Mám dotaz na vás co máte plemenné kozly. Připouštíte jiným chovatelům kozy a podstupujete riziko zavlečení nákaz či přenosu parazitů? Beru to, že nepřipustíte kozu evidentně nemocnou, ono to ale na první pohled nemusí být patrné. Koupil jsem plemenného kozla a zvažuji toto "přilepšení". Ovšem můj veterinář je zásadně proti z výše uvedených důvodů.
Souhlasím s vašim veterinářem a právě z tohoto důvodu bych nikomu cizímu nepřipouštěla. Nákaza a případné zavlečení nemoci, a následná léčba...rozhodně pak stojí víc, než přivýdělek za skok kozlla. Záleží, jak velké máte stádo a jestli se vám oplatí toto riskovat ? Byť má chovatel sebou papír o vyšetření, že má koza krev v pořádku. Já bych nepřipouštěla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já tedy nemám plem.kozla, ale napadá mě k tomu, že pokud by byl kozel celoročně držen odděleně od koz a svoje holky už má pro tuto sezónu připuštěny, tak že by v tom asi takový problém být nemusel. Jistě mohou být i nějaké nemoci, o kterých nevím, které by mohly mít nějaké latenční stádium, na kozlovi nerozeznatelné a přenosné na kozu při připouštění příští rok, ale to by byla asi velká smůla, kdyby se něco takového stalo, ne? Každopádně riziko nakažení jistě je při každém kontaktu s cizím zvířetem.
Já plemeníka mám a připouštím.Samozřejmě nepustím kozla na kozu viditelně nemocnou. Podle mne riskuju maximálně všenky, což se mi jednou za tu dobu stalo. Koza vypadala dobře, srst měla pěknou, stalo se. Kdysi bývala povinnost nechat připustit cizí kozu, ta už dnes není a je na každém chovateli jak se rozhodne.Nemyslím si, že riskuju a nebudu odmítat chovetel dvou koz, když přijedou za kozlem.
Tak samozřejmě, že připouštěním riskujete. Zavléci si můžete ledasco, nějaké všenky jsou asi to nejmenší. Velkým rizikem jsou samozřejmě pohlavní choroby, vedoucí např. ke zmetání, což je např. pro mléčný chov poměrně likvidační.
Ovšem záleží na tom, jak svůj chov vedete. pokud dodržujete biosecurity, máte pouze vnitřní obrat stáda, nevpouštíte si do chovu ani cizí zvířata ani cizí lidi, pak je připouštění velkým rizikem.
Pokud ovšem žádné biosecurity nedodržujete, semtam si přivezete nové kůzle, kozu nebo i jiné zvíře z cizího chovu. Stádo vám chodí okukovat lidé, potom máte v chovu těch rizik tolik, že připouštění už asi můžete risknout.
Já mám 40 koz,3 plemeníky. Dlouho jsem nepřipouštěla, ale vzhledem k tomu, že momentálně z několika důvodů biosecurity nedodržuji, připouštím i cizím lidem. Ovšem že by to byl zlatý důl, to tedy není. A za to riziko to opravdu nestojí.
V okamžiku kdy budu moci jet pouze vnitřní obrat stáda, připouštění přestanu nabízet.

No, logicky by vycházelo, že pokud má hospodářství status kontrolovaného rizika a není možné do něj zařazovat zvířata z hospodářství bez statusu, neměl by ani plemeník přijít do styku s jakoukoli kozou, která není z hosp. s k.r.? Je zvláštní, že by na toto byla výjimka. Připouštění svých koz plemeníkem v hospodářství se statusem k.r. je jiná situace, tam by neměl být problém, ne?
Arau

XXX.XXX.10.110
Cizí koza je vždy riziko a to co dostanete za připouštění, tak mnohdy nestačí ani na léčbu toho, co sipřípadně zavlečete. Mám licentovaného kozla a jen pro svoje kozy. To riziko za to přilepšení nestojí.
Vzhledem k tomu, že se to zařizovalo letos, tak asi byla vyjimka udělená, uvidíme jak to bude příští rok. Status je děsná ptákovina.Jen bude znechucovat chovatele. Kdybych to nepotřebovala, kvůli vývozu na Slovensko, vykašlala bych se na to.Letos jsem chtěla vyměnit hnědého plemeníčka za bílého (linii, která tu není a je ohrožená), kvůli statusu to padlo. Tenhle status jen sváže chovatelům ruce, nic víc.
Arau

XXX.XXX.10.110
Já plemeníka koupila se všenkama a docela fuška ho jich zbavit - Ivomec, koupel...Než jsem na to přišla, tak mi to přenesl na jiné kozy - byli spolu v ohradě, ani je nekryl v tu dobu, takže všechny kozy odvšenkovat, napíchat Ivomecem, Biokil...no už bych to opakovat nechtěla a tak to může být s jakoukoliv jinou nemocí. Ale u mě už jen ty všenky mě odradily od cizích koz.

Já se v tom jen okrajově začínám orientovat...třeba v budoucnu bych zažádala o status. Teď se mě to zatím netýká, ale jak tak o tom načítám, tak mě to jen překvapilo. Jinak úplně rozumím Vašemu postoji, Roklanko. Myslím si totéž. Ale co je nám to platné
Arau
napsal(a):
Já plemeníka koupila se všenkama a docela fuška ho jich zbavit - Ivomec, koupel...Než jsem na to přišla, tak mi to přenesl na jiné kozy - byli spolu v ohradě, ani je nekryl v tu dobu, takže všechny kozy odvšenkovat, napíchat Ivomecem, Biokil...no už bych to opakovat nechtěla a tak to může být s jakoukoliv jinou nemocí. Ale u mě už jen ty všenky mě odradily od cizích koz.
Paní Koza 1 a co tak tenkrát při koupi kozla, ho nechat nějaký čas zvlášť v karanténě? Než ho v hned v pustit do stáda, které jste ani nepotřebovala zapouštět..
A ještě pro nás, ale pouze kozaře.. při kontrole z KVS mi taky řekli, že Status se pro hospodářství, kde jsou jen kozy, časem stejně zruší, protože ta nemoc kvůli které se toto všechno nařídilo, tak se u koz, aspoň tady u nás nevyskytuje. V chovech u ovcí bude Status potřeba mít i nadále. Uvidím, jak budou chytří při další kontrole? Mám zamluveného na příští rok kozla u paní z Havlíčkova Brodu, ale bohužel ho má nahlášeného na jiném hospodářství, než na tom kde má nahlášené své kozy - tam ji Status přidělili... Tak teď vůbec nevíme, jak to udělat s kozlem, který je teď vlastně z hospodářství bez Statusu. Ale taky její
MiškaLussy
napsal(a):
A ještě pro nás, ale pouze kozaře.. při kontrole z KVS mi taky řekli, že Status se pro hospodářství, kde jsou jen kozy, časem stejně zruší, protože ta nemoc kvůli které se toto všechno nařídilo, tak se u koz, aspoň tady u nás nevyskytuje. V chovech u ovcí bude Status potřeba mít i nadále. Uvidím, jak budou chytří při další kontrole? Mám zamluveného na příští rok kozla u paní z Havlíčkova Brodu, ale bohužel ho má nahlášeného na jiném hospodářství, než na tom kde má nahlášené své kozy - tam ji Status přidělili... Tak teď vůbec nevíme, jak to udělat s kozlem, který je teď vlastně z hospodářství bez Statusu. Ale taky její
Pokud bude kozel z hospodářství bez statusu, přijdete o něj. Je to na hlavu, buzerace jen papírová. Hnědých linií je 9 a 8 už mi statkem prošlo, takže pokud bude další možný plemeník z farmy bez statusu, tak jsem v háji. Pokud budu muset své dvě bílé kozy připouštět jen na hospodářství se stejným statusem, tak bych musela jezdit 60 km :-D, no to by šly holky holt k hnědému. Status mám ten nejvyšší, to jsem tedy vyhrála terno :-D :-D :-D.
Arau

XXX.XXX.10.110
MiškaLussy
napsal(a):
Paní Koza 1 a co tak tenkrát při koupi kozla, ho nechat nějaký čas zvlášť v karanténě? Než ho v hned v pustit do stáda, které jste ani nepotřebovala zapouštět..
? K PAPÍRŮM OD KOZLA BYLA AKTUÁLNÍ ZPRÁVA OD VETREINÁŘE, ŽE JE KOZEL PROHLÍDNUTÝ, ZDRAVÝ. BYLO TO KVŮLI PŘEVOZU Z JINÉHO KRAJE. NAVÍC MI MEJITELI BYLO ŘEČENO TOTÉŽ. A VZHLEDEM K TOMU, ŽE TEHDY BYL KOZEL DOST DIVOKÝ, NĚJAK HO ANI NEŠLO SAMÉMU ČLOVĚKU PROHLÉDNOUT. CHOV VYPADAL OK, NENAPADLO MĚ, ŽE ZROVNA VŠENKY. NO TO JSOU TY ZAČÁTKY, CHYBAMI SE ČLOVĚK UČÍ, JE TO CESTA OMYLŮ A PONAUČENÍ, TEĎ MÁM UZAVŘENÉ STÁDO, TAKŽE TO NEHROZÍ KOZA2
Arau

XXX.XXX.10.110
MiškaLussy
napsal(a):
No a nikdo není dokonalý, já koupila zavšenkovaného kozla, někdo zase koupí za majlant jedinou zbylou An kozu ze stáda, které pár měsíců před tím celé vyscípá. A rok předtím tam kryje kozu a už tenkrát viděl kozla z toho stáda komplet posr...A pak se diví, že má problém s tou kozou...doslova je z toho v šoku. Do toho bych zas nešla já...
