Zdravím, máte někdo zkušenost s darováním zvířat ? ovcí, koz, atd. Komu z vás se stalo že darujete zvíře člověku co vás přesvědčuje o tom že má zvířátko na mazla nebo k chovu a potom zjistíte že je to masař co takto tahá zvířata z lidí co jej v dobré víře darují protože je jim líto jej zabít? Takové zvíře konči ihned pod kudlou a je z něj super bio drahé masíčko Něco jiného je když se daruje zvíře k jatečním učelům.R.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rosnička
napsal(a):
Zdravím, máte někdo zkušenost s darováním zvířat ? ovcí, koz, atd. Komu z vás se stalo že darujete zvíře člověku co vás přesvědčuje o tom že má zvířátko na mazla nebo k chovu a potom zjistíte že je to masař co takto tahá zvířata z lidí co jej v dobré víře darují protože je jim líto jej zabít? Takové zvíře konči ihned pod kudlou a je z něj super bio drahé masíčko Něco jiného je když se daruje zvíře k jatečním učelům.R.
No... když darujete zvíře, tak se vzdáváte jakýchkoliv práv k němu a když ho nový majitel hned po příjezdu domů sežere, celkem vám do toho nic není... tak to prostě je.

Nehledě na to, že sehnat cokoliv pro účely konzumace není úplně jednoduché, protože většina lidí prodává svoje vymazlené odchovy právě proto, že jim je líto je zabít. Radši předstírají, že všichni ti kozlíci, beránci či kohoutci jdou na mazlíka:D.
Pooloo

XXX.XXX.238.140
Lépe bych to nenapsal, Bodlinko! Ani trochu se mi nelíbí styl psaní Rosničky, že někdo něco z někoho tahá! Když si někdo neuvážlivě pořídí zvířata a potom zjistí že je to práce, peníze, stres, čas, úvazek, nebo to nechá přemnožit, nemá na krmení, pak se pokusí výhodně prodatse zaručenou kvalitou! Když výhodně neprodá jde pod cenu, když ani to ne a teče mu do bot slušně řečeno, daruje! Pak nevidím důvod, proč by se měl takový chovatel dál zabívat tím, co podarovaný se zvířetem udělá! Nehledě na to, že je 1000x lepší, když jdou taková většinou křížená zvířata na maso(chovná drahá plemenná zvířata jsem darovat ještě neviděl), tedy dle zadavatelky vlákna, než aby živořila opuštěná někde v kravínech, ohradách a pustých pastvinách! Kdyby si každý pořizoval zvířata s uvážením a jen taková která po všech stránkách zvládne, pak by nemuselo docházet k darování! Prosím, než zadáte nějeké téma, rozum do hrsti!
Pooloo

XXX.XXX.238.140
A jestli je někomu líto porazit své hospod.zvíře, připravit se tak o domácí produkt a místo toho raději kus podaruje neznámé osobě na inzerát, tak potom je takový člověk trouba a nemá všech deset pohromadě! Ježiši, to je zase téma jako vyšité!

Pooloo
napsal(a):
A jestli je někomu líto porazit své hospod.zvíře, připravit se tak o domácí produkt a místo toho raději kus podaruje neznámé osobě na inzerát, tak potom je takový člověk trouba a nemá všech deset pohromadě! Ježiši, to je zase téma jako vyšité!
Takových troubů docela je... přiznám se, jsem, jak zadavatelka řekla, masař. A každý podzim se mi podaří něco sehnat buď zdarma nebo velice lacino:) pěkně domácí produkt. Vraždit to umím rychle, omračuju i drůbež, tak co. A z nikoho nic netahám. Jen odpovídám na inzerát, většina lidí se neptá (či nechce slyšet). Jo, když někdo daruje morče, tak jim můžu i odpřísáhnout, že had neuvidí ani kostičku
Pooloo
napsal(a):
Nevím zdali jsem asi podle Vás trouba ale nemám problém s tím něco darovat (či za symbolickou cenu prodat) je ale asi rozdíl v tom že Já se snažím něco o těch zájemcích zjistit...
Pooloo

