Jak jsem kupoval "SUPERKOZU", aneb jak jsem dopadl

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2015 13:02
petr008

XXX.XXX.192.83

Dobrý den,

vím, že budu vypadat jako blb, ale přesto prosím o radu v zájmu těch ubohých zvířat, které za nic nemůžou:
Bohužel jsem zareagoval na inzerát, který nabízel kozu prvničku, prý po výborné matce dojnici, která dávala 4 litry denně a nabízená koza prvnička prý dojí 2 litry denně, krotká, atd. Možná jste ten inzerát také četli na bazošu. Po telefonické domluvě, kde mě paní ujišťovala, že je vše v pořádku, žádné pastruky, koza super, atd., atd., (jen prý už možná nebude krotká, protože je na volně na pastvě, jsem tedy pro kozu přijel. Na místě mi pan majitel sdělil, že už 2 litry asi dávat nebude, jelikož ji z časových důvodů dojí už jen 1x za den, ale že ji jistě ještě rozdojím (říkal jsem si, je to možné). A když už jsem pro tu SUPERKOZU vážil tak dalekou cestu, tak jsem za ni 1500, - dal. Ještě před tím jsem s dovolením majitele sáhl koze na vemeno, abych se ujistil, že nemá pastruky. Vemeno chlupaté, koza skákala, nic jsem nenahmatal. Kozu jsem přivezl domů - a hle - nádoj 200 (slovy dvěstě) ml. Dojení rodeo, takže všechny ty řeči o 2 litrech denně - pohádky - nebyla na dojení vůbec zvyklá (je otázka jestli ji vůbec dojili). A nakonec koruna všeho, když se mi podařilo přivázat k dojení, nahmatal jsem mezi chlupy 2 ukázkové pastruky... Prosím nekamenujte mě, ano uznávám, chyba na mé straně, zkrátka měl jsem si to pořádně ověřit. Když jsem si spočítal, že cesta s kozou zpět a s dohadováním s majitelem se mi nevyplatí - kozu jsem si nechal, ostatně prvnička, stres a můj životní optimismus...
To prosím jenom pro ilustraci a jako odstrašující příklad až budete chtít (jako já) od někoho kupovat superkozu.
Do týdne po tomto kaufu jsem zjistil, že koza kašle. Pouze a jen proto, že jsem ji dojil, odložil jsem odčervení. Přestože dostává ad libitum sena každý den + jádro + plastin. Najednou spadla z nohou a zůstala ležet. Není schopná se zvednout. Volal jsem dochtóra - že přijede - nepřijel. Znova dochtóra - že prej neměl čas, ale že přijede - přijel, přes telefonickou navigaci nenašel a n.a.s.r.á.n. odjel zpět (asi nějaký labil). Čas běží, koza se zhoršuje. Takže jsme volali dochtóra č.2. Má přijet dnes odpoledne. Je otázka, zda už zvíře nebude na věčných pastvinách... Blbé je, že mi tím kašlem nakazila asi i ostatní kozy. Ještě žádná z nich neměla letos říji - to mě upozornilo, že je něco špatně. A pozor, ani kozel, který je s nimi si jich vůbec nevšímá, myslím, že je taky špatný. Všichni, ale žerou normálně. Další koza začala jevit stejné příznaky, začala padat z nohou.
Prosím co to může být? Měl jsem krásné vitální, tlusté kozy, až se lidé divili, že byly tak tlusté a najednou během 2 týdnů začaly tak chřadnout. Jádrem jsem na nich nešetřil, plastin dostávají pravidelně a dal jsem jim i AD. Začalo to po těch posledních delších deštích.
Prosím Vás o radu, setkali jste se s tím někdy? Co mám dělat? Mám strach, že veterinář přijede, napíchá kozám nějakou medicínu, odjede a ony mi stejně pochcípají. Ta super už jen leží...
Prosím nepohoršujte se nade mnou, snažil jsem se podle svého nejlepšího svědomí. Musel jsem si s tou superkozou něco zavléct. Když jsem ji kupoval, ale žádné příznaky neměla.
Děkuji za Vaše rady. P.

3.11.2015 14:00
roklanka

XXX.XXX.45.194

Za koupi jste si už sám vynadal dostatečně, myslím si, že mnoho chovatelů, včetně mě, má více, či méně podobný zážitek za sebou. Zaráží mě, že jste novou kozu hned neodčervil (když tedy super kozou nebyla) a že nebyla v karanténě. Chybí mi údaj jaké měla sliznice ( v oku) nová koza, kdy jste odčervoval své původní stádo?

3.11.2015 14:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Mam pocit ze je to tim ze jste lepsi spisovatel jak chovatel... co delat? pockat na prijezd veterinare... kozu prohlednout horem dolem... stadu udelat odber smesnyho bobku... nestoji to mnoho... vysledek je ale cca za 14 dni takze bych volila cele stado odcervit na slepo... a pak pripadne doodcervit...poradne prohlidnout krom sliznic i kopyta...kasel svete div se v tomhle pocasi neni nic neobvykleho... nemaji rady vlhko a pruvan... takze posudte vase chovatelske zazemi... jinak pres ta vsechna vase slova jste vubec nepopsal jestli ma normalni bobek... jestli funguje bachor... jestli ma teplotu atd... zkratka trochu malo...no a co dodat... vzdy se vyplati pochybne zvire odmitnout... lepsi odjet s prazdnou nez vedome koupit zajice v pytli... zdravim a preji zdravi.

