Rada s krmnou dávkou pro kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2016 20:50
sittaj

XXX.XXX.51.211

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda by bylo možné poradit s krmnou dávkou pro kozy. Ptám se proto, že poslední týden jsem měl problem s acidózou u dvou koz.Jedna bohužel uhynula, druhou se nám zatím daří léčit, tak uvidíme.
Momentálně dávám seno dle libosti, šrot 1:1 oves a ječmen celkem cca 0,8kg na hlavu a pak nastrouhanou řepu cca 1kg na hlavu, do směsy trochu ovikvasu a vitaminových granulí a voda z napaječek + minerální liz. Kozy přišly jako nové stádo, hnědé a byly na této dávce cca 1 měsíc. Najednou odešly dvě najednou, nikam se nedostaly, nežraly prý nic jiného.
Dále bych se chtěl zeptat, čím nahrazujete okopaniny v krmné dávce, nakoupil jsem řepu, ale začíná nám docházet. Používáte granule vojtěšky a curkovarské řízky? Pokud ano, v jakém poměru a kolik (před napučením). Jak dlouho před krmením zaléváte vodou? Prostě zda by se někdo nepodělil s přesnými váhami v krmné dávky... Děkuji všem předem za odpovědi. Dvůr Krasíkov.

17.1.2016 21:01
J.B.

XXX.XXX.120.243

Řepné řízky granulované, namočené a posypané šrotem mi kozy vůbec nežerou. Kráva je zbožňuje.

17.1.2016 23:51
dominika.krizanova1

XXX.XXX.28.154

Ahoj,

Mne kozy tiež vôbec nechcú žrať řízky. Ani jedny ani druhé, v žiadnom stave. Dokonca aj keď im ich namiešam so šrotom, tak povyberajú iba všetko ostatné.
Ja krmivo nenamáčam.
Kŕmnu dávku miešam v rovnakých pomeroch zo šrotu z jačmeňa, kukurice a pšenice, celého ovsa, a naklíčenej pšenice. Do tejto zmesi pridávam nutrimix.
Potom dostávajú seno a lucerkové seno ad libidum a suchý chlieb.
Keď ich dojím, tak dostávajú na prilepšenie teplú mierne slanú vodu v ktorej bol predtým vymáčaný nezávadný suchý chlieb (chlieb dávam potom hydine). Každá koza z tejto vody vypije cca 2 litre po dojení.
Mám anglonubijské kozy a podielové anglonubijské a zatiaľ sú všetky v poriadku.

Nevravím, že je to správne kŕmenie, možno niektorí koziari budú mať námietky.
Ja som len napísala, ako kŕmim ja.

Držím palce s ostatnými kozami.
Dominika.

18.1.2016 07:43
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

sittaj napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda by bylo možné poradit s krmnou dávkou pro kozy. Ptám se proto, že poslední týden jsem měl problem s acidózou u dvou koz.Jedna bohužel uhynula, druhou se nám zatím daří léčit, tak uvidíme.
Momentálně dávám seno dle libosti, šrot 1:1 oves a ječmen celkem cca 0,8kg na hlavu a pak nastrouhanou řepu cca 1kg na hlavu, do směsy trochu ovikvasu a vitaminových granulí a voda z napaječek + minerální liz. Kozy přišly jako nové stádo, hnědé a byly na této dávce cca 1 měsíc. Najednou odešly dvě najednou, nikam se nedostaly, nežraly prý nic jiného.
Dále bych se chtěl zeptat, čím nahrazujete okopaniny v krmné dávce, nakoupil jsem řepu, ale začíná nám docházet. Používáte granule vojtěšky a curkovarské řízky? Pokud ano, v jakém poměru a kolik (před napučením). Jak dlouho před krmením zaléváte vodou? Prostě zda by se někdo nepodělil s přesnými váhami v krmné dávky... Děkuji všem předem za odpovědi. Dvůr Krasíkov.