XXX.XXX.238.140
bischof.vlastimil
napsal(a):
Nevím zdali jsem asi podle Vás trouba ale nemám problém s tím něco darovat (či za symbolickou cenu prodat) je ale asi rozdíl v tom že Já se snažím něco o těch zájemcích zjistit...
Prosím Vás, Vás si nikdo nevšímá! Já Vás neznám, o Vás jsem nepsal, darujte si nebo za symbolickou cenu si prodávejte, to je Vaše věc!
Taky daruji zvířata. Vynesené slepice tetě a nevhodné beránky sousedovi
- on mi pak obrátí seno, když nám scípne traktor. Teta mi teda nedává nic.
Nejde o to, že by nám bylo líto to zabít, ale KDO to bude dělat, čistit, kuchat, uklízet (a jíst?).
My na maso moc nejsme, já jím jenom krůtí a občas rybu, například.
Jako dítě jsem zabíjel pižmovky běžně, krocanovi držel křídla atd.
Pooloo

XXX.XXX.238.140
bischof.vlastimil
napsal(a):
Reaguji na Váše příspěvky...
ale pokud to nesnesete omlouvám se Vám nevšiml jsem si že je to soukromá diskuze
To jistě můžete reagovat, potrefená husa vždycky kejhne. Stejně tak za hlupáka jste se označil a kejhnul Vy sám, já jsem o Vás nepsal. O soukromé diskuzi tu píšete zase jen Vy, nikoli já, já nic takového nikde neuvádím, to jen Vy tady podsouváte slova která tu nebyla uvedena! Toť vše.

bischof.vlastimil
napsal(a):
Podle mě je to zajímavé téma ale hodně lidí k tomu asi nebude mít co říct protože to nechápe nebo si to vykládá jinak...
Tak. At si kazdej dela co chce. Ja osobne zadarmo jen blizkej pribuznejm. Kdyz ne za penize nekomu jinymu, tak vymenou za neco nebo sluzbu. Nejsem charita, vsechno neco stoji.
napsal(a):
Tak. At si kazdej dela co chce. Ja osobne zadarmo jen blizkej pribuznejm. Kdyz ne za penize nekomu jinymu, tak vymenou za neco nebo sluzbu. Nejsem charita, vsechno neco stoji.
Mám také raději výměnný obchod...
A z toho co čtu také jaksi souhlasíte s tím že ne vždy musí být něco za něco...
Doufám že všichni chápeme demokracii i když se mi zdá čím dál více že je zde jiný režim... ale o tom psát nechci.
Tato debata je asi o tom že pro některé lidičky má život větší cenu a třeba si i uvědomí kolik co stojí.
Nelze někomu upřít jeho názor nebo vynadat za životní postoj.
Pooloo radila by som valeriánový čajík+horčík(Baruš nečítaj:), fakt neviem čomu sú prospešné také prudké reakcie...:)
Ja nemám problém darovať zviera známemu do dobrých rúk... Cudzím by som neriskovala...Aj s predajom sa snažím overiť do akých rúk ide ale nie vždy to človek má šancu posúdiť...a na zabitie by som nedávala ani nepredávala, to radšej zabiť doma, v pokoji(manžel to tak vie) bez stresu zo zmeny, prevozu a nejakého drastického zabíjania... a potom predať mäso.
Toto téma jsem založila hlavně proto že se mi hodně chovatelů svěřuje jak dopadli když třeba darovali beránka, kozy, drůbež atd. lidem co přijedou na inzerát slibují hory doly jak se bude mít zvíře dobře a potom zjistí že to byl masař který jenom využívá naivity lidí co chovají zvířata s láskou sám většinou nic nechová nebo jen pomálu a jezdí po důvěřivých lidech co jim zdarma nechá něco do hrnce.Já sama naštěstí tuto zkušenost nemám když něco daruji tak lidem které znám nebo jsem si je ověřila.Sama chovám zvířata i pro vlastní kuchyni ale připadá mi že masaři zneužívají důvěry chovatelů, když chtějí něco na pekáč mají si to koupit nebo vychovat.Je to hnus když takoví koumák zneužívá důvěry lidí.Když chová člověk zvířata s láskou je rád když zvíře podaruje a ví že se má zvíře dobře, když už ho sám do chovu nepotřebuje.Masaři aspon lidem neslibujte jak se u vás bude mít zvířátko dobře, přiznejte se když voláte na inzerát že chcete zvíře na maso, možná vám někdo něco nechá ale už toho nebude tolik že ?R.
Rosničko máte pravdu...zadarmo nikomu cizímu nic.. pod inzerátem na Bazoši, který byl během roku několikrát uveden ve znění "DARUJE NĚKDO KOZY A OVCE DĚDOVI NA ZAHRADU" mi hned bylo jasné, že to nepíše člověk, který by chtěl naše miláčky přijat za své, jen tak z lásky a z dobrého pocitu, že budou dědovi vypásat zahradu. Doufám, že mu naletělo co nejméně lidi, protože jeho hodnocení nebylo zrovna kladné a komentáře na tohoto dotyčného mluvili za vše!
rosnička
napsal(a):
Toto téma jsem založila hlavně proto že se mi hodně chovatelů svěřuje jak dopadli když třeba darovali beránka, kozy, drůbež atd. lidem co přijedou na inzerát slibují hory doly jak se bude mít zvíře dobře a potom zjistí že to byl masař který jenom využívá naivity lidí co chovají zvířata s láskou sám většinou nic nechová nebo jen pomálu a jezdí po důvěřivých lidech co jim zdarma nechá něco do hrnce.Já sama naštěstí tuto zkušenost nemám když něco daruji tak lidem které znám nebo jsem si je ověřila.Sama chovám zvířata i pro vlastní kuchyni ale připadá mi že masaři zneužívají důvěry chovatelů, když chtějí něco na pekáč mají si to koupit nebo vychovat.Je to hnus když takoví koumák zneužívá důvěry lidí.Když chová člověk zvířata s láskou je rád když zvíře podaruje a ví že se má zvíře dobře, když už ho sám do chovu nepotřebuje.Masaři aspon lidem neslibujte jak se u vás bude mít zvířátko dobře, přiznejte se když voláte na inzerát že chcete zvíře na maso, možná vám někdo něco nechá ale už toho nebude tolik že ?R.
Dovolím si citovaz výše uvedený příspěvek, je tam vše:
No... když darujete zvíře, tak se vzdáváte jakýchkoliv práv k němu a když ho nový majitel hned po příjezdu domů sežere, celkem vám do toho nic není... tak to prostě je.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.86
Kdo daruje vykrmené prase? Tak 120 kg, klidně i víc. Bude se u mě mít mooooo oc dobře
ovcezkopce
napsal(a):
Dovolím si citovaz výše uvedený příspěvek, je tam vše:
Proto já velice rád před odjezdem zvířat aplikuji odčervení a upozorňuji na to nového majitele -, chovatele,.

bischof.vlastimil
napsal(a):
Proto já velice rád před odjezdem zvířat aplikuji odčervení a upozorňuji na to nového majitele -, chovatele,.
Když jsem měla porazit prvního kozlíka, také jsem ho chtěla radši darovat. Děkuji Roklance za spásnou myšlenku : Ty ho doma pohladíš a pak necháš odborně zabít, když ho daruješ, nevíš, jak ho bude obdarovaný "vraždit", když ho nevychoval.
A toho jsem se držela a žádný kozlík od nás živý neodešel. I když byl na prodej, prodávalo se maso. Ale byl to jen malý chov, maximum byli 4 za rok.

bischof.vlastimil
napsal(a):
Mno... a já si darovaná zvířata doma ráda ustájím a měsíc jakýchkoliv ochranných lhůt využiju k intenzivnímu dokrmu... už proto, že u cizích zvířat prostě člověk nikdy neví, co jim původní majitel strkal a jí mám ráda masíčko čisté. A dokrm jádrem velmi zvyšuje kvalitu masa.

Bodlinko, a teď jedna otázka: myslíte si, že pokud byli nekvalitně krmeni - tím myslím třeba plesnivým senem, a jiným nevhodným krmivem - že se do měsíce to maso "vyčistí"? To vůbec nemyslím jako rýpání, ale jako regulérní dotaz. Sama jsem nad tím xkrát přemýšlela... já tedy nemám chlívek, tedy je pro mě tento postup stejně sci-fi, ale i tak by mě zajímal názor chovatelů...

napsal(a):
Bodlinko, a teď jedna otázka: myslíte si, že pokud byli nekvalitně krmeni - tím myslím třeba plesnivým senem, a jiným nevhodným krmivem - že se do měsíce to maso "vyčistí"? To vůbec nemyslím jako rýpání, ale jako regulérní dotaz. Sama jsem nad tím xkrát přemýšlela... já tedy nemám chlívek, tedy je pro mě tento postup stejně sci-fi, ale i tak by mě zajímal názor chovatelů...
A tak zase když přijedu někam, kde jsou ta zvířata v podmínkách, co se mi nezdají, tak je neberu ani k domácí porážce.
Jinak měsíc ochranná doba by měla zvládnout i mykotoxiny.

S vyvazovači nebo i bez? Co mě k tomu uvažování vede, jo? Příklad: když náhodou teta jede na dovču a přebíráme starání se o králíky, tvrdý chleba, který jim mám dávat, je často plesnivý. Tak přemýšlím nad tím, jestli se to v jejich tělech někde ukládá a tedy ten bordel pak jíme. Tedy, my ho nejíme, dostaneme tak sotva jednu půlku králíka za rok pro děti, ale tak obecně mě to zajímalo... tak díky za odpověď. Jinak k těm králíkům - stejně nechápu, že jí to všechno nepochcípá na kokcidiozu nebo jiná svinstva. Králíci nemají podestýlku, žijí na vrstvě svých vlastních plesnivých výkalů. Ale to je zase do jiného vlákna a vlastně mi do toho ani nemá co být... jen je mi jich líto a taky si říkám, že když jsou na jídlo, asi bych se snažila je držet v lepších podmínkách. Ale na "plesnivýho králíka" asi ještě nikdo neumřel

napsal(a):
S vyvazovači nebo i bez? Co mě k tomu uvažování vede, jo? Příklad: když náhodou teta jede na dovču a přebíráme starání se o králíky, tvrdý chleba, který jim mám dávat, je často plesnivý. Tak přemýšlím nad tím, jestli se to v jejich tělech někde ukládá a tedy ten bordel pak jíme. Tedy, my ho nejíme, dostaneme tak sotva jednu půlku králíka za rok pro děti, ale tak obecně mě to zajímalo... tak díky za odpověď. Jinak k těm králíkům - stejně nechápu, že jí to všechno nepochcípá na kokcidiozu nebo jiná svinstva. Králíci nemají podestýlku, žijí na vrstvě svých vlastních plesnivých výkalů. Ale to je zase do jiného vlákna a vlastně mi do toho ani nemá co být... jen je mi jich líto a taky si říkám, že když jsou na jídlo, asi bych se snažila je držet v lepších podmínkách. Ale na "plesnivýho králíka" asi ještě nikdo neumřel
Mykotoxiny jsou látky rozpustné ve vodě a v těle se dlouhodobě nijak neukládají. Jo, zvíře, které je dlouhodobě žere v dávkách, které ho hned nezabijí, může mít nepoživatelná játra či ledviny kvůli chronickým změnám - které jsou ale biologického původu, samotný mykotoxin už v nich po měsíci čisté stravy nebude.
Ukládají se těžké kovy, DDT, některé chemikálie, prostě věci rozpustné v tucích.
napsal(a):
Mykotoxiny jsou látky rozpustné ve vodě a v těle se dlouhodobě nijak neukládají. Jo, zvíře, které je dlouhodobě žere v dávkách, které ho hned nezabijí, může mít nepoživatelná játra či ledviny kvůli chronickým změnám - které jsou ale biologického původu, samotný mykotoxin už v nich po měsíci čisté stravy nebude.
Ukládají se těžké kovy, DDT, některé chemikálie, prostě věci rozpustné v tucích.
V tom že se Mykotoxiny neukládají v tucích s Vámi nemohu souhlasit !
Nebuďte zase detailista . Mykotoxiny jdou z těla ven ve vajíčkách, mléce, a ano zůstávají i v mase, tak že se ukládají v bílkovinách. O tuky možná při své pouti zavadí, ale to je asi tak vsjo. Ale nejhoší jsou pro játra a ledviny. V ledvinách způsobují špatné zpracování těch tuků, proto ty problémy. A kdyby jste věděl kolik denně vdechnete těch plísní, tak by jste raději nedýchal

Kaslete na mykotoxiny.) nalozte si do 40% lihu nebo vodky palici poradnyho cesneku a pred kazdym jidlem lzicku do vody a budete jak rybicky. Pochybuju ze ze jsou kontroly ve velkochovech dojnic apod.

:) no vidno to konzumujete taky ale v jinym mnozstvi a konzistenci, tak proto je obvodak bez prace, no ne?
profesor1
napsal(a):
Nebuďte zase detailista . Mykotoxiny jdou z těla ven ve vajíčkách, mléce, a ano zůstávají i v mase, tak že se ukládají v bílkovinách. O tuky možná při své pouti zavadí, ale to je asi tak vsjo. Ale nejhoší jsou pro játra a ledviny. V ledvinách způsobují špatné zpracování těch tuků, proto ty problémy. A kdyby jste věděl kolik denně vdechnete těch plísní, tak by jste raději nedýchal
Dobrý den, ať již jsem detailista nebo ne bohužel jsem před pár lety v práci kam jsem nastoupil, zdědil, krásné stádo ovcí.
Zkráceně hooodně dlouhou dobu tam bylo pravidlo:
to co ve špejcharu spadlo na zem (zejména obiloviny), plesnivělo, navlhlo,... stejně jako plesnivé a špatné seno se nedávalo koním ale ovcím. Hned jak jsem to zjistil zarazil jsem to a všem promluvil do duše...
Jenže když nastalo období bahnění (asi po 8 měsících) ve stáji to padalo jak na jatkách...
než jsme zjistily co se děje (rozbory nejsou na počkání hlavně když nevíte co hledáte) odneslo to asi 10 ovcí.
Zjistilo se že přijímali spoustu krmení s, mykotoxiny, jenž ukládaly do tuku bez prvotních projevů. Ale teprve když skončilo období, blahobytu, (zamezilo se přísunu závadného krmení) a začaly spotřebovávat uložený tuk.
No myslím si že pravdu nemáte, ono to bylo spíše poškozením vaječníků dělohy a hlavně těch jater a ledvin matek, imunita žádná... Chvilku to trvá než se tělo detoxikuje. Hodně hákliví jsou samci - kvalita spermatu.
(A taky možná stres z nového šefa! ) Už raději mlčím! )
Ale jsem VELKÝ laik, tak že se hádat nebudu. Pouze můj neodborný názor.
profesor1
napsal(a):
No myslím si že pravdu nemáte, ono to bylo spíše poškozením vaječníků dělohy a hlavně těch jater a ledvin matek, imunita žádná... Chvilku to trvá než se tělo detoxikuje. Hodně hákliví jsou samci - kvalita spermatu.
(A taky možná stres z nového šefa! ) Už raději mlčím! )
Ale jsem VELKÝ laik, tak že se hádat nebudu. Pouze můj neodborný názor.
Já se hádat také nebudu... protože to byl názor veterináře s ohledem na výsledky rozboru a proto že jsem nepochopil zcela Vaši odpověď.

Nevím, no. Dala jsem si tu práci a vyhrabala jsem publikaci "Účinky mykotoxinů na zdraví a reprodukci zvířat" a o ukládání v tucích nebo nějaké opožděné toxicitě tam není ani čárka. Buď se zvíře otráví akutně velkými dávkami mykotoxinů, nebo se tráví chronicky dlouhodobou expozicí, nic jiného tato kniha či její autoři neznají.
napsal(a):
Nevím, no. Dala jsem si tu práci a vyhrabala jsem publikaci "Účinky mykotoxinů na zdraví a reprodukci zvířat" a o ukládání v tucích nebo nějaké opožděné toxicitě tam není ani čárka. Buď se zvíře otráví akutně velkými dávkami mykotoxinů, nebo se tráví chronicky dlouhodobou expozicí, nic jiného tato kniha či její autoři neznají.
Http://vetweb.cz/problematika-vyskytu-mykotoxinu-v-krmivech-pro-dojnice/.

Kdyz uz se resi v tomhle vlakne o uplne necem jinem mytotoxiny, cimpak se potom da zvire procistit? Nejlip prirodni cestou?
V chytrém odkazu se píše, že se ukládají v depotním tuku, což je tuk, který si tělo spotřebovává na energii. Tak že pokud si zvíře nestihne zlikvidovat játra a ledviny, tak mytotox. s tím tukem časem spálí. Proto před zabitím pro jistotu zvíře při úplňku, kdy se spaluje nejvíce dep. tuku, pořádně prohnat minimálně třikrát kolem náměstí, ať spotřebuje co nejvíce energie a pak teprve zabít. Játra a ledviny raději uvařit psům.

To mastnacek: co vím, tak pro koně jsou k sehnání "vyvazovače mykotoxinů", které se přidávají do žrádla. Sice je to docela drahá sranda, ale je to možnost, jak se mykotoxinů z těla zvířete zbavit.

napsal(a):
To mastnacek: co vím, tak pro koně jsou k sehnání "vyvazovače mykotoxinů", které se přidávají do žrádla. Sice je to docela drahá sranda, ale je to možnost, jak se mykotoxinů z těla zvířete zbavit.
Nojo kone, ale kdo ji dneska kone? :)
Hodil jsem to guglu a naslo me to treba tenhle clanecek.
http://www.medicin.cz/nemoci/plisne-v-tele
O ukladani v tucich nepisou.

Nebudete tomu možná věřit, ale vzhledem k hodnotě některých koní a jejich užitné a chovné hodnotě, se najdou i tací, kteří se je snaží udržet v co nejlepším zdravotním stavu i kondici co nejdéle. Proto se používají např. i vyvazovače mykotoxinů...
Ne všechno, co má 4 nohy, je nutně určeno k sežrání.

Takhle jsem to nemyslel. Bral jsem to tak, kdyby ty toxiny byly v mase sadle atd. Slo me potazmo o nase zdravi jako konzumentu. Hodnotu koni nezpochybnuju.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
profesor1
napsal(a):
Souhlasím, vždyť mykotoxiny jsou karcinogenní a proč se tedy tak doporučuje dávat si bacha na plesnivé potraviny? To by potom stačilo podle Bodlinky nejíst měsíc nic plesnivého, když předtím jsme toho plesnivého pojedli a játra a ledviny máme jako mimčo? Tomu nevěřím. Když jí plesnivé žrádlo zvíře, je to potom v produktech, hlavně Aflatoxin, který je v plesnivých potravinách. Proto mě tak vytočilo to zaplísněné seno mj. Člověk si chová domácí zvířata, aby měl svoje lepší, zdravější produkty, než co nabízí obchod a pak mám cpát zvířatům něco, co jde do jejich masa, mléka, vajec, ničit si tím potažmo zdraví a ještě za to platit? Nemluvě, kolik toho vdechnu při manipulaci s takovým senem, to plíce určo také nejásají. A pohled na ukýchané kozy z takového krmení také není nic, co mi dělá radost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
bischof.vlastimil
napsal(a):
Ve velkochovech se provádí kontroly krmení.
Asi mě tady už odstřelíte, že sem zase cpu to seno, ale souvisí to s tímto příspěvkem. První várka sena byla z družstva, kde jím krmí 200 býků. Fotky toho sena jsem dala do vlákna o tom plesnivém seně - evidentní bílá plíseň, takže nejsem přecitlivělá, jak mi naznačili při reklamaci v družstvu. Agronom mi opakovaně tvrdil, že oni tím krmí. Navíc seno je nekrmitelné už při zatuchlém zápachu a plísně prokáže až laboratoř, ale do masa jdou už požehnaně. Také jsem už hodně slyšela, že co už jiné zvíře nesežere, dá se ovcím. Jaká je pak brynza?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Když se tady řeší účinky mykotoxinů na játra...D test dělal před třemi lety rozbor přípravků z lékáren na detoxikaci jater, konkrétně z Ostropestřce. Myslím, že testovali okolo 20 výrobků. Převážná většina z nich, asi 16, mělo nadlimitní výskyt mykotoxinů, některé mnohonásobně. V resumé článku z MF dnes bylo doslovně napsané, že přípravky na detoxikaci jater je více poškodí, než jim pomohou. Určitě lze ten článek na netu dohledat. A to se jednalo o humánní přípravky. Jak to asi bude s Ostropestřcem, který se valí koním, kozám...Ostropestřec nedávám raději, byť je pro zvířata velmi populární. To jim raději dám kvalitní seno
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Zadejte si Ostropestřec MF dnes test, tam to je. Neobsahují ty " vyvazovače mtx" hlavně Ostropestřec? Známý je holubář, začal ho dávat holubům a říkal, že tak špatný rok na holoubata ještě neměl.
Také jsou hodně aktuální kozlové s rohy, obdarovaný kozla zabije a hlavu s rohy velmi výhodně prodá.Viděla jsem to na vlastní oči u jednoho rádoby zachránce zvířat. Alele je li vám jedno co obdarovaný se zvířetem udělá to už je na vás.Ale kdo chce zvíře zachovat aby žilo měl by si ověřit komu jej daruje.R.