Zdravím,
tak mám za sebou první nákupní trh, kde jsem měla své odchovance po 1 roku, co se věnuji chovu ovcí. A bohužel i nejspíš poslední. Nebudu řešit organizaci samotnou, která byla otřesná.
Jsem v tom všem kolem začátečník, ale odjížděla jsem dost nasr-aná. Máme mléčné plemeno, beránky pod matkami do 2,5 měsíců jen na mléce a pak přecházejí na pastvu, seno, vitamíny+solný líz. Jeden dostal po uzavření KU po matce (prvničce) hnedka třídu za CPH ER. Beránky jsme nedokrmovali granulemi, takže váha na trhu cca 46 kg (minimálně museli mít 45 kg). Sešlo se nás v rámci plemene asi 7 beranů. My šli první a beránek si za exteriér odnesl ER, takže jsem odcházela s příjemným pocitem, že máme prvního odchovance s výslednou třídou ER. Pak šli další berani - váha od 55 kg do 68 kg (plus mínus stejné datum narození jako ti naši). Spěnky v háji, sbíhavé či naopak "rozčapnuté" postoje. A ejhle, panu hodnotiteli se tohle asi líbí, protože našeho sejmul na třídu EA. Prý špatně odchovaní v porovnání s ostatními berany, kteří dle jeho slov byli "krásně odchovaní".
Takže se ptám, je nutné berany přefutrovat umělými krmivy? Mít z nich v půl roce takovéto mastodonty, kteří mají problémy s nohama? Vydrží tihle berani skákat na ovce do cca 5-6 let? Ptala jsem se ostatních chovatelů, jak tyhle "krasavce" odchovávají. Většina "trošku" přikrmuje a "moc" je nepouští ven.
Další chovatelka přivezla přes rok starého suffolka odchovaného na pastvinách v kopcích. Taky bez příkmu, váha cca 75 kg. Byl to fakt hezky stavěný beran. Nelíbil se, měl mít dle hodnotitele aspoň 100 kg.
Ptám se dál...proč mezi hodnotiteli není mladá krev, ale samí pánové od cca 65 let a výš?
Proč SCHOK funguje jak funguje? Webovky na dvě věci. Nic nejde dohledat, samé staré informace, zpravodaj se nevydává. Zkoumali jste někdo webovky slovenského Svazu chovatelů ovcí a koz (www.zchok.cz)? Se máme co učit - různá školení, aktuální informace, časopis ke stažení on-line.
U koz je to v bledě modrém.
Jen mě zaráží, že hodnotitel zpětně snížil ohodnocení, to by se dít nemělo. Už pár let zpátky se řešilo ve zpravodaji vykrmování beránků a stížnosti nových majitelů aukčních beránků. Koukám, že se nic nezměnilo. Nenechte se odradit, rozumnej chovatel si od vás beránka koupí raději, než mastodonta zvyklého na granule.
Taky odmítám rvát kozlíky granulema. Loni jsem si koupila na aukci kozlíka, měl 45 kg a měl je hodně dlouho, odmítal žrát oves i směs, co dělám kozám v zimě. Trvalo to asi 3 měsíce, než si zvykl na jiný způsob krmení.
Letos jsem šla na aukci se třema a upřimně jsem si myslela, že po vážení jedeme domů. Bílej kozlík měl překvapivě 35kg ale byl nejmenší a nejlehčí z bílých, přes to vyhrál šampiona trhu.
Hnědáci měli 32kg a odešli s EA.
Roklanko, já bych ještě dneska dneska žila v domění, že mám doma beránka ER, kdyby za mnou po trhu nepřišel bývalý chovatel, od kterého mám matku tohoto beránka a neřekl mi, že během hodnocení dalších beranů, snížili tomu našemu třídu. Až jak jsem platila za hodnocení na konci trhu, tak mi byl řečen důvod snížení. Já vím, že je to jen o lidech, ale prostě to nechápu. Nechápu, k čemu je dobré, vyzdvihovat berany, kteří se sotva unesou na nohou a říct, že je to krásný odchov a spěnkami přitom šoupá po zemi.
