Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.12.2015 13:42
kko

XXX.XXX.249.94

Letos si nechávám poprve tři ovce a berana přes zimu.Poraďte čím a kolik příkrmovat.Seno je samozřejmostí.Předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2015 18:53

Nemusite prikrmovat. Staci seno, voda, liz a zavetri.

14.12.2015 19:28
kko

XXX.XXX.249.94

Díky.Co obilné otruby?

14.12.2015 20:04

Krmit se dá kdeco, ale není to nutné. Zkuste zabrousit do starších diskusí - je tam tipů, co se krmí, spousty.
Nejčastěji chovatelé krmí ječmen (šrot, celý nestráví) a oves (může být celý), občas příměs kukuřice, řepné řízky... otruby jsou pokud vím hlavně pšeničné a pšenice není moc vhodná pro zkrm ovcemi/kozami (acidozy?). Hodně záleží, jak jsou vymleté, kolik obsahují ještě mouky, atp. Jsou chovatelé, co je používají jako základ krmné dávky. Ale není vhodné je krmit samotné (disbalance fosforu a vápníku...).
Ale nejsem žádný výživář, tak třeba najdete nějaký erudovanější výklad. Myslím i ve starších diskusích o nich něco bylo ;).

14.12.2015 22:12
kko

XXX.XXX.249.94

Ok.

15.12.2015 17:35
jírab

XXX.XXX.229.192

Taky se zeptám. Ječmen ovce tedy vůbec nestráví? Přidávám jen jako mls (5-10 dkg/ks/den) ječmen smíchaný z ovsem. Schválně prohlížím bobky, ale žádné obilí jsem v nich nikdy nenašel. Je to tím, že toho dávám tak málo a přehlédnu to, nebo malé množství můžou strávit?
Zajímalo by mě to, protože pak bych ten ječmen tam měl zbytečně.

15.12.2015 18:34
kko

XXX.XXX.249.94

Píšou že ne.Já jsem taky přidával s ovsem.

15.12.2015 19:11

Většina chovatelů se ve starších diskusích shodovala, že ovcemi prochází zrno ječmenu neporušeno. Má odolnější slupku než oves.

15.12.2015 23:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli jej rozkousne, tak ho stráví. Jestli nerozkousne, tak... nevím :).

16.12.2015 19:14
lesakm

XXX.XXX.104.26

jírab napsal(a):
Taky se zeptám. Ječmen ovce tedy vůbec nestráví? Přidávám jen jako mls (5-10 dkg/ks/den) ječmen smíchaný z ovsem. Schválně prohlížím bobky, ale žádné obilí jsem v nich nikdy nenašel. Je to tím, že toho dávám tak málo a přehlédnu to, nebo malé množství můžou strávit?
Zajímalo by mě to, protože pak bych ten ječmen tam měl zbytečně.

Asi jak které ovce, krmil jsem celým ječmenem léta a naše ovce ho strávily vždycky ale možná má vliv i to množství dávám 20-30dkg/ks/den, teď krmím už pár let celý oves a je to stejné, jinak podle testů které se dělaly je rozdíl ve stravitelnosti celého a mačkaného zrna u ovcí jen asi 5% ve prospěch mačkaného takže je otázkou jestli to mačkání vůbec za těch 5% stojí ML.

16.12.2015 19:23

Vycházela jsem např. z tohoto vlákna:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2992376/ovce-kozy-jadrovina#a2993546
Já nemám zkušenost, krmím ječmen šrotovaný. Ale je to pro mě obtížné to zařizovat. Tak pokud se tu naopak tvrdí, že se dá krmit celé zrno, budu ráda. Nemám šroťák (těžký a drahý), musím s tím obtěžovat hospodáře vedle...

17.12.2015 00:24
lesakm

XXX.XXX.104.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vycházela jsem např. z tohoto vlákna:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2992376/ovce-kozy-jadrovina#a2993546
Já nemám zkušenost, krmím ječmen šrotovaný. Ale je to pro mě obtížné to zařizovat. Tak pokud se tu naopak tvrdí, že se dá krmit celé zrno, budu ráda. Nemám šroťák (těžký a drahý), musím s tím obtěžovat hospodáře vedle...

Nevím, možná někdo jiný má zkušenost opačnou ale já mám tuto, předpokládám že ovce zrna naruší při přežvykování a zbytek dodělá jejich extra dlouhý trávicí systém tuším že z přežvýkavců ho mají nejdelší, semena sežraná při pasení jim přece taky nikdo nemačká musejí se snažit samy ML.

17.12.2015 17:47
jírab

XXX.XXX.229.192

No nevím, porovnávat drobné travní semínko sežrané při pasení a poměrně velký a tvrdý ječmen?

18.12.2015 14:29
lesakm

XXX.XXX.104.26

jírab napsal(a):
No nevím, porovnávat drobné travní semínko sežrané při pasení a poměrně velký a tvrdý ječmen?

A proč myslíte že ječmen bude tvrdý když nejdřív před přežvykováním projde žaludkem kde se přece namočí ? ML.

18.12.2015 19:05
Pola

XXX.XXX.20.6

Kamerunky celý ječmen určitě stráví. Žvýkají pomalu a rozvážně. Letos jsme zabíjeli a podle vykrmenosti u ( rohama se u koryta prosazujícího) beránka - ho dobře tráví.
Pola.

21.12.2015 09:47
anobbona

XXX.XXX.231.218

Krmím ječmen i oves a stráví ho určitě, v trusu žádné zbytky nejsou.

21.12.2015 18:40
jírab

XXX.XXX.229.192

lesakm napsal(a):
A proč myslíte že ječmen bude tvrdý když nejdřív před přežvykováním projde žaludkem kde se přece namočí ? ML.

Myslel jsem před pozřením.

Jinak koukám, že podle zkušeností ho mohou strávit

21.12.2015 19:52
moonika

XXX.XXX.199.187

V bobkoch to je vidieť až po rozdrobení, V celistvom bobku som ho nevidela. Ja dávam aj klíčený, ten strávia ok.

21.12.2015 20:16

jírab napsal(a):
Myslel jsem před pozřením.

Jinak koukám, že podle zkušeností ho mohou strávit

No vidíte, ještě před 2 měsíci ho většina ovcí netrávila a teď už ho většina tráví. Tak je to asi závislé na ročním období..
Tak nám nezbývá než to zkusit, nebo prostě koupit šrotovník.
Apropó - nemá prosím někdo zkušnost s tímto typem? Vypadá šikovně, prakticky, jak je malý, ale zas aby člověk zbytečně nevyhodil spoustu peněz za něco fórového... společnost AMA. Šrotuji pár pytlů za zimu, přes pastevní sezonu jádrem nekrmím. Díky za každý názor.

21.12.2015 20:23
moonika

XXX.XXX.199.187

No vidíte, ještě před 2 měsíci ho většina ovcí netrávila a teď už ho většina tráví. Tak je to asi závislé na ročním období..
Tak nám nezbývá než to zkusit, nebo prostě koupit šrotovník.
Apropó - nemá prosím někdo zkušnost s tímto typem? Vypadá šikovně, prakticky, jak je malý, ale zas aby člověk zbytečně nevyhodil spoustu peněz za něco fórového... společnost AMA. Šrotuji pár pytlů za zimu, přes pastevní sezonu jádrem nekrmím. Díky za každý názor.

Mám ho, som spokojná. sú tam sitá na rôznu hrúbku mletia, meliem na čo najhrubšie.

21.12.2015 20:29

Co to stoji ten srotacek? Na kolik litru je ten soudek? Ma kladivkovej ten pouzivame a pak jeste valcovej nemeckej, ten stoji ladem. Kdyby to slo pridelat na takovy ty modry sudy, bylo by to sikovny. Ale ta nasypka vyda dost mala. Aby u toho clovek stal a dosypaval.

21.12.2015 20:38

Ono je to jistě pro takové šmudly, jako jsem já :) pár pytlů za pár měsíců, to člověka s tím postáním si na půl hoďky nezabije. Kdyby člověk měl šrotovat pro pár desítek hladových krků, jistě by měl nějaký velký, bytelný, s daleko větším výkonem.
Je kladívkový,8000 otáček/min.,4 hrubosti síta, stojí cirka 5 tisíc.
Díky mooniko. Taky mi bylo jasný, že budu mlít na nejhrubší (není to i tak moc jemné?).

21.12.2015 21:20
moonika

XXX.XXX.199.187

Ono je to jistě pro takové šmudly, jako jsem já :) pár pytlů za pár měsíců, to člověka s tím postáním si na půl hoďky nezabije. Kdyby člověk měl šrotovat pro pár desítek hladových krků, jistě by měl nějaký velký, bytelný, s daleko větším výkonem.
Je kladívkový,8000 otáček/min.,4 hrubosti síta, stojí cirka 5 tisíc.
Díky mooniko. Taky mi bylo jasný, že budu mlít na nejhrubší (není to i tak moc jemné?).

Nie, je to fajn "hrúbka", kozám vyhovuje, nemajú radi prašný jemný šrot. Nie je najtichší, takže aby som si šetrila sluch a nervy tak šrotujem len po troche každý druhý-tretí deň:) Mám len 5 dospelých a pár mladých a u toho počtu mi tento šrotovník bohate stačí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík