Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2015 08:25

Jsem chovatel začátečník. Na jaře jsem začala chovat kamerunky. Během léta se mi rozmožily a na zimu bych je chtěla odčervit. Jenže, nevím čím ani jak? Kamerunky mám polodivoké. Jak to děláte a čím odčervujete? Poradí mi někdo?

8.10.2015 08:34
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Kamerunky odčervujeme přípravkem ALDIFAL, podáváme každému kusu zvlášť pomocí injekční stříkačky. Přípravek dávkujeme podle váhy daného jedince. Dávkování je uvedené na láhvi. Dá se použít i PANACUR nebo jakýkoliv jiný odčervovací přípravek. Pokud chcete odčervovat svědomitě, nedříve dejte bobky na rozbor a pak vyberte odpovídající přípravek podle zjištěných parazitů.

8.10.2015 08:58

Děkuji za pohotovou fungovanou odpověď.. jenže, jak to udělat, když jsou některé plaché a bojí se přiblížit. Některé kamerunky příjdou až k ruce, ale jak odčervit ten zbytek, co nepolapím smajlík

8.10.2015 09:05
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji za pohotovou fungovanou odpověď.. jenže, jak to udělat, když jsou některé plaché a bojí se přiblížit. Některé kamerunky příjdou až k ruce, ale jak odčervit ten zbytek, co nepolapím smajlík

A jak to máte teda s ustájením na zimu? Máte pro stádo nějaký přístřešek přeci, ne? Kde se budou ovečky bahnit atd. Nalákat stádo tam, zavřít a pak brát kus za kusem. Doporučuji nechat zavřené 1-2 týdny jenom na seně, čistit pravidelně podestýlku a pak vypustit znovu na pastvu. Pokud jsou ovečky začervené, vše co z nich vypadne vyvezete s podestýlkou a na pastvu pustíte "čisté" ovce. A pozor! Pokud máte určené některé kusy na porážku, je třeba dodržet ochrannou lhůtu na maso.

8.10.2015 09:35

K chovu ovcí jsem přišla tak trochu, jako "slepý k houslím" - učím se za pochodu smajlík Přístřešek mají, ale stejně jsou nejraději pod terasou u maringotky nebo pod ní. Prostoru mají k bahnění dost. Navíc mají necelý ha pastviny i s lesíkem. Celkem mám pět dospělých kusů, tři ovečky, berana a vykastrovaného berana - během léta se narodila čtyři jehňata. Nevěděla jsem, že kupuji březí ovce, nevěděli to ani prodávající, aspoň mi to tvrdili. Jsem ráda, že je mám a chci se o ně postarat, jak nejlépe dovedu, proto jsou pro mě vaše rady hodně cenné a do budoucna z nich budu vycházet, jenže zatím musím vycházet z možností, které mám a najít optimální řešení...co voda, je možné je odčervit přípravkem do vody? Je mi jasné, že to není dokonalé, ale aspoň něco, co si o tom myslíte?

8.10.2015 10:05

K chovu ovcí jsem přišla tak trochu, jako "slepý k houslím" - učím se za pochodu smajlík Přístřešek mají, ale stejně jsou nejraději pod terasou u maringotky nebo pod ní. Prostoru mají k bahnění dost. Navíc mají necelý ha pastviny i s lesíkem. Celkem mám pět dospělých kusů, tři ovečky, berana a vykastrovaného berana - během léta se narodila čtyři jehňata. Nevěděla jsem, že kupuji březí ovce, nevěděli to ani prodávající, aspoň mi to tvrdili. Jsem ráda, že je mám a chci se o ně postarat, jak nejlépe dovedu, proto jsou pro mě vaše rady hodně cenné a do budoucna z nich budu vycházet, jenže zatím musím vycházet z možností, které mám a najít optimální řešení...co voda, je možné je odčervit přípravkem do vody? Je mi jasné, že to není dokonalé, ale aspoň něco, co si o tom myslíte?

Ach jo.

Prostoru k bahnění mají dost - ale to není problém, že by neměly místo. Problém je v tom, když bude třeba problém, jak ho vyřešíte, když ovce není možné nikam zahnat a zavřít? Jak chcete sakra dělat paznehty? Jakoukouliv údržbu zvířat? Jak budete řešit jakýkoliv zdravotní problém?

Ovce nemůžou být divoká zvířata, která se pohybují zcela volně někde na hektaru s lesíkem

Možnosti, která máte tím, jak si to představujete, jsou prostě zcela ale úplně mimo. Jo, jsem zvyklá na ledascos ale fakt je vtipné, když někam přijedu za ovcí, jsem přivedena na pastvinu a je mi na 50 m ukázáno "tamhle ta je nafouklá". To je vážení na úplný výkal. Jako chovatelé musíte poskytnout nutnou součinnost a já nejsem rambo, abych si ovečku v jednom člověku chytila tak, že po ní skočím na sto metrů rybičkou.

Takže si to vyřešte. Ovce musíte chovat v takových podmínkách, aby šla v případě nutnosti chytit či zafixovat. Vyřešte si to jak chcete, možností je hodně. Zavíratelná bouda, kam se ovce naučí chodit či tam jdou zahnat, ohrazený menší prostor se stejnými parametry, naháněcí ulička...

8.10.2015 10:07

A ne, přípravkem do vody odčervit ovci nelze. NELZE.

Dávkování odčervovadla je dost důležité. A když něco nalijete do vody, jak sakra budete vědět, že každá ovce vypila svojí dávku? Leda tak kulový. Podobnými pokusy si akorát půl stáda poddávkujete a vyrobíte si červíky, kterým odčervovadlo nevadí.

8.10.2015 10:29
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Tak už je těch informací o trochu víc. Teď dejme odčervení stranou. Hm, pokud máte kamerunky a ty měly jehňata v létě, tak nyní máte 3 březí dospělé kamerunky (kamerunka v klidu zabřezne 6 týdnů po bahnění) a ty se Vám budou bahnit (pokud měly jehňata v červenci) cca v lednu-únoru, tudíž uprostřed zimy. A nikdo neví jaká teplota bude, že? Čerstvě narozená jehňata nemají šanci venku nebo pod přístřeškem přežít! Pokud máte z těch letošních jehňat i jehničky, tak Vám je ten beran, kterého máte, připustí v cca 5 měsících jejich věku. A to by jste nyní měla řešit asi jako první. Postavit jim pořádné zimoviště - boudu (zavřenou, zateplenou atd.). Zajistit, aby mohl být beran při bahnění mimo (oddělen přepážkou, ale pořádnou), protože nevíte jak se bude chovat, zda nebude na jehňata útočit atd. Odčervení je třeba taky přizpůsobit i březostí ovcí, nemůžete odčervovat, kdy se Vám zachce, ale podle toho jak je to na přípravku uvedené. Seno na zimu asi máte, minerální liz předpokládám taky. Březi ovce je dobré přikrmit jádrem, aby měly dostatek živin. Pokud budete mít berana nonstop u ovcí, budou stále připuštěné nebo budou mít pod sebou jehňata, což je hodně vysílí a jejich kondice nebude nic moc a ty slabší to nevydrží. Samozřejmě můžete vše nechat jenom na přírodě a nedělat vůbec nic, příroda provede selekci, začervené kusy uhynou, jehňata narozená do mrazu taky, slabší kusy zimu pod maringotkou taky nedají a zbydou Vám jenom nejsilnější kusy. Vše je jenom na Vás jak se k tomu postavíte jako chovatel nebo spíše zatím jenom jako majitel ovcí.

matsik

8.10.2015 21:12
matsik

XXX.XXX.64.24

Já mám taky kamerunské ovce odčervuji 2krát do roka. Taky nejsou nijak ochočené třeba pohladit se vůbec nedaj (kromě berana to je mazel) proto je dobré dát jim obojky a v případě potřeby je nalákat na něco dobrého (chleba, jablka, a taky mají rádi granule pro králíky ale ty jim moc nedávám) Vždy se mi podaří je odchytit. Nejstarší ovci mám 4 roky a kupovala jsem ji jako dvouletou beran je s nimi pořád a nikdy se mi nestalo, že by některý z beranů útočil na jehňata( ten první útočil jen na nás), všechny ovce jsou v perfektní kondici a nikdy jsem u nich nepotřebovala veterináře protože nikdy žádný problém neměly.

9.10.2015 08:27
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

matsik napsal(a):
Já mám taky kamerunské ovce odčervuji 2krát do roka. Taky nejsou nijak ochočené třeba pohladit se vůbec nedaj (kromě berana to je mazel) proto je dobré dát jim obojky a v případě potřeby je nalákat na něco dobrého (chleba, jablka, a taky mají rádi granule pro králíky ale ty jim moc nedávám) Vždy se mi podaří je odchytit. Nejstarší ovci mám 4 roky a kupovala jsem ji jako dvouletou beran je s nimi pořád a nikdy se mi nestalo, že by některý z beranů útočil na jehňata( ten první útočil jen na nás), všechny ovce jsou v perfektní kondici a nikdy jsem u nich nepotřebovala veterináře protože nikdy žádný problém neměly.

Chováme už nějaký rok a taky jsme nepotřebovali veterináře, berani neútočili na jehňata atd., ale to neznamená, že se to stát nemůže a co pak? Letos jsme taky poprvé za celou dobu řešili ovci, která odmítala vlastní jehně, ovci, která kradla jehňata ostatním a jehně na flašce. Ono se může stát cokoliv a najednou potřebujete od stáda oddělit kus nebo dva a co uděláte, když nemáte nic připravené? Znám chovatele, který má kamerunky mimo domov, celoročně bez zateplené boudy, jen tak pod přístřeškem a před loni, když uhodily v únoru mrazy přišel o všechna jehňata, nezbylo mu nic. Jehňata umrzla. Nezbylo mu než bědovat. Jsou chovatelé, kteří neodčervují a mají zdravé ovce. Jiní bojují se začervením pořád dokola. Někdo má berana hodného jiný protivného, beran nemusí na jehně útočit, stačí, že ho od matky odhání, jelikož ta mu po bahnění "voní" a jehně bere jako vetřelce a už máte problém, když se jehně nemůže napít. A proto je třeba počítat se vším. Nebo tomu nechat volný průběh, ale pak nebědovat a nestěžovat si. Co si nadrobím, to si taky sním. A ještě lépe, ponaučím se na příště.

matsik

9.10.2015 11:52
matsik

XXX.XXX.29.248

To je pravda člověk má být připraven na všechno. Ne vždy to ale jde, naše ovce mají boudu která se dá zavřít atd. a apřesto se vždycky může stát, že se objeví něco s čím jste nepočítali nebo co vás ani ve snu nenapadlo. Mě se například před týdnem udusila ovce masného plemene. Když jsem jim ráno dávala trávu byla dobrá a v pohodě žrala přišla jsem za dvě hodiny a našla jsem ji ležet u hrazení mrtvou. Udusila se když se snažila sežrat toho co nejvíc. Člověk se může snažit počítat se vším ale vždy se něco takového objeví. Na druhou stranu je pravda, že je spousta věcí, které člověk ovlivnit může.

9.10.2015 15:33
lucyy

XXX.XXX.131.75

Nám se hodně osvědčilo chytání do uličky - resp. mezi přístřešek a plot. Když jsme začínali škrábla se nám jedna ovečka do oka a museli jsme jí to vykapávat několikrát denně - ještě nebyla ochočená a tak jsme jí také obtížně chytali. Naštěstí máme přístřešek asi 50 cm - 1 m od plotu, tak jí tam vždy z jedné strany někdo nahnal a druhý chytil z druhé strany. Jestli máte možnost něco takového vytvořit - nemusí jít o přístřešek, klidně natáhnout druhý plot, udělat stěnu, kterou vám nezboří apod. je to téměř 100 %.

Jinak doporučuji ten rozbor a jestli jsou ovečky březí, tak s odčervením opatrně... A odčerv. přípravek do vody nebo krmení nedávejte - to raději neodčervujte vůbec.
Např. my odčervujeme každé nové zvíře a u stádečka děláme pravidelně rozbor a zatím jsme nemuseli celé stádo plošně odčervovat..

11.10.2015 13:12

Moc vám všem děkuji, že jste se zapojili do diskuze, v každém příspěvku jsem našla něco podnětného, co budu aplikovat. Je pravda i to, že jsem teď spíš asi víc majitelka ovcí, než chovatelka, ale proto hledám rady, abych mohla svým krásným kamerunkám vytvořit podmínky k plnému spokojenému životu.
Berana mám hodného, jehňatům neubližuje, ale už pro něho (případně další narozené beránky) buduji samostatný výběh, abych mohla březost regulovat. Pro 5 dospělých kamerunek menšího vzrůstu+4 jehňata je prostor 5mx2,5m zavětrovaný skoro ze všech čtyř stran je myslím na zimu dostačující. Je to provizorní řešení na tuto zimu.
Líbí se mi nápad, mít přístřešek blízko plotu. Na jaře budeme budovat nový větší přístřešek, s možností potřeby, tam ovce ustájit, nebo v případě nemoci je oddělit. Pak mi odpadne problém s jejich odchytem.
Můžete mi ještě poradit, jak vnitřek udětat tak, aby to bylo, co nejvíc praktické? Abych tam mohla mít i uskladněné seno.

matsik

11.10.2015 19:57
matsik

XXX.XXX.57.1

Nevím jestli je to dobrý nápad. Muselo by to seno být oddělené stěnou a bylo by dobré mít tam samostatný vchod aby se tam nedostaly. a taky pořádnou podlahu aby nevlhlo.

12.10.2015 07:10
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Moc vám všem děkuji, že jste se zapojili do diskuze, v každém příspěvku jsem našla něco podnětného, co budu aplikovat. Je pravda i to, že jsem teď spíš asi víc majitelka ovcí, než chovatelka, ale proto hledám rady, abych mohla svým krásným kamerunkám vytvořit podmínky k plnému spokojenému životu.
Berana mám hodného, jehňatům neubližuje, ale už pro něho (případně další narozené beránky) buduji samostatný výběh, abych mohla březost regulovat. Pro 5 dospělých kamerunek menšího vzrůstu+4 jehňata je prostor 5mx2,5m zavětrovaný skoro ze všech čtyř stran je myslím na zimu dostačující. Je to provizorní řešení na tuto zimu.
Líbí se mi nápad, mít přístřešek blízko plotu. Na jaře budeme budovat nový větší přístřešek, s možností potřeby, tam ovce ustájit, nebo v případě nemoci je oddělit. Pak mi odpadne problém s jejich odchytem.
Můžete mi ještě poradit, jak vnitřek udětat tak, aby to bylo, co nejvíc praktické? Abych tam mohla mít i uskladněné seno.

Pokud máte na mysli seno na celou zimu, tak je otázka, zda máte nasušené volně ložené seno nebo máte seno v balících a kolik kusů zvířat plánujete přezimovat. A bude záležet i na délce zimy tzn. i když nebude sníh, tak nemůžete počítat s tím, že si ovce vystačí s pasením a je třeba přikrmovat senem, jelikož tráva nemá žádné živiny a ovcím určitě nebude stačit. A taky je důležité, kdy se Vám ovce obahní, jelikož jehňata začínají brzy přikusovat seno atd. Počítejte +/- velký balík sena na 1 ovci na zimní sezónu (vždy je lepší, když Vám seno zůstane, než kdyby pochybělo - chovatelé jistě pamatuji jarní návaly sněhu myslím v roce 2013, když bylo seno na váhu zlata a shánělo se všude možně). Takže pokud necháváte na zimu 9-10 kusů, tak počítejte min.9 balíků sena a to ten přístřešek musí být fakt velký. Pokud začínáte - nezapomeňte na minerální liz, ten je pro ovečky velice důležitý a taky kontrolovat paznehty a v případě potřeby stříhat. Kamerunky pohlavně dospívají ve věku 5 měsíců (zabřeznutí je pro ně v tomto věku naprosto nevhodné!) - takže hlídat a oddělit od berana a beránci jsou plodní už ve věku 4 měsíců. Přeji hodně sil a radosti z chovu kamerunek. A klidně se ptejte na vše co Vás zajímá. Raději problémům předcházet, než je pak řešit.

12.10.2015 09:00

Seno mám ve velkých balících. Minerální liz mají taky. Bojím se těch zimních porodů, přemýšlím, jak to budu dělat, když dojde k porodu uprostřed zimy. Jak poznáte, že už kamerunka bude co nevidět rodit? Je možné ji těsně před porodem oddělit od stáda a umístit v boudě na nářadí (asi 2x3m)? Nebude ji vadit, že tam bude sama, nebo dát k ni další kamerunku?
Máte zkušenosti s porody v zimě?

12.10.2015 09:48
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Kamerunky připouštíme v srpnu, tudíž se nám bahní v zimě - v lednu. Máme je však ve zděném "chlévě", kde kamerunky zimují. Chováme kamerunky 7 let, ale že bude rodit co nevidět nejsme schopni doposud poznat. Ony totiž u nás rodí brzy ráno (4-5 hod.) Takže obvykle porodí než k nim ráno jdeme. Jen jednou se nám stálo, že kamerunka porodila na pastvě v průběhu dne (ale to bylo léto). Znaky blížícího se porodu (provislé břícho tzv. hladové jámy na bocích - můžou se objevit i několik týdnů před porodem, totéž zvětšené vemínko je známkou toho že porod se blíží, ale je to spíše o dnech někdy i týdnech, než dojde k porodu). Kamerunky nejsou žádné hysterky, takže i den před porodem vypadají jako že nic, žerou, rvou se o místo u jeslí a ráno najdeme očištěná vesele skotačící jehňátka a klidnou maminu, která už zase stojí u žrádla a řve jak na lesy, že je čas hodit něco do jeslí. Pokud máte u nastávajících mamin stále jehňata z léta, tak jim ubírají živiny - ovce je březí a zároveň krmí jehně, je to pro ni hooodně vysilující a proto doporučují jehňata odstavit (ano, budou řvát a budou se chtít dostat k maminám, ale musí to holt vydržet) a ovcím přilepšovat (nastrouhaná jablíčka, mrkev, řepa + šrot), ať naberou na síle. Nelíbí se mi, že píšete o "menších" Kamerunkách (docela mi to z toho plyne, že i tyto ovce byly příliš brzy připuštěny a proto nedorostly a může to být předzvěst problémů, ale nechci tady sýčkovat). Zjistěte si u předchozího chovatele, jak jsou ovce staré a kolikrát byly připuštěny, aby jste měla trochu přehled o jejich kondici. Kondice ovce má samozřejmě vliv i na stav jehněte atd. Ovci před bahněním doporučuji od stáda neoddělovat - bude to pro ni stres. Oddělit ji pouze v případě, že dojde ke komplikacím typu, že nechce jehně příjmout, pak je stísněný prostor vhodný, pro manipulaci s ovcí, aby dala malému napít atd. Stávající přístřešek zkuste maximálně zateplit např. obložit balíky slámy atd. a vchod zmenšit a třeba zavěsit i plachtu nebo dveře, aby ho šlo v případě potřeby zavřít. K termínům letních porodů u každé ovce připočítejte 5-6 týdnů a od tohoto data za cca 5 měsíců můžete počítat s prvními porody, takže hooodně nastlat slámu, aby se měla jehňátka kam "zachumlat". Pokud nebude velký mráz, tak by to mělo vyjít a vše by mohlo dopadnout dobře. Nikde není psáno, že tomu tak bude doopravdy, ovce mohly mít říjí klidně i později. Je však lepší být připraven na "nejhorší" a pak se radovat, že tomu tak není. Než být nemile překvapen a pak bědovat.

matsik

13.10.2015 11:45
matsik

XXX.XXX.49.0

Naše kamerunka vždy před porodem zalezla do přístřešku kde i porodila a nikoho tam nepustila druhá porodila na pastvě během dne před 14 dny a všechno proběhlo v pořádku (rodila poprvé). Nikdy jsem neslyšela, že by se kamerunky či jiné ovce nesměly připouštět v 5 měsících. I když všechny naše ovce byly starší když zabřezly a to i přesto, že byly ve stádě s beranem. Stejné to bylo s kozou. Někdo říkal, že ji nemáme připouštět hned na podzim(byla jarní) ale jeden starý chovatel říkal, že nemáme čekat a hned jak se začne prskat tak ji odvést ke kozlovy. Udělaly jsme to a všechno zvládla dobře a normálně vyrostla.

matsik

13.10.2015 11:46
matsik

XXX.XXX.49.0

Tím nikoho myslím ostatní ovce.

13.10.2015 12:07
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

matsik napsal(a):
Naše kamerunka vždy před porodem zalezla do přístřešku kde i porodila a nikoho tam nepustila druhá porodila na pastvě během dne před 14 dny a všechno proběhlo v pořádku (rodila poprvé). Nikdy jsem neslyšela, že by se kamerunky či jiné ovce nesměly připouštět v 5 měsících. I když všechny naše ovce byly starší když zabřezly a to i přesto, že byly ve stádě s beranem. Stejné to bylo s kozou. Někdo říkal, že ji nemáme připouštět hned na podzim(byla jarní) ale jeden starý chovatel říkal, že nemáme čekat a hned jak se začne prskat tak ji odvést ke kozlovy. Udělaly jsme to a všechno zvládla dobře a normálně vyrostla.

Za mě snad jenom tolik, když vidím 5měsíční Kamerunku a porovnám ji s dospělou ovcí, tak ten rozdíl je tak obrovský, že prostě nemůžu tuto "puberťačku" strčit k beranovi, jenom proto, že už má říji. Ovce potřebuje dospět a dorůst a když ji připustím když je ve vývinu, tak to zřejmě přežije, ale určitě to není v její prospěch. Je to jenom o pohledu na věc. Já chovám a dělám max. pro zvířata a vždy vycházím z toho, aby to bylo pro ně prospěšné. Např. známý nám půjčil svého berana na připuštění, prý úžasný borec. Borec to teda byl, byl krásný, dobře stavěný. Jenže, upřednostňoval vždy jen jednu ovci (tu která měla právě říji) a ostatní bez milosti tloukl a odháněl. Viděla jsem jak se ho ostatní ovce bojí a jsou z něho nervózní, tak jsem ho holt vypakovala, jehňata, nejehňata, nikdo mi nebude terorizovat ovce. Asi to moc prožívám. Taky můžu nechat berana celoročně u stáda a neřešit to. Jehňata se budou sypat 2x do roka, ty bez problémů prodám a budou penízky. Ale já nechci. Chci, aby si ovce odpočinuly, aby přišly do kondice a pak až zabřezly. Je to jen a jen o přístupu chovatele ke svým zvířatům. A to, že se má kamerunka připustit nejdříve v 9 měsících nám říkala už chovatelka u které jsme kupovali naše první kamerunky.

14.10.2015 14:03

Děkuji "chovatelce kamerunek" i vám všem ostatním za příspěvky a vlastní zkušenosti. Docela jste mě povzbudili, že pokud mám (zatím) berana ve stádě i s mladými, na jaře narozenými kamerunkami, že to nemusím vidět hned černě...
Uvidíme, jak to dopadne. Samozřejmě se budu modlit a dělat, co můžu, aby to dopadlo dobře, pokud dojde k porodům v zimě.
Ještě mám dotaz: jeden chovatel kamerunek mi říkal, ať jim dávám občas syrové brambory, že jim chutnají a jsou plné vitamínů. Dnes jsem to zkusila, ale nežraly to. Dáváte jim syrové brambory?

14.10.2015 14:22
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Brambory bez klíčků strouháme ovcím na struhadle společně s jablky nebo s mrkví, k tomu přidáváme oves. Ovce se potom vyloženě můžou utlouct. Zkuste nastrouhat, přidat trochu šrotu nebo ovsa a není možné, že by si nedaly. Teď budeme zkoušet i žaludy, prý je to dobré přírodní odčervovadlo.

14.10.2015 14:24

Milá "bodlinko", pravděpodobně jste veterinářka, aspoň z vašeho příspěvku mi to tak vyplynulo. Zatím jsem ráda, že mám obvod pozemku jakžtakž oplocený. Na dílčí oplocení bude docházet postupně. I kdybyste k nám musela přijet k ovcím dnes, nemusela byste "skákat rybičku" - u nás "skáčeme rybičky" my, a jsme v tom čímdál lepší...
Protože mám letos berana spolu s kamerunkami a nemůžu vyloučit jejich březost, proto jsem se rozhodla, že je na podzim nebudu odčervovat - dělám dobře, nebo je to blbost?

14.10.2015 14:26

Žaludy!...tak ty jim padají přímo pod nos smajlík

14.10.2015 14:45
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Žaludy!...tak ty jim padají přímo pod nos smajlík

A papkají, papkají? Nebo ne?

14.10.2015 16:39

Milá "bodlinko", pravděpodobně jste veterinářka, aspoň z vašeho příspěvku mi to tak vyplynulo. Zatím jsem ráda, že mám obvod pozemku jakžtakž oplocený. Na dílčí oplocení bude docházet postupně. I kdybyste k nám musela přijet k ovcím dnes, nemusela byste "skákat rybičku" - u nás "skáčeme rybičky" my, a jsme v tom čímdál lepší...
Protože mám letos berana spolu s kamerunkami a nemůžu vyloučit jejich březost, proto jsem se rozhodla, že je na podzim nebudu odčervovat - dělám dobře, nebo je to blbost?

To záleží na stavu začervenosti vašeho stáda. Začervené ovce je potřeba odčervit a naopak tuplem, když jsou březí, protože červi jim ubírají živiny pro jehňata a od začervených ovcí je promoření prostředí a jehně, které se narodí do silně promořeného prostředí, koupí takovou šlupku od červů, že to nemusí rozchodit.

Březost není problémem při odčervování. Jo, nelze použít aldifal, ale v pohodě panacur, ivomec... jestli nechcete odčervovat jen tak, že je podzim a dlouho jste to nedělala, nechte si udělat rozbor trusu a rozhodněte se podle výsledků. To by asi bylo nejlepší.

15.10.2015 10:24

Jestli žaludy papají, zjistím smajlík

15.10.2015 10:46

"Bodlinko", ještě se zeptám, jak poznám, cituji:"silně promořené prostředí"...kamerunky jsem koupila na jaře (5ks od 3 majitelů) všichni mi tvrdili, že jsou odčervené a poradili mi, ať je odčervím na podzim, jak se přestanou pást na trávě a budou žrát seno. Ještě se stále pasou i když jim dávám i seno. Udělala bych to, ale protože ještě nemám vnitřní ohrazení, kam bych je mohla zavřít, je to celkem problém...
Chystám se udělat to, že dám trus na rozbor a podle toho, co mi poradí, budu odčervovat.

Včera jsem si všimla, že letošní jehnička, když stojí, nestojí celou váhou na jedné nožce. Při běhu bych si toho vůbec nevšimla, běhá a poskakuje s ostatními, ale tím, že stála ke mně otočená zády a docela blízko, se mi to tak jevilo. Jde o zadní levou nožku.
Co můžu pro ni udělat?

15.10.2015 12:13

"Bodlinko", ještě se zeptám, jak poznám, cituji:"silně promořené prostředí"...kamerunky jsem koupila na jaře (5ks od 3 majitelů) všichni mi tvrdili, že jsou odčervené a poradili mi, ať je odčervím na podzim, jak se přestanou pást na trávě a budou žrát seno. Ještě se stále pasou i když jim dávám i seno. Udělala bych to, ale protože ještě nemám vnitřní ohrazení, kam bych je mohla zavřít, je to celkem problém...
Chystám se udělat to, že dám trus na rozbor a podle toho, co mi poradí, budu odčervovat.

Včera jsem si všimla, že letošní jehnička, když stojí, nestojí celou váhou na jedné nožce. Při běhu bych si toho vůbec nevšimla, běhá a poskakuje s ostatními, ale tím, že stála ke mně otočená zády a docela blízko, se mi to tak jevilo. Jde o zadní levou nožku.
Co můžu pro ni udělat?

Promořené prostředí nepoznáte, není to nijak vidět. Ale když ho máte, tak máte neustále problémy s červy, kolikrát i tak, že koprologie vám vychází negativní a nevíte, která bije - prostě protože v okolí ovcí je tolik zárodků, že ovce klinicky onemocní či dokonce uhyne dřív, než v ní červíci pohlavně dozrají.

Pro kulhající ovci můžete udělat jediné - odchytit si jí a podívat se, co s tím má. Další důvod, proč mít nějak zařízený odlovení jednotlivých zvířat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík