ZAČÁTEČNÍKVCHOVUOVCÍ

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
četl jsem zde mnoho článku ale nenašel vše potřebné.
Jelikož za pár měsíců asi v květnu si pojedem pro naše první ovečky, tak chceme mít všechni papíry v porádku dřív než si je dovezeme (aby majitel mohl přehlásit k nám)
Tak se proto obracím na vás z pár nezbytnýma informacema.
Registace hospodářství- vyplním tento papír - http://www.cmsch.cz/store/registracni-listek-chovatele.pdf a co dál?pošlu na příslušný email. A dál? Přijde mi číslo emailem nebo jak?toto vůbec funguje.
předem díky za váš čas.
ZAČÁTEČNÍKVCHOVUOVCÍ

XXX.XXX.89.231
Děkuji zkusím paní/ovi zavolat.
Registrovala jsem se nedávno. Nakonec jsem taky volala (dokonce dvou poradcům ) a řekli, že mám poslat přihlášku mailem. Nevím, kde byla chyba, ale když jsem poslala mail bez přílohy paní došel, ale s přílohou ji nedošel - nakonec jsem to posílala přes úschovnu. Píšu Vám to jen proto, ať si dáte potvrzení doručení mailu, abyste měl jistotu, že došel. Paní reagovala vždy daný den nebo následující. Hned mi mailem poslala zpět registrační lístek provozovny s jejím číslem a zbytek materiálů a originál došel poštou. Tam byly materiály k dalšímu postupu.
ZAČÁTEČNÍKVCHOVUOVCÍ

XXX.XXX.89.231
reznade
napsal(a):
Jak moc dopředu je dobré začít řešit registraci hospodářství, když chci taky letos začínat s chovem?
Také by mě zajímalo?Aby majitel mohl přehlásit hned při nákupu na mě.
Tak papíry mi už poštou přišli, ale číslo hospodářství nikde. Po jaké době od podání žádostí vám to přišlo.Někdo píše skoro hned a já týden a nic. A ještě se neorientuju v ušních známkách. Na jednom typu je psáno, že dva kusy a druhém jeden kus. To znamená, že jsou baleny vždy dvě stejné do každého ucha a ty druhé jenom po jednom a do jednoho ucha? Díky za rady to víte začínám
2.3. Označování jednotlivých zvířat
Každá ovce nebo koza musí být označena do dvou měsíců od narození dvěma plastovými ušními známkami odděleně do každého ucha. Před trvalým označením se ovce a kozy označují prvotním označením do 24 hodin po narození. Jedná se o dočasné označení, které umožní identifikovat jednotlivá jehňata a kůzlata a jejich matku do doby jejich trvalého označení.
Pro označování ovcí a koz se používají plastové ušní známky typu A nebo B (viz příloha 8.6. a 8.7.). Ušní známka zvířete obsahuje označení státu – písmena CZ, kód příslušného úřadu (MZe), pětimístné pořadové číslo zvířete v rámci kraje, kde se zvíře narodilo a třímístné označení regionu (kodex). Do všech dokladů ÚE se zapisuje vždy celé toto osmimístné číslo zvířete. V případě že je ovce/koza označena dvěma ušními známkami, jedna ušní známka musí obsahovat pouze předtištěné údaje, označení jinými či ručně psanými alfanumerickými znaky je nepřípustné. Druhá ušní známka může obsahovat i záznamy chovatele na lícové i rubové straně, pokud není porušena čitelnost údajů uvedených výše.
Chovatel obdrží známky od ČMSCH na základě objednávky (viz příloha 8.6. a 8.7.). Dojde-li k přemístění zvířete z hospodářství, kde se narodilo, do 2 měsíců jeho stáří, musí být zvíře označeno trvale před jeho přemístěním. V zájmu možnosti včasného označení je nutné si objednat ušní známky na jehňata a kůzlata obojího pohlaví již před jejich narozením v období březosti matek.
Při ztrátě či znehodnocení ušní známky je chovatel povinen si objednat tzv. duplikát ušní známky. Při objednávání duplikátů ušních známek ovcí a koz musí mít chovatel zvíře, na které žádá duplikát ušní známky, vedeno v ÚE. Jinak nemůže být požadovaný duplikát vyroben. Formulář „Objednávka náhradních ušních známek“ je k dispozici na regionálních pracovištích ČMSCH nebo na webových stránkách ČMSCH.
V případě jehňat nebo kůzlat určených k porážce do 12 měsíců stáří, která neopustí území České republiky, musí být tato zvířata označena alespoň jednou plastovou ušní známkou, která byla k tomuto způsobu označení ČMSCH poskytnuta. Pokud se chovatel rozhodne pro označení jehňat nebo kůzlat určených k porážce do 12 měsíců stáří pouze jednou ušní známkou, nelze pro tento způsob označení využívat ušní známky, které byly dodány jako párové, neboť nenavěšení jedné z těchto ušních známek je porušení plemenářského zákona.
Ovce a kozy přemístěné ze zahraničí, které zůstávají na území České republiky a které jsou označené v souladu s předpisy Evropských společenství, se považují za ovce a kozy označené v souladu s výše uvedenou vyhláškou.
Ovcím a kozám přemístěným ze zahraničí přímo na jatka se ponechá původní označení, pokud jsou poraženy do 5 pracovních dnů ode dne příchodu do místa určení nebo ode dne hraniční veterinární kontroly.
Ovce a kozy přemístěné ze zahraničí, které nejsou označeny v souladu s předpisy Evropských společenství, nebo dovezené ze třetích zemí, se označují základním způsobem, tj. dvěma plastovými ušními známkami odděleně do každého ucha, do 72 hodin ode dne příchodu do místa určení. ML.