Harrelsonka

XXX.XXX.80.92
Dobrý den,
chci se zeptat zda máte někdo zkušenosti s trávením zvířat. Mám problém s tím, že mi někdo neustále tráví zvířata. Je to evidentně zkušený člověk, protože vždy jde koza nedojná a vždy je to ve dnech, kdy není možná udělat pitva.
Veterináři mi řeknou maximálně, že koza je nemocná a je to z krmení. Což je blbost, páč jinak by šla všechna zvířata a ne jen 1 nebo dvě ze stáda. Všechny zvířata jsou krmena stejně.
Děkuji za reakce
Tereza.
Tím zkušeným člověkem myslíte spíš asi člověka, který zná poměry ve vašem hospodářství a ne odborníka na jedy, ne? Pitvu můžete přece udělat kdykoliv sama nebo na čem to záleží? A když se necítíte, pošlou kozu můžete v neděli, kdy má vet volno, dát do chladu a otevřít ji v pracovní den. Pokud máte ale pocit, že vám někdo úmyslně ubližuje, to byste spíš měla popátrat ve vašem okolí, kdo by měl nějaký důvod a z toho vycházet. A co třeba fotopasti na pozemek, nezkoušela jste? Nejsou drahé (1 fotopast vyjde na cenu kozy) a pomůžou.
Nubiru

XXX.XXX.61.22
Otrávené zviera má úplne bielu sliznicu oka. Na to nepotrebujete ani veta, aby ste si otravu rýchlo potvrdila aj sama. Akým štýlom pasiete? Stádo je cez deň bez dozoru? Čím a kolko kŕmite? Aký to má priebeh pred úhynom? Tiež sa mi nechce veriť, že by to mohla byť opakovaná zámerná otrava zvonku, ale ludia sú všelijakí a je to hnus, čoho sú niektorí susedia schopní... Jeden tu u nás - polovník, teda skôr pytliak a sokoliar, sám chová nelegálne orla skalného a pritom sa nikdy nezabudne povyhrážať, že on by najradšej vystrielal z prírody všetko čo má zahnutý zobák, lebo mu vraj jastrab chodí na holuby. To rozum zastáva, ako môže niekto takto zmýšlať
Harrelsonka
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat zda máte někdo zkušenosti s trávením zvířat. Mám problém s tím, že mi někdo neustále tráví zvířata. Je to evidentně zkušený člověk, protože vždy jde koza nedojná a vždy je to ve dnech, kdy není možná udělat pitva.
Veterináři mi řeknou maximálně, že koza je nemocná a je to z krmení. Což je blbost, páč jinak by šla všechna zvířata a ne jen 1 nebo dvě ze stáda. Všechny zvířata jsou krmena stejně.
Děkuji za reakce
Tereza.
To není pravda, že by šla chybou v krmení všechna zvířata. Některá zvířata jsou citlivější. Některá mohou být začervená, mít slabší imunitu, být v horší kondici a pak stačí, aby se k tomu přidalo ještě něco (nemusí to být zrovna krmení) a už to jede. V jaké kondici máte zvířata, čím krmíte, jsou březí, co je to za plemeno, jak jsou ustájené, koprologii děláte, příznaky otravy pozorujete jaké, kdy dojde k úhynu po zpozorování prvních příznaků, jak zvíře umírá...?
Pokud podáte odpověď na všechny tyto otázky, bude možné tipovat, co by to mohlo být.
Nubiru
napsal(a):
Otrávené zviera má úplne bielu sliznicu oka. Na to nepotrebujete ani veta, aby ste si otravu rýchlo potvrdila aj sama. Akým štýlom pasiete? Stádo je cez deň bez dozoru? Čím a kolko kŕmite? Aký to má priebeh pred úhynom? Tiež sa mi nechce veriť, že by to mohla byť opakovaná zámerná otrava zvonku, ale ludia sú všelijakí a je to hnus, čoho sú niektorí susedia schopní... Jeden tu u nás - polovník, teda skôr pytliak a sokoliar, sám chová nelegálne orla skalného a pritom sa nikdy nezabudne povyhrážať, že on by najradšej vystrielal z prírody všetko čo má zahnutý zobák, lebo mu vraj jastrab chodí na holuby. To rozum zastáva, ako môže niekto takto zmýšlať
Neviem akú ma sliznicu otrávené zviera ale viem že bielu sliznicu má aj zviera silne začervené určitými parazitmi... To len aby zadavateľka automaticky z bielej sliznice nededukovala otravu.
Nubiru

XXX.XXX.61.22
Pravda, pravda. Myslela som samozrejme NÁHLE bielu sliznicu u predtým inak zdravého vitálneho žravého odčerveného,... no skrátka udržiavaného zvieraťa, ktoré zrazu nájdem... no, kaput.