3.11.2015 16:37
bischof.vlastimil

XXX.XXX.54.33

Dobrý den,
z toho Vaše popisu jsem trochu na vážkách...
První píšete že po týdnu začala kašlat nová koza, pak do týdne se rapidně měly zhoršit Vaše stádo a do toho ještě pletete že se kozy letos neprskaly... a doktor že má přijed dnes a to je po xy dnech od toho co koza leží?

Pro všechny:

Dbejte na karanténu nových zvířat a jejich, ošetření,.

3.11.2015 17:57
petr008

XXX.XXX.192.83

Dobrý den,

u té koupené jsem si kašle všiml asi 2 dny po tom co jsem ji koupil, ale jinak nic. Žrala dobře, pohyblivá, bobky OK. Nebylo to žádné drastické kašlání, nevěděl jsem ani, jestli to nemá např. z prašného sena. Neodčervoval jsem, protože jsem ji dojil (kvůli ochranné lhůtě na mléko). Odčervení jsem plánoval na přelom října a listopadu u všech svých koz (v jednotném termínu). Takhle to trvalo asi 2 měsíce. Dojil jsem ji, po jádru dokonce začala zvedat nádoj. Ale kašlala furt. Před dvěma týdny u nás byly asi týden deště. A pak nastal ten zlom. Nejdřív se mi jenom nezdála, jako by byla utlumená, ale žrala normálně, bobky OK, ale nějaká apatičtější. Minulý týden to s ní začalo jít rychle, velmi rychle z kopce - začala ztrácet pohyb. Chodila furt, to jo, ale nějak ztěžka a když jsem do ní strčil, tak upadla. Co je nejvíc divné, že furt žrala, pravda měně, ale v podstatě žrala celý den, přežvykovala, trávení OK. Bobky furt OK. Samo sebou, když mně spadla z nohou a nemohla si stoupnout, tak jsme hned volali veta. Jenže než přijel byly 2 dni pryč a nakonec (viz výše) k nám stejně netrfil a odjel (taky poslání..) Volali jsme včera druhého veta a že přijede dnes. Během té doby (poslední týden se ale stejné příznaky začaly objevovat i u dalších 2 koz a u kozla. Ty jsou zatím v pohodě (žerou, tráví, bobky OK), ale je jasné že tu chorobu mají taky. Blbé na tom všem je, že takhle bez nějakých vážných příznaků to trvá dlouho (měsíc i víc). Jen mi ty kozy přišly nějak divné, hlavně tím, že neměly říji. Pak začaly kašlet další 2 a nakonec i kozel. Tak jsem dal vitamíny, zvýšil jsem jim dávku plastinu a jádra ve žrádle a když jsem čekal, že se to zlepší, tak se jedna koza během tří dnů postupně sesype a další se začnou sypat. Ptal jsem se zkušených chovatelů, proč se mi kozy neříjí, řekli mi, že to tím, že mám mladého kozla, že dojím a že se můžou začít říjet klidně až v listopadu. Byly to takové příznaky nepříznaky. To na vysvětlenou. Dneska konečně dorazil veterinář č.2. Závěr jeho zjištění je takový, že kozy prodělaly chřipku a 3 nejvíce nemocné včetně kozla mají zápal plic. Takže nasadil antibiotika. Uvidí se co dál. Dle něho to zavlekla ta koupená kašlající koza. Máte s tím prosím někdo zkušenosti?
Děkuji za veškeré připomínky a rady. P.

3.11.2015 18:29
roklanka

XXX.XXX.45.194

Začnu tou největší ptákovinou, to, že se kozy neprskají, protože kozel je mladý, to je kravina. Mám taky mladého kozla a dojím a všechno je už připuštěné. Pokud máte kozla u koz, je možné, že jste si prskání nevšiml a už připuštěné jsou. Pár známých (ti ale kozla doma nemají) byli připouštět o víkendu a prskaly se jim holky letos poprvé.
To, že jsou bobky OK ještě neznamená, že nejsou kozy masivně začervené!
Zápal plic jsem už párkrát u koz měla, ale ani jedena nepadla, no snad to doktor diagnostikoval správně. U mě to ovšem byl následek po odčervení, chřipku jsem u koz nikdy neměla.

3.11.2015 18:44
petr008

XXX.XXX.192.83

Dobrý den, díky.

