Chtěla bych se zeptat, zda je možné odčervit už 2 měsíční kozičku?Kůzlata vždy odčervuji až ve třech měsících, kdy je i prodávám, protože mi kdysi jeden známý kozař říkal, že dřív jak ve třech měsících odčervovat nemám, že kůzle na to ještě nemá uzpůsobený organismus...kozičku ale budeme prodávat dřív, pán už by ji chtěl za 14 dní, je zdaleka a bude mít za 14 dní služební cestu kolem, takže ve 2,5 měsících by ji rád měl. Kůzlata vždy prodávám jen odčervená a kozičku bych tedy musela odčervit už teď, ale nevím, jestli to tedy ještě není moc brzy..od veta jsem si přivezla Panacur, protože se chystám stejně rovnou odčervit všechny kozy, tak nevím, jestli můžu dát i té malé...
canka
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, zda je možné odčervit už 2 měsíční kozičku?Kůzlata vždy odčervuji až ve třech měsících, kdy je i prodávám, protože mi kdysi jeden známý kozař říkal, že dřív jak ve třech měsících odčervovat nemám, že kůzle na to ještě nemá uzpůsobený organismus...kozičku ale budeme prodávat dřív, pán už by ji chtěl za 14 dní, je zdaleka a bude mít za 14 dní služební cestu kolem, takže ve 2,5 měsících by ji rád měl. Kůzlata vždy prodávám jen odčervená a kozičku bych tedy musela odčervit už teď, ale nevím, jestli to tedy ještě není moc brzy..od veta jsem si přivezla Panacur, protože se chystám stejně rovnou odčervit všechny kozy, tak nevím, jestli můžu dát i té malé...
Když jí to dáte, tak nic nepokazíte. Odčervuju i mladší a nevšimla jsem si, že by měli po odčervení nějaký problém.
Přiklonil by jsem se taky k tomu (pokud ve stádu nebyl žádný problém): budoucího chovatele upozornit aby jsi ji odčervil sám (a pokud chcete mít klidné svědomí slevte mu za odčervení). já osobně by jsem ale k sobě nikdy takové zvíře nevzal
Tato debata je celkem široká protože nevíme nic kolem, kdy jste naposledy odčervovala, jak a proti čemu...
Ve chvíli kdy se dostali odčervovací prostředky do rukou lajků, se toho dost změnilo a myslím si že ne k dobrému. Protože je jen pár chovatelů, co asi opravdu ví co dělají (ne že by veti věděli všechno...).
I já, odčervuji, dříve než ve třech měsících ale SPOT ON.
profesor1
napsal(a):
Není jednodužší upozornit kupce ať si ji před vypuštěním na pastvu odčerví?
4: přezdívka - odčervujete mladší než 2 měsíce? Konkrétně proti čemu?
Odčervuji jehňata 6 - 8 týdnů stará. Ovce mám zavřené jenom na porody a asi tak po dvou týdnech jdou s jehňaty ven. Při takovém průběhu zimy, kdy je v lednu +10 stupňů breberky nepochcípaj a pořád na louce jsou. Tady není po sněhu ani památky a holky chodí a okusují stařinu a určitě s tím i nějakou tu breberku.
Upřímně, já bych si do stáda taky nevzala neodčervenou kozu, pokud bych ji nemohla dát někam do karantény...a nevím, zda pán má možnost kozičku oddělit nebo ne...mluvili jsme spolu po telefonu a domluvili se, že kozičku tedy odčervím normálně u nás už teď a pán si ji znovu odčerví na jaře, že si udělá koprologii, jestli to bude vůbec zapotřebí...a právě proto, že ta naše malá princezna už běžně ukusuje starou trávu(i když seno mají neomezeně k dispozici) a je teď poměrně teplo, takže paraziti mají pré, tak jsem ji radši odčervila...
Taky neprodáváme kozičky dříve než po čtvrtém měsíci, když jde kozička do chovu, tak potřebuje být co nejdéle pod matkou na mléku. Ale to, že ji teď od matky vezmete, odčervíte a tak malinká jde teď v zimě do nového prostředí, tak aby jste se nedivila, že vás bude po čase kupující pán apelovat tím, že kozička neprospívá a jaksi neroste. Mohl by mě přemlouvat, jak by chtěl, ale takové malé kůzle má být ještě u maminky. Vy jste přece chovatelka a vy o tom rozhodujete.
Na větších farmách odstavují kůzlata po narození, stejně jako v kravínech telata a kozičky nechávají do chovu. Pokud mládě dostane, co potřebuje, není problém ani u koz. Já odstavuji ve třech měsících a odcházejí k novým majitelům odčervené. Týden před odstavem odčervuju matky a tudíš musím i kůzlata, abych jim nebudovala rezistenci, neboť v mléce, které ještě týden pijí jsou rezidua odčrvovadla. Takže bych kozičku klidně odčervila.
Mám jednu kozu ktorú jej mama odstavila už v 2,5mesiacoch, napriek tomu z nej vyrástla veľká zdravá koza a to som ju potom pripúšťala už v prvom roku, vôbec sa nezasekla. Záleží ako je na tom v tom veku odstavu, pokiaľ by to bolo nejaké slabučké nedôchodča tak by asi potrebovalo ešte čas s matkou ale pokiaľ je na svoj vek mocná zdravá tak by som sa nebála, pokiaľ by sa o ňu chovateľ potom vedel dobre postarať čo sa týka výživy a kontroly parazitov.
Niektoré kozľatá sa ľahko navyknú na srvátku, takže čiastočne by sa to mlieko dalo kompenzovať ňou... len treba postupne navykať.
Kozička vypadá opravdu dobře, není to žádné nedomrle, nehledě na to, že už jí stejně mamina nedává moc pít, po většinou už jí bohužel odhání...kozičku už cca 14 dní dokrmuji malinkou mističkou směsi ječného šrotu s ovesnými vločkami právě proto, že vidím, že mamina už jí nechce dávat pít...a prďolce to moc šmakuje . Já to chápu, že na to máme každý jiný názor, ale kdyby kozička byla nějaká slabší, tak bych jí pryč už nedávala, navíc mě to přeci nic nestojí, že je u nás...i kdyby tu byla déle...ale pokud už jí mamina z větší části odmítá krmit, tak už je jedno, jestli bude u mě, nebo půjde k novému majiteli..já standardně odstavuji kůzlata ve třetím měsíci, ale letos mě tedy kozlíci překvapili svojí úchylností už od 1.měsíce života Takže letos šli kluci do světa už ve dvou měsících, protože té malé kozí slečně nedali pokoj...což se mi nikdy dřív nestalo, že by kozlíci byli takhle mladí takhle akční Šlo mi právě spíš o to odčervení, jestli to není brzo, ale teď už je odčervená, je ok, neshledala jsem, že by jí po tom bylo nějak zle...
Měla bych dotaz na Pajču...?, co se týká teď v zimě odčervení koz a kůzlat, tak mi není jasné když jsem měla tři měsíce po sobě koprologii čistou bez plícních larev a GIN parazitů, tak jestli jsem si mohla s nákupem nového sena tyto parazity přivézt? Zkrmila jsem jedno kolo sena, kozy mi pokašlávali a koprologie potvrdila 1x GIN vajíčka a 2xx plicní larvy. Tak mě právě zajímá, jestli i kůzlátka, která ještě neviděla pastvu, můžou tyto parazity do sebe dostat prostřednictvím sena, které mohli před sklizením zamořit např srnci? Protože jinak opravdu nevím, kde ty naše kozičky, když je teď nepasu k těmto parazitům přišli?
Než sa Pajča ozve: Miška záleží aké to sú to pľucnivky, ak také čo potrebujú medzihostiteľa slimáka tak tam by som sa v tomto období novonakazenia nebála potrebovalo by to slimákov, napr. Dictyocaulus nepotrebujú medzihostiteľa a akurát čítam že sa môžu zvieratá nakaziť aj senom, ale tiež píšu že na pastve neprežívajú larvy Dict.dlhšie ako mesiac takže ak to je pravda, v sene už nebudú, to skôr ak by sa nakazili už larvami z prostredia u vás (ale nedávno ešte mrzlo tak neviem, ) v prípade že máš druh čo nepotrebuje medzihostiteľa.
MiškaLussy
napsal(a):
Měla bych dotaz na Pajču...?, co se týká teď v zimě odčervení koz a kůzlat, tak mi není jasné když jsem měla tři měsíce po sobě koprologii čistou bez plícních larev a GIN parazitů, tak jestli jsem si mohla s nákupem nového sena tyto parazity přivézt? Zkrmila jsem jedno kolo sena, kozy mi pokašlávali a koprologie potvrdila 1x GIN vajíčka a 2xx plicní larvy. Tak mě právě zajímá, jestli i kůzlátka, která ještě neviděla pastvu, můžou tyto parazity do sebe dostat prostřednictvím sena, které mohli před sklizením zamořit např srnci? Protože jinak opravdu nevím, kde ty naše kozičky, když je teď nepasu k těmto parazitům přišli?
Jestli to dobře chápu, tak výsledky které uvádíte jsou někdy z ledna ?
Tři měsíce zpátky znamená že jste odčervovala v září - říjnu ?
Jestli je to tak, podzim byl teplý, paraziti sice zpomalují svůj vývoj, ale to
neznamená, že si kozy po odčervení zase nenasbírali nové. Je to otázka
zamořenosti pozemku, na kterém pasate. Řada parazitů s příchodem zimy
svůj vývoj zpomalí až zastaví, zavrtají se do střvní sliznice a počkají na jaro
a oslabení kozy, ovce porodem a pak svůj vývoj dokončí a začnou být aktivní.
V lednu je to celkem ještě brzy, ale březen to už je pro ně deální. Poznají
že přišel jejich čas.
Pokud jde o zamořování zažívacího traktu parazity ze sena, tak ne. Paraziti
obecně nesnáší sucho. Snad by se ve špatně usušeném seně mohla udržet
motolice jaterní. Plicnivky také ne. Muellerius capilláris ke svému vývoji
potřebuje slimáky jak chaloupkáře ta bezdomovce, ve kterých se několikrát
převlékne a teprve pak se stane pro kozu infekční. Koza od kozy se nenakazí,
i kdyby si vzájemně nakašlaly do huby. Koza musí pozřít larvu, která dokončila
svůj vývoj v těle mezihostitele. Plicnivka je parazit pastevní a koza se nakazí
pouze pozřením slimáka při pastvě, nebo larvy, kterou slimák vyloučil se slizem.
Taková larva však dlouho nežije. Larva, kterou koza pozře se provrtá střevní
stěnou do krevního oběhu a tak docestuje do plic. Larva plicnivky dospěje
za 5-7 týdnů a pak již klade v plicích vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy,
které koza vyloučí trusem a koloběh se opakuje.
To, že Vám kozy začaly kašlat může být způsobené nejen plicnivkami, ale
i sychravým počasím, kdy se přidají záněty plic způsobené různými bakteriemi,
strepthokoky atd. Mohlo seno obsahovat plísně. Aby jste zjistila i další možné
příčiny kašle, musela by jste dát vyšetřit stěry z krku.
Koprologii plicnivek na dva xx si vysvětluju nědostatečnou účinností odčervení.
Nechce se mi věřit, že by se za tak krátkou dobu tak nakazily.
Jestli jste dělala směsné vzorky, záleží od kterých koz trus pocházel a jak byl
trus čerstvý, jak brzy se dostal k rozboru.
Již dříve jsem tu uváděla radu veterináře a chovatele odčervit Aldifalem,
dvojnásobnou dávkou určenou pro ovce,3x po 24 hodinách. Netvrdím, že to
bude spasitelné a stoprocentní, ale zkuste to po jedé koze až po porodu.
Kozy to vydrží. S novou pastvou na stejném pozemku se však zase plicnivkami
nakazí.Snad by trochu pomohl nápad neznámého chovatele, který jsem tu kdysi také
uváděla a to, likvidovat slimáky pomocí kachen Indických běžců.
Pajčo moc Vám děkuji, lépe by to asi nikdo nenapsal. Naposledy jsem kozeny odčervovala v prosinci Panacurem, měli GIN parazity na 3xxx. To zabralo. Plícní parazity jsme měli naposledy v srpnu. Kozičky dostali Ivomec a tři dny na to Albex. Po této kombinaci jsme měli, až do letošního ledna klid. Mám dospělých koz AN 12, tak bobky na koprologii sbírám od všech dohromady, vždycky dva dny. A pak pošlu do Olomouce. Aldifal mi veterinář objednal, tak po po porodech bych je ním mohla odčervit. Ale dneska jsem zase posílala koprologii, jen nevím jestli dopadne dobře, protože kozeny opět dostali na plicní larvy Panacur (kolem 20ledna) Ještě jsou všechny pořád březí. Tak jsem ten Aldifal nemohla použít. Vidíte a já jsem byla přesvědčená, že mají holky ze sena, ale o tom mě přesvědčovala hlavně veterinářka, že mám změnit dodavatele sena, že se ním kozy nakazili. Tak kdyby jsme ty plicní larvy v rozboru zase měli, tak mám dát kozám po porodech 2 dny po sobě ten Aldifal a silnější dávku? A nejlépe na lačno po ránu? Neškodím tím kůzlátkům? A ještě jednou moc díky
Směsný vzorek Vám udělá nějaký průměr z hodně a málo začrvených, nebo
může být i dost klamný, když zrovna sezbíráte trus od těch zdravějších.
Když už bych dělala rozbor, tak bych vzala vzorky od těch, o kterých vím, že mají
problém, i když vím, že se nevyprázdní na počkání, i když někdy ano. Stačí kozu
chytit, vzít ji stranou od ostatních a za chvíli je boban na světě. Pak to dát do
igelitového sáčku, do chladu, aby trus nevysychl a co nejdřív odeslat do laboratoře.
Pak těch křížků bude asi víc.
Dávkování jsem psala : 3x, tedy tři dny po 24 hodinách, dvojnásobnou dávku, která
je předepsaná pro ovce. Pro ovce je dávka Aldifalu 2 ml / 10 kg živé váhy. Vy dáte
koze dávku 4 ml na 10 kg živé váhy. Jestli koza váží 50 kg, dáte ji 20 ml Aldifalu,
jestli jsou těžší, tak dopočítáte. Kupte si na to velkou injekční stříkačku, jestli nemáte
dávkovač. Odčervování je určitě účinnější na lačno.
Aldifal nemusíte kozám dát samozřejmě hned první den po porodu, ale až po několika
dnech. Část reziduí kůzlata mít v mléce budou, ale jinak se vylučují močí a trusem.
Moc děkuji za tip, posbírat bobky od těch problémovějších. Pořád jsem přemýšlela, jestli si počkat a sbírat od každé kozeny zvlášť? tady toto, by jak radíte by mohl být přesnější. Dávkovač bohužel nemám, jen stříkačku. Anglonubijské kozičky mám veliké a mohutné. Vážili jsme je orientačně na podzim a dospělé kozy vážili 70-80kg. Kozičky loňské 60-70kg. Tak jim tu dávku Aldifalu musím propočítat, abych to dávkování neošidila. To by bylo, aby jim od těch potvor nepomohla. Moc děkuji za vzácné rady a přeji dobrou noc.
Pre Pajču: Skúšam na mojej koze to vami odporučené odčervenie, dva dni po sebe som dala dvojnásobnú ovčiu dávku aldifalu, t. j už má v sebe dve veľké striekačky, spolu cca 47ml, ale dnes sa mi zdá nejaká nesvoja, pomalá chôdza, bez nálady, síce prišla na zavolanie ale trvalo jej to, inokedy je pri mňe hneď, žerie síce ok, ale vážne uvažujem či to nestopnem len na tých dvoch dávkach. Len dúfam že to bude mať nejaký efekt. Ona má v sebe ešte zvyšky dlhodobého atb Zuprevo, takže má v sebe dosť chémie a možno preto jej to nerobí dobre, neviem. V minulosti som aldifal dávala 4násobok ovčej dávky za jeden deň, polku ráno, polku večer, vtedy to bolo bez problémov, to by človek čakal že by skôr mal byť problém keď je to po sebe v kratšom intervale.
21.1 se Miška ptala ve vláknu Plicnivky, jestli jsem tu dávku použila na vlastní
kozy a vy jste odpověděla, že by Vás také zajímalo, jak to zvládnou.
Abych tedy nepsala pouze co radil veterinář, udělala jsem také zkoušku na koze,
i když to nepotřebovala. Plicnivky doufám nemáme. Nechtěla jsem o tom psát
dřív, něž koza porodí. Doufám že je březí.
22.1.23.1 24.1 moje osmiletá koza dostala každé ráno čtyřnásobnou dávku
dávky ovčí Albendavetu. Aldifal nemám, mám Albendavet 10 % pro hovězí dobytek.
Láčiva se liší pouze v pomocných látkách, procentech a výrobci. Použití je na
stejné parazity. Kozu jsem odhadla na 60 kg, i když ve skutečnosti možá tolik
ani nemá a každé ráno dostala 12 ml desetiprocentního Albendavetu.
Měsíc před tím byla odčervená Levitapem. Koza to zatím přečkala bez jakýchkoliv
zjevných problémů. Jestli je tedy březí, tak by měla během příštího týdne porodit.
Uvidíme, jak to dopadne. Dám vědět.
pajca
napsal(a):
21.1 se Miška ptala ve vláknu Plicnivky, jestli jsem tu dávku použila na vlastní
kozy a vy jste odpověděla, že by Vás také zajímalo, jak to zvládnou.
Abych tedy nepsala pouze co radil veterinář, udělala jsem také zkoušku na koze,
i když to nepotřebovala. Plicnivky doufám nemáme. Nechtěla jsem o tom psát
dřív, něž koza porodí. Doufám že je březí.
22.1.23.1 24.1 moje osmiletá koza dostala každé ráno čtyřnásobnou dávku
dávky ovčí Albendavetu. Aldifal nemám, mám Albendavet 10 % pro hovězí dobytek.
Láčiva se liší pouze v pomocných látkách, procentech a výrobci. Použití je na
stejné parazity. Kozu jsem odhadla na 60 kg, i když ve skutečnosti možá tolik
ani nemá a každé ráno dostala 12 ml desetiprocentního Albendavetu.
Měsíc před tím byla odčervená Levitapem. Koza to zatím přečkala bez jakýchkoliv
zjevných problémů. Jestli je tedy březí, tak by měla během příštího týdne porodit.
Uvidíme, jak to dopadne. Dám vědět.
Ste zlatá že ste urobila ten pokus, dúfam že to ničomu neublížilo,3dni po sebe 4násobok ovčej dávky je dosť. Ja teda tej mojej dám ešte tú tretiu dávku dvojnásobku. (inak je to horor do nej dostať, priam odpadáva, hlavu zabára do zeme a pod. je to jediná taká hysterka z našich, skúsim jej túto tretiu dávku prepašovať do jablka :P ).
Len som trochu nesvoja z toho čo som zistila, vraj mesiac pre pripustením by sa nemal aldifal podávať a ja som( v prípade že Peggy bude fit) mala v pláne ju za 10ní konečne pripustiť. A pritom OL na mäso je len týždeň tak nechápem že až takú dlhú dobu by v nich mohli byť nejaké rizikové koncentrácie.
Nevím kde jste informaci zjistila, ale nepřečetla jste něco špatně ? Dívala jsem
se na Albex, který použila Miška. U něho výrobce uvádí : nepodávat v době
připouštění a měsíc Po připouštění. Aldifal, Albex, Albendavet mají stejnou
účinnou látku, dávky v mg / kg živé hmotnosti jsou u všech stejné, přídavné látky
mají některé stejné, některými se liší. Výrobci jsou jiní, ale léky jsou to v podstatě
stejné.
Ja som to čítala na nejakých anglických stránkach, teraz už neviem či o valbazene alebo priamo albendazole, skúsim to zas pogúgliť, bola by som rada ak som to len zle preložila, je to možné.
Edit: asi je to tak, neviem či som vtedy našla ten článok čo teraz ale teraz čítam na valbazene že nedávať prvých 30dní brezosti resp.30dní po "odstránení"barana zo stáda, je možné že som to vtedy pochopila ako 30dní pred vpustením barana do stáda :-P Musím byť pozornejšia. Ale ak je to tak tak sa teším, môžem teda tú moju potom pripustiť.
MiškaLussy
napsal(a):
Mony, tak já se v tom asi už úplně strácím... To je u pro lidi ten Aldifal
Tá účinná látka albendazol, kukni http://www.liekinfo.sk/liek-zentel-400-mg-tbl-50x400-mg-(tuba-pp-pe)-87122-spc.
MiškaLussy
napsal(a):
Děkujeme a těšíme se, jak to s kůzlátkama dopadne. Mamce kozeně držím palce
Díky za držení palců, určitě jste držely všechny čtyři, protože koza dnes kolem
půl deváté porodila, o dva dny dříve než jsem počítala. Začala pomekávat na kůzlata
při večerním krmení a tak mě dala vědět, že bude rodit. Kdyby to přišlo v noci a
špatně to dopadlo, tak bych se zřejmě domnívala, že to mohlo být mojím pokusem.
Koza totiž neměla polohy kůzlat úplně ideální. První kozlík šel hlavičkou a jednou
skrčenou nožičkou a obě kozičky vyšly rychle po sobě, ale měchýř s plodovou vodou
nepraskl ani u jedné. Kdybych ho neprotrhla a kozičky nevysvobodila, tak by se
utopily, a já bych se mohla ráno domnívat, že se narodily mrtvé, kvůli dávce
Albendazolu, kterou koza dostala.
Takto to dobře dopadlo a můžu napsat, že koza i kůzlata přežily čtyřnásobnou
dávku Albendazolu předepsanou pro ovce, podanou 15 dní před porodem.
Dá se samozřejmě říct, že jedna vlaštovička jaro nedělá. Nechci tím vůbec
zpochybňovat doporučení výrobce. Každý lék projde testováním, než se začne
používat. V době vývoje plodu je použití jistě nebezpečné.
Naše kůzlátka se ale zatím mají k světu, tak věřím slovům veterináře, že koza
dvojnásobnou ovčí dávku po tři dny proti plicnivce vydrží. Zbývá otázka, jestli ji
nevydrží plicnivka.
Tak to je krásné! Gratulujeme vám i kozičce , ta je chytrá a ještě, že se ozvala mekáním. Já to říkám pořád, že se ty porody vyplatí ohlídat. Neuznávám názory typu však je to příroda, ona si sama pomůže.. Já pevně doufám, že jste kozičku plicnívky zbavila. Taková dávka to byla, tak si říkám, kde až by ty larvy museli být zalezlé, aby se to k nim nedostalo? Pajčo včera mi přišli výsledky koprologie, kterou jsem posílala minulý týden... Ty moje březí kozeny jsem odčervovala Panacurem 22. ledna, bobky zase od všech 12 kozen jsem posílala 1. února a plicní larvy tam nenašli. Tak právě nevím, jak často bychom měla koprologii dělat a preventivně si to hlídat, protože si myslím že je to nejspíš tak, jak jste mi už výše psala, že problém s plícnima larvama mají jenom nějaké kusy, tudíž jsou pak výsledky od celého stáda zkreslené. Kdybych poslala do Olomouce bobky, jen od těch koz u kterých mám podezření možná bych se i divila. Jde mi o to, jestli pak zbytek stáda netrápím odčervovaním zbytečně? Za týden mi začnou všechny postupně rodit, tak budou mít aspoň na parazitů pokoj. Ale dneska si jedeme k Luhačovicím pro nové seno a myslíte si Pajčo, že nemusím se bát, že si se senem nějaké ty potvory usušené přivezu? Psala jste, že to možné není. To veterinářka mi tvrdí, že je..
MiškaLussy
napsal(a):
Tak to je krásné! Gratulujeme vám i kozičce , ta je chytrá a ještě, že se ozvala mekáním. Já to říkám pořád, že se ty porody vyplatí ohlídat. Neuznávám názory typu však je to příroda, ona si sama pomůže.. Já pevně doufám, že jste kozičku plicnívky zbavila. Taková dávka to byla, tak si říkám, kde až by ty larvy museli být zalezlé, aby se to k nim nedostalo? Pajčo včera mi přišli výsledky koprologie, kterou jsem posílala minulý týden... Ty moje březí kozeny jsem odčervovala Panacurem 22. ledna, bobky zase od všech 12 kozen jsem posílala 1. února a plicní larvy tam nenašli. Tak právě nevím, jak často bychom měla koprologii dělat a preventivně si to hlídat, protože si myslím že je to nejspíš tak, jak jste mi už výše psala, že problém s plícnima larvama mají jenom nějaké kusy, tudíž jsou pak výsledky od celého stáda zkreslené. Kdybych poslala do Olomouce bobky, jen od těch koz u kterých mám podezření možná bych se i divila. Jde mi o to, jestli pak zbytek stáda netrápím odčervovaním zbytečně? Za týden mi začnou všechny postupně rodit, tak budou mít aspoň na parazitů pokoj. Ale dneska si jedeme k Luhačovicím pro nové seno a myslíte si Pajčo, že nemusím se bát, že si se senem nějaké ty potvory usušené přivezu? Psala jste, že to možné není. To veterinářka mi tvrdí, že je..
Jednotlivé kozy jsou plicnivkami napadené růžně. Každá koza jich má tolik,
kolik larev (již infekčních) s pastvou sežere. Kdyby měly kozy získat plicnivky ze
sena, musel by to být pěkný hnůj, i se slymákama.
To, že byl teď výsledek čistý, se může zase za pár týdnů změnit. Pokud dávka
Panacůru zabila dospělce a larvy v nějakém dokončovacím stádiu dospívání,
ale ne všechno, nastane pouze pauza ve vylučování larviček v trusu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lidi, cim odcervujete sebe? :).
napsal(a):
Lidi, cim odcervujete sebe? :).
No to je tema do pranice... ze?
asi by to chtelo zajimat se o problematiku parazitu vice... a nejen z pohledu na parazita ale take jako na symbiota... moc hezky clanek...
http://budejovice.idnes.cz/julius-lukes-reditel-parazitologicky-ustav-ceske-budejovice-pty-/budejovice-zpravy.aspx?c=A141206_2122237_budejovice-zpravy_mbe.

Tak do pranice se radsi poustet nebudu. Jemu treba pomuze, ale nevim co na tyhle veci treba male deti ve vyvinu. Ani to jehne neroste kdyz je zacerveny.

Jabkovice neni na vsechno, stejne jako neni na vsechno cesnek. Nekterym parazitum chutna.

Ani ta feferonka vam vsechno nezabije a navic maly deti tyhle drijaky pro dospely moc dobre nesnesnou. A ze zrovna tem malim to nejvic skodi. Takze i konska sekce je v porovnani s kozoovci na prd? :).

Neco pro pobaveni
http://www.czechfreepress.cz/rusko/tohle-vas-bude-totalne-sokovat.html.
Vite jak zni informacni zakon? chcete li schovat listi odvezte ho do lesa / listnateho... tak funguje internet... ano je tam hodne podstatnych a dobrych informaci a prevazne jsou vsechny informace drive nebo pozdeji zverejneny jen je potreba je obalit balastem.. na kazde konspiracni teorii je kousek pravdy otazka zni jak je ten podil pravdy pravdivy... uz davno nema smysl bojovat proti cemukoliv protoze je davno rozhodnuto, nase zivoty ridi dokonale usporadany marketing nadnarodnich korporaci... uz nemama absolutistickou moc... uz nemusime byt otroky... ale jsme jimi dobrovolne vymenou za osobni svobody... kterymi uz v dnesni dobe neni soboda volneho pohybu a slova... ale lepsi vetsi auto, nova sedacka v obyvaku, uhlopricka metr dvacet... nejlepsim hybatelem moci je strach...
napsal(a):
Ani ta feferonka vam vsechno nezabije a navic maly deti tyhle drijaky pro dospely moc dobre nesnesnou. A ze zrovna tem malim to nejvic skodi. Takze i konska sekce je v porovnani s kozoovci na prd? :).
Já nikde nehaněl koňskou sekci! Jen téma ohledně odčervování u lidí! Zase mě něco podsouváte!
Mimo jiné jsem se tam někde vyjadřoval v tom smyslu, že určitý stupeň začervení snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. (nebavím se o dětech).

Vy jste se dneska probudil prdelej napred koukam, radsi cucte na agenta. Zejtra snad bude lip :).

Profesore, vy tomu svymu goauldoj koukam nedate pokoj...

To si muzete vylozit ruzne, google :).

Na to ze vam neni jeste 50 byste mel vedet co to je goauld, no nic...

:) tak tenhle dil jsem nevidel. Me by se taky takovej goauld hodil, myslim kvuli inteligenci :).

Nedovolil bych si moc uhejbat od tematu, nerikam si profesor :).
napsal(a):
Na to ze vam neni jeste 50 byste mel vedet co to je goauld, no nic...
Jejda tak jsem teda zjistil jak je neznalost významu tohoto děsného slova pro mne tragická! Tolik krásných žánrů a vám se líbí zrovna scifííííí. Ta dnešní mládež...
(potom to nemá vypadat tak jak to vypadá! ).