo! tzn takovym zpusobem davkovat...