No krmnou dávku produkční stanovuji podle kategorie zvířat, váhy, potřeb a i individuálně (dle zvířat a krmení)...

Ale i přístup ke, krmení, je u mně důležitý správné uskladnění, zkrmování a třeba i doba, krmení, , nebo použitelnost (například šrotuji každý týden)...

Pokud kozy momentálně nedojíte a jsou, před porody, zdá se mi 0,8 kg/ks/den šrotu docela dost (ale tak to je můj názor).

Já cukrovarnické řízky například ještě šrotuji a tak docílím že po zalití vodou jsou připraveny rychleji a zdá se mi že i lépe.

18.1.2016 08:05
aluskas

XXX.XXX.104.146

Víte jistě, že je to acidóza? Kozy jsou dle mých zkušeností poměrně citlivé na přesuny. Dost často se stává, že ačkoli u původního majitele vypadaly v pořádku, u nového majitele v karanténě také, postupně začnou chřadnou. Zpravidla se u těch citlivějších začnou objevovat problémy, hubnou, někdy se vzpamatují někdy ne. Často jsou to parazitózy, ale často také dlouhodoběji se rozvíjející onemocnění, třeba metabolické.
Bohužel diagnostika je u koz prakticky nulová. Diagnostikovány jsou pouze ketoza, acidoza a nedostatek selenu (a to ještě často jen tak od oka), případně nasazeny antibiotika - preventivně. Je to k pláči. Jakékoli testy jsou sci-fi. A to i v případě, že budete veterináři říkat, že na penězích vám nezáleží, ať udělá všechny testy, které ho napadnou.

Vyšetřili jste stádo koprologicky? Případně odčervili, čím? Zkontrolovali jste vnější parazity? Zkontrolovali jste sliznice (bývá často problém, je to to první na co se dívám, když jedu kupovat kozu - koza, která nemá sliznice pěkně červené, bývá po příjezdu často problematická a na odčervení je často pozdě, protože se přidá stres s přemístění).
Čím byly kozy krmeny u původního majitele a jak dlouho jste přecházely na novou krmnou dávku?
Jsou kozy březí, dojící?
Já krmím na jednu kozu (jsou v poslední fázi březosti, kůzlata rostou, nasazují na mléko, jsou to kozy dojné, bílé, hnědé, anglonubijské):
cca 0,4kg suchých cukrovarských řízků + 0,4kg suchého sladového květu (máčím ráno, večer krmím nebo obráceně), do toho buď ječný šrot nebo oves celý 0,4kg na kozu plus lněné semeno, česnek nebo pivovarské kvasnice (střídám). A samozřejmě kvalitní seno.Kozy jsou ve skvělé kondici, bez problémů.
Pravidelně kontroluji sliznice (měli jsme problém s vlasovkou).

18.1.2016 08:11
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ještě jsem zapomněla, okopaniny nedávám prakticky vůbec, protože pro takové množství koz nemám kde skladovat, takže jen když někde něco seženu, tak na přilepšenou. a na cukrovarské řízky a sladový květ si zvykaly asi měsíc, než to začaly pořádně žrát...první týden dostávaly úplně malinko do šrotu a postupně jsem navyšovala. Teď se po tom můžou utlouct.

18.1.2016 09:38
roklanka

XXX.XXX.45.116

Řepné řízky a vojtěškové úsušky zaliju horkou vodou a máčím 1hod před krmením. Míchám je se sladovým květem, ječným šrotem a pš.otrubama a celým ovsem. Do jara přidávám ještě ke směsi krouhané syrové brambory (když už dojdou dýně, cukety). Směs dělám od oka.Na hlavu dostávají kozy tak 1 -1,5 kg této směsi.
Na každou změnu je třeba kozy zvyknout pozvolna.

