Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2015 15:16
canka

XXX.XXX.33.9

Dobrý den,
obracím se sem s prosbou o radu. Kozy chovám tři roky, každý rok jsme měli kůzlata, ale letos u jedné mé kozičky, nemohu vůbec poznat, zda je březí nebo jen tak tlustá. Abych to uvedla na pravou míru. Kozla máme celoročně s kozama pohromadě. Kozy vždy rodily průběžně stejně cca únor, březen. Tento rok nám kozel zničeho nic začal terorizovat kozy i koně. Nepustil je k žrádlu a rohy si vymáhal celý přístřešek pro sebe a kůň i kozy stáli venku za deště. na kozách bylo vidět, že je prostě k žrádlu nepustí, na jejich výživné kondici. Proto jsem se rozhodla, že kozlovi postavíme, domeček, jinde a na noc se bude prostě přivazovat u svého přístřešku. Tím se vše vyřešilo, kozy začali nabírat, ale ta jedna začala nabírat opravdu hodně. Že by se prskala jsem si nevšimla, jak je furt s kozlem. A období říje začíná většinou někdy teď, kolem září, října...takže takto kulatá by být neměla..tak teď nevím, zda-li ubrat žrádlo, protože tlustá koza by asi o dost hůř zabřezávala, nebo zda-li kozena neprskala dřív a březost už by byla takhle pokročilá...ale že to dva roky zpátky takto nebylo, to mi nesedí..a taky měla kozla stále u sebe...foto dodám později, vyfotím při večerním krmení.

21.10.2015 15:29
roklanka

XXX.XXX.46.108

Někde už je říje dávno pryč. Mlaďušky (prvničky) se tu prskaly od začátku srpna, starší kozy začátkem září. Takže krom dvou letošních koziček (ty se budou prskat po páté) jsou strší kozy už přes měsíc připuštěné. Kamarádka už má kozy 6 týdnů před porody.
Některé kozy mají tzv. senné břicho, prostě jsou jak koule.

????

22.10.2015 16:10
????

XXX.XXX.94.77

Prosim jak mám chovat kozla pohromadě s kozama? Můžou být pohromadě celý rok ve výběhu a na noc zavřít od sebe nebo taky dohromady. Nebo jen v říji a jinak oddelovat, vůbrc si nevím rady a kozlíka bych chtela. Moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2015 22:26

Nejcasteji jsou v "neprofi" chovech pohromade s kozami. Maximalne se oddeluji v obdobi porodu. Pokud je vsak potreba ridit porody dle konkretnich pozadavku, drzi se kozel oddelene a pripousti z ruky, kdyz je to zadouci. Canka to ma trochu specificky diky tomu, jak zacal byt kozel dominantni.

23.10.2015 10:08
canka

XXX.XXX.33.9

Včera večer jsem při krmení kozenu prošmatávala, jestli neucítím nějakého mrňouse, ale nic...takže si myslím, že ta naše Božena je jen vyžraný prase
Co se týče tohu chovu kozla společně s kozami...jak píše Hhippie, v, neprofi, chovech je kozel pohromadě s kozami celoročně, opravdu se jen odděluje na období porodů...viz. u nás...náš kozlík je celoročně s kozama volně, jen ho teď díky jeho dominanci na noc přivazujeme, aby zbytek zvířat neterorizoval..výrazně ho to zklidnilo...přes den je ale puštěný normálně na volno...a u mě když kozeny rodí, tak odděluji spíš kozu, než kozla...a ještě první týden po porodu jsou zavřené v seníku, kde je mrňousům po narození teplo a mají tam týden na aklimatizaci a nabrání síly..protože pak je vypustím ven mezi kobylu a kozla, tak aby byli dostatečně silní před nimi pláchnout, kdyby něco Ale kozel bývá v pohodě, maximálně je párkrát odstrčí, ale neutočí rohy,...a kobyla je sice nervózní z toho, že ty malý prcci jí lítají pod nohama, ale nikdy neublížila...

????

23.10.2015 10:58
????

XXX.XXX.94.77

Moc dekuji za super vysvětleni.snad to taky zvladnem. Kozenky jsou boží.

23.10.2015 12:41

Jinak, ještě pro Canku přikládám fotku, jak taky může vypadat koza na pastevním odchovu bez příkrmu. Upozorňuju, že není březí a že když březí je, tak vypadá úplně stejně. Akorát z ní na jaře vypadnou kůzlata

????

23.10.2015 14:57
????

XXX.XXX.94.77

Ještě jestli se mužu zeptat, když budou s. Kozlem a nepoznám březost tak jak zasušim před porodem? Diky moc.

24.10.2015 08:18
canka

XXX.XXX.33.9

Hhippie: Tak teď jste mě uklidnila...přesně takhle vypadá ta moje koule, ještě možná o malinko víc kulatější . A to mají u nás kozy řízenou pastvu, protože by jinak snad praskly Pasou se cca 4-6 hodin denně, a po zbytek dne seno...a protože jsou nenažranci, tak futrují do sebe žrádlo nonstop
?: Já chovám zakrslý kozičky, takže já nedojím, tudíž nemám problém se zasušením, protože tyhle kozy se nedojí. Zasušuji jen po odstavu kůzlat. ve vyšším stadiu březosti už vidíte pohyby kůzlat v břiše a když břicho prohmatáte, tak jsou i znatelně cítit prckové...

Přidejte reakci

Přidat smajlík