Pro "přezdívku" - prostě to nasere. Nic víc, nic míň. A k tomu, když pak ještě slyším, že další berani jsou top, protože jsou po matkách od dalšího hodnotitele, tak to člověku vezme chuť. Nemám ráda takové politikaření, protože si ho užiju dost v práci. A abych se od toho odreagovala, dala jsem se na chov ovcí a bum, i tady to tak je. :(.
strip
napsal(a):
Pro "přezdívku" - prostě to nasere. Nic víc, nic míň. A k tomu, když pak ještě slyším, že další berani jsou top, protože jsou po matkách od dalšího hodnotitele, tak to člověku vezme chuť. Nemám ráda takové politikaření, protože si ho užiju dost v práci. A abych se od toho odreagovala, dala jsem se na chov ovcí a bum, i tady to tak je. :(.
Snažím se dělat taky plemenné beránky, ale u mě to jsou tak 2 až 3 za rok. Některý rok třeba ani nic neuchovním. Někteří chovatelé uchovní 9 z 10 narozených jak už jsem psala v jiném vlákně. Ono to je o tom, jak se dovedete vychválit, jenomže každý to neumí a protože nikde neříkáte jaká jste špice, tak se o vás neví.
Že jsou si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější jsem si zvykla, ale tohle by mě vytočilo do vrtule. A přesně podle hesla ''blbý se maj ptát, chytrý nemaj na co'' bych vznesla otázku na hlavního plemenáře, jak je možné, že posuzovatel vyřkne posudek a pak si během krátkého času nasere do huby? Dotaz bych klidně nasměrovala i na předsedu svazu. Nemávla bych rukou
Roklanko, jsem blbá, no. Taky jsem si říkala na cestě domů, že jsem si měla asertivně otevřít hubu. Jenže já jsem holka od přírody mírná, co nemá ráda spory. A taky mi to bylo blbé, že na trhu byl náš krajský plemenář (hodnotil jiný plemenář z jiného kraje), já na trhu poprvé a hned abych pindala?! Ale mám poučení pro příště a i tohle člověka posune dál.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono to máte všude stejné. Smutné, ale realita.
Z mého prostředí koní: známá, co má letitý čistý chov jednoho plemene, na svod přivedla nádherného hřebce - je to impozantní zvíře s korektním "vším", co má mít... ale nebyl uchovněn (nemá jméno... byli tam jiní, vyvolenější). Tak ho nechala vykastrovat a má holt valacha. Ostatní si rozdávají mezi sebou peníze za připouštěcí poplatky a dotační money..
Když jsem byla na svodu jiného plemene - v ČR zatím jen pár desítek jedinců, byla jsem sama nesmírně překvapena. Nejenže svod stál za starou belu co se organizace akce týče (např. v deset už nebylo v občerstvení nic k jídlu, protože byla účast asi 50 diváků plus equipy od předváděných koní), ale v šoku jsem byla, tak jako "strip", z hodnocení zvířat - tak půlka z nich vůbec nesplňovala standardy dané pro toto plemeno...(např. rousy na nohách, podle kterého se toto plemeno "pozná"), přesto prošli s hodnocením... no comment :(
To, že je to v Česku mizérie okolo chovů, víme každý, ale jak to někam nasměrovat, aby se to změnilo, když se jede jen mezi kamarády a na malou domů?
Hhippi, Vy jste vystihla mou myšlenku...co udělat pro to, aby se to změnilo?
Znám tolik zapálených a zkušených chovatelů, ale na produkci plemenných zvířat kašlou z vysoka právě kvůli takovému bratříčkování a je to sakra škoda.
A u koní jsem už iluze ztratila dávno. Koule jsem koňovi raději ušmikla a na kobyle radši nechovám.

Roklanko: díky za nás všechny

Ja bych tak rad byl clenem a ucastnil se vystav, ale presne z tehlech duvodu na to hazim ranec. Je par veci se kteryma se nemuzu srovnat. Dnes jsem vezl panovi ovecku, romanovku a kdyz me uvidel tak se podivil ze prijel takovej mladoch :) 34 neni zrovna ukazka mladi, ale ze k nemu jezdi vetsinou duchodci.

Berte to z te druhe strany. Kdybyste tam mela taky "brachu nebo segru", taky byste si nehazely klacky pod nohy. A co si budeme povidat, CR je malicka zeme, tudiz odbyt plemenych zvirat je pomerne nejista zalezitost, takze se jakymkoli zpusobem zvirata vylepsujou. Na treti stranu, budem radi za tyhle brachy, kdo by sem ta ruzna plemena a jejich linie tahal? Vsechno ma rub a lic. Chov vovci a "stara" krev to je stejny jako politika, tam je taky stara az prestarla krev ( obcas teda doplnena mladou a zkazenou ).).

Přidám ještě něco z "ovčí politiky".
Plemenného berana mám od jedné z největších chovatelů tohoto plemene u nás. Je to, pravda, starší paní s manželem, ale dělají to "přírodně". Z beránků ročně vyberou max.10, kteří jsou největší a nejhezčí a ty berou na aukce. Je to jen pár procent z produkce jehňat - ostatní jdou na jatka. Nejsou na žádném příkrmu, jen na bohatých rozsáhlých pastvách. A přesto je to vážená paní šlechtitelka s výbornými výsledky i jménem...
Tím chci říct, že se to dá dělat i "přírodně" a mít úspěch. Jenže to by pak tedy bylo třeba, aby se neprotěžovali ti s vykrmenými prasaty :(.
K dodatečným opravám hodnocení by na trhu opravdu nemělo docházet a jistě bych měl námitky, nicméně musím se vyjádřit k ostatním informacím diskutujících. V produkci plemenných zvířat se pohybuji cca 20 let, v jistou dobu opravdu jakýsi trend nadměrného krmení byl, nicméně poslední dobou sleduji, že od toho chovatelé ustupují, to nevycházím z toho, co mi chovatel napovídá, to může cokoliv, ale stačí se podívat na výsledky vážení a člověk si hned dokáže udělat jakýsi obraz. To, že někdo chová ovce jeden nebo dva roky a neuspěje podle svých přestav na aukci, musíte si ale uvědomit, že za mnohými chovateli, kteří dnes hrají prim na nákupních trzích je dvacitelá šlechtitelská práce, která dělá velmi mnoho, to vidím i u mě doma, ti berani před deseti lety vypadali úplně jinak a ta genetika jde neustále dopředu. Pokud jde o ty mastodonty, jak zde také bylo zmíněno, víte, kdo chová ovce delší dobu a ve větším počtu tak moc dobře ví, že základem kvalitního chovu ovcí je především kvalitní objemné krmivo, pokud to ovcím nezajistíte, tak to nezachráníte ani sebelepšimi granulemi. Takže jen důsledná péče o traviny může přínést tížený úspěch - tedy obnova travin, přihnojování, likvidace nedopasků, rotace pastvin, tak aby se prostě ovce po celý rok pokud možno pohybovali na čerstvé mladé pastvině. Pokud budete mít zavřeny ovce celoročně na nějakém plácku, tak nikdy úspěchu nedocílíte. Když to tedy shrnu, tak z vlastní zkušenosti mám ověřeno, že pokud se dopracujete k tomu, že máte dobrou genetiku, dobrý zdravotní stav a kvalitní objem.krmivo, tak nemám problém v 6-7 měsících mít plemenné beránky (masné plemeno) ve váze 60-70 kg s příkrmem cca 0,35 kg mačkaného obilí (takže ta váha 75 kg u masného plemene v 1,5 roce stáří, ono i ten tělesný rámec je standard plemene, pokud se tedy člověk dá na chov plemenných zvířat, tak by se měl k těm standardům přibližovat). Nicméně než se vám podaří vše takhle skloubit, tak to není otázka pár let, ale podle mě minimálně 5 a víc. Ještě malá zmínka k hodnotitelům na nákupních trzích, tam je trochu problém, jelikož každý člověk má trochu jiné oko a zaměřuje se na určité věci na daném zvířeti, nicméně já mám s hodnotitelem dobré zkušenosti, na nákupní trh, kam hlavně jezdím, je hodnotitel poměrně přísný, ale na druhou stranu ke všem úplně stejně, bylo by asi zajímavé, kdyby na celou republiku byli třeba jen 2 nebo 3 špičkoví bonitéři, ale stejně vám to nezajistí 100% nestrannost.
