emer

XXX.XXX.238.166
Zdravím, plánuji koupit plemenného berana, už jsem se byl podívat, majitel mi ukázal i průkaz původu, ale prošel jsem si následně registr plemeníků na schoku a není tam vedený. Majitel tvrdí, že nedělá kontrolu užitkovosti a proto v registru není, ale že byl normálně ohodnocený a tak je plemenný, je to tak? A když začnu dělat kontrolu užitkovosti (zatím jsem nic takového nedělal) mohu ho do registru zanést? Jak často pak chodí plemenář na kontroly, jehňata váží on nebo bych to dělal já? Kolik byrokracie a času to obnáší? Děkuji za rady.
emer
napsal(a):
Zdravím, plánuji koupit plemenného berana, už jsem se byl podívat, majitel mi ukázal i průkaz původu, ale prošel jsem si následně registr plemeníků na schoku a není tam vedený. Majitel tvrdí, že nedělá kontrolu užitkovosti a proto v registru není, ale že byl normálně ohodnocený a tak je plemenný, je to tak? A když začnu dělat kontrolu užitkovosti (zatím jsem nic takového nedělal) mohu ho do registru zanést? Jak často pak chodí plemenář na kontroly, jehňata váží on nebo bych to dělal já? Kolik byrokracie a času to obnáší? Děkuji za rady.
To jestli majitel dělá nebo nedělá kontrolu užitkovosti nemá s registrem nic společného. V registru se objeví zvířata na která chovatel požádal o dotaci na krmné dny a je to rok zpětně. V registru jsou plemeníci na které se žádala dotace za hospodářský rok 1.9.2013 až 31.8.2014. Letošní souhrn k 31.8.2015 tam ještě není. No a někdy se vloudí chybička a některý beran ze seznamu vypadne. Jsme jenom lidi a ti dělají chyby.
emer
napsal(a):
Lze si to ověřit třeba u Paní Marešové...
Do registru plemeníků je zapsaný beran - kozel, který byl oklasifikovaný a uznaný
jako chovný (nebyl vyřazen nebo odročen) a byl prodaný novému chovateli,
který vyplněním žádosti požádá SCHOK o zapsání do plemenné knihy a o vystavení
průkazu o původu. Za to žadatel zaplatí 250 kč.
Plemeníci, kteří sice byli oklasifikovaní, ale nebyli prodaní se do státního registru
nedostanou.
S dotací na krmné dny to nemá nic společného.
Pajčo, pokud je na aukci plemeník ohodnocen, je mu přidělen státní registr plemeníka, který je pak vyznačený v PoP. Pokud si ho chovatel nechá, tak sice nedostane dotaci za vyprodukovaného-prodaného, ale v registru zůstává o tom jsem přesvědečená.
Mohu si vychovat svého plemeníka, zajedu si s plemennou kozou za kozlem linie, která mi vyhovuje a odchovám si ho sama. Proč by pak nemohl dostat státní registr, to by bylo postavené na hlavu.
Stejné je to i u ovcí, až na to, že se s ovcema běžne sexuální turistika nepraktikuje.
pajca
napsal(a):
Do registru plemeníků je zapsaný beran - kozel, který byl oklasifikovaný a uznaný
jako chovný (nebyl vyřazen nebo odročen) a byl prodaný novému chovateli,
který vyplněním žádosti požádá SCHOK o zapsání do plemenné knihy a o vystavení
průkazu o původu. Za to žadatel zaplatí 250 kč.
Plemeníci, kteří sice byli oklasifikovaní, ale nebyli prodaní se do státního registru
nedostanou.
S dotací na krmné dny to nemá nic společného.
Špatně jste si přečetla dotaz a tím pádem jste špatně reagovala i na moji odpověď. Beran má vystavený PoP a když má vystavený PoP, tak má i přidělené číslo STÁTÍHO REGISTRU. Pán se ptal, proč není beran uveden v REGISTRU PLEMENÍKU na stránkách SCHOKu a na to jsem mu odpovídala. V registru na SCHOKu jsou plemeníci na které chovatel žádal dotaci.
Jakým jedincům se udělují PoP (Průkaz o původu)?
Jak získat PP je několikmožností: první a nejjednodušší možnost je dovézt ze zahraničí zvířata s PP a s dobrým hodnocením po stránce exteriérové.
Další možnost je narození od matky a otce, kde oba mají PP. Musí však být celé stádo zařazeno do tzv. Kontroly užitkovosti, která má za úkol sledovat kvalitu stáda - aby nedocházelo ke křížení, aby byla vyřazena zvířata s nevhodnými vlastnostmi či vadami, atd.
Plemenář pak doporučí ty nově narozené beránky, které mají rodiče z PK (plemenná kniha), a mají dobré vlastnosti, aby se zúčastnili nákupních trhů, kde probíhá jejich bonitace po stránce exteriérové a zařazení do elitních tříd. Takový beránek je pak uznán jako plemenný a může být zapsán do PK.
S narozenýma holkama je to jednodušší, ty pokud mají rodiče z PK, jsou pouze ohodnoceny plemenářem u Vás doma ve stáji a mohou být zapsány rovnou bez nákupních trhů.
No, a pak je třetí případ, kdy máte otce s PP a matku bez PP. To je případ, kdy si např. zvenčí dovezete plemenného beránka, abyste od svých neplemenných oveček získala plemenná jehňátka. Od takových rodičů může být teprve jejich druhá generace - to.zn. vnoučata - zapsána do PK, opět pokud jste v KU(kontrole užitkovosti). Znamená to, že si musíte dovézt ty beránky dva, aby nedošlo k příbuzenskému křížení. Druhá generace je proto, aby došlo k patřičnému naředění krve nečistokrevných matek. Takže: když se takové matce, která nemá PP, narodí holka po beránkovi s PP, tak tu holku si necháte a připustíte ji pak s druhým beránkem s PP. Jejich dceru již můžete zapsat do PK. Pokud se narodí beránek, ten je v první generaci bohužel k ničemu a ještě jej nelze zapsat. Pokud se narodí beránek v druhé generaci, ten již může projít bonitací na nákup. trhu a být zařazen do PK.
Tyto pravidla jsou stanovena řádem plemenných knih. Pro různá plemena ovcí jsou různě tvrdě nastaveny podmínky. Toto jsou podmínky, které jsem zjistila při dotazování na konkrétně quessantky. Jelikož se jedná o zájmové plemeno, nejsou ty podmínky tak přísné jako u některých jiných plemen chovaných např. pro masnou užitkovost. Tam se pak sledují ještě užitkové vlastnosti. Plemenné knihy jsou u nás provázány s organizaví SCHOK (svaz chovatelů ovcí a koz), která zajišťuje i plemenářské služby. Není nutné, abyste byla členem SCHOK, ale musíte mít zajištěnu právě tu Kontrolu užitkovosti, která kontroluje v průběhu času to Vaše stádečko. Nebudu teď diskutovat nad tím, zda SCHOK ano či ne, bohužel, bez její asistence se člověk neobejde. Co se týká toho standardu quessantek, tak každé plemeno má právě svůj standard, který je využíván právě při těch nákupních trzích a bonitaci beránků, nebo při hodnocení plemenáře u jehniček.
Zdraví Lenka Benešová
Více zde: http://ouessant.webnode.cz/chov-s-pop2/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz.
roklanka
napsal(a):
Pajčo, pokud je na aukci plemeník ohodnocen, je mu přidělen státní registr plemeníka, který je pak vyznačený v PoP. Pokud si ho chovatel nechá, tak sice nedostane dotaci za vyprodukovaného-prodaného, ale v registru zůstává o tom jsem přesvědečená.
Mohu si vychovat svého plemeníka, zajedu si s plemennou kozou za kozlem linie, která mi vyhovuje a odchovám si ho sama. Proč by pak nemohl dostat státní registr, to by bylo postavené na hlavu.
Stejné je to i u ovcí, až na to, že se s ovcema běžne sexuální turistika nepraktikuje.
To, že plemeník úspěšně projde aukcí ještě není důvod k tomu, aby mu byl
přidělený státní registr. Ten dostane až tehdy, když je zařazen do chovu (je
prodaný jinému chovateli), nebo si ho tedy odchováte sama bez nároku na dotaci
za vyprodukovaného plemeníka. Státní registr a zapsán do plemenné knihy
je plemeník až po podání žádosti, kterou si chovatel vyplní třeba hned na trhu
za určený poplatek. Proč by měl dostat číslo státního registru kozel-beran, který
sice prošel aukcí, ale nebyl prodán a skončil v guláši. Ne vždy všichni producenti
plemenných zvířet vše prodají na chov.
přezdívka
napsal(a):
Špatně jste si přečetla dotaz a tím pádem jste špatně reagovala i na moji odpověď. Beran má vystavený PoP a když má vystavený PoP, tak má i přidělené číslo STÁTÍHO REGISTRU. Pán se ptal, proč není beran uveden v REGISTRU PLEMENÍKU na stránkách SCHOKu a na to jsem mu odpovídala. V registru na SCHOKu jsou plemeníci na které chovatel žádal dotaci.
V registru plemeníků na SCHOK jsou pouze pemeníci, kteří byli zařezeni do chovu
a jejichž majitelé požádali o zapsání do plemenné knihy. S dotací na plemníka to
nesouvisí, protože, jestli že se nový majitel po nákupu nezkontaktuje se šlechtitelem
do jehož obvodu patří a neoznámí mu, že vlastní plemeníka, (kozla- berana) tak ten
mu nepošle v září žádost o dotaci a chovatel nic nedostane. Přesto bude plemeník v
registru na SCHOK.
Obráceně, když někdo koupí plemeníka a nepodá žádost, plemeník se do registru
plemeníkú nedostane a majitel nemá nárok na dotaci.
Tvrzení zadavatele, že beran má průkaz původu, ale majitel mu tvrdí že beran není
v registru plemeníků proto, že nedělá kontrolu užitkovosti je nesmysl. Ten, kdo
nedělá kontrolu užitkovosti, nemůže produkovat plemenná zvířata. Jestliže původní
majitel berana koupil jako plemeníka a byl mu vystaven průkaz původu, a
přesto není zapsaný v registru plemeníků na SCHOK, stala se chyba na plemenné
knize.
Další věc, co tu mícháme do hromady je Registr plemeníků na stránkách SCHOK
a vystavení čísla státního registru přidělené plemeníkovy po zařazení do chovu o
kterém píše Barbora.
pajca
napsal(a):
V registru plemeníků na SCHOK jsou pouze pemeníci, kteří byli zařezeni do chovu
a jejichž majitelé požádali o zapsání do plemenné knihy. S dotací na plemníka to
nesouvisí, protože, jestli že se nový majitel po nákupu nezkontaktuje se šlechtitelem
do jehož obvodu patří a neoznámí mu, že vlastní plemeníka, (kozla- berana) tak ten
mu nepošle v září žádost o dotaci a chovatel nic nedostane. Přesto bude plemeník v
registru na SCHOK.
Obráceně, když někdo koupí plemeníka a nepodá žádost, plemeník se do registru
plemeníkú nedostane a majitel nemá nárok na dotaci.
Tvrzení zadavatele, že beran má průkaz původu, ale majitel mu tvrdí že beran není
v registru plemeníků proto, že nedělá kontrolu užitkovosti je nesmysl. Ten, kdo
nedělá kontrolu užitkovosti, nemůže produkovat plemenná zvířata. Jestliže původní
majitel berana koupil jako plemeníka a byl mu vystaven průkaz původu, a
přesto není zapsaný v registru plemeníků na SCHOK, stala se chyba na plemenné
knize.
Další věc, co tu mícháme do hromady je Registr plemeníků na stránkách SCHOK
a vystavení čísla státního registru přidělené plemeníkovy po zařazení do chovu o
kterém píše Barbora.
Paní, nic dohromady nemíchám. Jelikož jsem už nějakého toho plemeníka vyprodukovala, tak vím o čem mluvím. U beranů v regisru SCHOKu je uvedeno číslo berana, potom jeho majitel s celou adresou a číslem telefonu. Vím kteří moji berani v registru jsou a kteří ne a přitom já na ně dotaci za vyprodukovaného plemeníka dostala. Pán, který berana koupil prohlásil, že mu to papírování pro pár korun nestojí za to i přesto, že chtěl berana s PoP. Státní registr není přidělován automaticky, ale na základě žádosti o vystavení PoP.
Na Váš příspěvek mohu reagovat až dnes, protože ve čtrtek jsem se chtěta
vyspat na Seč a včera dospat. Ve svém prvním příspěvku píšete, že se v registru
objeví zvířata, na která žádá chovatel dotaci na krmné dny a je to rok zpětně.
Nezlobte se na mě, to ale není pravda. (Předpokládám že myslíte státní registr
plemeníků, který je na stránkách SCHOK.)
Z novu opakuji co jsem již psala dříve.
Do státního registru plemeníků ( nezaměňovat s přiděleným číslem státního registru)
je zapsaný plemeník, který byl oklasifikovaný na nákupním trhu (někdy u velkých
chovatelů na farmě, ale určenou komisí), který byl zařezen do chovu, a jeho nový
majitel požádal o vystavení Pop a zapsání do plemenné knihy. Na základě zapsání
do plemenné knihy je plemeníkovy přidělené číslo státního registru (zkratka linie
+číslo.)
Požádat o vystavení Pop může i producent, když si plemeníka odchová do svého
chovu. Nedostane však dotaci na vyprodukovaného plemeníka.
To, že jste napsala, že víte, kteří vaši berani v registru jsou a kteří ne a Vy jste
na ně přesto dostala dotaci na vyprodukovaného plemeníka je další nesmysl.
Každý uchovněný beran, kterému byl vystaven Pop, dostane číslo státního registru
a je zapsaný do seznamu státního registru plemeníků.
Chyba nezapsání by se mohla stát pouze chybou opomenutím pracovníků na plemenné knize. Nevěřím, že by Vám dal někdo dotaci na vyprodukovaného plemeníka, který
není zapsaný ve státním registru. (Podrobnosti kolem těchto dotací vám jistě
nemusim vysvětlovat, když jste již nějakého toho plemeníka již odchovala.
(Také vím, o čem mluvím.)
Dotaz zadavatele (neregisterovaného) mi přijde pochybný, jelikož na odpovědi
vůbec nereagoval. Někdy mám pocit, že si různé dotazy neregistrovaných vymýšlí
sám..., aby..., nebo si někdo dělá... a zneužívá dobroty a ochoty odpovídajících
někomu pomoci alespoň radou.
pajca
napsal(a):
Na Váš příspěvek mohu reagovat až dnes, protože ve čtrtek jsem se chtěta
vyspat na Seč a včera dospat. Ve svém prvním příspěvku píšete, že se v registru
objeví zvířata, na která žádá chovatel dotaci na krmné dny a je to rok zpětně.
Nezlobte se na mě, to ale není pravda. (Předpokládám že myslíte státní registr
plemeníků, který je na stránkách SCHOK.)
Z novu opakuji co jsem již psala dříve.
Do státního registru plemeníků ( nezaměňovat s přiděleným číslem státního registru)
je zapsaný plemeník, který byl oklasifikovaný na nákupním trhu (někdy u velkých
chovatelů na farmě, ale určenou komisí), který byl zařezen do chovu, a jeho nový
majitel požádal o vystavení Pop a zapsání do plemenné knihy. Na základě zapsání
do plemenné knihy je plemeníkovy přidělené číslo státního registru (zkratka linie
+číslo.)
Požádat o vystavení Pop může i producent, když si plemeníka odchová do svého
chovu. Nedostane však dotaci na vyprodukovaného plemeníka.
To, že jste napsala, že víte, kteří vaši berani v registru jsou a kteří ne a Vy jste
na ně přesto dostala dotaci na vyprodukovaného plemeníka je další nesmysl.
Každý uchovněný beran, kterému byl vystaven Pop, dostane číslo státního registru
a je zapsaný do seznamu státního registru plemeníků.
Chyba nezapsání by se mohla stát pouze chybou opomenutím pracovníků na plemenné knize. Nevěřím, že by Vám dal někdo dotaci na vyprodukovaného plemeníka, který
není zapsaný ve státním registru. (Podrobnosti kolem těchto dotací vám jistě
nemusim vysvětlovat, když jste již nějakého toho plemeníka již odchovala.
(Také vím, o čem mluvím.)
Dotaz zadavatele (neregisterovaného) mi přijde pochybný, jelikož na odpovědi
vůbec nereagoval. Někdy mám pocit, že si různé dotazy neregistrovaných vymýšlí
sám..., aby..., nebo si někdo dělá... a zneužívá dobroty a ochoty odpovídajících
někomu pomoci alespoň radou.
Paní, státní registr je veden v Praze a číslo se tam píše při vystavování PoP. To je ale něco úplně jiného, než registr beranů, který je veden na stránkách SCHOKu. Tam jsou vedeni berani na které se bere dotace na krmné dny. Beran, kterého jsem po dvou letech u mě prodala dálšímu chovateli už se v tomto registru neobjevil, protože nový majitel si nezažádal o dotaci na krmný den a tím pádem z toho seznamu vypadnul. Pořád pletete hrušky s jabkama. Státní registr a registr na stránkách SCHOKu jsou dva úplně rozdílné registry.
Dobrý den, doporučovala bych zavolat na plemennou knihu ovcí a zeptat se na číslo /číslo, které má beran na ušních známkách/ dotyčného berana, jestli ho vedou jako plemenného nebo ne.Na PK ovcí se přihlásíte do kontroly užitkovosti. Musíte mít zvířata s PoP. Šlechtitel s Vámi podepíše smlouvu o KU a pak můžete žádat o dotace. Žádá se jednou za rok na zvířata na které máte smlouvu. Nám podklady k dotacím chodí poštou.Jenom musím zkontrolovat počet a čísla známek a doplnit údaje a posílám to zpět.N a vážení k Vám jezdí šlechtitel. Nahlásíte mu porody a váhy a on se s Vámi dohodne kdy provede další vážení. Na čas je to náročné podle počtu vážených zvířat.Doporučila bych nakupovat z chovu, který už má přidělený status na Scrapii. Idealní je nakoupit zvířata z chovu, který má 7letý status.
malá koza
napsal(a):
Dobrý den, doporučovala bych zavolat na plemennou knihu ovcí a zeptat se na číslo /číslo, které má beran na ušních známkách/ dotyčného berana, jestli ho vedou jako plemenného nebo ne.Na PK ovcí se přihlásíte do kontroly užitkovosti. Musíte mít zvířata s PoP. Šlechtitel s Vámi podepíše smlouvu o KU a pak můžete žádat o dotace. Žádá se jednou za rok na zvířata na které máte smlouvu. Nám podklady k dotacím chodí poštou.Jenom musím zkontrolovat počet a čísla známek a doplnit údaje a posílám to zpět.N a vážení k Vám jezdí šlechtitel. Nahlásíte mu porody a váhy a on se s Vámi dohodne kdy provede další vážení. Na čas je to náročné podle počtu vážených zvířat.Doporučila bych nakupovat z chovu, který už má přidělený status na Scrapii. Idealní je nakoupit zvířata z chovu, který má 7letý status.
Pro kontrolu užitkovosti nemusíte mít zvířata s PoP, pro začátek je možné začít s tím co máte. V každé následující generaci se původ doplňuje až jste naplném původu. Pokud chcete hned ze začátku odchovávat plemenná zvířata, tak potom musíte mít zvířata s PoP a zapsané v hlavní plemenné knize. Berani musí být 100%, bahnice stačí mít 93,75%, protože po připuštění 100% beranem se potomstvo už píše jako 100%.
Může se začít i s jehnicí která má jenom otce sPoP, ale než se člověk dostane na čisté tak je to běh na dlouhou trať. Taková ovce je prý něco jako v přípravce, ale podle mě je lepší začít rovnou s PoP. Na procentech, kdy je zvíře považováno za "100%" záleží na plemeni. Mám kozu, která měla babičku sPoP, ale ona nemá k dohledání otce, takže nemá původ. Její kozlata by začínaly na 50%, když mají otce s papírama. Navíc v současné době je důležitý i status. Pokud ho chovatel nedostane, tak nemůže produkovat zvířata s PoP.
malá koza
napsal(a):
Může se začít i s jehnicí která má jenom otce sPoP, ale než se člověk dostane na čisté tak je to běh na dlouhou trať. Taková ovce je prý něco jako v přípravce, ale podle mě je lepší začít rovnou s PoP. Na procentech, kdy je zvíře považováno za "100%" záleží na plemeni. Mám kozu, která měla babičku sPoP, ale ona nemá k dohledání otce, takže nemá původ. Její kozlata by začínaly na 50%, když mají otce s papírama. Navíc v současné době je důležitý i status. Pokud ho chovatel nedostane, tak nemůže produkovat zvířata s PoP.
Jasně, že je lepší začínat se zvířaty, která už mají všechny náležitosti, jenomže všechno je o penězích. A co bychom si povídali, to nejlepší se nechává doma a teprve ta druhá liga jde dál do prodeje. Je na každém pro co se rozhodne. A je dobré aby věděl, že existuje i tato možnost.
přezdívka
napsal(a):
Paní, státní registr je veden v Praze a číslo se tam píše při vystavování PoP. To je ale něco úplně jiného, než registr beranů, který je veden na stránkách SCHOKu. Tam jsou vedeni berani na které se bere dotace na krmné dny. Beran, kterého jsem po dvou letech u mě prodala dálšímu chovateli už se v tomto registru neobjevil, protože nový majitel si nezažádal o dotaci na krmný den a tím pádem z toho seznamu vypadnul. Pořád pletete hrušky s jabkama. Státní registr a registr na stránkách SCHOKu jsou dva úplně rozdílné registry.
Paní, hrušky s jabkama tu nepletu já. Registr plemeníků, který je na stránkách
SCHOK tam není pro to, aby někdo věděl, na které plemeníky, berany a kozly,
jsou vyplácené dotace na krmné dny, ale jsou to plemeníci, kteří byli uznaní
jako chovní, byli zařazeni do chovu a byl jim vystaven průkaz původu na žádost
majitele, ať už nového, nebo producenta pro vlastní chov.
Tito plemeníci jsou do tohoto seznamu zapisováni průběžně po aukcích a prodejích
do chovu. Dotace na krmné dny se bere jak víte až rok zpětně, ale plemeníci v seznamu
již jsou zapsaní. Aby nový chovatel dotaci dostal, musí po nákupu kontaktovat
šlechtitele, že vlastní plemeníka a ten mu během září, po ukončení chovatelského roku,
(1.9 -31.8) pošle k podepsání a dovyplnění žádost na dotaci na krmné dny. Když
chovatel šlechtitele nekontaktuje a neoznámí mu že vlastní plemeníka, žádné žádosti
o dotaci se nedočká a žádnou nedostane. Přesto bude plemeník zapsaný v registru
plemeníků na SCHOK. Tak že registr plemeníků na SCHOK nemá s dotacemi na
krmné dny nic společného. Naopak, jsou případy, že jsou tam stále zapsaní
plemeníci, kteří již dávno ukončili pozemskou pouť, protože někteří chovatelé jsou
lajdáci, nebo z jim to nedojde, že když jejich plemeník z nějakého důvodu odešel
ze světa, tak kromě odhlášení ze stavu v centrální evidenci také mají povinnost
odhlásit plemeníka na SCHOK, aby byl ze seznamu vymazán.
Důvodem, že se Váš prodaný beran po prodeji neobjevil v seznamu, (chápu to tak, že ze seznamu zmizel) nebylo to, že si majitel nepodal žádost o dotaci.
Jinak jste mě ještě zapoměla poučit, že plemenná kniha koz je v Praze a že Pop na
kozy a kozly vystavují v Praze a plemenná kniha ovcí je v Brně a že Pop na ovce
a berany vystavují v Brně
Já jsem sice už stará mušketa, ale ne zas tak blbá, ja si představujete.
Jinak já už v téhle diskusi na tohle téma končím. Je to ztráta času.
pajca
napsal(a):
Paní, hrušky s jabkama tu nepletu já. Registr plemeníků, který je na stránkách
SCHOK tam není pro to, aby někdo věděl, na které plemeníky, berany a kozly,
jsou vyplácené dotace na krmné dny, ale jsou to plemeníci, kteří byli uznaní
jako chovní, byli zařazeni do chovu a byl jim vystaven průkaz původu na žádost
majitele, ať už nového, nebo producenta pro vlastní chov.
Tito plemeníci jsou do tohoto seznamu zapisováni průběžně po aukcích a prodejích
do chovu. Dotace na krmné dny se bere jak víte až rok zpětně, ale plemeníci v seznamu
již jsou zapsaní. Aby nový chovatel dotaci dostal, musí po nákupu kontaktovat
šlechtitele, že vlastní plemeníka a ten mu během září, po ukončení chovatelského roku,
(1.9 -31.8) pošle k podepsání a dovyplnění žádost na dotaci na krmné dny. Když
chovatel šlechtitele nekontaktuje a neoznámí mu že vlastní plemeníka, žádné žádosti
o dotaci se nedočká a žádnou nedostane. Přesto bude plemeník zapsaný v registru
plemeníků na SCHOK. Tak že registr plemeníků na SCHOK nemá s dotacemi na
krmné dny nic společného. Naopak, jsou případy, že jsou tam stále zapsaní
plemeníci, kteří již dávno ukončili pozemskou pouť, protože někteří chovatelé jsou
lajdáci, nebo z jim to nedojde, že když jejich plemeník z nějakého důvodu odešel
ze světa, tak kromě odhlášení ze stavu v centrální evidenci také mají povinnost
odhlásit plemeníka na SCHOK, aby byl ze seznamu vymazán.
Důvodem, že se Váš prodaný beran po prodeji neobjevil v seznamu, (chápu to tak, že ze seznamu zmizel) nebylo to, že si majitel nepodal žádost o dotaci.
Jinak jste mě ještě zapoměla poučit, že plemenná kniha koz je v Praze a že Pop na
kozy a kozly vystavují v Praze a plemenná kniha ovcí je v Brně a že Pop na ovce
a berany vystavují v Brně
Já jsem sice už stará mušketa, ale ne zas tak blbá, ja si představujete.
Jinak já už v téhle diskusi na tohle téma končím. Je to ztráta času.
Paní, nevím jak jste stará mušketa a nikde jsem nenapsala, že jste blbá, ani si nic takového nepředstavuju, ale tohle by rozsekl jenom někdo ze SCHOKu, kdo ten seznam dává na jeho stránky.
emer

XXX.XXX.139.235
Děkuji všem za odpovědi, omlouvám se, že jsem nereagoval dříve, četl jsem pár prvních odpovědí a pak jsem už nečekal takovou bouřlivou diskuzi. Nakupilo se mi také dost práce a dodělávek před zimou a tak jsem se sem bohužel dříve nedostal. Ještě jednou moc děkuji všem za rady, pomohly mi se v tom celém trochu zorientovat. Jak říkám, se vším tímhle začínám a tak se omlouvám zkušenějším, že můj dotaz mohl asi znít hloupě.