No to já si hlavu zase lámu až moc, ale myslím si že je lepší se raději pětkrát zeptat, než neco pokazit a proto Vám moc děkuji za radu.Nemám s kozenkama žádné zkušenosti, chovám ovenky a naši kozičku Lízinku jsme koupili našemu beránkovi Karlíkovi aby přes léto nebyl doma sám když je oddělenej od oveček.Stali se z nich super parťáci. Líza se narodila v červenci 2015 a určitě ji chci zavést za ženichem jen nechci nic uspěchat, ale ani prošvihnout. A ještě se zeptám kozenka nosí kůzlátka také jako ovce 5 měsícú, a mají kamerunky bezproblémové porody a nebo se mám pak něčeho obávat?A poznám že je ten správný čas kdy se Líza bude chtí jít mazlit za kozlíkem?Předem moc děkuji za odpověď Lenka.
přezdívka
napsal(a):
Nebo taky nepotratí a jsou veliké problémy při porodu.
Nestrašme Lenku :) Možné to je ale pravdepodobnosť je veeeľmi malá našťastie. Na foto jeden taký potomok kozy a barana ( zo stránky http://www.today.com/pets/baby-geep-cross-between-goat-sheep-stealing-hearts-everywhere-1D80007977).
Tak to jste mě dostali přátelé, já teť nebudu ani splát, to jsem absolutně netušíla že by bylo možné spojení berana a kozy .Lízinku jsem koupila Karlíkovi jako kamošku aby nebyl sám když je oddělen od ovcí, abych zabránila nechtěnému oplození s jeho jehňátky a neměla jsem ani páru, že může naprcnout kozu a já jí tím nevědomky ublížit .Budu teť asi v salaší víc jak doma a budu pozorovat kozu jestli se nic neděje.To miminko kozoovenka je ale nádherné.
Poprosím Vás ještě o odpovědi na to jestli kozenka nosí kůzlátka také jako ovce 5 měsícú, a mají kamerunky bezproblémové porody(při normálním oplození kozlem samozřejmě) a nebo se mám pak něčeho obávat?A poznám že je ten správný čas kdy se Líza bude chtí jít mazlit za kozlíkem?Předem moc děkuji za odpově.
Lenka B.
napsal(a):
Tak to jste mě dostali přátelé, já teť nebudu ani splát, to jsem absolutně netušíla že by bylo možné spojení berana a kozy .Lízinku jsem koupila Karlíkovi jako kamošku aby nebyl sám když je oddělen od ovcí, abych zabránila nechtěnému oplození s jeho jehňátky a neměla jsem ani páru, že může naprcnout kozu a já jí tím nevědomky ublížit .Budu teť asi v salaší víc jak doma a budu pozorovat kozu jestli se nic neděje.To miminko kozoovenka je ale nádherné.
Poprosím Vás ještě o odpovědi na to jestli kozenka nosí kůzlátka také jako ovce 5 měsícú, a mají kamerunky bezproblémové porody(při normálním oplození kozlem samozřejmě) a nebo se mám pak něčeho obávat?A poznám že je ten správný čas kdy se Líza bude chtí jít mazlit za kozlíkem?Předem moc děkuji za odpově.
Jj 5mesiacov a ruja sa prejavuje tak že koza je nepokojnejšia, má výtok, zčervenalú vulvu, vrtia chvostom, niektoré sú hlučné(niektoré nemusia byť), nemajú takú chuť do jedla, tiež to uvidíte aj podľa správania barana, bude ju obťažovať... Ruja prvá viditeľná zvyčajne býva na jeseň, a potom sa až do oplodnenia opakuje každé 3týždne niekedy až do jari. Odporúčam knižku Fantovej o chove kôz, , sú tam potrebné základy http://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/chov-koz-0188028.html.