Dobry vecer. Moc prosim o radu privezla jsem si mladou kozenku nekdy koncem.zari po par dnech sem pri hlazeni pod kuzi nahmatala male bulky prislo mi to jako stipance od vos ci vcel kontrolovala jsem to a zaclo toho pribivat hlavne v mekych mistek okolo nohou zespoda na kurku bricho. kozenku sem napatlala postriken proti parazitum a na doporuceni vetky napichla ivomekem ale bez ucinku. z boulicek se udelali velke zive bolaky vetka ji pichala antibiotika a neco na uklidnenji kuze zkousela jsem mazat zinkovkou a susit hermankem kozenka si to drbe kouse jde videt ze ji to svedi. doktorka se domniva ze jde o plisne ale nic moc na nic nereaguje uz sem ji ze zaufalstvi krvama mista nastrikala pedediprou. nemate nekdo nejakej napad. dekuju Monika.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Dobré ráno, ono těžko se radí takto na dálku...ale během léta jsem měla u jedné mladé letošní kozičky, řekla bych podobný problém jako vy. Nevím, jestli ten bolák měla z poštípání hmyzem? Ale dost ji to svědilo a začala si to vykusovat. Pak se jí na boku za přední lopatkou, ale na druhé straně těla, udělal stejný bolák a situace byla zase stejná. Po ošetření sprejem Pederipra se bolavá místa začala pěkně hojit, ale jen do tė doby, než si kozička to místo začala taky vykusovat. Trpělivě, asi měsíc jsem jí na to stříkala tu Pederipru(žádné antibiotika, ani nic jihého) do krmení jsem přidala víc sušených kvasnic, než dávám obvykle...a to jim je dávám denně no od doby, kdy jsem začala s chovem anglonubijských koz. A po více než měsíci se u kozičky problém sám vyřesil a odezněl. Stačil na to sprej Pederipra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A pederipra snad nemá v sobě ATB?
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Já mám od veterináře doma Pederipry dvě. Jednu s antibiotikem druhá je bez. Na ty boláky jsem ji je střídala obě. Když jsem vám odpovídala na dotaz, tak jsem to myslela tak, že jsme na zaléčení boláků kozičce žadná antb. nepíchali.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Zítra, jak půjdu do stájí, tak mrknu do lékárničky a dám vědět.
Pededipru sem tez zkousela ale jen se to zhorsilo zezhora se bolaky jakoby uzavrely ale kdyz to zmacknu pod tim je hnis. podotykam ze mam pouze pededipru s atb. nevite zda neublizim kdyz zkusim canistil nebo neco podobneho na kozu vim ze se to bezne pouziva u kocek a psu ale nevim zda u koz a mma vetka tape. dekuju.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Dobré ráno, víte ještě jsem si vzpomněla, že mi říkal jeden chovatel při nákupu kozičky, ale bylo to v loni v květnu, tak že tyto boláky v oblasti krku a lícních kostí můžou být infekční. Hnis by se měl vytlačit ven a rána vyčistit. Ale může se to přenést i na ostatní kozy. Taky tento chovatel mluvil o paratuberkulóze, která prý se může takto projevit. Ale já vás nechci strašit, vaše kozička má třeba něco jiného. Ale zeptejte se ještě na to vaší veterinářky?
Zišlo by sa dať sem fotku, ťažko vám poradia keď to nevidia. Miška boulemi v miestach uzlín sa prejavuje pseudotuberkulóza (kazeózna lymfadenitída CL). Pokiaľ je toho veľa- ako vyrážka a drobné ako štípance tak to CL nebude, ale bola by fakt potrebná foto, nech sa vie čo myslíte pod tými "velkými živými bolákmi". Divím sa ak vet nezobral nejaký zter a pod. na rozbor.