žádal jsem pana doktora, aby kozy odčervil. Řekl mi, že ano, ale až po té antibiotické léčbě. Teď k nám bude po 3 dny dojíždět a píchat jim antibiotika. Pak je odčerví. Stejně mi to příjde nějaké divné. Své kozy jsem všechny odčervoval helmigalem na jaře asi 3 týdny před okozením a pak ještě v létě (červenec), když jsem měl děti týden mimo domov, takže nepily mléko (ochranná lhůta 6 dní). Tak jsem si liboval, že mám kozy perfektně odčervené a nemusím se bát. Také byly patřičně tlusté. Pak jsem přivezl tu superkozu a po dvou měsících tohle...i u dalších mých koz.
Ještě k té říji. Kozla jsem k nim dal na konci srpna. To po nich skákal jako divý, div že na nich nejezdil po stropě a otravoval je celé dny. Pak přestal a už nic - vůbec nic. Nepředpokládám, že měly všechny říji v srpnu. Nevím, nemám s tím zkušenosti ale myslím si, že na 99,9 % březí nejsou.
Ještě prosím o vysvětlení, z čeho kozy chytnou zápal plic. Mám je na volném výběhu, ale na noc je zavírám do uzavřeného chlívku. Tam průvan není ani mokro. Na druhou stranu. Vážnější projevy nemoci se u nich začaly objevovat až po těch týden trvajících deštích. To měly ve výběhu mokro. Dle veterináře to chytly v souvislosti s tím, že prodělaly chřipku. O chřipce jsem u koz nikdy neslyšel, ale nejsem žádný odborník.
Díky. P.

MiškaLussy

3.11.2015 18:47
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Roklanko zdravím Vás, čtu dobře, že jste po odčervení koziček u nich měla zápal plic? Jak často se jim musí podávat antibiotika?

MiškaLussy

3.11.2015 19:20
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Jinak já si myslím, že máte kozeny na 99.9% zapuštěné. Je běžné, že v srpnu se kozičky začínají prskat a obzvláště po tom, co jste k nim dal kozla.

3.11.2015 19:24
petr008

XXX.XXX.192.83

Díky,

bylo by to krásné. Potíž je v tom, že mu žádná z nich nestála.

Myslíte, že i přes to by mohly být březí? Já myslím že ne. Ale jak říkám, nejsem odborník.

Zdravím. P.

MiškaLussy

3.11.2015 20:05
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

My jsme si kozla přivezli v polovině září a po krátké karanténě jsme ho pustili za holkama do stáda. Přemlouval je jako diví, až jsme se tomu museli i smát. Taky mu ze začátku utíkali, ale do týdne si dali říct čtyři kozeny a během deseti dnů jsme je měli přípustěné všechny (devět dospělých koz) mladé kozičky byli zvlášť. Žádná z nich se už nevracela a ve stádě je klid a kozel je taky v klidu. Musím říct, že po vpuštění kozlíka do stáda, jsem je chodila často pozorovat, abych věděla, kdy se která kozička prskala a zapsala jsem si hned datum, aby jsme zhruba přesně věděli, kdy máme čekat kůzlátka. Tak jestli jste za kozičkama chodil jen ráno a večer, tak jste u samotného aktu třeba ani nemusel být. Spíš by bylo divné, kdyby březí nebyli.

3.11.2015 20:20
moonika

XXX.XXX.241.245

Tiež si myslím že už su "v tom " :) Raz som si požičala capa a do 5dní boli pripustené. Nemuseli ste to vidieť.

3.11.2015 20:20
moonika

XXX.XXX.241.245

Aké majú očné sliznice podľa stupnice Famacha?

MiškaLussy

3.11.2015 20:29
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Raději pak veterináře na tu březost upozorněte, až kozenky bude odčervovat, tak aby zvolil odčervovák, který je vhodný i pro březí kozy, ovce atd. Taky jsem to teď tady řešila a děkuji všem co mi poradili.

3.11.2015 20:33
petr008

XXX.XXX.192.83

Dobrý večer,

oční sliznice jsem nekontroloval, protože jsem neznal tu metodiku (dle Famacha). Ale našel jsem si to a jdu to zkontrolovat.
K té březosti jsem stále skeptický. Na kozy vidím přímo z okna domu. Manželce (na MD) jsem zaúkoloval je ostře sledovat, když jsem v práci. Vidí na ně přímo z okna před domem. a V době kdy kozel vyvíjel aktivitu jsem měl dovolenou, takže víc času to pozorovat. Byl to konec srpna a nestála mu ani jedna. Je ještě otázka, kdyby byly (hypoteticky) březí, zda by nezmetaly po tom zápalu plic a antibiotické léčbě... To mě taky trápí. U kozla mi doktor také diagnostikoval zápal plic. Myslím, že celé je to v důsledku toho onemocnění jak u kozla, tak u koz.
Teď již musím v diskusi skončit. Ještě jednou děkuji všem za připomínky a všechny rady. Mějte se pěkně. Dám vědět, jak to dopadlo s těmi antibiotiky. Zdravím, P.

3.11.2015 20:41
roklanka

XXX.XXX.45.194

MiškaLussy napsal(a):
Roklanko zdravím Vás, čtu dobře, že jste po odčervení koziček u nich měla zápal plic? Jak často se jim musí podávat antibiotika?

Čtete dobře, při silném napadení plicnivkami a odčervení, se to může stát. Je to už dávno, pokud si dobře vzpomínám, tak dostali dvě injekce po 48 (24 ?) hod.

MiškaLussy

3.11.2015 20:56
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak to je síla, hlavně že se z toho kozeny dostali. Mám se pořád co učit. Plícnivky jsou svinstvo! Ještě, že jste včas poznala, že něco není v pořádku. Nemají po tom zápalu plic, nějaké následky?

MiškaLussy

4.11.2015 08:07
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Dobré ráno přeji všem, Petře jestě mě napadá, pro vaši jistotu ohledně březosti koziček, že by nebylo od věci jim nechat udělat ultrazvuk. Většina veterinářů ho už má a vozí ho sebou. Zeptejte se toho vašeho na to? A jak píšete, jestli by třeba po tom zápalu plic nezmetali? Já jsem u koziček zápal plic nikdy neměla, tak těžko říct.. Ale jak jste se už v prvním příspěvku zmiňoval, že máte kozeny tlusté, dobře nakrmené, prostě ve výborné kondici a žádné chudinky, tak si myslím že by měli ustát. Já jsem si kozičky naučila i na cibuli a česnek a nakrájené s ovocem a zeleninou jim to posypu vitamíny pro anglonubijské kozy, taky přidávám křemelínu a nasypu jim to na jádro a nezbude v korýtku nic. Jsou zdravé, vitální, i když teď mi taky pokašlávají. Tak držím palce, ať je máte všechny březí.

4.11.2015 09:09
roklanka

XXX.XXX.45.218

Už jsem to tu psala mnohokrát, když jsem začínala a přivezla svého prvního plemeníka a vypustila ke kozám, tak přes to, že mám ohradu přímo před okny, neviděla jsem asi polovinu skoků. A to jsem s kozama trávila veškerý čas. Zklamaně jsem to říkala kamarádce (ta chovala kozy už 15 let) a ta se mi smála a říkala, že se budu divit, až mi porodí všechny. Stalo se tak . Pojem tlustá koza, mi přijde zcestný, neviděla jsem žádnou, jen dobře nažranou.Některé kozy jdou z pastvy zakulacené a některé sotva lezou a vypadají jako-by spolkly medicimbaly. V zimě je to zase senné břicho, nacpou se k prasknutí, ale stále je to o objemu břicha.
U ATB spíš hrozí riziko zastavení trávení (dle slov veta, ale nikdy se mi to nestalo, takže to potvrdit nemohu). Možná je to tím, že koze píchá i hepagen, na povzbuzení chuti.
Letos se mi od začátku srpna prskaly mlaďušky (prvničky) a i starší kozy se prskaly dřív, než jiné roky.Každoročně píchám měsíc před porody Ivomec (loni jsem použila Levitap) a nikdy žádná koza po odčervení nezmetala.

6.11.2015 07:07
malá koza

XXX.XXX.209.166

Dobrý den, píšete, že Vám kozy začali kašlat po týdením dešti. Nemohly Vám zmoknout? Třeba jim mohla vadit změna počasí. Po horkém suchém létě najednou vlhko delší dobu.
U ATB se mi stalo, že se 2 kozlatům zastavily střeva. Bohužel i přes veškerou snahu to bylo fatální. Odčervila jsem. Dostali průjem, po dvou dnech dostaly 5denní ATB.Průjem se zastavil, ale přestávaly jíst. Problém byl, že po nich střeva i bachor, na poslech fungovaly i když slabě. Dostaly podporu na bachor i na pohyb střev. Přesto se jim kus střev zastavil. U kozičky jsem tušila stejný osud, tak jsem ji nechala operovat, jestli to pomůže.Vet. měl podezření na zácpu. Zjistily, že má srůsty na střevech. Musela jsem ji nechat uspat. Dodnes nevím co se stalo. Na ty ATB jsem měla podezření. Jak dostaly průjem, tak jsem je nechala na seně, dostávaly bylinky, na podporu bachoru Metacit, Farmatan. Před ATB dobře baštila.

MiškaLussy

6.11.2015 08:42
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Zdravím, z vašeho článku jsem nepochopila, proč jste léčila kůzlátka antibiotikama? Jestli vám také pokašlávali a nebo vám je veterinář léčil na průjem a použil antibiotika?. Pokud injekčně na průjem u kůzlat, tak to slyším poprvé? Já jsem při delším průjmu u kozlíka používala růžové bylinné kapsle pro telata a kůzlata Calf Renova a pomohlo to. Možná jsem váš článek špatně pochopila? Ale pan Petr se ptal, jestli použité antibiotika u jeho asi březích koziček, můžou nebo nemůžou způsobit zmetání? Ještě je velmi dobré přidávat k jádru kozičkám sušené pivovarské kvasnice. Mám je na ně naučené a i kůzlátka je mají rádi. A i když někdy musíme použít antibiotika, tak zatím jsme zažívací problém u kozen ani u kůzlat neměly. Ale jak píšete, udělala jste pro ně maximum a to se cení.

6.11.2015 09:17
malá koza

XXX.XXX.209.70

Vet. mi to doporučil, protože nezabíralo živ. uhlí na průjem a měl strach, aby nedostaly zánět střev. Zřejmě to bylo i z důvodu silného začervení a rizika poškození střeva. Reagovala jsem na Roklanku, která psala o možnosti zastavení trávení po ATB. Před tím se mi to taky nestalo, ale ať to probírám jak chci pořád mi vychází ATB. Co se týká ATB a zmetání nemám zkušenosti.
Děkuji za typ na průjem. Sháním stále nějaké možnosti jak využívat bylinky místo chemie.