18.1.2016 11:04
sittaj

XXX.XXX.51.211

roklanka napsal(a):
Řepné řízky a vojtěškové úsušky zaliju horkou vodou a máčím 1hod před krmením. Míchám je se sladovým květem, ječným šrotem a pš.otrubama a celým ovsem. Do jara přidávám ještě ke směsi krouhané syrové brambory (když už dojdou dýně, cukety). Směs dělám od oka.Na hlavu dostávají kozy tak 1 -1,5 kg této směsi.
Na každou změnu je třeba kozy zvyknout pozvolna.

Děkuji a můžu se zeptat v jakém poměru? A kde kupujete řízky a vojtěškové granule? Přece jen je to poměrně drahé, tak bych byl rád za dobrý zdroj...

18.1.2016 11:09
sittaj

XXX.XXX.51.211

aluskas napsal(a):
Víte jistě, že je to acidóza? Kozy jsou dle mých zkušeností poměrně citlivé na přesuny. Dost často se stává, že ačkoli u původního majitele vypadaly v pořádku, u nového majitele v karanténě také, postupně začnou chřadnou. Zpravidla se u těch citlivějších začnou objevovat problémy, hubnou, někdy se vzpamatují někdy ne. Často jsou to parazitózy, ale často také dlouhodoběji se rozvíjející onemocnění, třeba metabolické.
Bohužel diagnostika je u koz prakticky nulová. Diagnostikovány jsou pouze ketoza, acidoza a nedostatek selenu (a to ještě často jen tak od oka), případně nasazeny antibiotika - preventivně. Je to k pláči. Jakékoli testy jsou sci-fi. A to i v případě, že budete veterináři říkat, že na penězích vám nezáleží, ať udělá všechny testy, které ho napadnou.

Vyšetřili jste stádo koprologicky? Případně odčervili, čím? Zkontrolovali jste vnější parazity? Zkontrolovali jste sliznice (bývá často problém, je to to první na co se dívám, když jedu kupovat kozu - koza, která nemá sliznice pěkně červené, bývá po příjezdu často problematická a na odčervení je často pozdě, protože se přidá stres s přemístění).
Čím byly kozy krmeny u původního majitele a jak dlouho jste přecházely na novou krmnou dávku?
Jsou kozy březí, dojící?
Já krmím na jednu kozu (jsou v poslední fázi březosti, kůzlata rostou, nasazují na mléko, jsou to kozy dojné, bílé, hnědé, anglonubijské):
cca 0,4kg suchých cukrovarských řízků + 0,4kg suchého sladového květu (máčím ráno, večer krmím nebo obráceně), do toho buď ječný šrot nebo oves celý 0,4kg na kozu plus lněné semeno, česnek nebo pivovarské kvasnice (střídám). A samozřejmě kvalitní seno.Kozy jsou ve skvělé kondici, bez problémů.
Pravidelně kontroluji sliznice (měli jsme problém s vlasovkou).

Kozy jsem převzal po jednom pánovi, co končil a prodával celé stádo. Je v KU, plemenné. Přijely někdy na konci října. U něj měly jen pastvu, seno a namačkaný šrot. Od prosince dávám naší směs. Když jsem po příjezdu udělal koprologii, tak jsem se nestačil divit. Bylo tam snad vše. Kokcidie, GIN a jiné, vše na 5+. Tak jsem stádo přejel Sulfacoxem, panacurem a ivomecem. Teď mám odeslaný další vzorek na koprologii, abych viděl, zda to zabralo. Jedna koza zmetala před těmito problémy, hubená a druhý den umřela. Na to, že stádo bylo pod dozorem plemenářů, tak teda síla. Ale jinak na kozách byste to neviděli, hladká srst, ale jak přišly už s březí, tak vypadaly v pořádku, břicho dobré. Ptal jsem se pána na odchovy, protože tam žádné kůzlata neměl, říkal, že vše prodal. Bral jsem to stádo proto, že doposud mám stádo bílých koz, ale neplemenných, tak tohle stádo hnědé, mělo být start do KU a plemenitby. Uvidíme po porodech.
Jinak koza byla na pitvě a veterinářka tvrdila, že ji to příjde, jako acidoza.
Jo a ještě jsou kozy cca 3týdny po první dávce Covexinu 10, očkování proti tetanu a clostridiím...

18.1.2016 11:47
aluskas

XXX.XXX.104.146

Uff smajlík No, budete to mít těžké, ale zvládnete to. Pokud byly kozy takto začervené a přidal se stres s převozu, není se čemu divit, že se děje co se děje. Ale pozitivní na tom je, že vám zůstanou jen ty silné kusy. Plemenářě zpravidla nezajímá nic jiného než užitkovost a reprodukce, alespoń takovou mám já zkušenost.
Ale děláte co můžete. Dělejte ještě nějaký čas pravidelně tu koprologii, to je důležité, abyste je dal do kupy.
Jinak bych ubrala jádro, a začala přidávat ty řízky a buď vojtěšku nebo sladový květ (obojí je bílkovinné), v tomto případě určitě i pivovarské kvasnice a ten česnek je taky fakt super.
No a držím palce, ať se to v dobré obrátí.

18.1.2016 12:02
roklanka

XXX.XXX.45.116

sittaj napsal(a):
Děkuji a můžu se zeptat v jakém poměru? A kde kupujete řízky a vojtěškové granule? Přece jen je to poměrně drahé, tak bych byl rád za dobrý zdroj...

Řízky a vojtěšku kupuju v hospodářských potřebách. Konkrétně tu na severu mají dobré ceny v České Kamenici, nebo v České Lípě.
Jako odměrku používám kelímek od jogurtu (kilového)
Namočím 2 kel. řízků + 2 vojtěšky horkou vodou a nechám nabobtnat cca 1-2 hod.
Směs - 4 kel. otrub + 4 ječného šrotu + 2 sladového květu + 20 celého ovsa + kýbl krouhaných syrových brambor (dýní, cuket). Kýbl je černý menší malťák
Mám 20 hlavé stádo. Tato směs se mi osvědčila
Před porody přidávám do směsi ostropestřec, lněné semínko, sušené kopřivy, česnek, cibuli, (prostě co dům dá a kozám prospěje).

18.1.2016 20:44
sittaj

XXX.XXX.51.211

roklanka napsal(a):
Řízky a vojtěšku kupuju v hospodářských potřebách. Konkrétně tu na severu mají dobré ceny v České Kamenici, nebo v České Lípě.
Jako odměrku používám kelímek od jogurtu (kilového)
Namočím 2 kel. řízků + 2 vojtěšky horkou vodou a nechám nabobtnat cca 1-2 hod.
Směs - 4 kel. otrub + 4 ječného šrotu + 2 sladového květu + 20 celého ovsa + kýbl krouhaných syrových brambor (dýní, cuket). Kýbl je černý menší malťák
Mám 20 hlavé stádo. Tato směs se mi osvědčila
Před porody přidávám do směsi ostropestřec, lněné semínko, sušené kopřivy, česnek, cibuli, (prostě co dům dá a kozám prospěje).

Takže těchto cca 32 kelímku (tedy něco kolem 32kg) je pro všechny kozy? Tedy 20 kusů + ten jeden kýbl (cca 4-5kg.) dýně apod? K tomu seno a liz a to je vše?

18.1.2016 20:52
dominika.krizanova1

XXX.XXX.28.154

Môžem sa opýtať v akej podobe dávate kozám ten cesnak?
Normálne surový nakrájaný na malé kúsky alebo sušený? A normálne vám to kozy zjedia?

Myslela som že po cesnaku im bude cítiť aj mlieko, alebo bude mať aspoň nahorklú chuť.

Myšlienka toho cesnaku ma celkom zaujala, len by som bola rada, ak by ste mi povedali ako ho mám podávať a či neovplyvní kvalitu mlieka.

Dominika.

19.1.2016 06:03
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak já dávám česnek i s cibulí. Mám jen 14 koziček anglonub. tak si s tím dám práci a ručně jim česnek a cibuli nakrájím na kostičky posypu křemelínou, ta se na to pěkně nalepí a podávám kozičkám s jádrem. Mají to rády a mlíčko mi nepřišlo že by bylo cítit česnekem a nebo cibulí.. Zkuste a třeba budete mile překvapená

19.1.2016 07:26
aluskas

XXX.XXX.104.146

Já dávám česnek už 4 roky, mléko nikdy cítit nebylo a nahořklé také není. Je pravda, že v sezoně množství uberu, přes zimu dávám víc. Melu na mlýnku na maso i se šlupkama. Pro 40 koz je to práce na cca 5 minut. Míchám do směsi cukr. řízků, slad. květu a šrotu. Můžou se po tom utlouct.

19.1.2016 09:28
roklanka

XXX.XXX.45.116

sittaj napsal(a):
Takže těchto cca 32 kelímku (tedy něco kolem 32kg) je pro všechny kozy? Tedy 20 kusů + ten jeden kýbl (cca 4-5kg.) dýně apod? K tomu seno a liz a to je vše?

Kelímek je kilový, ale není v něm kilo ovsa, jednou jsem to vážila a je to kolem 0,5kg ovsa, řízky a vojtěšku jsem nikdy nevážila. To abyjste měl jakous-takous představu. A ano, to je denní dávka pro 20 mých koz. Vážila jsem pak hotovou směs v kelímku, když se mě tu někdo psal kolik na hlavu, proto vím, že je to od 1 - 1,5 kg.

25.1.2016 10:42
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak děkuji moc za rady, prošel jsem hodně internetových stránek a snad našel i dobré dodavatele za dobrou cenu. Pojedu dle krmné dávky Roklanky. Nastoupíme pomaličku a uvidíme. Jinak teď mi přišly výsledky koprologie (jak jsem psal, že jsme dělali kontrolní odběr) a musím zaklepat, takhle čisté stdo jsem neměl leta, ťuk, ťuk, ťuk. Kokcidie na 1+, ostaní negativní - hnědé kozy. A bílé kokcidie na 1+, GIN 1+ ostatní negativní.
Roklanko: Tuhle krmnou dávku držíte po celý rok, nebo jsou tam nějaké změny při březosti, dojení, zasoušení apod?

25.1.2016 11:01
aluskas

XXX.XXX.104.146

Sittaj, krmná dávka pro kozy březí (v jednotlivých fázích březosti), laktující (dle mléčné užitkovosti) a zasušené se liší. Doporučuji přečíst si alespoň Fantovou, kde tyto základní informace najdete. Budete-li hledat, na internetu naleznete mnoho dalších odborných informací vztahujících se ke krmné dávce.
Přikládám také přehlednou tabulku, kde se můžete podívat na živinové hodnoty jednotlivých krmiv. Zcela jistě se bude hodit.
Zdroj: http://www.centrumkrmiv.cz/.

25.1.2016 15:34
sittaj

XXX.XXX.51.211

aluskas napsal(a):
Sittaj, krmná dávka pro kozy březí (v jednotlivých fázích březosti), laktující (dle mléčné užitkovosti) a zasušené se liší. Doporučuji přečíst si alespoň Fantovou, kde tyto základní informace najdete. Budete-li hledat, na internetu naleznete mnoho dalších odborných informací vztahujících se ke krmné dávce.
Přikládám také přehlednou tabulku, kde se můžete podívat na živinové hodnoty jednotlivých krmiv. Zcela jistě se bude hodit.
Zdroj: http://www.centrumkrmiv.cz/.

Děkuji za odkaz, o odlišnosti dávek vím a právě proto se ptám, zda složení, které zde napsala Roklanka je pro březí kozy a jak dávku případně upravuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík