Zdravím. V roce 2012 jsem si do stáda zavlekla s novými jehničkami hnilobu. Po zbytek roku 2012 a celý rok 2013 jsem se s tím za pomoci veterináře prala /ořezávání, máčení, stříkání, vysušování, brodění/. Na podzim roku 2014 jsem to vzdala a celé chovné stádo zlikvidovala. Od podzimu 2014 je tedy pastvina ladem, posypaná vápnem, salaše vykydány, zavápněny a pro nic nepoužívány. Vzhledem k tomu, jaké bylo letos šílené horko (likvidace hniloby), budu pořizovat už teď na podzim nový základ chovného stáda.
Má otázka je, zda existuje nějaká šance, že by u mne v pastvině hniloba rok přežila? Já vím, pro někoho směšná otázka, ale po zkušenosti, kdy jsem se mohla na hlavu stavět a i zaručené rady a zkušenosti u nás nefungovaly, mám obavy. děkuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co jsem kde pobral, tak bacil zpusobujici hnilobu preziva ve venkovnim prostredi tyden maximalne dva kdyz je vlhko. Bacil zpusobujici zanet meziprsti je pritomen v telech ovci cili s trusem je na pastvine pritomen neustale a nejde se ho zbavit, preziva v pude. Jestli to je chybne, tak me nekdo opravte. Mela jste urcite hnilobu, ne jen zanet meziprsti?

Mátový čaj
napsal(a):
Zdravím. V roce 2012 jsem si do stáda zavlekla s novými jehničkami hnilobu. Po zbytek roku 2012 a celý rok 2013 jsem se s tím za pomoci veterináře prala /ořezávání, máčení, stříkání, vysušování, brodění/. Na podzim roku 2014 jsem to vzdala a celé chovné stádo zlikvidovala. Od podzimu 2014 je tedy pastvina ladem, posypaná vápnem, salaše vykydány, zavápněny a pro nic nepoužívány. Vzhledem k tomu, jaké bylo letos šílené horko (likvidace hniloby), budu pořizovat už teď na podzim nový základ chovného stáda.
Má otázka je, zda existuje nějaká šance, že by u mne v pastvině hniloba rok přežila? Já vím, pro někoho směšná otázka, ale po zkušenosti, kdy jsem se mohla na hlavu stavět a i zaručené rady a zkušenosti u nás nefungovaly, mám obavy. děkuju.
Ve vnějším prostředí původci hniloby příliš dlouho nevydrží, bez ohledu na to, co se traduje. Problémem přetrvávání infekce v chovu jsou bacilonosiči.
Mátový čaj
napsal(a):
Když jste tam měla veterináře, tak vám neporadil naočkovat FOOTVAXEM? U mě to teda zabralo. V návodu se píše přeočkování dle potřeby po 4 - 6 měsících. Očkovala jsem loni v listopadu a vzhledem suchému létu se ještě do teď nic neobjevilo. Zase před připouštěním naočkuju a budu mít klid.

Footwax nic moc neresi. To radsi prestat s chovem.
přezdívka
napsal(a):
Když jste tam měla veterináře, tak vám neporadil naočkovat FOOTVAXEM? U mě to teda zabralo. V návodu se píše přeočkování dle potřeby po 4 - 6 měsících. Očkovala jsem loni v listopadu a vzhledem suchému létu se ještě do teď nic neobjevilo. Zase před připouštěním naočkuju a budu mít klid.
Očkovat jsem očkovala,2x a nic se nevyřešilo. Bacilonosiče jsme neodhalili. Takže šlo stádo celé na jatky.

Dulezita je karantena celyho stada. Tim myslim nadelat chouly, lecit kazdy zvire zvlast. U velkyho poctu kusu si to neumim moc predstavit.10 ovci se vylecit da. Ale je to drina. Pro pekne ovce se to vyplati absolvovat.
A dalsi vec. Nekupujte zvirat aod velkochovatelu. Tam se jedna kulhajici ovce neresi, preockuje se a spoleha se na to ze to zabere. Ani neni divu v takovem mnozstvi. Chce to dobre vybirat, nejlip od znamych. Co si budeme povidat, lidi prodaj cokoli. Tim ze se ovce naockuji footvaxem se nestanou k hnilobe imunni, ockovani se musi znva opakovat a to je o nicem. Co nejde opravdu vylecit, zabit. Nebo poridte romney, tam je udajne odolnost na hnilobu.
Kupte Clun Forest nebo křížence, potýkáme se s hnilobou už rok, střídavě oblačno, nejslabší kusy zabíjíme a zdá se, že ty silnější se staly odolnější. Vyzkoušeli jsme snad všechno a zkušenost taková: drahé přípravky se zaručeným účinkem vyhodit z okna, co nejčastěji (to znamená třeba několikrát týdně) stříhat z paznehtu vše i za cenu, že teče krev, aby se do něj dostal vzduch, který bakterii zabíjí, paznehty koupat v silném roztoku obyčejné skalice (zelená je levnější) s octem nebo v roztoku formalínu. Formalín hubí bakterie (bacha a je nebezpečný i pro člověka, minimálně rukavice a brýle, radši něco přes pusu a nedýchat páry), skalice hlavně vysušuje a tvrdí paznehty. Očkování ani přeočkování Footvaxem nezabralo ale ani náznakem. Ale máme osm kříženců Clun forest a ty jako jediné ani nezapajdaly a mají kopejtka jak miminka, ačkoliv jsou s ostatními ve velkém stádě. Jinak letošní suché a horké léto nemělo na hnilobu žádný kladný vliv ve smyslu, že by se snad ovce snáz hniloby zbavily, spíš jim nohy v tom teple ještě víc kvasily - takže opravdu, co opakovaně pajdá, vybít.

ovcezkopce
napsal(a):
Kupte Clun Forest nebo křížence, potýkáme se s hnilobou už rok, střídavě oblačno, nejslabší kusy zabíjíme a zdá se, že ty silnější se staly odolnější. Vyzkoušeli jsme snad všechno a zkušenost taková: drahé přípravky se zaručeným účinkem vyhodit z okna, co nejčastěji (to znamená třeba několikrát týdně) stříhat z paznehtu vše i za cenu, že teče krev, aby se do něj dostal vzduch, který bakterii zabíjí, paznehty koupat v silném roztoku obyčejné skalice (zelená je levnější) s octem nebo v roztoku formalínu. Formalín hubí bakterie (bacha a je nebezpečný i pro člověka, minimálně rukavice a brýle, radši něco přes pusu a nedýchat páry), skalice hlavně vysušuje a tvrdí paznehty. Očkování ani přeočkování Footvaxem nezabralo ale ani náznakem. Ale máme osm kříženců Clun forest a ty jako jediné ani nezapajdaly a mají kopejtka jak miminka, ačkoliv jsou s ostatními ve velkém stádě. Jinak letošní suché a horké léto nemělo na hnilobu žádný kladný vliv ve smyslu, že by se snad ovce snáz hniloby zbavily, spíš jim nohy v tom teple ještě víc kvasily - takže opravdu, co opakovaně pajdá, vybít.
Co opakovaně pajdá je bacilonosič. Opravdu lepší řešení zbavit se hniloby neexistuje. Pravidelná péče a dezinfekce paznehtů a co má opakovaný problém ze stáda ven a nazdar.

U Clun Forrestu jsem neslysel o vrozene rezistenci na hnilobu. Pouze u romney marsch.
Http://www.clun-forest.eu/inpage/proc-chovat-cf/
A navíc jsou na pohled úžasní
Mátový čaj
napsal(a):
Všem vám děkuji za rady! CF vypadá moc dobře, na radu svého živočicháře jsem se rozhodla dovézt chovné stádo z venka. Děkuji!
A to si myslíte, že si nic závadného nedovezete? Myslíte, že v zahraničí nepíchají FOOTVAX? Možná víc jak tady. A protože tady jsme na to nebyli zvyklí, tak se to v některých chovech rozlezlo a pomalu se nenajde stádo, kde by nějaké zvíře nekulhalo. To je prostě daň za nová plemena a nové linie.