Paní Koza 1 nebo 2, kozička byla pouze začervená. A proč mě to překvapilo ? No protože ji majitel dva dny před prodejem údajně odčervil. Ale od čeho je karanténa, že?. To začervení jsme dali s veterinářem do týdne do pořádku. Je to elitní kozena s vydojenou třídou ER dva roky po sobě. Majlant jsem za ni nedala. Stála mě stejnou cenu, jakou jsem zaplatila při pořizování mladých koziček. Toto bych nazvala majlant. Je to kozička výborné mléčné a jsou od ní uchovnění kozlíci jako plemeníci. Pokud jste o ni měla zájem vy, tak to se omlouvám, ale tak už to chodí. Co se v chovu stalo, že majitel o kozičky přišel to bohužel ani on sàm neví. Ale kozu bych stejně koupila a nenechala bych ji tam. Je to neskutečně vděčné zvíře a jseem za ni moc ráda. Holt každá koupě je riziko o tom bych vám mohla povídat..
Všenky sú čo sa týka rizika prineseného dovezenými zvieratami ten najmenší problém(ja som ich z kôz dostala esencíalnymi olejmi), horšie je to s chorobami ako napr. Kaseózna lymfadenitída, ktorá zdá sa nie taká tak zriedkavá v chovoch a prejaviť sa môže aj po dlhšej dobe, podobne ako paratubera a iné.
roklanka
napsal(a):
Já žádala kvůli vývozu na Slovensko, bez statusu je nemožný, tedy oficiální vývoz. Slováci ho nevyžadují, ale naši bez něj nesvolí :-D.
No ono u Vás nejde jen o vývoz na Slovensko, protože bez statusu, jako
chovatelce plemenných koz a producentce plemenných kozlíků, by se vám velmi
ztenčil okruh potenciálních kupců kozlíků. Prodej by byl možný pouze do chovu
bez statusu. A že status slováci nevyžadují bude minulostí, pokud bude prodej
legální. Nelegální se může hodně nevyplatit.
A abych se vrátila k zadanému dotazu, zda připouštět jiným chovatelům, nebo ne.
Kromě připouštění našich koz, děláme veřejnou plemenitbu 26 let. Kromě těch
všenek snad jiní parazité nehrozí. Pohlavní choroby, jak píše Aluskas ? Ve
velkochovu je zavlečení čehokoliv finančně náročné.
Ale jstli má Boaobr několik málo koz, tak bych se nebála. Žádná nákazová situace
není vyhlášená, pohlavní nemoci krom u lidí také ne. Přečkali jsme bez úhonyTiplíky,
přenášející, modré jazyky". (Jistě hodně z nás ví, jak probíhala vakcinace.)
Ještě k veřejné plemenitbě dodám, že dříve byl pro chovatele koz ze širokého okolí
jeden plemenný kozel. A že by kozy kvůli tomu hynuly, to ne. Samozřejmé je, že
koza která by vykazovala zjevné známky onemocnění, by nepřekročila práh.
Připouštění u nás probíhá tzv. z ruky. Majitel si kozu přidrží, kozel provede svou
práci a odchod. Pokud možno žádné líbání a žádné důvěrnosti.
Jáj a jsem úplně mimo..za prvé myslela jsem že kdo má kozla, tak ho má na připouštění..vzhledem k tomu jak občas zavání ho každý mít uprostřed vesnice nemůže a tak jsem spolíhala že každý kdo v okolí Hodonína kozla který se bude hodit k mojim klasickým bílým rohatým holkám..tak že za ním zajedem a hotovo..a Vy tady říkáte něco o nějakém statusu a papíru o vyšetření a o tom jakou kozu může připouštět a jakou ne...tak jak teda najde se tu tedy kozlí frajer za kterým bychom mohli na jaro zajet? nebo je v tom teda nějaký problém ?papír od veterináře by snad neměl být problém, zaregistrované na ušní známky obě holky taky jsou ale jinak nemám žádný papír tak co rohatí ženiši..jste tu i pro takové?
Statusy se týkají chovatelů ovcí a koz, kteří dělají kontrolu užitkovosti a
odchovávají plemenná zvířata, případně vyváží zvířata mimo ČR.
O podmínkách si můžete přečíst na stránkách SCHOK, jestli Vás to zajímá.
Váš problém s připouštěním proberte s pány šlechtiteli za jihomoravský kraj
na telefónech 777754805, nebo 777754816. Oni by měli vědět o plemenných
kozlech na veřejnou plemenitbu ve svém obvodu. A není nutné, aby byl kozel
rohatý. Rohatých kozlů v plemenitbě zas tak moc není. Rohy jsou krásná
ozdoba, ale také nebezpečná zbraň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
pajca
napsal(a):
Statusy se týkají chovatelů ovcí a koz, kteří dělají kontrolu užitkovosti a
odchovávají plemenná zvířata, případně vyváží zvířata mimo ČR.
O podmínkách si můžete přečíst na stránkách SCHOK, jestli Vás to zajímá.
Váš problém s připouštěním proberte s pány šlechtiteli za jihomoravský kraj
na telefónech 777754805, nebo 777754816. Oni by měli vědět o plemenných
kozlech na veřejnou plemenitbu ve svém obvodu. A není nutné, aby byl kozel
rohatý. Rohatých kozlů v plemenitbě zas tak moc není. Rohy jsou krásná
ozdoba, ale také nebezpečná zbraň.
S tou bezrohostí to tak skvělé není, jak to vypadá. Vygůglujte si rizika chovu bezrohých koz. Gen bezrohatosti se váže s genem hermafroditismu a bezrohým zvířatům se rodí dost hermafroditů a víc kozlíků, než koziček, to je statisticky prokázáno. Pěkně je to vysvětleno na stránkách o Zootechnice ve stati Chov koz, odkaz Genetika a šlechtění - rohatost a bezrohost. Jinak sice je móda bezrohosti, ale pro chovy je to pak i o zklamání z hermafroditů, nebo rození více kozlíků, jak koziček.
Děkuji Vám za radu, co si mám vygůglit o rizikách chovu bezrohých koz. Nic ve
zlém, ale chovám kozy v počtu - více než malé množství - 16 let, před tím
malé množství. Věřte nebo né, ale na gůglu jsem nikdy nic nehledala.
Kozy chovám bezrohé, případně kozičku odrohuji, když se vyskytne a je vhodná
k chovu. Mívali jsme v chovu i čtyři kozly a vždy bezrohé. I po bezrohých rodičích se
někdy rodí rohatá kůzlata, protože genetika je mocná čarodějka. To, že dáte
dohromady dva jedince, neznamená, že budou mit vlastnosti jenom po mamince
nebo tatínkovi.
Z toho, že se občas narodí nějaký hermoušek nebo je vice kozlíků vědu nedělám.
Vždyď je dobré mít také něco do trouby a na gril. A i kdyby se narodilo 100%
koziček, u mne nebudou všechny vhodné k chovu. U Vás ano ? Ten, kdo o sobě
chce říct, že je CHovatel, ten neprodává do chovu jinému to, co by si sám do svého
nezařadil.
Vloudila se mi jedna vzpomínka na krásně řečenou prosbu o koupi kozičky.
Pán říká : Měla by jste prosím Vás na prodej kozičku ? ale takovou, kterou by jste
si sama nachala, ale nemůžete, protože už jich máte dost ?
Víte, já nepovažuji za riziko v chovu i bezrohých koz připouštěných bezrohými
kozly to, že je víc kozlíků, nebo občas nějaký hermouš, ale to, že Vám rohatý
kozel MŮŽE ublížit podstatně víc, než bezrohý, když mu přeskočí.
Jeden můj známý Chovatel s velkým CH strávil v nemocnici 7 měsíců po trknutí
rohatým kozlem, který se vždy před tim choval celkem mírumilovně.
Toto riskovat, mě za více narozených koziček nestojí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
pajca
napsal(a):
Děkuji Vám za radu, co si mám vygůglit o rizikách chovu bezrohých koz. Nic ve
zlém, ale chovám kozy v počtu - více než malé množství - 16 let, před tím
malé množství. Věřte nebo né, ale na gůglu jsem nikdy nic nehledala.
Kozy chovám bezrohé, případně kozičku odrohuji, když se vyskytne a je vhodná
k chovu. Mívali jsme v chovu i čtyři kozly a vždy bezrohé. I po bezrohých rodičích se
někdy rodí rohatá kůzlata, protože genetika je mocná čarodějka. To, že dáte
dohromady dva jedince, neznamená, že budou mit vlastnosti jenom po mamince
nebo tatínkovi.
Z toho, že se občas narodí nějaký hermoušek nebo je vice kozlíků vědu nedělám.
Vždyď je dobré mít také něco do trouby a na gril. A i kdyby se narodilo 100%
koziček, u mne nebudou všechny vhodné k chovu. U Vás ano ? Ten, kdo o sobě
chce říct, že je CHovatel, ten neprodává do chovu jinému to, co by si sám do svého
nezařadil.
Vloudila se mi jedna vzpomínka na krásně řečenou prosbu o koupi kozičky.
Pán říká : Měla by jste prosím Vás na prodej kozičku ? ale takovou, kterou by jste
si sama nachala, ale nemůžete, protože už jich máte dost ?
Víte, já nepovažuji za riziko v chovu i bezrohých koz připouštěných bezrohými
kozly to, že je víc kozlíků, nebo občas nějaký hermouš, ale to, že Vám rohatý
kozel MŮŽE ublížit podstatně víc, než bezrohý, když mu přeskočí.
Jeden můj známý Chovatel s velkým CH strávil v nemocnici 7 měsíců po trknutí
rohatým kozlem, který se vždy před tim choval celkem mírumilovně.
Toto riskovat, mě za více narozených koziček nestojí.
Jejda, to s tou genetikou bylo myšleno k LENIS41. Já vím, že rohaté zvíře může ublížit, ale pokud je kozel zlý stačí jen jeho síla i bez rohů, aby Vám dal žďuchu že můžete skončit s polámanýma žebrama. Spíš je to o povaze zvířete. U koz to člověka naučí aby si na rohy obecně dával pozor i když jsou kozy hodné. Nenahýbat se nad ně atd. Jednu neocenitelnou výhodu ale rohy mají a to že je to super k manipulaci. Když potřebuju kozu někam dostat, přidržet, zatlačit, rohy jsou na to super. Už jsme uvažovaki o bezrohých, ale to riziko více kozlíků...každý nemá srdce to dávat na pekáč a plemenní kozlíci to je jich škoda. A s prodejem to není, jak u kozenek. Asi bych to spíš volila odrohovat. Určitě mají bezrozí výhody, stejně, jako rohatí. Ale je fakt, že kdyby konkrétně kozel byl rohatý a zlý, měli bysme z něho větší strach než ze zlého bezrohého. Ale není na kozách krásné právě rohy? Jejda a kdyby to bylo tak že by neprodávali to co sami nechcou, to by bylo fajn a byly by pěkné chovy, ale bohužel je to tak že prodávají právě to, co sami by si nenechali. Mám kozu z chovu od jednoho velmi známého chovatele a to je ten příklad. Dnes už se péčí dala do kupy a dojí fest, ale byla na zabití skoro. Ti dva jedinci jak píšete vím že neznamená že to převezmou ale právě je to dobře vysvětlené v tom článku na Zootechniku. Genetika je tam vysvětlená kdy je nízké střední vysoké riziko hermafroditů. Není to jen o spojení dvou bez rohů nebo s rohy. A ikdyby ta paní tomu pánovi prodala kozičku kterou by si sama nechala, věřil by jí? :-D To může říct každý prodejce aby prodal a když někdo napíše, že prodává super údernici z důvodů nadpočtu či dobrou mladou taky z toho důvodu, tak vám lidi stejně nebudou věřit a řeknou si že kecáte abyste prodali. Chce to mít před zvířatama pokoru a uvědomit si proč zvíře rohy má. Vždycky budou zastánci rohatých a bezrohatých a tak je to správné. Aby ty rohaté nevyhynuly a kdo má strach z rohů, aby měl možnost mít bezrohé.
Nechtěla jsem se původně do diskuze zapojovat, protože to je většinou za trest, když se na vás následně sesypou hromy a blesky, ale musím. Hermafroditismus a rohatost už jsem tu jednou vysvětlovala. Bezrohost či rohatost záleží na tom jaké alely se v genu sejdou:
sejdou-li se dvě dominantní alely PP, nebo jedna dominantní a jedna recesivní Pp - je koza vždy bezrohá., sejdou-li se dvě recesivní alely pp, je koza vždy rohatá. Přičemž sejdou-li se PP, jde o hermafrodita.
pokud tedy spojíte dva bezrohé jedince heterozygoty Pp a Pp, může dojít k tomu, že vznikne (od obou rodičů přechází vždy jedna alela) buď PP (tedy bezrohý hermafrodit) nebo vznikne Pp (tedy bezrohý normálně plodný jedinec) nebo vznikne pp (tedy rohatý plodný jedinec). Pokud spojíte pp a pp (tedy dva rohaté jedince) vznikne vždy rohatý normálně plodný jedinec.
Jakéko-li vyjímky z tohoto jsou vždy anomálie.
Co se týče rohatých kozlů, mám dospělého velikého kozla s obrovskými rohy. Můžu se u něj stavět na hlavu neudělá mi nic, nikdy ani nenaznačil trknutí. Mám další dva bezrohé kozly, ani oni na mě nikdy ale opravdu nikdy nezaútočili, ani neměli tendenci mi nějakým způsobem ukazovat dominanci. U nás je jasné, kdo je tady šéf. Problém není ve zvířeti, ale v chovateli. Když na vás zvíře zaútočí, buď si ho člověk zkazil sám nebo když si ho kupoval nepoznal že je zkažené, to ale není problém rohatého kozla, ale nezkušeného chovatele.
No vyčerpávající informace zde moc děkuji..dvacet let jsem snila o domečku právě kvůli kozám a nikdy mi nepřišlo na mysl že by byli bezrohé..a tu představu jsem si i zrealizovala..byli od neznámé chovatelky..poléčila jsem si je z průjmu(tedy spíš náš vet) a já příspěla ostropeřcem a dobrým papáním ale obě rohy používají jen když nemají co dělat a blbnou spolu, nebo vyhrožují mému psovi když je příliš dotěrný..
Moje představa od dětství se spojovala dycky s rohatýma kozama..
za kozlem jsem kdysi byla...když jsem měla u rodičů první kozu a ten když ji uviděl tak práskl do ohrazení že jsem chtěla utéct..ale chovatel se mi tehdy smál a řikal ať jí tam nechám že jí určitě nic neudělá..
Ale že je zvíře zlé kvůli chovateli..to taky není dycky pravda..na koních jsem v dětství řádila pod přezdívkou sam hokins a měla jsem na starost kousavou lechtivou kobylu..po narození hříbátka nastalo to samé a to jí nikdy nikdo neublížil..kousala a byla škodolibá už od narození..agresivní zvíře prostě dál nemnožit..to je nejlepší řešení
Takže pokud jsou holky hodné a najdem kozla s normální povahou, tak myslim že to bude OK a moc děkuji za všechny názory
aluskas
napsal(a):
Náš angl. kozel. Mohérák je má jen o něco málo delší
Moc mě mrzí že nemám fotku ale věřte že mohou mít mnohem delší rohy a i když prchají kolem mě ze stáje malým průchodem tak se snaží vyhnout rohy...
MiškaLussy
napsal(a):
No né, vážně... jakoby stál na jehlách a nebo, že by přední kopyta v háji?
Původní majitel mu nestříhal paznehty. Přerostli mu a bohužel už mu to nešlo upravit, neb je to všechno prokrvené. Takže má přední paznehty o něco vyšší. zajímavé, že na zadních to zůstalo neprokrvené a šlo to postupně sestříhat do normální výšky. Už ho máme 4 roky (je to 8letý kozel) a stále je výborný skokan, hodný, výborně ovladatelný.
MiškaLussy
napsal(a):
Něco podobného jsme měli kdysi u české bílé kozičky, taky jsme se jí snažili dát kopýtka přední dohromady, ale nepodařilo se to, tak jak jsme chtěli. Postoj měla horší než váš kozlík, to on stojí ještě hezky. Kozel je Linie Mandela?
Jj, měla jsem v plánu ho prodat za nějakou rozumnou cenu, mám ještě další dva kozly, ale nakonec jsem neměla to srdce, tak dokud to půjde zůstane u nás. Je už jako člen rodiny.
MiškaLussy
napsal(a):
Já to mám taky tak, kdybych mohla, nechala bych si doma, jako miláčky všechny . Ale buďte ráda, že kozlík zůstal doma. Tam mu bude nejlíp a pak taky kozlík je vzácné linie, moc jich u nás uchovněno není. Máte dobré srdce, to se cení
Linie Mandela je pojmenována po něm. Je tu v ČR jediný. Dovezli jsme si ho z Německa, všechny kozičky po něm si necháváme a kozlíky neuchovňujeme. Starší zvířata se nemají přesunovat, zpravidla to dříve či později odnesou. On je celkem flegmouš, takže by to asi nesl statečně, ale přeci jenom...má tu svoje holky a doma je doma
aluskas
napsal(a):
Nechtěla jsem se původně do diskuze zapojovat, protože to je většinou za trest, když se na vás následně sesypou hromy a blesky, ale musím. Hermafroditismus a rohatost už jsem tu jednou vysvětlovala. Bezrohost či rohatost záleží na tom jaké alely se v genu sejdou:
sejdou-li se dvě dominantní alely PP, nebo jedna dominantní a jedna recesivní Pp - je koza vždy bezrohá., sejdou-li se dvě recesivní alely pp, je koza vždy rohatá. Přičemž sejdou-li se PP, jde o hermafrodita.
pokud tedy spojíte dva bezrohé jedince heterozygoty Pp a Pp, může dojít k tomu, že vznikne (od obou rodičů přechází vždy jedna alela) buď PP (tedy bezrohý hermafrodit) nebo vznikne Pp (tedy bezrohý normálně plodný jedinec) nebo vznikne pp (tedy rohatý plodný jedinec). Pokud spojíte pp a pp (tedy dva rohaté jedince) vznikne vždy rohatý normálně plodný jedinec.
Jakéko-li vyjímky z tohoto jsou vždy anomálie.
Co se týče rohatých kozlů, mám dospělého velikého kozla s obrovskými rohy. Můžu se u něj stavět na hlavu neudělá mi nic, nikdy ani nenaznačil trknutí. Mám další dva bezrohé kozly, ani oni na mě nikdy ale opravdu nikdy nezaútočili, ani neměli tendenci mi nějakým způsobem ukazovat dominanci. U nás je jasné, kdo je tady šéf. Problém není ve zvířeti, ale v chovateli. Když na vás zvíře zaútočí, buď si ho člověk zkazil sám nebo když si ho kupoval nepoznal že je zkažené, to ale není problém rohatého kozla, ale nezkušeného chovatele.
Že Vás kozel ještě nenabral na rohy nebude tím, že by kozel rozuměl tomu,
kdo je u Vás šéf, ale tím, že je to kliďas, možná je to plemenem.
Nesouhlasím ani s tím, že pokud na Vás zvíře (kozel) zaútočí, že není problém
v kozlovi, ale v chovateli, že si ho zkazil. Od r.89 co jsem vzala prvního kozla
pod naší střechu jich u nás už pár bylo. S většinou se dalo vyjít celkem dobře,
až na jednoho. První dva roky dobrý, třetí rok začínal být problémový a čtvrtý
rok velice problémový. Jeden člověk byl na něho krátký. Jeho táta byl také
zlosyn, jak jsem se dozvěděla. Tady genetika také funguje.
Chovatel, o kterém jsem psala, byl hodně zkušený chovalel, on také zastával
a prosazoval názor, že musí být rohatí buď oba nebo alespoň jeden. Až do
té doby. A přišel k tomu úrazu tak nevinně. Šel pouze zkontrolovat v době říje
do ohrady skupinu koz, se kterýmy byl kozel.
Kdyby za agresivnější chování zvířat mohl vždy jen chovatel, tak když po dvoře
běhá vzteklý kohout, tak ho taky zkazil chovatel ? Já tvrdím, že může
pouze za to, že tam stále ještě běhá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
pajca
napsal(a):
v kozlovi, ale v chovateli, že si ho zkazil. Od r.89 co jsem vzala prvního kozla
Já mám zatím zkušenost jen s jedním kozlem. U původních majitelů se ho báli jak paní tak pán. Kozel je prý nabíral. U nás jsem s ním každý den mluvila hladila, pouštěla se proběhnout a kozla jsem pěkně vypouštěla časem na louku i zavírala. Je fakt, že si troufal na chlapy, v tom měli původní majitelé pravdu. Tak jelikož na firmě jsou chlapi, párkrát kozla zpacifikovali, jeden měl zlého berana, takže ten věděl, jak na kozla ze zkušeností. Prostě kozel dostal za vyučenou - ne, že by ho zřezali, ale třeba formou, že ho chytli za rohy a zatlačili zpátky, prostě se přetlačovali. Když si troufal, právě rohy byl dobrý uchopovací nástroj. Kozel poznal, kdo je silnější a dnes je s ním manipulace bezproblémová, ať co se týká paznehtů očkování, zavírání. Už si netroufá, poznal kdo je silnější. Naopak vidí chlapa a jde jak beránek. Musím souhlasit s Aluskas že se musí ukázat, kdo je šéf. To máte jako s koněm taky pozná, když se ho jezdec bojí a troufá si. Myslím že u tohoto kozla se projevilo, že v mládí si asi mohl dělat, co chtěl, takže jistá vina majitele tady je prostě ukazoval dominanci a nepoznal nikoho, kdo by mu patřičně ukázal, že je silnější. Když to zažil, tu porážku, už je jiný. Kozy jsou moc chytrá zvířata a kozel si asi uvědomil, že nebude bojovat s někým, kdo je silnější, než on. A stačilo párkrát kozla prostě přetlačit. To jen jako zajímavost. Což není obecná rada, jen jedna zkušenost.
Navštívila jsem hodně chovů a minimálně v 50% jsem byla svědkem toho, kdy si chovatel zcela evidentně "nebyl jistý" se zácházením se zvířetem. A podle toho to taky tak vypadalo. Vymazlení kozlli, kozli se kterými se někdo přetlačuje, kozli krmení z ruky, kteří potom dorážejí nebo prostě jen kozli, kterých se majitelka bojí atd. atd. Chovala jsem prasata (včetně kanců), chovám drůbež, králíky...nevím, no, ale se žádným vzteklým kohoutem, prasetem apod. jsem se nesetkala.
Vzteklé zvíře je jenom to zvíře, které se z nějakého důvodu cítí ohroženo, které nemá naplněny základní potřeby, které se snaží přebrat velení, protože cítí, že chovatel na něj nemá.
Setkala jsem se se vzteklou kozou, tu ale bývalí majitelé u dojení mlátili, aby stála u dojení. Pak jsem se setkala s bojácnými kozami, které se skoro nenechaly pohladit, protože se bály, že místo pohlazení dostanou ránu. Taky se šíleně vystresovaným štěnětem, které bylo týrané atd. atd.
Jinak kdykoli vcházím do ohrady či boxu, ke kterémuko-li zvířeti, vždy si hlídám záda a jsem v pohotovosti, protože i když to může být naprostý miláček, pořád je to jenom zvíře.
(PS: kohoutů už naším dvorkem prošlo za těch pár let co jsme tady možná 100 (líhnu si kuřata sama, ani jeden nebyl vzteklý (pominu-li jejich boje, které jsou běžné, mně se klidí z cesty)
Skot u nás ovšem nenajdete, protože vzhledem k tomu, že o zvířata se tu starám pouze já sama a se skotem se cítím nejistá, dobře si uvědomuji, že by se mohlo něco přihodit...
A koně taky ne, tam je ta nejistota stejná, i když jsem jako mladá holky s koňmi pobývala často (dřív jsem si myslela, že to s nimi umím, ale ta nejistota tam byla a kůň to věděl, takže ačkoli jinak to byl mazel, ve chvíli kdy jsem nedávala pozor a on vycítil moji nejistotu, pěkně mě na procházce nakopal, naštěstí se trefil do kyčelní kosti a ne přímo do břicha, takže jsem jen pár dní nemohla chodit...).
pajca
napsal(a):
U tohoto tématu by jsme asi strávily hodně času...
Za ty roky co jsem se zvířaty mohu říct že jsem vyděl hodně, zlozvyků zvířat, většina z nich byla ale podle mě získaná po porodu časem. Často, špatnými, podmínkami v chovu, výchovou nebo chovatelem. Nikdy jsem se nesetkal se, zákeřným a zlým zvířetem, ale musím se držet svého hesla:, Všechno je možné,.
pajca
napsal(a):
Pajčo, nezlobte se, ale to je stejné jako kdybyste tvrdila, že z potomků kriminálníků se automaticky stanou kriminálníci.
Ano, dispozice se mohou dětit, ale potom záleží na dalším vývoji. Takže beru-li si kozla po zlosynovi, musím počítat s tím, že se bude snažit přebrat vedení a podle toho se chovat, protože zjistí-li to zvíře, že je ve vašem seběvědomí nějaká skulinka, bude se ji snažit využít. Ale to není proto, že je to syn zlosyna, ale protože je to úplně přirozené chování. Ve stádu to tak funguje. Cítí-li že vůdce stáda je slabší, nenechá si příležitost uniknout...
šmadlovka

XXX.XXX.60.52
Prosím o radu, mohu k rohatým kozám pořídit bezrohého kozla?Jak se ubrání trkancům?díky za odpověď.

šmadlovka
napsal(a):
Prosím o radu, mohu k rohatým kozám pořídit bezrohého kozla?Jak se ubrání trkancům?díky za odpověď.
Určitě můžete, postavení kozla je jiné než koz, kozy mají svou hierarchii a kozel je mimo ně. Dokud bude mladý, možná si na něho trochu troufnou, ale nebojte se, i bezrohý kozel nebo koza může zápasit s rohatým zvířetem a budou vědět, kdy přestat. Kozel navíc bude mít větší sílu než koza, prostě žádný strach o něj.