Kůzleti šlápl poník na nohu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.12.2015 20:46
canka

XXX.XXX.33.9

Dobrý den, tak bohužel to, čeho jsem se každý rok obávala, když jsme měli kůzlata, se letos naplnilo...v pátek večer a v sobotu ráno se našim dvěma kozenkám narodili prckové...vzhledem k tomu, že jsou kozy celoročně chovány dohromady s kobylou, tak když se narodí kůzlata, mám vždycky strach, aby je kobyla nešlápla. Vždy se mrňatům snaží vyhýbat, ale když jí kolikrát po výběhu lítají pod nohama, neví chudák, kam s nohama, aby je nezadupla...dneska jsem už odcházela po večerním krmení, zkontrolovala všechny mrňouse, kteří v poklidu spali v rohu přístřešku a šla zavřít branku, když v tom jsem uslyšela strašný kůzlecí zanaříkání...běžela jsem zase zpátky, s přístřešku vyšla kobyla s jednou kozou a prckem, druhý ležel v přístřešku a hrozně se klepal...nejdřív mi vůbec nedošlo, co se stalo, než jsem se mrňouse pokusila postavit...zvedlá zadní nožička jasně evokovala, že mu na ní někdo šlápl...kobyla ho asi neviděla, jak ležel a nožku mu asi přidupla...byla jsem z toho úplně hotová, vůbec jsem nevěděla, co dělat...maličký se klepal, stále lehal, byl úplně v šoku...vzala jsem ho do ruky, položila na klín, nohu mu prosahala, zahýbala s ní, kostičky se mi zdáli být v pořádku, tedy snad..vypadalo to, že je citlivý a bolestivý na dotek na kloub těsně na d kopýtkem...vzala jsem rychle misku z vodou a nožičku dole v kloubu jsem cca 5 minut chladila, pak už se mu to nelíbilo...držela jsem ho u sebe, dokud se neuklidnil a klidně nedýchal...koza ho stále volala, tak jsem mrňouse položila na zem a modlila se, aby se ke koze došel napít, nebo kdyby si zase lehl a celou noc nepil, to by byla katastrofa...na kozy volání se maličký rozešel, nejdřív po třech, pak nožičku položil na zem a chvíli stál...koza k němu přišla, olízala ho a pomalu odcházela k senu..maličký se rozešel za ní a snažil se na tu nožičku došlapovat..vypadalo to, že jí opravdu pomalu zatěžkával...chvíli stál, pak se napil a pak šel do přístřešku už po všech čtyřech...takže zlomené to doufám není, mám už ale připravený prkýnka, vatu a obvaz na zítra ráno, udělám eventuelně dlahu, pokud to bude opravdu zlomené...může to být jen bolavé a naražené od toho šlápnutí? Přijde mi, že v momentě, kdy maličký bolestně zamečel, tak kobyla určitě hned ucukla, jak se lekla, takže plnou vahou nedošlápla...to by měl tu nožičku rozdrcenou...mohu mu něčím pomoci od bolesti, v případě, že to nebude zlomené, jinak bych dala dlahu, nebo mám zítra ráno zajet radši ihned k veterináři? Kobyla není žádná potvora, co by to udělala schválně, s kozenama vychází výborně, spí spolu v přístřešku, jsou to prostě kamarádi...kůzlata jsem měli již třikrát, bohužel nyní kobyla asi prcka ve tmě neviděla, nebo nevím...

2.12.2015 22:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mláďata mají kosti spíše gumové, tak myslím že to bude jen pohmožděné. Nějakou vážnější zlomeninu - kost mimo kost, by jste při ohmatávání poznala. Může tam být zlomenina, ale jestli jste to nepoznala, tak to v tomhle stáří za dva, tři dny sroste. Jen zkontrolujte klouby, zda nejsou rozdrcené, to by srostlo taky, jen by asi byla omezena trošku dokonalá hybnost. Hlavně ať je schopné se napít od maminy.

2.12.2015 23:18
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak to jste odvážná, mít společně kobylku, rodící kozy a následně kůzlata, která jsou první tři dny néli týden ohrožená. Já bych měla strach je nechat dohromady i po měsíci od narození kůzlat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2015 08:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

A zas budu za rejpala :) Ach jo, proc? Polykultura? Ja vim ez je to krasny videt kupu zvirat jak spolu vychazeji, krmi se a hovi si, ale nekdy je to opravdu ke skode. Presne jak pise pani slecna nade mnou. Ponauceni pro priste.

4.12.2015 09:23
canka

XXX.XXX.33.9

Profesor1: Měl jste pravdu, prcek měl ty kostičky asi opravdu gumové, protože když jsem včera brzy ráno běžela na zahradu, malý už tam pobíhal s maminou a bráchou a skákal tam po pařezech...bříško měl plné, takže od maminy přes noc pil a to je důležité...každopádně jsem měla už sebou připravené věci na dlahu, ale naštěstí to dobře dopadlo...
MiškaLussy, Mastnacek: Chovám takhle tuhle bandu dvou koz, kozla a kobyly už tři roky takhle při sobě a opravdu jsou to kamarádi k pohledání...až na kozla, který někdy zlobí a dokazuje si svojí mužnost . Kozy s kobylou spolu spí v přístřešku a to i přesto, že si mohou lehnout jinam, ale vždycky spí s kobylou, lítají spolu po výběhu, pasou se u sebe...nedají bez sebe ránu...je to právě velmi hezké, že i takto rozdílná zvířata mají spolu takový hezký vztah...a znám spoustu lidí, co takto zvířata podobného či stejného složení chovají...a kůzlata s mámou vždy na první 3-4 dny nechávám zavřené přes noc v seníku, chodí ven jen přes den,..tohle bylo právě poprvé, co jsem je nechala vypuštěné i na noc...a jinak Mastnacku klidně rýpejte, jsem zvyklá, když pročítám diskuze, že rýpete, já se s kritikou vyrovnávám dobře, takže klidně do mě

Přidejte reakci

Přidat smajlík