Plemenného berana si jezdím kupovat na nákupní trhy cca každé 3 roky. Když vidím ty nádherné kusy které jsou jednou tak velké jako moje jehňata tak... tak už se jen směji. Posledního kvalitního plemeníka jsem ještě s taťkou koupil asi tak před 20 lety. Byl to opravdu pan Beran s velkým B. Ještě musím dodat že loni jsem koupil celkem schopného berana a to jen proto, že byl od holčiny, která prodávala poprvé v životě. Už nikdy bych nekoupil toho největšího kterého uvidím. V první řadě se dívám co po beranovi zůstane na zemi. Jednoduše řečeno co vysere. Z 99% beranů jde jen světle zelená řídká kaše, známka toho, že byl beran dokrmovám granulemi a bůhví čím ještě. Plemenařina se zvrhla už za komančů. Tehdy to byla mafie, mezi ně se nedalo jen tak dostat, ale protože nepotřebovali chovat brojlery, tak zvířata za něco stála. Dneska dovezu krásné plemenné zvíře a koukám jak na pastvě jen stojí a čekám kdy mu něco nasypu dokorýtka, které tam vlastně nikde ani není. Stejnou zkušenost mám i s plemennou ovcí, kterou jsem kupoval přímo od pana plemenáře - posuzovatele, nebo hodnotitele, nebo jak si říkají.
Tím nechci plemenařinu ani všechny plemenáře házet do jednoho pytle, ale...

No a co ted? Kdyz je to v takovem stavu, ze clovek musi mit jen berana s POP, kde kupovat? Treba konkretne kde nakoupit plemenne jehnice suffolku? Shanim jednu peknou letosni nebo jeste lepe rocku. Trosku sjem to prosvihnul. Kdyz se divam na hodnoty na schoku, tak casto je na tom moje jedina letosni jehnice lepe nez vetsina ER v tabulkach. Vaha v 58 dnech 31kg, jen mliko, trava! Jeji matka neni s POP. Je skoda ze se neda nejakym zpusobem uchovnit zvire bez prukazu puvodu, pokud splnuje nebo i prevysuje standart. Holt nejde zaskatulkovat. Ale nam obycejnym lidem to staci :) Je otazka, jaci byli ti chovatele ktere tady ted "hanime". kdyz zacinali. Ono je vsechno o penezich. Vsechno neco stoji a do hospodareni penize jen tecou. Takze se to musi taky vracet, jinak okradate rodinu apod.
Dobrý den, mám zkušenosti s burákama. I u nich drží prim chovatelé, kteří je cpou granulema. Před dvěma roky u nich zvedl SCHOK přírůstky ve 100dnech. Prý už se chov u nás tak vylepšil (?). Koupili jsme mladou kozičku, která byla zavřená ve chlívku a krmená granulema s přídavkem sena. Bez granulí nic nedělá.
Ptala jsem se na pl. berana. Když jsem se chovatelů ptala, čím krmí, tak mi většina bokem řekla, že přidávají trochu granulí, že bez nich nenarostou.Taky jsem se setkala s chovatelem, který koupil pl. beránky a učil je žrá- seno, protože taky čekali na granule a nic jiného nechtěli. Souhlasím se šlechtitelkou, která ve zpravodaji napsala, že zvířata vykrmená granulemi potom nerostou. Máme pl. kozla, který dostal EA, protože byl málo zmasilý. Teď má přes metrák. Přes léto je na pastvě, v zimě seno, řepa, mrkev a lizy.
Ono je to daleko jednodušší a pohodlnější naučit zvíře na granule a spolehlivě po nich rostou a je jedno, jestli jsou to kozy, nebo ovce. Už jednou se toto téma (před pár lety) probíralo ve zpravodaji, jednalo se o plemenné berany. Pokud si dobře vzpomínám, psali o neprosperování beranů z aukce a dokonce i o úhynech.
Je to logické, když v novém domově dostane něco jiného, buď nežere a hubne, nebo se rozháže trávení a na průser je zaděláno.
Jak píše Profesor, je třeba se dívat, co ze zvířete padá na zem. To mě nikdy nenapadlo a loni jsem bojovala s kozlem, který skoro nežral, oves neznal, trávu taky ne, seno jen aby se neřeklo. Přes tři měsíce mi trvalo, než začal brát jádro, dala jsem k němu žravou kozu, protože už byl placatej jak záložka do knihy, to pomohlo

Hehe, byla by zajimava databaze chovatelu plemennych zvirat, kteri chovaji bez granuli nebo tech vsech starteru a dopingu. ja totiz vubec nevim, kde za rok koupim berana s POP abych nebyl za kriminalnika :).

Navic to ze beran nema v 8 mesicich 100 kilo neznamena ze po nem nebudou poradny jehnata. Mel jsem jednou mladaka, byl takovej opozdenej. A mel jsem po nem krasne jehnice i beranky. Gen se prece neda ovlivnit stravou. Stava ano. Takze kdyz mam mam geneticky poradnyho skokana ale proste matka mela malo mlika, tak by nemel byt s potomky problem. proste jen nevyuzil svuj rustovy potencial ale ne z duvodu genu.
No ale co s tím, když i posuzovatel vám řekne "Ale bez granulí Vám nenarostou". Mám obavu, aby z chovných zvířat nebyly "brojleři". Já bych granule u chovných zvířat nepovolila. Měli jsme kozu, která měla na sto dnech přírůstky ER. Byla nenažraná, dominantní, ale co se kozlat týká, byla to bída. Poprvé nezabřezla a potom kozlata měla přírůstky na I., II. třídu.Byla granulová.
Podle mě pokud má zvíře stanovenou váhu a je exterierově v pořádku, tak nemají důvod mu sundat třídu a už vůbec ne dodatečně. Takhle odradí dost chovatelů.

Berte to s rezervou. Ty lidi to maji dost casto jako zamestnani. Takze za kazdou cenu musi byt zajimavejsi nez konkurence. A zpusobu jak toho dostahnout neni zase tolik. A holt uz to tady padlo asi milionkrat. Kdo by si vybral mensi zvire kdyz vedle stoji rambo. To mate jako s pridavanim barviva do sunky aby byla ruzova :) je fuk ze to je vysolichany z ropy. Ta nahnedla a vselijaka bez barviva vypada jak zkazena. Toz tak. Blby je ze nas svazuje legislativa a pravidla, ktery si vydupalo nejspis par jedincu ve svuj prospech.

V poradku. Jeste ze to nekdo bude delat i jinak. Timhle zpusobem, by se za chvili jednotliva pelemena vytratila.
Marketaskozama

XXX.XXX.3.17
Pěkná diskuse. Chovam plemenne AN. Váhy kozlu v roce předepsaná 60kg na pul roce 38kg. V NL, odkud je hodně zvirat sem dovezených, se vaha kozlu jako hodnotící parametr do reportu neuvádí. Kohoutkova výška ano. Mam tu zkušenost, ze zvíře na prirozene stravě nabývá pomalu, ale jistě ROSTE. Bohužel lze uchovnit do 18mes, kdy není v nejlepsi fázi. Ta je kolem 2 roku a i později. Prvního kozla jsem bonitovala na výjimku ve 26 mes. Měl k 90 ti kg a 95 cm v kohoutku. V oněch osmi měsících, kdy by měl mit kolem 40 ti, měl sotva 30..navíc byl z trojcat..
Proste na prirozene stravě nelze u vicecetnych vrhu tohoto dosáhnout, pokud se necpou srotem, suplementy a bilkovinymi krmivy. Bohužel je pravda, ze to ma vliv na životnost zvířete a jeho celkový vyvin. Když vykrmujete dítě, je tlustý a těžký. V dospělosti vyřízeny tvor. Zatímco ze strizliku obvykle vyroste houzevnaty atlet.
Chovatele. kteří si tyto parametry odsouhlasili, moc nepremysleli nad smyslem zvireciho welfare ale pouze nad momentalnim profitem.
Ja osobně granulemi nekrmim. Ale nekrmim ani jen senem. Koza miluje pestrou stravu. Je to její hobby. Takže moje strategie je co nejvíce na vyber, ať ma cely den mit v čem ponořeny svůj sosaček:)
A u ovci? Letos většinu pastevni sezóny diky extrémnímu suchu na kvalitním sene. Vypasenejsi ovce jsem nikdy neměla! A je fakt, ze opět v neomezeným množství. Stále mají hlavy ponořene a žerou a žerou...
Marketaskozama

XXX.XXX.3.17
Ješte pro zajímavost ty váhy... Fakt by me zajímalo, kdo z nás chovatelů to u AN kozlu dává..;) to jsou váhy, jak kdyby to byli kozy na masnou a nikoli mléčnou uzitkovost...
A to je nutno přihlédnout k tomu, ze AN roste 3-4roky...
Koza anglonubijská – 100% původ, věk v době klasifikace minimálně pět měsíců a maximálně osmnáct měsíců stáří, minimální hmotnost v pěti měsících 35 kg, v sedmi měsících 38 kg, v deseti měsících 45 kg, ve dvanácti měsících 55 kg, nad patnáct měsíců 60 kg
Dobrý den, doufám, že to nebudou chtít vzdát všichni, kteří krmí přirozeně.Kde budou kupovat pl. zvířata chovatelé, kteří chtějí přirozený odchov, když do chovu musíte mít samce s PoP. Snad to vedení v SCHOK brzy dojde, že se po granulích kvalitní plemenná zvířata neodchovají. Měla jsem granulovou kozu. Byla opravdu velká, na přírůstkách ve sto dnech ER. Dominantní, žravá.Jenže poprvé nezabřezla a další kozlata se rodila malá a nic moc nerostla. Kozy, které nebyly odchované na granulích měly kozlata mnohem lepší. Měli by udělat průzkum jaký je rozdíl mezi zvířaty odchovávanými na granulích a přirozeně v několika generacích. A co se stane, když několikátou generaci granuláků dají do přirozeného chovu.
malá koza
napsal(a):
Dobrý den, doufám, že to nebudou chtít vzdát všichni, kteří krmí přirozeně.Kde budou kupovat pl. zvířata chovatelé, kteří chtějí přirozený odchov, když do chovu musíte mít samce s PoP. Snad to vedení v SCHOK brzy dojde, že se po granulích kvalitní plemenná zvířata neodchovají. Měla jsem granulovou kozu. Byla opravdu velká, na přírůstkách ve sto dnech ER. Dominantní, žravá.Jenže poprvé nezabřezla a další kozlata se rodila malá a nic moc nerostla. Kozy, které nebyly odchované na granulích měly kozlata mnohem lepší. Měli by udělat průzkum jaký je rozdíl mezi zvířaty odchovávanými na granulích a přirozeně v několika generacích. A co se stane, když několikátou generaci granuláků dají do přirozeného chovu.
O tomhle problému se mluví už hodně dlouho, ale SCHOKu to pořád nedochází.
Tak po 14-ti dnech byly dneska zveřejněny výsledky beranů na webu a i když bylo v mejlu od hodnotitele řečeno, že beranovi teda zůstane prvně přidělená třída ER, tak ve výsledcích má nižší EA. Berana jsem do teď inzerovala jako ER. Jediné štěstí, že se zatím prodal jen jeho brácha, jinak bych byla za opravdu "spolehlivého" prodejce.
No a dalo by se s tím něco dělat? Kam se obrátit, když chci něco na tom změnit? Jak psala zadavatelka - stránky SCHOK jsou zoufale nepřehledné a postrádající informace... Rozuměla bych tomu tak, že ti, kdo stanovují pravidla pro uchovnění kozlů a beranů, chtějí, aby si plemena zachovala určitou velikost, a že dnes se může snadno stát, že člověk může i kozla - záprdka - vyhnat pomocí granulí do rozměrů normálního kozla. Proto třeba se stanovily minimální váhy tak, aby na ně bylo granulemi možné vyhnat jen kozly s potenciálem slušné velikosti. Každopádně je to podle mne dost nešťastné a mělo by se to změnit - třeba i stanovit nižší kritéria pro kozly a berany živené přirozeně - muselo by se tedy asi nějak stanovit, jak dokázat, že zvíře bylo živeno přirozeně... Nebo povolit uchovňovaní přirozeně živených zvířat ve vyšším věku... Ale kam se obrátit?
Přidala bych svůj absurdní příběh - máme 18měsíčního AN kozla z dvojčat. V sedmi měsících, když se oba bratři prodávali, byl náš kozel větší než jeho bratr. My jsme kozla od té doby pásli a krmili senem, zbytky zeleniny, ovoce, trochou ječmene či ovsa na přilepšenou. Kozel je krásný, zdravý, s lesklou srstí a velkou chutí připouštět kozy, už po něm máme krásně vybarvená a krásně rostlá kůzlátka a nyní se opět neúnavně činí (o:. Váží však v osmnácti měsících 50 kg, čímž ani zdaleka nesplňuje požadovaných 60 kg, a protože může být uchovněn pouze do 18ti měsíců, už tuto možnost ztratil, a pokud bych chtěla dodržovat plemenářský zákon, měl by jít do klobás. Přesto, že má výborný původ, výborný exteriér i povahu, je velmi plodný a dává krásná kůzlata, protlačuje bezrohost a navíc se jedná o u nás vzácnou linii (jeho otec - nositel této linie, přišel nešťastnou náhodou o život). Mezitím lidé, kteří si koupili jeho bratra, se řídili radami zkušených chovatelů a každý den mu dávali 1,5 - 2 kg směsi granulí pro výkrm prasnic, obilnin atd. (se strachem, aby mu nezničili bachor). Tento kozel, který byl v sedmi měsících menší než náš kozel, má nyní 65 kg a na bonitaci získal známku ER. Takže mezi kozlem ER a kozlem nevhodným k chovu je jediný rozdíl - jak byli krmeni! Jako by to mohlo sebeméně ovlivnit, jací potomci po nich budou...
Myslím, že je to potřeba změnit a moc ráda bych věděla, co pro to můžu udělat, když jsem jen začínající chovatel? Je tu někdo zasvěcenější, kdo by mi poradil? Díky! Petra.
Marketaskozama
napsal(a):
Ješte pro zajímavost ty váhy... Fakt by me zajímalo, kdo z nás chovatelů to u AN kozlu dává..;) to jsou váhy, jak kdyby to byli kozy na masnou a nikoli mléčnou uzitkovost...
A to je nutno přihlédnout k tomu, ze AN roste 3-4roky...
Koza anglonubijská – 100% původ, věk v době klasifikace minimálně pět měsíců a maximálně osmnáct měsíců stáří, minimální hmotnost v pěti měsících 35 kg, v sedmi měsících 38 kg, v deseti měsících 45 kg, ve dvanácti měsících 55 kg, nad patnáct měsíců 60 kg
Když se koukám na ty váhy, tak tam je strašně velký skok mezi váhou v 10 a 12 měsících. největší přírůstky jsou pokud je kůzle plně na mléce potom už to není žádná sláva, teda pokud se nekrmí jako prase. Kdo pro tohle zvednul ruku, tak asi v tu chvíli nemyslel a těch co mysleli a hlasovali proti bylo míň. Něco podobného je i u romanovek. Jenomže to je jiná kapitola.
Dobrý den, je možné, že ty váhy u AN navrhli ti, kteří jedou granule. Bylo by hezké odlišit zvířata chované přirozeně a na granulích, aby měli chovatelé na výběr. Jak ale zjistit jak je zvíře krmené? Když jsme začínali s burákama, tak jsme se vyptávali, čím krmit. Ze všech stran slyšíte, že bez granulí nenarostou. Tak jsme kupovali granule, ale zjistili jsme, že pokud jim budeme dávat jenom trochu jako příkrm, nemá to žádný smysl. Museli bysme je s nima krmit ve velkém a to se nám nelíbilo. Hledám přirozené náhrady. Znám chovatelku AN, která má chov v KU a má také menší dojivost. Bylo jí řečeno, že AN jsou velice náročné na krmení - granule. Granule jsou holt jednoduché a rychlé řešení. Nikdo zatím nedokázal, že to bude mít špatný vliv na budoucnost chovů.
strip
napsal(a):
Tak po 14-ti dnech byly dneska zveřejněny výsledky beranů na webu a i když bylo v mejlu od hodnotitele řečeno, že beranovi teda zůstane prvně přidělená třída ER, tak ve výsledcích má nižší EA. Berana jsem do teď inzerovala jako ER. Jediné štěstí, že se zatím prodal jen jeho brácha, jinak bych byla za opravdu "spolehlivého" prodejce.
Na webu je chyba, beranovo ohodnocení je ER, hodnotitel slovo dodržel. Na webu chybu opraví. Včera mi to psala členka revizní komise Schoku, která se včera vrátila z jednání na Zlobici.