Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2016 16:27
tonca

XXX.XXX.73.197

Dobry den, v jake vysce pohybujou ceny 100% AN kozicka.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

tonca napsal(a):
Dobry den, v jake vysce pohybujou ceny 100% AN kozicka.

Dobrý den, neuvádíte, zda s PoP, bez PoP, zda starší, odstávče. Záleží na kvalitě. Průměr u bezpopek je kolem 6 000 - i 7000 chtějí. Popky kolem 10 000 a výš. Kvalitní s výborným PoP jsou třeba i 15 000...

25.1.2016 19:11
tonca

XXX.XXX.73.197

Dobry den,
PoP jsou s rodokmenem? Ma to vliv na zapis kozi do registrovanym chovu?

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 19:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

tonca napsal(a):
Dobry den,
PoP jsou s rodokmenem? Ma to vliv na zapis kozi do registrovanym chovu?

Ano, PoP je jako rodokmen. Do registrovaného hospodářství musíte zapsat každou kozu, bez PoP i s PoP.

25.1.2016 19:23
tonca

XXX.XXX.73.197

Dekuji za info, zistuji pomalo vsechno mozne. jen jsem videla nabidnite kozi za 650 eura a vyse, tak jsem na to zustala koukat to jsem netusila ze ceny pohybujou az tak.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

tonca napsal(a):
Dekuji za info, zistuji pomalo vsechno mozne. jen jsem videla nabidnite kozi za 650 eura a vyse, tak jsem na to zustala koukat to jsem netusila ze ceny pohybujou az tak.

Jestli začínáte, klidně zkuste podílovky, od 87,5 % je mléko stejné, jako u 100%. Získáte na podílovkách zkušenost a pak si stejně 100 % pořídíte smajlík Mlíko je fakt vynikající, bez jakéhokoliv kozího pachu a výborné na sýry. Hodně chovatelů začínalo podílovkama.

26.1.2016 07:22
tonca

XXX.XXX.35.220

Dekuji za odpoved. Jeste se divam na AN z holandska. A take mi lakaj holandsky straka. Hlavnebych asi chtela aby byli bezrohy. Rada bych vyrabela syry.

26.1.2016 09:17
roklanka

XXX.XXX.45.116

Strakaté a kvalitní kozičky seženete i tady. Pokud začínáte a jak je z dotazu patrné, nic o tom nevíte, dobře si oficiální dovoz rozmyslete. Ne všechny nubije jsou v zahraničí brány jako mléčné, je to kombinované plemeno, maso-mléko a kontrola užitkovosti se nedělá u všech chovů.Ne všechny dovezené kozy sem, byť i s PoP, jsou tady zařazeny do chovu.Existuje tu klub AN koz, tam by vám měli poradit fundovaně.

26.1.2016 10:01
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Zdravím, z Holandska se k nám nevozí zrovna kvalita. Většinou už hotové kozy, které k nám jdou na vývoz právě z tohoto důvodu. Mám flekatou kozičku linie Black z VB stála mě 15t v přepočtu na našem peníze, ale je to velmi kvalitní kozička, která na první laktaci dojí 5l, bílkovinu má 4.8 % a tučnost mléka 4.7%. Pak kozička z Belgie také kvalitní zvíře s výborným původem a i mlékem tu jsem pořídila za 14t. Ale taky mam i jednu kozí slečnu z Holandska bez PoPza 10tis, její barvu by mi mohl leckdo závidět, ale protože nemá PoP, tak si do ní velké naděje nevkládám. Majitelka tvrdila, že rodiče výborní, vemeno matky se mi líbilo, tak uvidíme kolík mléka kozička po porodu nasadí. Doporučuji navštívit naše české chovatele a poptat se zdali by vám neprodali jednu nebo dvě kozičky, počítejte s cenou kolem 12t za kozičku. Nedoporučuji kozy z dovozu, jsou daleko víc náročnější na chov tady u nás. Je to pro ně velká změna a hynou pak z důvodu nezkušenošti chovatele na průjmy, špatnou krmnou dávkou a nedostatky vitamínů, hlavní jód. Držíme palce, ve správném výběru kozičky a hlavně je to trochu i štěstí

26.1.2016 16:14
tonca

XXX.XXX.73.197

Dobry den, dekuji vas vsechny za rady a pripominky.
Jeste nakou chvilku potrva nez ty kozicky poridim. Hlavne ted ctu, hledam, ucim, zjistuji, abych byla na vse pripravena. Nejspiz budou prvni kozicky tady z cech ale lakaj mi kozi z "materske" zeme.

26.1.2016 16:38
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

U anglonubijských koz je běh na dlouhou trať, než budete mít první mléko na výrobu sýru. Pokud se vám podaří sehnat kvalitní kozičku, doporučuji aspoň dvě, tak je lépe počkat s prvním zapuštěním, až po prvním roce. U anglonubijek doporučují, až v roce a půl. Pokud nebudete mít kozla, tak se vám to podaří dodržet. Oplatí se to. Tyto kozy rostou do čtyř let. A pokud jste začátečník, tak se mnohdy stane, že naděláte víc chyb než užitku a to se pak člověk učí z vlastních chyb. Zajeďte navštívit chovatele a nechte si poradit co jak. Založte si registrované hospodářství, protože jinak vám kozičku jen tak někdo neprodá.

26.1.2016 16:43
tonca

XXX.XXX.73.197

Registrovany chov uz jsem zistil.

28.1.2016 13:35
tonca

XXX.XXX.73.197

MiškaLussy poslala jsem vam sz.

28.1.2016 20:33
aluskas

XXX.XXX.104.146

tonca napsal(a):
Dobry den, dekuji vas vsechny za rady a pripominky.
Jeste nakou chvilku potrva nez ty kozicky poridim. Hlavne ted ctu, hledam, ucim, zjistuji, abych byla na vse pripravena. Nejspiz budou prvni kozicky tady z cech ale lakaj mi kozi z "materske" zeme.

Tonco, pokud nemáte s chovem koz žádné zkušenosti, doporučuji poříit si nejprve nějaké obyčejné kozy. Na nich se naučíte chovat, z jejich mléka se naučíte dělat sýry. Ani jedno, ani druhé není úplně jednoduché, pokud to chcete dělat dobře.
Já mám zkušenost, že anglonubijky jsou hodně citlivé např. na začervení, to co běžná bílá koza ustojí, anglonubijku porazí. Investujete mnoho peněz a může se stát, že vám zbydou jen oči pro pláč.

28.1.2016 20:37
tonca

XXX.XXX.73.197

Dekuji za uprimnou reakce. Budu si to pamatovat.

Neregistrovaný uživatel

28.1.2016 20:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

tonca napsal(a):
Dekuji za uprimnou reakce. Budu si to pamatovat.

Tončo, mám podílovky AN a o tom začervení to tak není. Mám koprologii u koz v pořádku. Ono záleží na mnoha jiných okolnostech - na zamoření pastviny, zda se na pastvině pasou i koně, na střídání pastvin. Já začínala s podílovkama a bez problémů, žádná mi ke dnešku neuhynula. Dívejte se na to s nadhledem. Každý chválí to své, asi tak smajlík Je spousta chovatelů, co má naopak s nubijemi ty nejlepší zkušenosti. AN kozy " lezou do zelí" jiným plemenům kvůli svému jedinečnému mléku bez jakéhokoliv zápachu a to jsou potom ty reakce. S podílovkama nebudete mít o nic větší starost, než s " obyčejnou" kozou. Za to se Vám zaručím osobně smajlík

28.1.2016 21:08
tonca

XXX.XXX.73.197

Zatim jsem ve fasy studium a nejdrive chci jeste na kurz vyroba syru. Jake kozi poridit budu jeste nevim zatim mi nejvice lakaj cernobile straky. Jen nevim jak je to s rohama. Chtela bych bezrohy. Nevim jak je to tady, vim ze napriklad v holandska se jako hobbychov nesmi odrohovat.

Neregistrovaný uživatel

28.1.2016 21:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

tonca napsal(a):
Zatim jsem ve fasy studium a nejdrive chci jeste na kurz vyroba syru. Jake kozi poridit budu jeste nevim zatim mi nejvice lakaj cernobile straky. Jen nevim jak je to s rohama. Chtela bych bezrohy. Nevim jak je to tady, vim ze napriklad v holandska se jako hobbychov nesmi odrohovat.

Doporučuji odrohované, už jako kůzlata. U geneticky bezrohých hrozí porody více kozlíků, než koziček a že se vám může objevovat u koziček hermafroditismus. Už se to tady probíralo v jiných vláknech. Když se mrknete na stránky ZOOTECHNIKA - ROHATOST A BEZROHOST, tak tam je to pěkně vysvětleno.

28.1.2016 21:38
aluskas

XXX.XXX.104.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tončo, mám podílovky AN a o tom začervení to tak není. Mám koprologii u koz v pořádku. Ono záleží na mnoha jiných okolnostech - na zamoření pastviny, zda se na pastvině pasou i koně, na střídání pastvin. Já začínala s podílovkama a bez problémů, žádná mi ke dnešku neuhynula. Dívejte se na to s nadhledem. Každý chválí to své, asi tak smajlík Je spousta chovatelů, co má naopak s nubijemi ty nejlepší zkušenosti. AN kozy " lezou do zelí" jiným plemenům kvůli svému jedinečnému mléku bez jakéhokoliv zápachu a to jsou potom ty reakce. S podílovkama nebudete mít o nic větší starost, než s " obyčejnou" kozou. Za to se Vám zaručím osobně smajlík

Limi, nepíšu to proto, že by anglonubijky lezly do zelí jiným plemenům a nepíši o podílovkách (to jsou kříženky a jejich odolnost je proto mnohem lepší než u šlechtěných 100% AN, ačkoli vždy je to zase kus od kusu), ale o 100% AN s PoP (nemá-li PoP těžko můžete vědět, že je 100%) a to proto že s tím mám zkušenosti. A znám poměrně dost chovatelů co mají také tyto problémy a dost chovatelů, kterým anglonubijky prostě uhynuly.
Tonča psala, že se jí líbí právě 100% AN.

A jinak s tím mlékem - třetinu stáda mi tvoří kozy bílé, třetinu 100% AN s PoP, třetinu různé kříženky, kozy hnědé a sánské. V chuti mléka nepoznáte rozdíl. Je vynikající od každé mé kozy. Sýry nemají žádnou příchuť koziny, s velkou chutí je snědí i lidé co se jim z kozího sýra zvedá žaludek. Rozdíl je v tučnosti mléka a výtěžnosti (ale také ne vždy), což pozná dle chuti málokdo.
Anglonubijky nejsou levná záležitost a obyčejná koza splní účel za mnohem menší peníz, tak prostě jen aby pak Tonča nebyla zklamaná.

28.1.2016 21:41
aluskas

XXX.XXX.104.146

Doporučuji odrohované, už jako kůzlata. U geneticky bezrohých hrozí porody více kozlíků, než koziček a že se vám může objevovat u koziček hermafroditismus. Už se to tady probíralo v jiných vláknech. Když se mrknete na stránky ZOOTECHNIKA - ROHATOST A BEZROHOST, tak tam je to pěkně vysvětleno.

Limi, nešiřte prosím bludy! U bezrohých koz nehrozí porody více kozlíků. A pokud bude chovatel připouštět rohatým kozlem, nehrozí ani hermafrodité. Jednotlivé kombinace alel jsem rozepisovala už minimálně ve dvou vláknech tady, znovu to psát nebudu.

28.1.2016 21:53
tonca

XXX.XXX.73.197

aluskas napsal(a):
Limi, nešiřte prosím bludy! U bezrohých koz nehrozí porody více kozlíků. A pokud bude chovatel připouštět rohatým kozlem, nehrozí ani hermafrodité. Jednotlivé kombinace alel jsem rozepisovala už minimálně ve dvou vláknech tady, znovu to psát nebudu.

Poprosim o odkazy na vlakna.

28.1.2016 21:57
tonca

XXX.XXX.73.197

A smi se o i jako hoby chov, popr. biofarma? v holandsko je to zakazany, jen velke chovy muzou odrohovat.
Me se jedna jen o kozicky bezrohy, kozla meho nazoru by se chlouba nemelo brat.

Neregistrovaný uživatel

28.1.2016 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):

Je to pravda, pátrejte a dopídíte se k tomu, je to ověřeno...třeba právě na ZOOTECHNIKA - ROHATOST - BEZROHOST. Statisticky ověřeno Kozlíci - kozičky 1,5 ku 1. A pokud je jeden z rodičů bezrohý, riziko hermafroditismu je. Sice menší, ale je. Nedávno se to tady také řešilo - paní měla kozu bezrohou, kozel rohatý a kozička z nich hermouš, jako vyšije.

28.1.2016 22:16
MiškaLussy

XXX.XXX.105.3

Musím souhlasit s aluskas co se týče geneticky bezrohých koziček... mám tři geneticky bezrohé AN s PoP doposud měli samé kozičky, kozlík v loni jenom jeden od kozy odrohované a hermafrodit taky žádný. Uvidím, jak to bude letos. A ti parazity, je opravdu dokáží potrápit více, než obyčejné kozy, je potřeba si to hlídat pravidelnou koprologií.

28.1.2016 22:19
tonca

XXX.XXX.73.197

Ja to budu muset najit v materske jazyku, trochu se v tom stratim.

29.1.2016 06:05
aluskas

XXX.XXX.104.146

Je to pravda, pátrejte a dopídíte se k tomu, je to ověřeno...třeba právě na ZOOTECHNIKA - ROHATOST - BEZROHOST. Statisticky ověřeno Kozlíci - kozičky 1,5 ku 1. A pokud je jeden z rodičů bezrohý, riziko hermafroditismu je. Sice menší, ale je. Nedávno se to tady také řešilo - paní měla kozu bezrohou, kozel rohatý a kozička z nich hermouš, jako vyšije.

Pídit se nebudu, není to třeba, prostě šíříte bludy. Pokud něco tvrdím, je dobře mít to ověřené.
Jinak ano, na zootechnice je to dobře vysvětlené, ale tady hrají roli recesivní a dominantní alely a kdo nemá alespoń základy v genetice tak tam vidí jen změť písmen, proto jsem to tu v jedné diskuzi myslím napsala přijatelněji.
Jinak vám sem ještě kopíruji jak je to s tím podílem kozlíků (opět musíte pářit dva bezrohé jedince - ovšem vím, jak to s takovými statistikami je, takže bych tomu příliš nevěnovala pozornost)
"Pářením pouze bezrohých zvířat, mimo již zmíněné riziko hermforditismu a sterility, dohází také ke zvýšené frekvenci rození se kozlíku oproti kozičkám (na 1 kozičku cca.1,5 kozlíka, což je nežádoucí).

Jinak hermafrodit může vzniknout i při páření rohatého a bezrohého jedince nebo dvou rohatých jedinců, ale to už vůbec nesouvisí s bezrohostí. Tedy prosím nestrašte ostatní chovatele, když tomu nerozumíte.

Václav K

29.1.2016 08:05
Václav K

XXX.XXX.219.8

To já jsem koupil AN kozu od souseda za 1 200, - viděl jsem kozla nádherný AN, kozu také super AN no a kozinu, které je něco přes rok a má rozměry holandských, ale zase je hodná slyší na jméno a chodí u nohy jako pejsek.

Vláda.

29.1.2016 18:55
tonca

XXX.XXX.73.197

Nasla jsem peknou studie o rohy, bezrohy a hermafrodit tak ted studuji.

7.3.2016 18:12
tonca

XXX.XXX.73.197

Miska lussy poslala jsem vam spravu.

7.3.2016 18:19
lilo

XXX.XXX.201.210

tonca napsal(a):
Ja to budu muset najit v materske jazyku, trochu se v tom stratim.

Jaky je vas matersky jazyk?

7.3.2016 18:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Václav K napsal(a):
To já jsem koupil AN kozu od souseda za 1 200, - viděl jsem kozla nádherný AN, kozu také super AN no a kozinu, které je něco přes rok a má rozměry holandských, ale zase je hodná slyší na jméno a chodí u nohy jako pejsek.

Vláda.

Neverim tomu ze to byla AN koza... mozna podilovka...

7.3.2016 21:14
tonca

XXX.XXX.73.197

Holanstina.

8.3.2016 08:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den tak to obdivuju jak jste se s cestinou popasovala... a ted je jasne ze asi nebudete mit problem z holandka kozy privezt..

8.3.2016 10:01
tonca

XXX.XXX.73.197

Tam se domluvim 100%

8.3.2016 10:42
lilo

XXX.XXX.201.210

No ale nejde ani tak o nakup jako o vyrizeni naslednych dovoznich papiru... co vim tak lide kteri si privezli necertifikovanou prepravou tak pak po nich veterina docela sla...

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2016 10:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teda koukam to jsou strasny ceny, jak za pripustenou jalovici skoro...

Petr M.

8.3.2016 11:22
Petr M.

XXX.XXX.167.145

Dobrý den, co znamená prosím termín geneticky bezrohá koza? Na bazoši je spoustu inzerátu kde nabízejí geneticky bezrohé kozy a kozly... Po přečtení článku na ZOOTECHNIKA si myslím že geneticky bezrohá může být jen když má zvíře udělaný genotyp na rohatost? Nebo to lze poznat nebo zjistit i bez testu DNA? Děkuji za odpověď. Petr M.

8.3.2016 11:28
Petr M.

XXX.XXX.167.145

Dobrý den, co znamená prosím termín geneticky bezrohá koza? Na bazoši je spoustu inzerátu kde nabízejí geneticky bezrohé kozy a kozly... Po přečtení článku na ZOOTECHNIKA si myslím že geneticky bezrohá může být jen když má zvíře udělaný genotyp na rohatost? Nebo to lze poznat nebo zjistit i bez testu DNA? Děkuji za odpověď. Petr M.

8.3.2016 14:41
tonca

XXX.XXX.73.197

Jsou kozy bez rohy a kozy bez rohy.
Ty ktere se narodily bez rohy tak ty jsou geneticky bezrohy
a ty ktere se narodily s rohama ale byli odstraneny lidem nejsou geneticky bezrohy.

8.3.2016 16:52
Petr M.

XXX.XXX.167.145

tonca napsal(a):
Jsou kozy bez rohy a kozy bez rohy.
Ty ktere se narodily bez rohy tak ty jsou geneticky bezrohy
a ty ktere se narodily s rohama ale byli odstraneny lidem nejsou geneticky bezrohy.

Ty ktere se narodily bez rohy tak ty jsou fenotypove bezrohy... ;-) Co jsem dnes nacetl na netu tak i zvire ktere se narodi bez rohu nemusi byt geneticky bezrohe a muze nest rohaty genotyp... Tak jak to tedy je, zacinam v tom mit pekny gulas ;-).

8.3.2016 18:55
tonca

XXX.XXX.73.197

Dekuji za info, ja ted mam gulas jeste vetsi!

9.3.2016 11:05
moonika

XXX.XXX.159.107

Ja myslím že mnohí v inzerátoch ten výraz používajú asi nie celkom správne a chcú tým povedať že sú "prirodzene bezrohé" nie odrohované. Stačilo by sa spýtať pár inzerentov na genetické testy, možno by niektorí nemali šajnu:).

Neviete koľko stoja genetické testy na určenie genotypu? Koza HoPHoP je vždy neplodná a u kozlov HoPHoP to býva cca v polke prípadov. Takže plodné kozy sú iba rohaté a HoPHo+.

9.3.2016 11:14
aluskas

XXX.XXX.104.146

Rohatost je u koz způsobena přítomností dvou recesivních alel (pp). Je-li přítomna alespoň jedna dominantní alela (Pp), případně jsou dominantní obě alely (PP) je koza či kozel geneticky bezrohý. To je pro mnohé chovatele žádoucí. Bohužel je u koz bezrohost spojena s výskytem hermafroditismu a to konkrétně pro dominantního homozygota PP.

Pokud tedy připustíme rohatou kozu (pp) bezrohým kozlem (Pp nebo PP), může se narodit buď rohaté kůzle (pp) nebo kůzle bezrohé (Pp), které je normálně plodné (platí i naopak tedy v případě bezrohé kozy a rohatého kozla).

Pokud připustíme bezrohou kozu (Pp) bezrohým kozlem ( Pp) může se narodit rohatý jedinec (pp), bezrohý jedinec normálně plodný (Pp) či bezrohý jedinec (PP), který bude v případě, že se bude jednat o kozičku, hermafrodit, v případě, že se bude jednat o kozlíka, může být normálně plodný ale také neplodný.

Pokud připustíme bezrohou kozu (Pp) bezrohým kozlem (PP), který je plodný, může se narodit opět kozička hermafrodit (PP), kozlík (PP) plodný či neplodný nebo normálně plodný jedinec (Pp).

Tedy ano, i bezrohý jedinec může nést alelu pro rohatost, tedy recesivní alelu (p). Pokud ji nenese, je to "blbé", protože je to v případě kozičky hermafrodit nebo v případě kozlíků pravděpodobně částečně nebo úplně neplodný jedinec.

cano

25.3.2016 22:19
cano

XXX.XXX.41.102

Prosím vás o radu, az teraz som sa dozvedela taketo info o rohatosti a bezrohatosti a zrejme mam problem. Mám dvojrocneho capa, ktorý je biely, bezrohy a s malymi usami. Kupila som ho este ako maleho capka k mojim trom tiez bezrohym kozam. Nakrýval bez problemov, akurat presne sme mali same dvojčatá capkov a iba tento rok je tam aj jedna kozicka. Všetky sú bezrohé, niektoré s uškami, niektoré bez. Minulý rok ma jeden chovateľ, ktoré mu som predala jedného z capkov/bez uší, bezrohý/ upozornil, že mu neostali kozy kotné po nakrývaní.
A tak ma teraz zaujíma, či skutočne všetci moji capkovia sú iba na mäso, lebo nechcem niekoho zavádzať predajom na chov aak sú skutočne neplodní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík