Chtěla bych se zeptat, jak řešíte prodej koziček po bezrohých rodičích, kdy není 100% jisté, že se z nich nevyvinou hermafroditi. Naše kozy mají pipku každá jinou, některé - i rohatky - mají více jakoby tu kuličku značící hermafroditismus, některé vůbec. U jedné nám zkušená chovateka říkala, že to bude spíš hermafrodit a za měsíc z ní (tedy z té kozy) "vypadl" krásný kozlíček (o: Přijde mi, že třeba některé mají náběh na hermafroditismus, ale ještě v pohodě mohou mít kůzátka a dojí dobře, že s jistotou to člověk zjistí, až po připuštění.
Ale co když budu chtít prodat tříměsíční kozičku? Prodáváte ty po bezrohých rodičích levněji kvůli tomu riziku nebo máte nějaké spolehlivé způsoby jak hermafroditismus vyloučit? Nebo jak to řešíte (když už tedy máte bezrohé oba rodiče - že je lepší mít jednoho rodiče rohatého, už teď chápu (o:)? Díky!
Hermafrodit může vypadnout i když jsou oba rodiče rohatí, je to sice vyjímečné, ale může. Pokud je hermafrodit skrytý, nepozná to nikdo. Viditelného hermafrodita slušný chovatel ubytuje v mrazáku a neprodá na chov, maximálně na maso.Kozičky do chovu prodávám i po bezrohých a ještě se ni nestalo, že by to byl hermafrodit.
roklanka
napsal(a):
Hermafrodit může vypadnout i když jsou oba rodiče rohatí, je to sice vyjímečné, ale může. Pokud je hermafrodit skrytý, nepozná to nikdo. Viditelného hermafrodita slušný chovatel ubytuje v mrazáku a neprodá na chov, maximálně na maso.Kozičky do chovu prodávám i po bezrohých a ještě se ni nestalo, že by to byl hermafrodit.
No právě mi jde o to riziko skrytého hermafroditismu. Že bych nerada, aby si od mne někdo koupil draho hezkou kozičku a pak zjistil, že je vlastně k ničemu... Že je to možné i u rohatých mne překvapuje..
Takže se to bere jako riziko kupujícího, že se z toho může vyloupnout skrytý hermafrodit? Díky za příspěvek!
To je stejne jako u lidi... take se vyjmecne muze narodit hermafrodit nebo jinak vybaveny, orientovany, clovek... a to nemame rohy... :)... a jak to vyresit kdyz bezpecne nepoznate ze je to hermafrodit... vzit tu odpovednost a nabidnout vymenu, pripadne vraceni penez... pripande vratit pomernou cast v pripade ze si nechaji maso... moznosti jak se domluvit s lidimi je hodne... rozumni lide a chovatele vetsinou vedi o moznosti hermafroditismu u bezrohych jedincu a pokud je poucite tak i s touto pravdepodobnosti mohou pocitat... nejlepsi je asi odpovedny a otevreny pristup...
peťak
napsal(a):
No právě mi jde o to riziko skrytého hermafroditismu. Že bych nerada, aby si od mne někdo koupil draho hezkou kozičku a pak zjistil, že je vlastně k ničemu... Že je to možné i u rohatých mne překvapuje..
Takže se to bere jako riziko kupujícího, že se z toho může vyloupnout skrytý hermafrodit? Díky za příspěvek!
Pokud je cena plemenné kozičky vyšší (předpokládám, že jde o nubije), jde to ošetřit v kupní smlouvě. Slušní lidé se vždy domluví.
"náběh na hermafroditismus, ale ještě v pohodě mohou mít kůzátka" toto neplatí, buď to v sebe má alebo nie. Ale niektoré kozy vedia prekvapiť správaním, napr.zaslúžilá matka vyplazuje jazyk, hrabe sa jej v šiji a pomekuje skoro ako cap na jednu moju kozu vždy keď je s ňou, priam sa jej dvorí, nebyť toho že už mala dosť potomkov tak mi nikto nevyvráti že to nie je hermoš:) A tento rok ma zas zaskočila rohatá hermoška po bezrohých rodičoch:P.