6.11.2015 10:22
moonika

XXX.XXX.145.162

malá koza napsal(a):
Dobrý den, píšete, že Vám kozy začali kašlat po týdením dešti. Nemohly Vám zmoknout? Třeba jim mohla vadit změna počasí. Po horkém suchém létě najednou vlhko delší dobu.
U ATB se mi stalo, že se 2 kozlatům zastavily střeva. Bohužel i přes veškerou snahu to bylo fatální. Odčervila jsem. Dostali průjem, po dvou dnech dostaly 5denní ATB.Průjem se zastavil, ale přestávaly jíst. Problém byl, že po nich střeva i bachor, na poslech fungovaly i když slabě. Dostaly podporu na bachor i na pohyb střev. Přesto se jim kus střev zastavil. U kozičky jsem tušila stejný osud, tak jsem ji nechala operovat, jestli to pomůže.Vet. měl podezření na zácpu. Zjistily, že má srůsty na střevech. Musela jsem ji nechat uspat. Dodnes nevím co se stalo. Na ty ATB jsem měla podezření. Jak dostaly průjem, tak jsem je nechala na seně, dostávaly bylinky, na podporu bachoru Metacit, Farmatan. Před ATB dobře baštila.

Ak slo o kokcidiozu a nedostali antikokcidikum... Atb dostali ustne ci injekcne? U injekcnych velmi problemy nebyvaju. Mne capko s kokcidiozou prestal zrat ale vyslovene kvoli kokcidioze. Po nasadeni atb na kokcu zrat zacal.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2015 11:08
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rejpnu si. Karantena, aspon ten blbej tejden uplne bokem.

6.11.2015 11:16
malá koza

XXX.XXX.209.29

Odčervovala jsem Panacurem / předchozí bylo 3týdny zpět/a potom dostaly průjem. Šli z nich slézovky. ATB byly injekčně.

MiškaLussy

6.11.2015 12:15
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Nevím no... ale jestli jste měla silně začervené kůzlátka, tak pak není na škodu odčervit maminy např. měsíc před porodem.. Já jsem se nějakým zázračným způsobem zbavila plícnivek a teď si budu hlídat koprologii každé tři měsíce. Není to tak velká položka za rozbor a určitě se to vyplatí odhalit parazity hned zezačátku, než pak měsíce bojovat s plícnivkama, tasemnicema a různýma potvorama a někdy bezvýsledně. Skušenosti s Panakurem nemám, ale před nedávnem jsem si koupila od chovatele plemennou anglonubijskou kozičku, která byla pár dní před prodejem, Panakurem odčervená a hned druhý co jsem ji přivezli domů, tak měla v trusu dlouhé hlísty, které se hýbali a články tasemnice. No v tu chvíli, to byla pro mě hrůza a šok! hned jsem zavolala svého veterináře, píchnul jí Ivomec, který na tasemnici bohužel není. Naštěstí jsem si vzpomněla, že mám doma od druhé veterinářky, ještě trochu Albexu a ten jsem kozičce dala do papulky silnou dávku. Kozena už pěkně přibírá, i srst má lesklejší, tak snad se nám podařilo těch potvor zbavit. Píšu tady o tom proto, že nevím jestli je Panakur schopen pokrýt všechny parazity? a nebo jestli předchozí majitel další kozičce malou dávku? To už se nedozvíme. Pro mě je ale důležité, že se u nás kozička dala dohromady a očividně přibrala. Je strašně vděčná i za trochu sena a o jádru a pamlscích, ani nemluvím.

MiškaLussy

6.11.2015 12:42
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Ještě jsem zapomněla připsat, že při koupi kozičky od chovatele, jsme se dozvěděli, že tato kozička a její syn jsou jediní, kteří chovateli z celého sedmičlenného stáda zbyli. Zbytek mu prý uhynul v srpnu, při těch velkých vedrech na úporný průjem a následně i dehydrataci. Trošku jsem z toho byla v šoku, protože v loni v září jsme u pána byli s kozičkou u kozla (mám po něm čtyřčata) a už tenkrát mě udivilo, že plemenný kozel je dost a teď mě omluvte... no byl posraný.. Tak jestli mu ten průjem u zvířat přetrvával od loňského roku, až do letošního léta, tak to ty zvířata, které jsou už bohužel po smrti, mají můj obrovský obdiv. Celé jeho stádečko pocházelo z chovu pana Dopity a zůstala mu jenom jediná kozička. Ale zase na druhou stranu, ten pán byl chovatel asi dobrý, protože kozička má tři roky po sobě vydojenou třídu ER. Tak nevím, kde se tenkrát stala chyba?

6.11.2015 13:36
malá koza

XXX.XXX.209.95

Odčervovala jsem po měsíci. Sháněla jsem jiná odčervovadla. Náš vet. pořád píchal Ivomec, že prý nic lepšího není. Tak jsem se ptala jinde. Dávala jsem 10% Albex, Aldifal.1,5 uvedené vyšší dávky. Zabral až Panacur.Denně chodím a konroluji bobky. Pastviny dezinfikujeme. Máme jižní svah. Písčito-hlinitou zem, letos extrémě suchou. Celoročně dostávají jednou za čas cibuli, bylinky. V létě větve s listím v zimě borovice, smrky. Bohužel nejsme jediní kdo mají s těma potvorama problém. Volala jsem veta, že špatně žerou. Přijel, ptal se jestli jsem odčervovala. Ani je neposlechl a řekl, že to mají z horka. Už volám jinému.
Odčervení je začarovaný kruh.Taky mi doporučovali odčervovat každý měsíc. Paradox je, že kozlata dobře rostla bez příznaků.

MiškaLussy

6.11.2015 14:35
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Napadá mě, jestli náhodou nemáme stejného veterináře , protože ten můj na všechno používá taky jen Ivomec a tvrdí mi, že nic lepšího není... A jeho přístup ke zvířatům, je taky podobný, jako u vás. Tak pro jistotu mám ještě v záloze mladou paní veterinářku, která je bohužel pro mě, daleko asi 25km od nás. Ale když ji potřebuji, tak přijdete. A nechcete si je zkusit naučit na cibuli, česnek, brambory a ovoce a tohle všechno posypat křemelínou? Při je to výborný odčervovák. Já jsem to teď, asi čtrnáct dní začala kozičkama dávat a spapkají úplně všechno.

MiškaLussy

6.11.2015 22:57
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

A jak už jsem tady psala, co se týká nechutenství u koziček zkuste jim přimíchat do jádra ty sušené pivovarské kvasnice. Od té doby co jsem začala chovat anglonubijky, tak kvasnice přidávám do krmiva, které si sama míchám a ani jeden den nevynechám. Zejména v období kolem porodu, kozičkám dělám kvasnicové nápoje s vývarem ze lněného semínka. Možná díky kvasnicím, jsou moje kozeny velice dobře krmitelné a bez průjmu. Raději ani nebudu psát co všechno dokážou anglonubijské kozy spořádat a i přes to všechno jsou stále při chuti, bez jakýchkoliv problémů co se týká trávení. Držím palce.

10.11.2015 11:49
petr008

XXX.XXX.192.83

Dobrý den,
takže jsem dal na rozbor bobky. Výsledek: masivní začervení plicnivkami a gastrointestinálními červy. Předesílám, že jsem odčervoval Helmigalem v únoru a pak podruhé v červenci. Byl jsem přesvědčený, že jsou kozy čisté a možná taky byly. Závěr následující: na konci srpna jsem koupil superkozu, kterou jsem neodčervil, protože jsem ji dojil. Chtěl jsem ji odčervit s ostatníma na podzim. Za dva měsíce mi zamořila parazity ostatní kozy.
Tento týden mi je veterinář napíchal Ivomecem a přeléčeny budou Panacurem. Pak se uvidí z dalšího rozboru bobků. Koza nepřežila a druhá je taky nebožka. Drahá a trpká zkušenost. Pokud jde o březost. Kozy jsem pitval a byly prázdné. Vaječníky hladké, žádné folikuly nebyly. To znamená, že letos ještě neměly říji. Předpokládám, že z důvodu špatného zdravotního stavu.
Co teď? Ani jeden vet v okolí nemá ultrazvuk, abych to ověřil i u ostatních. Když jim nechám napíchat hormony na vyvolání říje, tak pokud by náhodou některá byla březí, tak zmetá. Když ale dostanou říji, furt nemám jistotu, že je kozel oplodní, když je na tom zdravotně taky tak, že si jich 2 měsíce ani nevšiml. Tomu se říká dobrý kup. Ale mohu si za to sám, měl jsem ji odčervit hned jak jsem ji dovezl. No, jestli budem příští rok bez mléka krmit stádo koz, tak se mnou manželka pohnojí záhumenku, tím jsem si jistý. To jsem si pěkně nadělal do bot...

MiškaLussy

10.11.2015 12:49
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak to je masakr! Bohužel je to smutný příběh pro vás i pro vaše kozy. Teď už jste se důkladně poučil. Příště volejte veterináře hned, jak se vám některá kozička nebude pozdávat. A zemřeli vám na tento zápal plic? Bohužel teď máte zamořenou pastvu a všechno kolem. Ještě mě napadá ohledně toho ultrazvuku, jestli nemáte někde v okolí kravín a nebo ještě lépe mléčnou farmu? Tak ten jejich veterinář určitě ultrazvuk má, používají ho téměř denně. Tak to zkuste tam. A taky s ultrazvukem dokáže pracovat i zootechnik. Ten by vám to případně taky mohl po domluvě udělat. Vůbec vámi nezávidím. Ale oni, jako se vám dají dohromady, tak pokud tam ve stádě budete mít kozla, tak se začnou prskat. Dopřejte jim zeleninu, ovoce, řepu, cibuli a česnek. Na to nasypte vitamíny a sušené kvasnice. Já ještě přidávám karob, neboli svatojánský chléb (spisovně Rohovnik) taky úžasná věc.. a držím palce.

10.11.2015 13:41
roklanka

XXX.XXX.45.206

Já bych to zase tak černě neviděla, jak už jsem psala, možná už připuštěné jsou a že by jen začervením nenastoupila říje se mi nezdá. Nemyslím si, že budete bez kůzlat, pokud je kozel plodný.

