Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit. Při procházce se psem jsem narazila na zahradu, již spasenou a na ní 5 menších ovcí. Nevyznám se v druhu. Nicméně přístřešek spíše pro jednu z nich. (deska, podložená nějakým polenem) Je mi jich líto a zároveň nechci vyvolávat paniku se zanedbáním péče. Můžete mi někdo poradit, jaké jsou podmínky chovu ovcí. Co je povinen chovatel zajistit? Podle mého by měli mít přístřešek, kde si můžou když prší nebo je jim zima, lehnout, ne? Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oceňuji, že se snažíte nejdřív získat nějaké informace a pak teprve psát udání, není to vůbec běžné. Ovce je mimořádně otužilé zvíře, dobře snáší jakýkoli nečas včetně deště a mrazu. Já chovám kozy, ty jsou citlivější, přesto i v zimě lehají venku po celém výběhu na sněhu, a do dřevěného přístřešku, kam se můžou schovat, jdou jen v případě, že prší nebo chumelí, protože vlhko nemají rády. Ale lidé si myslí, že se nemají kam schovat.
Několik ovcí se k sobě namačká, zapadá sněhem a když přestane padat, klidně vstanou a jsou v pořádku.
M.
zuza.borka
napsal(a):
Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit. Při procházce se psem jsem narazila na zahradu, již spasenou a na ní 5 menších ovcí. Nevyznám se v druhu. Nicméně přístřešek spíše pro jednu z nich. (deska, podložená nějakým polenem) Je mi jich líto a zároveň nechci vyvolávat paniku se zanedbáním péče. Můžete mi někdo poradit, jaké jsou podmínky chovu ovcí. Co je povinen chovatel zajistit? Podle mého by měli mít přístřešek, kde si můžou když prší nebo je jim zima, lehnout, ne? Děkuji za rady.
Dobrý den. Viděla jste někdy stáda ovci 500 kusů a výše? Myslí te si, že pro každou je nějaký přístřešek? Ovce jsou volně, mají přístup do lesa, k potoku... Tak chová ovce jeden z největších a i nejlepších u nas v CR. Neblázněte, ovci stačí se mít kde schovat, tím myslím i strom, keří atd. Já sám chovám ovce několik let celoročně venku. Mají přistřešek, to jo, ale nikdy tam nenocujou. Ráno poznám, kde ležely, není tam sníh. Ovce si poradí, nebojte. Důležite je, ať mají co žrát a pak ať mají vodu... to je základ...
zuza.borka
napsal(a):
O chovu ovcí nic nevíte a hned se oháníte zanedbáním péče. Starejte se raději o Vašeho pejska ať se má dobře a nestrádá a o ovečky se nestarejte.
Mám takovou kolgyni v práci-sama nic nemá, bydlí v přečinčaném luxusním domku.kde nic nemají, pochopitelně to by smrdělo a byl by bordel, ale má "moc" ráda zvířata a fouňá po okolí, a sleduje, co kdo kde má, aniž by rozumněla o co jde.Tady u paní aspon vidím zájem zjistit, jestli její obavy nejsou neoprávněné.
Děkuji za Vaše rady a názory. Ovce jsem nikdy nechovala, proto jsem se chtěla nejdřív informovat. Evidentně jsou ok a budu doufat, že tam mají co jíst a vodu. A pro uživatele Neof: naučte se číst (v mém příspěvku jsem jasně psala, že nechci vyvolávat paniku a proto se jako laik nejprve ptám) a když neumíte poradit jen buzerujete, nepište radši nic. Já jsem člověk, který se o vlastní i cizí zvířata bude starat dokud bude živý a zdravý. Jestli vám to vadí, máte smůlu. Je to ve mě od malička a nikdy s tím nepřestanu. To, že je člověk všímavý a odhodlaný v případě nouze pomoci, vnímám jako dobrou vlastnost. Pokud vy ne...je mi to fuck.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chápu, že se Vás dotkly odpovědi některých přispěvatelů. Ale oni už mají jistě také své zkušenosti s přílišným zájmem okolí. Stačí pár anonymních řádek na úřad (kterýkoliv, oni si to předají tomu, kam se "případ" nejlíp hodí) a máte jednu kontrolu za druhou. Závady nenajde, ale stojí to čas chovatele a jeho nervy. A to se bude opakovat, pokud neprokážete, že je proti Vám zaujatý někdo konkrétní a důvod.
U Vás opravdu oceňuji to, že jste se nejdřív snažila získat informace neúřední cestou.
Ale prosím, věřte, že valná většina chovatelů má svá zvířata ráda a stará se o ně dobře nebo alespoň co nejlíp. M.
zuza.borka
napsal(a):
Děkuji za Vaše rady a názory. Ovce jsem nikdy nechovala, proto jsem se chtěla nejdřív informovat. Evidentně jsou ok a budu doufat, že tam mají co jíst a vodu. A pro uživatele Neof: naučte se číst (v mém příspěvku jsem jasně psala, že nechci vyvolávat paniku a proto se jako laik nejprve ptám) a když neumíte poradit jen buzerujete, nepište radši nic. Já jsem člověk, který se o vlastní i cizí zvířata bude starat dokud bude živý a zdravý. Jestli vám to vadí, máte smůlu. Je to ve mě od malička a nikdy s tím nepřestanu. To, že je člověk všímavý a odhodlaný v případě nouze pomoci, vnímám jako dobrou vlastnost. Pokud vy ne...je mi to fuck.
Je fajn, že se staráte! pokud mají přístup k vodě a senu a mají se kam schovat před silným fičákem (alespoň nějaké místo kde méně fouká) tak bych to neřešila. Naše ovce se třeba schovávají do přístřešku když prší a silně fouká, jinak jsou pořád venku.
ale pokud je těchto pár oveček na malém spaseném až hliněném výběhu bez možnosti se někam schovat při nepřízni počasí (jak bylo psáno výše stačí "na přírodno" jako keře, stromy) a seno a voda kde nic tu nic...prostě na majitele zazvoňte a zkuste s ním promluvit...pokud to nepůjde tak zavolejte na KVS.
zuza.borka
napsal(a):
Proto, Vám píšu starejte se raději o sebe když o tom nic nevíte. takové všímali a rýpali uplně miluju
To, že se díky třeba takovým lidem jako paní zuza.borka podaří občas zachránit zbědovaná zvířata před smrtí vám, Neof(e), asi nic neříká. Kdyby chtěla paní prudit, neptá se tady chovatelů na názor - aby věděla, když teda dle vás "nic neví"- ale rovnou píše udání. A že jí záleží na zvířatech i cizích, zatímco vám je to u zadku, je váš problém. Tak se zklidněte, ukazujete jen svou vlastní hloupost a lhostejnost.
Romana kkk

XXX.XXX.243.194
My třeba jsme teď popotahování, kde se dá, jen kvůli tomu, že stavba (salaš a stodola) jsou bez stavebního povolení, přitom jsou na pozemku cca 20 let a nikdo to neřešil, teď nás soused udal a úřady řeší a my sháníme posudky od veteriny, hygieny, ochrany přírody a krajiny, jestli je ta salaš pro těch 8 veček dostačující, jestli ty ovečky těmi bobky moc neznečišťují ovzduší, jestli tím spásáním neubližují té přírodě, takže já už se nedivím vůbec ničemu a to vše jen kvůli člověka, který se v důchodu nudí a nemá nic lepšího na práci než udávat mladé lidi, kteří zvířatům věnují veškerý svůj čas, sílu, nervy a peníze proto, aby se ta zvířata měla co nejlépe.
Petr11111

XXX.XXX.168.57
Dobrý den, že jste všímavá a nejste lhostejná je v pořádku a tupé lidi kteří mají problém sami se sebou natož aby uvažovali o druhých vůbec neberte vážně. Nejhorší je právě lhostejnost. Kolikrát někde evidentně týrají zvíře několik let a lidi chodí kolem a je jim to jedno. Přitom by stačilo tak málo. Zrovna řeším podobnou věc a narazil jsem na Váš příspěvek. Taky to řeším nejdřív zjištěním skutečností, pak domluvou a pokud jde o týrání, pak domluví starosta a až když to nepomůže tak hygiena, policie atd.
Ne-chovatel

XXX.XXX.90.19
Člověk, který se o zvířata sám nestará nedokáže většinou správně posoudit co potřebují a co jim schází.
Moje matka má neustále obavu o krmení mých zvířat a na přilepšenou je jim (konkrétně drůbeži, kterou sama také mívala) schopna dovézt plesnivý neusušený chleba, nebo dát již zahnívající zbytky z dyný a okrájené zeleniny. Až ji jednou uvidím motat se s podobným přilepšením i jinde tak ji asi trvale vykáži.
Na druhou stranu, třeba i mezi zmíněnými ostatními drůbežáři jsou hovada která vše vědí a znají. Když jsem dával kvůli jednomu člověku fotku noclehárny slepin (aby se mu změnil tok myšlenek a vymyslel něco lepšího než ho zrovna napadlo pro jeho slepice které chce pořídit) tak podle mnohých z nich už slepice týrám a nedávám jim co potřebují.
Takže Neof to řekl hrubě a bez vysvětlení (které mělo myslím zaznít), ale to doporučení a odmítnutí má svou hodnotu.
Kdyby za mnou přišel podobný rejpálek tak zvážím jak moc hrubě odpálkovat. Proti komisi ohrožující můj chov či mě ničících byrokracií (jen proto aby za vaše daně vykázali činnost, dáte-li podnět) zvážím i vyjití se zbraní či zmlácení za soumraku některého z členů a následné vyhrožování výpraskem ještě horším.
Jinak dětem (většinou s rodiči) zázemí zvířat i zvířata ukazuji rád a i v dnešní době (kdy značná část zájem nejeví přestože je pro ně takové setkání vzácnost) jsou některé nadšené. Zatím si nikdo o týrání všeho druhu snad nic nemyslel (nenaznačil), ale lidská mysl je čím dál zvrácenější i zlomyslnější, co není může být.
I tak lze vypozorovat závady v lidském myšlení a to většinou opět u chovatelů. Stačí cokoli dělat jinak než dělá dotyčný. Tak mi tu chodí lidé, kteří když vydí že mám králíky (co ještě pijí mléko) navolno, tak by je nejraději všichni pochytali a zašili někam k sobě aby se náhodou nestalo že nedožijí exekuce. Přitom už nikdo z nich nemá ani zázemí. Ten výčet "ale" a problémů bych vám přál slyšet, normální psychyckej nátlak na to abych se zařadil do normálu jak oni jsou zvyklí. Přitom každý rozumný chovatel by si měl uvědomovat, že dělá spoustu věcí jedinečným způsobem. Pokud si to neuvědomuje, nebo myslí že nedělá, bude problém spíše v něm, ale je mi to jedno, protože je to jeho starost jak se o svá zvířata postará. Kdo se postará dobře sklidí patřičné ovoce. Bůh bude Člověka soudit i za to jak se zachoval ke svěřenému mu Stvoření, na to nezapomeňme. Nemyslím si ale že sem chodí lidé kteří záměrně ubližují zvířatům. Chyby se dějí to jistě, proto je mnohdy lepší sledovat a nechovat se rovnou ke zvířatům podobně jako k lidem neschopným již prakticky normálního života (bez zvířat která jim Bůh dal k obživě a užitku i s nimi).