Ouessantska ovce - uhyn. Prosim poradte!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2016 18:46
rubi

XXX.XXX.225.112

Zdravim vsechny chovatele.
V lete jsem poridila Oues. beranka na spasani zahrady. Na podzim jsem prikoupila jeste 2 ovecky, aby nebyl sam. Zahradu jiz vypasli a tak jsem prikrmovala senem, mrkvi a nejakym tim jablkem. Chlivek nemam bohuzel dostaveny a tak jako pristresek slouzi zahradni bouda na naradi. Naradi jsem presunula do skleniku, aby se nahodou nezranili. Proste nemaji chlev, ale provizorni bydleni v te boude, kde nefouka a je tam sucho. Jidlo jim davam tam. Moc se tam ale nezdrzuji. Jdou se tam jen najist a pak zas zpet ven. Jelikoz dlouho nebyl snih, poustela jsem je denne ze zahrady ven, aby se pasli na louce pred ni. Nechavala jsem je past cca 3 hodiny denne a na noc dostali jeste seno a nekdy tvrde pecivo. Minuly tyden jsem je pustila jako kazdy jiny den a obe ovecky utikaly na pastvu. Beran jen stal u pristresku a koukal na me. Dala jsem mu seno tak sel zrat. Druhy den jsem ho ale nasla lezet v pristresku mrtveho. Zustaly tedy dve ovecky, matka s dcerou. Dnes jsem nasla mrtvou tu dceru. Lezela jako by jen spala ale byla mrtva. U zadku mela prujem a i v okoli pristresku byly jakesi polohromadky rozbredleho trusu. Nevim si rady. Jsem z toho nestastna. Prosim ty co maji s ovcemi zkusenosti, jake to muze mit priciny? Ted co napadl snih, tak krmim senem, mrkvi a ovesnymi vlockami.Je mozne, ze jsem je zabila tou stravou? Mrkev a jablka jim davam uz od leta a nikdy nebyl problem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2016 18:53

A kdyz ted neni uz moc co spasat, nepustili se Vam do nejakych keriku (jedovatych), kterych si driv pri pastve na trave nevsimali?
Tim, co krmite, jste jim dle meho ublizit nemohla (predpokladam, ze tech vlocek dostavaji maximalne par hrsti).

7.1.2016 19:11
rubi

XXX.XXX.225.112

Vlocek dostavali 1 sacek tech co se normalne prodavaji v samoobsluze. Nezdalo se mi to jako velka porce pro 3. Na zahrade mame co se tyce keru akorat kanadske boruvky a rybiz, ale ty uz zlikvidovali v lete. Pasli se do minuleho tydne, v den, co u nas napadl snih mi uhynulten beranek a ovecka uhynula az dnes, tyden po tom co uz je nepoustim past, protoze je snih. Tam kam je poustim je zahradkarska kolonie a pred casem tam jedna ovce ozirala brectan. Ale jsou to tak 3 tydny zpet a paradoxne to zrala ta, co ted jako jedina zije. Jinak tam casto chodi lide na prochazky tak me napadlo, jestli jim nekdo nedal neco co jist nemaji. A taky je mi divny, ze beran byl jen takovej "preslej" nez umrel. Nevybehl ze zahrady kdyz jsem je poustela a jen tam tak stal
a koukal. Nijak se nemotal a nemel prujem. No a ta ovecka se zdala byt uplne v pohode a dnes tam lezela mrtva a kolem ni ten prujem. Kamarad mi rikal, ze jsem je urcite malo krmila. Mela jsem pytel sena vzdycky tak na 3-4 dny. Davala jsem tolik, kolik bylo dle meho nazoru treba. Kdyz jsem dala pul pytle najednou, tak toho plno roztahali ven, navlhlo to a uz to nezrali. Tak jsem ten pytel rozdelila vetsinou na tretiny. To vyslo tak akorat, ze sezrali co meli, zbylo jen
minimum a druhy den dostali opej cerstvou davku spolu s nejakou tou mrkvi atd.

7.1.2016 19:35

Bez pitvy je to jen hádání z křišťálové koule.

7.1.2016 19:47
berrynator

XXX.XXX.18.54

Problém může být i v tom pečivu, pečivo může totiž způsobit několik problémů, přemnožení bakterií v žaludku s následným akutním průjmem, žmolky pečiva, které zvíře vyzvrátí při přežvykování ucpou klapku hrtanu a zvíře se udusí, popř. žmolky projdou až do střev, kde ucpou kličku střeva a zvíře pak umírá delší dobu.

7.1.2016 19:54
profesor1

XXX.XXX.192.98

Může to být problém celoročního pobytu zvířat na jedné pastvině. Pastvina je zamořená, "neodpočine si", a i když zvířata přikrmujete, tak si stále uždibují nějakou tu, možná zamořenou trávu. Ale je to jen má teorie. Šáhněte jim na žebra a na páteř, jestli jsou dostatečně zmasilá. Případně si zjistěte jakou má mít taková ovce živou váhu +/-. Jestli jsou to jen huběňouři pokrytí huňatou kůží, tak byly asi značně začervené.
Jak píše bodlinka, bez pitvy vám nikdo přesně neporadí.
(Nevím kolik sena bylo v tom pytli jak píšete, ale myslím si, že 3 ovce by ho sežraly tak za den -dva. ).

7.1.2016 20:37
rubi

XXX.XXX.139.211

Byl to velky igelitovy pytel a seno v nem bylo hodne napechovane. Kdyz byly ovce prez den na pastve, dostavaly na noc mene sena a k tomu treba mrkev a jablka. Ted co napadl snih, tak dostavali vice sena a do druheho dne ho vetsinou vsechno nesezraly. Beran s ovci byly klasickemouessantky a druha ovecka byla polovicni nez oni. Fakt malinka. Na podzim jsme ji dovezli jako pulrocni a od te doby vubec nevyrostla a ani moc nezrala.

7.1.2016 20:58
honzasafar

XXX.XXX.60.141

No to se halt někdy stává, pro příště, když si dovezete ovečky, tak co nejdříve vemte k veteriná ři trus na rozbor a rychle přeočkujte zvířata dle rozboru. tím si ušetříte hodně smutku. rozbor trusu na uzavřené pastvě bych snad doporučil, tak 4x do roka.

7.1.2016 21:17
rubi

XXX.XXX.139.211

Njn za blbost se holt plati. Urcite si z toho vezmu ponauceni. Dekuji vsem za odpovedi.

7.1.2016 21:28

Já samozřejmě taky netuším, z čeho mohli zemřít, ale pokud by byli začervení takhle masivně, tak si myslím, že by na nich byla již delší dobu pozorována nějaká apatie, slabost, nechuť... prostě že by nezemřeli jen tak "z ničeho nic".
Mrkněte poslední zbývající ovci na sliznici - nevím, zda to tu někdo navrhoval. A zkuste definovat její barvu. Pokud bude hodně světle růžová, až porcelánová, ukazuje to na masivní začervení.

7.1.2016 21:49
rubi

XXX.XXX.139.211

Na tu sliznici urcite kouknu. Jinak to opravdu bylo z niceho nic. Byly v poradku. Denne jsem za nima chodila a jak me videly nebo slysely, hned se sebehly k brance. Pustila jsem je napast a pak vecer kdyz jsem je zahanela, tak zas uhanely do boudy, protoze vedely, ze tam maji cerstve krmeni. Ten beranek byl spatnej az den pred smrti. A to nebyl nijak apaticky nebo tak, byl jen takovej zarazenej. Jen stal a koukal. No a ta mala, ta byla jeste vcera uplne v pohode, dneska prijdu a hotovo.. Jsem z toho nestastna a zaroven jsem na sebe nastvana. Ale dekuju vsem za rady, urco zkontroluju ty sliznice a kdyztak tu posledni odcervim.

7.1.2016 22:56
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Ja mam doma take Quessantky, beranka a 3 ovecky a i kdyz tu souhlasim se zkusenejsimi, ze asi az vet zjisti co a jak, mne se nezda vas zpusob krmeni. Pytel sena jak pisete, napechovany maji moje ovce na max.2 dny a musi ho mit k dispozici v boude stale, i kdyz vytahaji neco na zem, je to pro ne zaklad v lete i v zime na pekne bobky koralky. Seno mam v krmelci uvnitr, ne na zemi, kde zvlhne. Chleba jim davame jen max 1 tenky krajic denne ted v zime, nalamane kousicky do pusy, nikdy bych nedala chleba do boudy to by se jim nacpali a nebylo by to OK, je to kysele v zaludku. Taky bych nemichala jablka s mrkvi, najednou, muze to v nich kvasit. Jeden den dam mrkev a jablko az jiny den. Nevim, je to smutne, urcite zjistete co bylo pricinou at se vam to nestane znovu, zajimalo by me pak co jste zjistila. Zacerveni snad nemohli byt, kdyz jste mela koupene nove, predpokladam mladata.

7.1.2016 23:01

Nechápu argument, že by nemohli být začervení, když je "koupila nově"? Ta zvířata si v sobě nesou ze základního stáda svoje parazity a pokud se neodčervují, tak se situace začervení samozřejmě zhoršuje... proto jsou tu chovatelé, kteří stále dokola zdůrazňují - dělejte koprologii u nově příchozích zvířat, zavírejte do karantény a odčervujte na základě zjištěného stavu zvířat..
Kus mrkve a jablka, a hrst vloček, navíc podávaných relativně pravidelně, jistě žádnou katastrofu zapříčinit nemohly.

7.1.2016 23:04
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Jo, jeste pytlik ovesnych vlocek, kupuji take bezne v obchode mame na 4 Quess. na 8 porci. Jen malou hrstku na jednu Quess na den. Davam jim je take ted v zime, cca 2x tydne. Zaklad je seno.

7.1.2016 23:09
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Ja fakt nejsem fachman jako vy, ale kdyz jsem ovecky kupovala, sledovala jsem ovce u chovatelu a videla jsem, ze jsou vsechny cile, zdrave, maji tam cisto, a pak jsem koupila. Vsechny mam zdrave (zatim a snad budou dal). Kdyz chovatel pravidelne odcervuje, tak by mely byt ovecky OK nebo i tak se mohou nekdy zacervit?

7.1.2016 23:35
honzapm

XXX.XXX.182.25

Vidím dobře za tím beranem jedličku? To byl vánoční stromek?

8.1.2016 08:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jedlička tam je, taky mě to zarazilo, protože si myslím, že kdyby měly hlad, tak by byla jedlička ožraná. Jestli teda není na rozdíl od smrku pro zvířata nějaká tvrdá nebo smradlavá, ale v přírodě zvěř loupe raději jedle než smrky.

8.1.2016 10:17
rubi

XXX.XXX.224.222

Jedlicka tam je, to mate pravdu. Byla nase vanocni a lezela tam uz 2 dny pred tim, nez mi uhynul ten beranek a je netknuta, neni na ni ani kousnuto.

8.1.2016 10:36
Massaro

XXX.XXX.109.6

V jaké dávce a jak často jim dáváte ty vločky?

8.1.2016 11:30
honzapm

XXX.XXX.182.25

Víte, dopustila jste se souboru několika chyb. Věřím, že máte alespoň základní IQ,
proto věnuji zdarma svůj čas k sestavení přehledu vašich chovatelských chyb:

1/ NIKDY nedávat zvířatům vánoční stromek, stačí JEDINÝ opomenutý, přehlédnutý HÁČEK
a máte problém/úhyn
(víte, kdy ta jedle byla na plantáži řezána? kolik set km absolvovala? kdo všechno s ní manipuloval? kde všude se válela? stačilo, aby ji ovce olízaly (oleje, nafta...)
Použité vánoční stromky se zvířatům nedávají NIKDY. Zeptejte se v jakékoliv ZOO.

2/ seno vždy v neomezeném množství. sama uvádíte, že jste laik - opravdu si tak fandíte, že poznáte, jakou dávku ovce potřebují? tomu tedy říkám sebevědomí.
pokud by jste měla panenské seno - tj. mladičkou šťavnatou KVĚTNOVOU seč, tak prosím, to se dá předpokládat, že ovce 90% tohoto sena sežerou, jakmile je ale stébelnaté, ovce ho NIKDY nesežerou 100%, vždy budete mít ztráty vytaháním, s tím se prostě počítá

3/ tyto miniovce jsou velmi nenáročné, nejsou tak náročné, jako velké ovce, nejsou to prasata na výkrm. nebudou rodit v tomto období a nebudou mít větší počet mláďat. tudíž je jejich jakékoli dokrmování zcestné a nevhodné. kvalitní seno v neomezeném množství, voda a minerály v zimě absolutně stačí. ano, také mi kojící a mlsná ouessantská ovce násilím vnikla ke slepicím, sežrala jim pšenici a do týdne bylo po ní. do měsíce i po jejím jehněti. říkám to naposledy - méně je více. MÉNĚ JE VÍCE. zažívání jim ničit opravdu nemusíte.
(pokud nemůžete vyloučit, že jim někdo něco nedává přes plot, opravdu nepřikrmujte, vezměte si, že jim někdo bez vašeho vědomí dává chleba, jablka, mrkev - v lepším případě, v tom horším i jiné nesmysly - poté se (ano, s tím nejlepším svědomím) přiřítíte vy a dáte jim totéž, k tomu mají jen omezené množství sena na "zajedení" těch blafů a malér je na světě

4/ nepíšete nic o napájení

5/ břečťan mi ovce likvidují cíleně, snažím se popnout historickou stodolu, bohužel - ony jsou jiného názoru - i přes pletivo, nikdy jim nic nebylo - žerou i jiné jedůvky (pustoryl aj.)

6/ osamělé ovci urychleně sežeňte společnost, jinak je to týrání zvířat

7/ nové kusy vždy v den dovozu komplexně odčervit, držet stranou
(zvláště u neregistrovaných zvířat doporučuji dvojnásobnou veterinární obezřetnost)

8/ doporučuji zvířata registrovat, opatřit známkami

9/ Ouessant (ani na horách) nepotřebují žádnou salaš, venku je jim lépe, tudíž nemusíte obsáhle popisovat, jak a proč ji (ještě) nemáte. Stačí jim se schovat pod valník, pod ním i rodí. Do salaše mi chodí (a ještě jenom část stáda) pouze v případě např. třídenních dešťů, to se jdou schovat do sucha, ale jedna ovce a beran stojí i v těch deštích jen pod obří lískou

10/ jak píše Bodlinka - bez pitvy nezjistíte hmatatelného vůbec nic
(ale těch chovatelských chyb jste nasekala opravdu až až).

8.1.2016 11:32
rubi

XXX.XXX.224.222

Davam je tak 4x; 5x tydne. Dala jsem cely pytlik. Ted nevim, kolik to je na vahu, ale pro 3 ovecky mi to prislo dost, mozna az moc, protoze je ani nesnedly vsechny. I seno vetsinou nechavaly. Ted jak ctu ty prispevky, tak mi prijde, ze ty moje ovce celkove malo zraly. V lete kdyz jsem mela jen berana, tak byl temer jen na trave a nebyl problem. Na zimu jsem jim chtela prilepsit, tak krom sena jsem davala ty vlocky, jablka atd. a prijde mi, ze jsem to tim tak akorat podelala..

8.1.2016 14:10
lucyy

XXX.XXX.133.21

A co otrava? Píšete, že chodily do zahrádkářské kolonie, třeba něco sežraly - lidé a zvlášť někteří zahrádkáři jsou schopní si polít celou zahrádku round upem a kdoví čím ještě..

Jinak cely pytlik ovesnych vlocek se mi zda opravdu hodně - pro tři je to moc! Zvlášť z vlastní zkušenosti vím, že když jim občas něco nasypu, tak beran většinou ovce odežene a sežere to sám (proto dávám do více misek). To by odpovídalo tomu, že beran šel jako první. Ale i tak se mi to nezdá - šlo to, myslím, dost rychle. Jednou se nám beran dostal do garáže a dostal se k ovsu - než jsme si toho všimli, tak sežral co se do něj vešlo. Kolik nevím, ale asi dost. Druhý den byl apatický, skřípal zuby, měl průjem a nežral - ANI seno. Sehhnali jsme něco na podporu trávení AŽ druhý den ráno a dali mu to, začal se zlepšovat a za pár dní byl ok..

Začervení by také, myslím, bylo znát delší dobu.. ale každopádně nová zvířata vždy odčervit a pak posílat bobky na rozbor. Také jsem slyšela, že mrkev se má krájet na kolečka, aby se jim nezasekla v krku, ale nevím, nedávám. Ono i ty jablka, pokud kupujete, mohou být něčím postříkané apod.. Každopádně základem je kvalitní, neplesnivé seno, neomezeně.

Zkusila bych tu pitvu, může to být i nějaká nemoc.. také by mě to zajímalo, mám také ouessantky..

kreveta

26.4.2016 20:45
kreveta

XXX.XXX.46.2

Přišla jste pak pitvou na něco? Je to děsivá zkušenost...
Přestože to asi nebude vysvětlovat náhlý úhyn, napadá mě ještě, že nic nepíšete o mineráním lizu...

27.4.2016 14:45
Ellinkad

XXX.XXX.20.13

Nám loni přesně takhle uhynula quessantka vezla jsem ji ještě živou na veterinu, protože klasika byl víkend a doba dovolených a nejbližší veterinář hospodářských zvířat nebral telefon. Takže na obyčejné veterině v Libverdě jí vypláchli žaludek, napíchali nějaké injekce, ale druhý den stejně uhynula. Doktor říkal, že je to zřejmě otrava jídlem, že jí někdo dal asi něco nevhodného. Je pravda, že v té době měly ovce výběh až k plotu a kolem chodí spousta zahrádkářů a lidí s dětmi, tak jí asi někdo něco dal. Teď už máme výběh tak, aby na ně lidí nesahali a nic jim nedávali a zatím pohoda. Jen musím na veterinu pro něco k odčervení, už je jaro, tak abych nezapomněla

Přidejte reakci

Přidat smajlík