10.11.2015 22:42
kelišová

XXX.XXX.155.253

petr008 napsal(a):
Dobrý den,
takže jsem dal na rozbor bobky. Výsledek: masivní začervení plicnivkami a gastrointestinálními červy. Předesílám, že jsem odčervoval Helmigalem v únoru a pak podruhé v červenci. Byl jsem přesvědčený, že jsou kozy čisté a možná taky byly. Závěr následující: na konci srpna jsem koupil superkozu, kterou jsem neodčervil, protože jsem ji dojil. Chtěl jsem ji odčervit s ostatníma na podzim. Za dva měsíce mi zamořila parazity ostatní kozy.
Tento týden mi je veterinář napíchal Ivomecem a přeléčeny budou Panacurem. Pak se uvidí z dalšího rozboru bobků. Koza nepřežila a druhá je taky nebožka. Drahá a trpká zkušenost. Pokud jde o březost. Kozy jsem pitval a byly prázdné. Vaječníky hladké, žádné folikuly nebyly. To znamená, že letos ještě neměly říji. Předpokládám, že z důvodu špatného zdravotního stavu.
Co teď? Ani jeden vet v okolí nemá ultrazvuk, abych to ověřil i u ostatních. Když jim nechám napíchat hormony na vyvolání říje, tak pokud by náhodou některá byla březí, tak zmetá. Když ale dostanou říji, furt nemám jistotu, že je kozel oplodní, když je na tom zdravotně taky tak, že si jich 2 měsíce ani nevšiml. Tomu se říká dobrý kup. Ale mohu si za to sám, měl jsem ji odčervit hned jak jsem ji dovezl. No, jestli budem příští rok bez mléka krmit stádo koz, tak se mnou manželka pohnojí záhumenku, tím jsem si jistý. To jsem si pěkně nadělal do bot...

Žádné hormony, na říji je pořád čas.Všechny kozy naskočené a ta co se vždycky prskala první byla naskočená až včera, měsíc po ostatních.Chtěla bych se ale zeptat, koza padala a pak ulehla protože byla začervená? Na jaře se mi to stávalo u jedné kozy, zničeho nic upadla na přední nohy, zadní se ji rozjeli jak u psa.Po chvíli se opět postavila.Vet.říkal že to vypadá na srdeční vadu a protože mívala krvavou sedlinu v mléce tak prý špatná krvetvorba.Nejlépe prý bylo kozu zabít a hlavně po ní nenechávat mladý.Zabít jsem odmítla, byla moc hodná a já ji chtěla dát šanci.V lékárně jsem koupila prášky Askorutin na krvetvorbu a mléko je bez krve a koza už nepadá.Proto mne zajímá proč padala vaše koza.

MiškaLussy

11.11.2015 02:17
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

My jsme se učili, že Askorutin je krevní a cévní vitamín C, který zpevňuje a vyživuje žilní stěnu, aby nepraskala. To znamená menší výskyt vzniku modřin na těle a popraskaných žilek na nohou a jiné. S krvetvorbou nemá nic společného. To jsou zase jiné vitamíny, železo a podobně. Ascorutin užívaný 3x denně po jedné tabletě, zpevňuje i vnitřní žilní stěnu mléčné žlázy a tím dochází k zabránění úniku krve u popraskaných žilek do mléka. A to vám poradili v lékárně a nebo veterinář? Nebo experimentujete vy sami? Kozičce podávejte raději vitamíny určené pro daný druh zvířete a speciální vitamínové lizy. Jinak gratuluji, jestli jste si ji zachránila před zabitím.

11.11.2015 14:05
kelišová

XXX.XXX.155.253

MiškaLussy napsal(a):
My jsme se učili, že Askorutin je krevní a cévní vitamín C, který zpevňuje a vyživuje žilní stěnu, aby nepraskala. To znamená menší výskyt vzniku modřin na těle a popraskaných žilek na nohou a jiné. S krvetvorbou nemá nic společného. To jsou zase jiné vitamíny, železo a podobně. Ascorutin užívaný 3x denně po jedné tabletě, zpevňuje i vnitřní žilní stěnu mléčné žlázy a tím dochází k zabránění úniku krve u popraskaných žilek do mléka. A to vám poradili v lékárně a nebo veterinář? Nebo experimentujete vy sami? Kozičce podávejte raději vitamíny určené pro daný druh zvířete a speciální vitamínové lizy. Jinak gratuluji, jestli jste si ji zachránila před zabitím.

Všechno co potřebuje má.Ve snaze Růžu zachránit jsme s dcerou experimentovali sami.Vetova rada byla jen jedna, kozu zabít protože prý se to léčit nedá a krev bude v mléce i nadále.Vnitřní žilní stěna se zřejmě zpevnila.Růža od té doby nepadá, jsem z toho trochu jelen.Vet.říkal že je to srdeční vada ale já ji na srdce nic nedávala.

MiškaLussy

11.11.2015 15:04
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Bohužel to je jejich častý názor, když si u kozy s něčím neví rady. Taky si myslím, že padání na přední nohy by nemělo mít se srdíčkem nic společného.Snad si aspoň to její srdíčko poslechl, když pak vyjádřil takových verdikt? Možná potřebovala určitý druh vitamínu, řekla bych jestli ji nechybí vápník? Možná bolestivá kopyta? Důležité je, že jsem se problému krve u kozičky v mléku zbavila. Ale já to u jedné kozičky taký mívám, samo se to pak ztratí. Jestli má kozička větší vemínko, tak se mohla někde o něco poranit a pak byla ta krev. Všechno jsou, ale spekulace a pro vás je důležité, že je kozena zdravá a v pohodě.

11.11.2015 22:37
kelišová

XXX.XXX.155.253

MiškaLussy napsal(a):
Bohužel to je jejich častý názor, když si u kozy s něčím neví rady. Taky si myslím, že padání na přední nohy by nemělo mít se srdíčkem nic společného.Snad si aspoň to její srdíčko poslechl, když pak vyjádřil takových verdikt? Možná potřebovala určitý druh vitamínu, řekla bych jestli ji nechybí vápník? Možná bolestivá kopyta? Důležité je, že jsem se problému krve u kozičky v mléku zbavila. Ale já to u jedné kozičky taký mívám, samo se to pak ztratí. Jestli má kozička větší vemínko, tak se mohla někde o něco poranit a pak byla ta krev. Všechno jsou, ale spekulace a pro vás je důležité, že je kozena zdravá a v pohodě.

Kopítka jsou v pohodě.Spadla vždycky tak divně, byla jak bez duše.Bohužel se to stávalo i jedné její kozičce.Proto doktor říkal zabít a nenechávat žádné potomky.Divné je že po prášcích už nepadá.Uvidíme na jaře po porodu.Píšete že taky občas míváte krev v mléce, u nás to bylo myslím příliš.Mléko bylo uplně růžové až červené.

MiškaLussy

11.11.2015 23:01
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

To vypadá, jako by se chvíli kozičce nedokrvoval mozek..? Samozřejmě, že tohle s tímto tématem teď nesouvisí, ale takové stavy míval můj tatínek, když náhle vstal a šel. Po chvíli se sesypal a byl na okamžik bez sebe. A pak dobrý, jen si nic nepamatoval.Pomohl mu na Oxiphylin. Ale pokud má stejné problémy i mladá kozička, tak veterinář se zase až tak nezpletl, že jde o dědičnou poruchu. Krev v mléku bývá při kůzlatech, když do vemene buší, tak asi nějaká žilka praskne. Ale přejde to vždycky samo. A srdíčko má tedy Růža v pořádku? Je to trochu záhada. Stejně jste šikovná, jak jste si s tím krvavým mlékem sama pomohla. To by veterinář čuměl

12.11.2015 14:42
kelišová

XXX.XXX.155.253

MiškaLussy napsal(a):
To vypadá, jako by se chvíli kozičce nedokrvoval mozek..? Samozřejmě, že tohle s tímto tématem teď nesouvisí, ale takové stavy míval můj tatínek, když náhle vstal a šel. Po chvíli se sesypal a byl na okamžik bez sebe. A pak dobrý, jen si nic nepamatoval.Pomohl mu na Oxiphylin. Ale pokud má stejné problémy i mladá kozička, tak veterinář se zase až tak nezpletl, že jde o dědičnou poruchu. Krev v mléku bývá při kůzlatech, když do vemene buší, tak asi nějaká žilka praskne. Ale přejde to vždycky samo. A srdíčko má tedy Růža v pořádku? Je to trochu záhada. Stejně jste šikovná, jak jste si s tím krvavým mlékem sama pomohla. To by veterinář čuměl

Jo, jo s tou dědičností se trefil to je asi tak jediné.Na srdíčku je prý vada.Podle čeho tak soudil nevím když ji ani pořádně nevyšetřil.žádný pořádný vet.v okoli není proto chodím na rady na faunu a snažím se lečít v rámci možností sama.

13.11.2015 07:00
malá koza

XXX.XXX.209.104

Dobrý den, Petře 008 je možné, že na Vaše kozy mohlo mít vliv mimo nemoci i počasí. V létě bylo hodně slunce a kozám se to mohlo posunout. U rostlin krátkého dne to vliv má. Byla u nás paní s kozičkou a taky se divila, že se jí kozička prskala až teď. Vím, že se to hezky říká, ale já bych ještě chvíli počkala, aby jste si nezadělal na další problém. Pokud kozy nebudou ve výborné kondici, tak by Vám mohli stejně zmetat.

MiškaLussy

13.11.2015 14:25
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Zdravím všechny nám se zase díky tomu slunnému létu, kozičky prskali víc než o měsíc dříve. Některé už v srpnu. A to jsme ještě ani neměli doma kozla. A v září pak během jednoho týdne, kozlík všechny zvládnul zapustit. Celkem deset kozen. Ani jedna se nevracela. Tak potom to počasí na všechny kozičky působí jinak..

4.12.2015 17:47
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

petr008 napsal(a):
Dobrý den,

Zdravím, tak jste dopadl s kozičkama? Podařilo se vám sehnat veterináře s ultrazvukem a nebo si to holky rozmyslely a chtěli kozlíka? A jak se vám zlepšili po zdravotní stránce?

28.1.2016 19:27
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Petře psala jsem vám do sz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík