Ovce, kozy - jádrovina

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2015 13:58
LukynNar

XXX.XXX.238.254

Dobrý den, dával jsem ovcím a kozám trochu ječmene. Vždy bez problémů a vždy v celku. Nicméně známý mi poradil, že dává než ječmen oves(prý není tak mastný a lépe prý rostou). Je to pravda? A mohu jim ho dávat celý nebo hu musím šrotovat?
Děkuji za rady.

3.10.2015 18:22
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

LukynNar napsal(a):
Dobrý den, dával jsem ovcím a kozám trochu ječmene. Vždy bez problémů a vždy v celku. Nicméně známý mi poradil, že dává než ječmen oves(prý není tak mastný a lépe prý rostou). Je to pravda? A mohu jim ho dávat celý nebo hu musím šrotovat?
Děkuji za rady.

Mám zkušenost, že při krmení celých zrn je ovce vykadí. Krmili jsme oves i ječmen a byl v bobkách nestrávený Teď krmíme otruby, sušený sladový květ a krmnou mouku, cca 1/2 L na ovci, jednou denně, v zimě víc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.10.2015 18:46

Ječmen mi ovce vykaděj nestrávený, ale oves mi trávěj normálně.

3.10.2015 18:49
LukynNar

XXX.XXX.238.254

A kolik jste ho dával? já cca malý kelímek od jogurtu na ovci cca jednou za 3-7 dní.

3.10.2015 20:27

Ovsa 300g ráno i večer v laktaci na bahnici a den.
ječmen jsem do toho začal míchat, ale ten skrz ně jen v celku bez užitku prolít.

3.10.2015 20:40
roklanka

XXX.XXX.46.3

Celý oves krmím stále a bez problémů, ječmen jsem nacházela neporušený v bobcích.

3.10.2015 20:52
dhufnagel

XXX.XXX.26.202

Krmím mačkanej ječmen. Kelímek od jogurtu/ovce. Každý den.

Farmar L

5.10.2015 11:16
Farmar L

XXX.XXX.120.217

Krmim cely jecmen a nemam stim problem. Pres leto 2x tydne pul kyble na 6 ovci, v zime pul kyble kazdy den. Ovce jesmen v pohode stravi, v bobkach neni a pekne rostou :).

5.10.2015 11:36

Je to zvlastni. Me jecmen taky jen projde ovci a pak ho nachazim v bobkach. U ovsa neni problem.

5.10.2015 16:50
Massaro

XXX.XXX.109.6

Ječmen má mnohem tvrdší obal než oves.
Základní problém, jak tady čtu u dosti chovatelů, je ten, že když už krmí jádro, tak ne pravidelně. To je samé občas na přilepšenou, jednou za týden,3 krát za týden apod. Když už krmit jádro, tak denně, jinak je to spíše ke škodě.

5.10.2015 17:56
moonika

XXX.XXX.254.231

Ja som ho začala nakličovať, naklíčený jačmeň strávia ok a ešte v ňom sú navýšené množstvá vitamínov, trochu navýšená bielkovina a mali by byť fuč antinutričné látky. Ale to sa dá robiť len pri pár kusoch. Tiež som zvykla nájsť jačmeň v bobkoch, ovos nie, ten strávili dobre.

5.10.2015 20:29

moonika napsal(a):
Ja som ho začala nakličovať, naklíčený jačmeň strávia ok a ešte v ňom sú navýšené množstvá vitamínov, trochu navýšená bielkovina a mali by byť fuč antinutričné látky. Ale to sa dá robiť len pri pár kusoch. Tiež som zvykla nájsť jačmeň v bobkoch, ovos nie, ten strávili dobre.

Jaký máte postup při naklíčování?

6.10.2015 12:40
moonika

XXX.XXX.153.166

Prvý deň obilie celkom zalejom dvojnásobným množstvom vody, pár x za deň vodu zlejem vymením, obilie napučí, na druhý deň vodu zlejem a udržujem už len vlhké, musím pár x denne prepláchnuť aby to nemalo tendenciu kvasiť. prvé dni nechávam v teple v tieni, potom dám na svetlé miesto, ideálne je dať to vtedy na nejaké tácky. klíčky sa zväčšujú, začína to zelenieť, vzniká kompaktná hmota -klíčkový koberec:) v takých 6-7 dňoch by to malo mať odosť navýšené množstvá niektorých vitamínov atď. Odporúčam výborný článok o tom ako sa nutrične zmení suché zrno po naklíčení http://www.foddersolutions.net/wp-content/uploads/2013/07/Benefits-of-sprouts-for-feed.pdf.

6.10.2015 12:51

Uff tak to je narocnost. To by se me nechtelo delat pro 15 ovci. To radsi koupim zase oves :).

6.10.2015 14:11

Být v důchodu nebo na mateřský tak to vyzkouším, ale tohle fakt nedám. Klobouk dolů Moniko :).

6.10.2015 15:17
moonika

XXX.XXX.153.166

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Být v důchodu nebo na mateřský tak to vyzkouším, ale tohle fakt nedám. Klobouk dolů Moniko :).

:D no ja to robím len sporadicky, mám také občasné záchvaty(momentáne mám tiež:) a potom dlho pauza, lebo to zlievanie a cedenie je otrava.

6.10.2015 15:19
moonika

XXX.XXX.153.166

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Uff tak to je narocnost. To by se me nechtelo delat pro 15 ovci. To radsi koupim zase oves :).

Klíčiť pre 15 ovcí..., to by bolo na zbláznenie :) zlatý šrotovník.

Přidejte reakci

Přidat smajlík