LukynNar
napsal(a):
Dobrý den, dával jsem ovcím a kozám trochu ječmene. Vždy bez problémů a vždy v celku. Nicméně známý mi poradil, že dává než ječmen oves(prý není tak mastný a lépe prý rostou). Je to pravda? A mohu jim ho dávat celý nebo hu musím šrotovat?
Děkuji za rady.
Mám zkušenost, že při krmení celých zrn je ovce vykadí. Krmili jsme oves i ječmen a byl v bobkách nestrávený Teď krmíme otruby, sušený sladový květ a krmnou mouku, cca 1/2 L na ovci, jednou denně, v zimě víc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ječmen mi ovce vykaděj nestrávený, ale oves mi trávěj normálně.

Ovsa 300g ráno i večer v laktaci na bahnici a den.
ječmen jsem do toho začal míchat, ale ten skrz ně jen v celku bez užitku prolít.
Farmar L

XXX.XXX.120.217
Krmim cely jecmen a nemam stim problem. Pres leto 2x tydne pul kyble na 6 ovci, v zime pul kyble kazdy den. Ovce jesmen v pohode stravi, v bobkach neni a pekne rostou :).

Je to zvlastni. Me jecmen taky jen projde ovci a pak ho nachazim v bobkach. U ovsa neni problem.

moonika
napsal(a):
Ja som ho začala nakličovať, naklíčený jačmeň strávia ok a ešte v ňom sú navýšené množstvá vitamínov, trochu navýšená bielkovina a mali by byť fuč antinutričné látky. Ale to sa dá robiť len pri pár kusoch. Tiež som zvykla nájsť jačmeň v bobkoch, ovos nie, ten strávili dobre.
Jaký máte postup při naklíčování?
Prvý deň obilie celkom zalejom dvojnásobným množstvom vody, pár x za deň vodu zlejem vymením, obilie napučí, na druhý deň vodu zlejem a udržujem už len vlhké, musím pár x denne prepláchnuť aby to nemalo tendenciu kvasiť. prvé dni nechávam v teple v tieni, potom dám na svetlé miesto, ideálne je dať to vtedy na nejaké tácky. klíčky sa zväčšujú, začína to zelenieť, vzniká kompaktná hmota -klíčkový koberec:) v takých 6-7 dňoch by to malo mať odosť navýšené množstvá niektorých vitamínov atď. Odporúčam výborný článok o tom ako sa nutrične zmení suché zrno po naklíčení http://www.foddersolutions.net/wp-content/uploads/2013/07/Benefits-of-sprouts-for-feed.pdf.

Uff tak to je narocnost. To by se me nechtelo delat pro 15 ovci. To radsi koupim zase oves :).

Být v důchodu nebo na mateřský tak to vyzkouším, ale tohle fakt nedám. Klobouk dolů Moniko :).