Ovce - měli jste někdy porod zadečkem napřed?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2016 20:13
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Zatim jsem to neresila, Quess. ovce zatim rodily tak, ze male slo hlavickou napred. Jelikoz mam ale veta jen na telefon, porody musim zvladat sama, tak bych se rada poucila dopredu. Mel jste uz nekdo nekdy porod u ovce zadeckem napred? Co se pak dela? Jedna pani mi rikala, ze se pak nejak vsune ruka dovnitr a jehne se otaci, cemuz neverim. Do Quess. miniovce strcim max.2 prsty, vic nic, coz jsem uz delala, kdyz jedna prvorodicka tlacila dlouho, tak jsem ji pomohla, roztahla prsty mirne pipinu a male pri stazich pomahala za kopytka vytahnout.
Prosim pokud uz mate osobni zkusenost, zadeckem napred, napiste. Budu pak pripravena.

29.1.2016 20:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Prostě ho musíte vytáhnout pozadu. Otáčení je blbost i ve velké ovci. První co musíte udělat, je očistit hlavu od plodových obalů a uvolnit dýchací cesty. Je to logické, když jde jehně hlavou napřed, tak se protrhne obal a čumák s dýchacími cestami je volný, při porodu obráceně se plodové obaly stáhnou naopak na hlavičku. Na nic nečekat. popadnou jehně a čistit. Může si vdechnout vodu do plic a to je konec.

29.1.2016 20:45
profesor1

XXX.XXX.199.253

Po vytažení jehně chytnu za zadní nohy, zvednu a když je hlavou dolů tak mu druhou rukou čistím hubu a vytírám nos. Kdyby nedýchalo tak mu hned po vyčištění dýchacích cest chrstnu studenou vodu na zátylek - vyvoláto reflex nadechnutí.

29.1.2016 21:12
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Moc Vam obema dekuji, jsem tedy prip. pripravena spravne asistovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.1.2016 22:25

janapiglet napsal(a):
Zatim jsem to neresila, Quess. ovce zatim rodily tak, ze male slo hlavickou napred. Jelikoz mam ale veta jen na telefon, porody musim zvladat sama, tak bych se rada poucila dopredu. Mel jste uz nekdo nekdy porod u ovce zadeckem napred? Co se pak dela? Jedna pani mi rikala, ze se pak nejak vsune ruka dovnitr a jehne se otaci, cemuz neverim. Do Quess. miniovce strcim max.2 prsty, vic nic, coz jsem uz delala, kdyz jedna prvorodicka tlacila dlouho, tak jsem ji pomohla, roztahla prsty mirne pipinu a male pri stazich pomahala za kopytka vytahnout.
Prosim pokud uz mate osobni zkusenost, zadeckem napred, napiste. Budu pak pripravena.

Jehně se může narodit dvěma a to pouze dvěma způsoby:

Buď jde do porodních cest předníma nohama s hlavou položenými na nich
Nebo jde do porodních cest zadníma nohama

V obou dvou případech, pokud je všechno tak, jak má být, bude porod spontánní a tak maximálně můžete pomoci lehkým tahem. Nic neotáčíte. Prostě když z ovečky koukají dvě kopýtka, je vám celkem jedno, jestli jsou to přední nebo zadní.

Jehně může jít taky zadkem napřed s oběma zadníma podloženýma a do porodních cest vstupuje ocásek. V tom případě jste u oessantky bez šance na vaginální porod, protože upravit něco takového je docela fuška i u velké ovce. Ono už třeba zcela podložená nožka se mi nepovedla reponovat u kamerunky (i když byla i na kamerunku dost malá) prostě jsem tam tu ruku nemohla dostat tam, kam bylo potřeba.

Takže pokud vám u oessantky půjde jehně zadečkem napřed, skutečně zadkem, tak zbývá jen císař.

29.1.2016 22:40
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jehně se může narodit dvěma a to pouze dvěma způsoby:

Buď jde do porodních cest předníma nohama s hlavou položenými na nich
Nebo jde do porodních cest zadníma nohama

V obou dvou případech, pokud je všechno tak, jak má být, bude porod spontánní a tak maximálně můžete pomoci lehkým tahem. Nic neotáčíte. Prostě když z ovečky koukají dvě kopýtka, je vám celkem jedno, jestli jsou to přední nebo zadní.

Jehně může jít taky zadkem napřed s oběma zadníma podloženýma a do porodních cest vstupuje ocásek. V tom případě jste u oessantky bez šance na vaginální porod, protože upravit něco takového je docela fuška i u velké ovce. Ono už třeba zcela podložená nožka se mi nepovedla reponovat u kamerunky (i když byla i na kamerunku dost malá) prostě jsem tam tu ruku nemohla dostat tam, kam bylo potřeba.

Takže pokud vám u oessantky půjde jehně zadečkem napřed, skutečně zadkem, tak zbývá jen císař.

Paní bodlinko, když mě šlo jehně skutečně zazdkem, tak jsem prostě chytla za pánev a táhla a jehně i ovce byly v pohodě. Musí se tahat v okamžiku, když ovce tlačí. Ostatní platí jako při poloze zadníma nohama. Zbytečně moc nerovnám, mohla bych udělat víc škody než užitku. I když jde jehně jednou přední nohou, tak ho prostě vytahnu za tu jednu nohu.

29.1.2016 23:39
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Dekuji Vam i za dalsi rady, netusila jsem, ze male muze jit i jen zadeckem. Kdyz jsem doma a rodime, koukam podle kopytek, zda lezou ven predni nebo zadni nozky, zatim se rodilo jen prednima. Ano, taham jako porodni baba, pouze kdyz ovecka tlaci, ma stah a opatrne, abych jim neblizila. Dekuji, tak ted uz od Vas vim vsechny varianty poloh, co mohou event. nastat.

30.1.2016 07:08
profesor1

XXX.XXX.199.253

Přezdívko, vy to zlehčujete!...
Tak já to trošku zdramatizuji. Není to občas žádná prča. U těch menších plemen už vůbec ne. I u větších - záleží taky jak velkou máte ruku. Ono chytit ze ten zadek / pánev tak aby šlo tahat, vždy moc dobře nejde. Taky kolikrát už ovce je tak vysílená že tlačit přestane, tak že na nic nečekat a tahat. Taky je dobré mít na blízku lubrikant (stolní olej, sádlo, indulónu) protože příjdete do chléva a tam leží vysílená ovce, ze zadu jí napůl trčí už skoro oschlé jehně, tak je dobré, porodcestu trošku máznout. Těch malých komplikací které můžou při porodu zaskočit je hodně.
Nechci tímto strašit, jen aby člověk byl VŽDY PŘIPRAVEN!
(když taháte za ty nožky, tak než vyleze zcela hlavička, je dobré prsty druhé ruky objíždět kolem hlavičky a jakoby roztahovat tu.?.?.? teď nevím jak se tomu říká ... tu " k venku nejbližší porodní cestu" ).

30.1.2016 08:13

přezdívka napsal(a):
Paní bodlinko, když mě šlo jehně skutečně zazdkem, tak jsem prostě chytla za pánev a táhla a jehně i ovce byly v pohodě. Musí se tahat v okamžiku, když ovce tlačí. Ostatní platí jako při poloze zadníma nohama. Zbytečně moc nerovnám, mohla bych udělat víc škody než užitku. I když jde jehně jednou přední nohou, tak ho prostě vytahnu za tu jednu nohu.

Ne.

Nebo jinak, když bude mimino malé, možná to dáte.

Ale velké jehně prdelí nepůjde, prostě se sekne v pánvi a můžete tahat a klidně si bahnici zabít, ale nevytáhnete ho. To stejný s tou nohou. Nevím, jaké myši se vám rodí. Jo, možná to někdy jde a mě jako veterináře volají až k případům, kdy to nejde, ale primárně je imho potřeba počítat s tím, že to nejde.

30.1.2016 08:21
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Mate recht, profesore, muze to byt ruzne, diky Vam vsem tu ted vim dalsi situace a jak je zkusit resit - jinak budu volat veta na radu a pokud bude nutny cisar, doufam, ze nebude zrovna nekde daleko (to bych neumela). I u me jedne prvorodicky, kdy jsem pomahala tahat, (maly sel hlavickou, ale ona tlacila asi 0,5 hod, kopytka venku a ja to nevydrzela na ni koukat), mela jsem podle knihy, umyte ruce a nehty ostrihane, sterilni rukavice, stolni olej, provazky na navazani kopytek a tahani mi vubec neslo, klouzaly mi ruce. A tak jsem chytla kopytka do ruky bez rukavic, jemne tahala pri stazich (i tak je to makacka co.. ) a jak rikate, levym ukazovakem, namazanym olejem, jsem ji musela otvor "pipinku" kolem dokola prstem objet, roztahnout, nahmatat hlavicku a tu jemne pres pipinu vytahnout ven a pak pri dalsim stahu rychle jehne ven, aby neviselo dlouho pres pevny okraj pipiny krkem a neudusilo se. Jehne jsem zvedla za zadni nohy a jak zacalo kuckat a kvikat, dala jsem ho uz k mame na bonding. Jednala jsem nakonec podle instinktu nez podle knihy o ovcich. No, doufam, ze moje Quess holky budou rodit porad jen prednima nozkama

30.1.2016 10:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ne.

Nebo jinak, když bude mimino malé, možná to dáte.

Ale velké jehně prdelí nepůjde, prostě se sekne v pánvi a můžete tahat a klidně si bahnici zabít, ale nevytáhnete ho. To stejný s tou nohou. Nevím, jaké myši se vám rodí. Jo, možná to někdy jde a mě jako veterináře volají až k případům, kdy to nejde, ale primárně je imho potřeba počítat s tím, že to nejde.

Paní doktorko, těch případů, kdy si s tím neporadím je skutečně minimum. A od jednoho komplikovaného porodu, kdy jsem volala veterináře a koukala jsem se mu pod ruku a tiše skřípala zuby jsem se zařekla, že toho tedy už nikdy. Nejenže jehně nepřežilo, ale i ovce byla na odpis a zaplatila jsem peněz víc než jakou měla ovce cenu, to risknu sama a buď to výjde nebo ne. To jsou moje poznatky. Asi jsem měla smůlu nebo štěstí na vetrináře, který se na mojí ovci učil.

K těm jehňatům a velikosti. Mám suffolky a romanovky. Je veliká variabilita ve velikosti jehňat u romanovek od 1 kg až do 5 kg.U suffolků jsem měla jehňata od 2 kg až do 7 kg. Co jsem se naučila je nepřekrmovat ovce poslední měsíc březosti. Pro mě i pro ovci je lepší, když se jehně narodí menší a bez komplikací než přidušený macek, kterému trvá den než se z toho porodu vzpamatuje.

30.1.2016 10:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

janapiglet napsal(a):
Mate recht, profesore, muze to byt ruzne, diky Vam vsem tu ted vim dalsi situace a jak je zkusit resit - jinak budu volat veta na radu a pokud bude nutny cisar, doufam, ze nebude zrovna nekde daleko (to bych neumela). I u me jedne prvorodicky, kdy jsem pomahala tahat, (maly sel hlavickou, ale ona tlacila asi 0,5 hod, kopytka venku a ja to nevydrzela na ni koukat), mela jsem podle knihy, umyte ruce a nehty ostrihane, sterilni rukavice, stolni olej, provazky na navazani kopytek a tahani mi vubec neslo, klouzaly mi ruce. A tak jsem chytla kopytka do ruky bez rukavic, jemne tahala pri stazich (i tak je to makacka co.. ) a jak rikate, levym ukazovakem, namazanym olejem, jsem ji musela otvor "pipinku" kolem dokola prstem objet, roztahnout, nahmatat hlavicku a tu jemne pres pipinu vytahnout ven a pak pri dalsim stahu rychle jehne ven, aby neviselo dlouho pres pevny okraj pipiny krkem a neudusilo se. Jehne jsem zvedla za zadni nohy a jak zacalo kuckat a kvikat, dala jsem ho uz k mame na bonding. Jednala jsem nakonec podle instinktu nez podle knihy o ovcich. No, doufam, ze moje Quess holky budou rodit porad jen prednima nozkama

Když vám jehně v rukavici klouže, tak si vezměte do ruky hadr nebo něco neklouzavého, třeba hrst sena nebo slámy. To je po ruce vždycky.

30.1.2016 10:28
janapiglet

XXX.XXX.12.65

...super, hadr, seno, slama, diky. Vidite, nakonec tady z Vasich zkusenosti na ifaune by nekdo mel napsat knizku a ne to, co jsem dostala darem, knihu o ovcich. Tlusta, same tabulky, vypocty, smernice, ale praxe tak 10%
Moje Quess. miminka maji tak 800-900 g odhadem, na miniovci akorat. Taky radeji neprekrmuji dobrotama.

1.2.2016 08:44
malá koza

XXX.XXX.209.52

Dobrý den, mám taky zkušenost s obráceným porodem u Zwartblesky.Pořád tlačila a nic. Tak jsem do ní sáhla a jehně bylo obráceně a šlo napřed zadkem. Vet. nemohl přijet a prý mám vytáhnout nohy, ale neřekl, že musím držet kopýtka a tak jsem ovci nechtěně roztrhla. Nebylo tam místo. Dvě šli obráceně. Byli tři a všichni měli okolo 5kg. Máma to ale neustála.

1.2.2016 09:17
profesor1

XXX.XXX.199.253

Taky se teda podělím. Včera od brzkého rána jsem na oveně viděl že se něco děje. Tak jsem si ji oddělil od ostatních a chodil kontrolovat. Celý den ležela našponovaná a ze zadu pořát nic.Až večer před šestou konečně vak s vodou venku, ale taková divná boule spíše v konečníku. Tak jsem do ní šáhl a vepředu hlavička, nožky nikde. Tak jsem musel hlavičku zastrčit, najít a vytáhnout jednu nožku, pak znovu hlavičku zpět, najít a vytáhnout druhou nožku a pak už to šlo celkem v poho. Ty nožky měla směrem dopředu, ale skrčená pod krkem, tak jí to hlavičku jako by tlačilo směrem nahoru(na ten konečník. Byla hodně břichatá, tak mi bylo jasné že bude ještě nejmíň jedno. Tak jsem si šel poklízet ostatní ovce a sledoval co bude. Druhé jehně zvládla vytlačit jen do půlky a konec. Přestala tlačit a jen se věnovala prvnímu jehněti. Na druhém jehněti zůstala přes hlavu a přes tělo plodová blána, tak že kdybych ho nevytáhl a blánu nesundal tak by nepřežilo. Asi celkově by neporodila, kdo ví. Tak po půlhodině si sama vstala a jehňata, které mezi tím pěkně promasírovala jsem postupně nastrčil aby se napily. Za tři hoďky už pyly samy, tak že OK. No a těsně před tím jsem oddělil další ovenu, která měla takový typický předporodní kukuč. Ta těsně před půlnocí sama vyprdla dva drobky a sama se o ně postarala. Jen jsem si ověřil že pijí a hurá do peřin

Ještě jen tak pro zajimavost - z 12 jehňat 11beránků. Loni jsem měl ze začátku porodů taky takový nepoměr, ale pak se to +/- srovnalo. (cca celkem35 porodů).

1.2.2016 09:57

Vidite, mozna kdyby mela moznost porodit venku bez oddelovani od stada, ze by to vzladla? Tim ze jste ji oddelil od stada "nasilim" jste ji zpusobil stres. Jak velky podil ne zpackanem poroadu ten stres mel, se lze jen dohadovat. Nemam praxi tolik let jako vy, ale i za tech par jsem nikdy nemel problemy pokud rodily ovce venku. Naopak po oddeleni od stada a ocumovani a pomahani.

1.2.2016 10:41
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Vidite, mozna kdyby mela moznost porodit venku bez oddelovani od stada, ze by to vzladla? Tim ze jste ji oddelil od stada "nasilim" jste ji zpusobil stres. Jak velky podil ne zpackanem poroadu ten stres mel, se lze jen dohadovat. Nemam praxi tolik let jako vy, ale i za tech par jsem nikdy nemel problemy pokud rodily ovce venku. Naopak po oddeleni od stada a ocumovani a pomahani.

Když je komplikace, tak je prostě komplikace a ani sebevětší klid si s tím neporadí. Taky je to každý rok jiné. Některý rok ovce odrodí ani nevíte jak, jen příjdete, zkontrolujete jehně a ovci a vše v pohodě. Jiný rok by se bez asistence přišlo o polovinu jehňat. Nemám až tak veliký chov - jsou i o dost větší - jenom nějakých 60 bahnic, takže vím o čem mluvím. Prostě si musí člověk srovnat v hlavě, že ne každému jehněti je dán nekomplikovaný start do života. Ze začátku jsem šílela, že jsem nenašla lůžko, ale teď už si myslím taky, že poznám, jestli ano nebo ne. Naše kočky se naučily plodové obaly ekologicky likvidovat. A co nezmůžou kočky, to dorazí pes.

1.2.2016 10:48

A mate to nejak overene ze to vliv nema? On ani ten odchyt u ovci neprobiha uplne bezproblemove takze uz tam se muze ovce poplasit, plody se blbe srovnaj atd atd. Nikomu to nevnucuju, pokud venku neni pod nulou, tak ovce na porod zavirat nebudu.

1.2.2016 11:47
janapiglet

XXX.XXX.12.65

Mam jen ministadecko Quess ovci, a muj 1.komplikovany porod jsem zavinila ja, tim, ze jsem rodici ovci neoddelila od berana, nechala ji ve stadu. Od te doby zatim vse OK. Jakmile ovce vypada, ze bude rodit, nebo uz ji visi "pytlik" u pipiny, davam berana do vedlejsiho vybehu (venkovni maly, pristresek z palet), pres ockaty plot se stykaji. Ostatni ovce si rodici ovecky nevsimaji a ona ma klid na porod. Beran ji totiz jinak chtel stale sexovat, skakal na ni a ona neustale utikala, stejne po porodu. Kdyz ovce porodi, davam ji na 4 dni do toho vedlejsiho vybehu, beran jde k ostatnim zenskym a detem. Ona se v klidu vycisti, uziva si sama s malym, s ostatnimi se stykaji pres plot. Beran by ji jinak opet chtel sexovat a odhanel by male, omylem by mu mohl ublizit, maji kolem 1kg. Vloni jsem videla, ze i 2 mesicni beranek otravoval rodici ovci, takze je uz taky davam s matkami vedle. Tohle se mi zatim vyplatilo, zadny stres, ovecky a deti v pohode, ja mohu kdykoliv v klidu pomoci, beran je pak prijme a je vzorny tata k detem. Ale tohle "soupani" jde asi jen v malem stadecku co mam ja, ne ve velkem...
profesor...35 porodu...joj jste zkuseny...ja 2-3 rocne

1.2.2016 12:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

A mate to nejak overene ze to vliv nema? On ani ten odchyt u ovci neprobiha uplne bezproblemove takze uz tam se muze ovce poplasit, plody se blbe srovnaj atd atd. Nikomu to nevnucuju, pokud venku neni pod nulou, tak ovce na porod zavirat nebudu.

Ale já nepíšu, že je naháním. Stádo mám naučené, že do chléva příjde samo, stačí ukázat kbelík. Na žlab nasypu trochu ovsa a u toho ji bez problému oddělím, když je potřeba. Pokud už je špatná poloha u jehněte, tak to poslední oddělení od stáda na to nemá žádný vliv. To mám větší strach, když se náhodou nějaká bachratice převalí na záda a nemůže vstanout bez pomoci. Protože tam u nich nestojím a nevím jak dlouho takhle ležela.

1.2.2016 12:18
profesor1

XXX.XXX.199.253

Mastňáčku myslím si, že v tomto případě se určitě o stres nejednalo. Denně jsem min.2x přímo mezi ovcema, kdy je musím spíše odtlačovat, abych prošel. Odchyt byl tím stylem, že jsem viděl ráno při krmení že ovce leží a kouká tím typickým vyděšeným, odevzdaným... prostě předporodním pohledem. Přišel jsem k ní, koukl na zadek a vemínko, vzal ji za vlnu a odvedl v klidu do vedlejší budovy, kde už bylo 5 oven s jehňaty. Přidal jsem ji do chlívku - choulu kde už byla jedna mamina s dvojčaty. Tam se trošku nažrala a zase ulehla. Ovce VF patří mezi klidnější plemena. Taky s beranem x jehňata jsem nikdy neměl problém. Ani se mě nestalo, že by beran ovci před, nebo po porodu otravoval. Uznávám že je lepšší když se ovce rodí do trávy, ale já to mám zařízené tak jak mám.
Přesně jak psala přezdívka - když je komplikace, tak je komplikace...
(starší ovce mají perfektní paměť, tak že když je vytáhnu za stodoly, automaticky jdou do chléva vedle - žádné přetahování ).

1.2.2016 12:20

Tak to vypada ze to u me byly zatim nahody. Toz dobre.

1.2.2016 12:29
profesor1

XXX.XXX.199.253

Porodní komplikace dost ovlivňuje možnost pohybu zvířete. Vy je máte pořád na volno, tak že pokud máte zvířata ještě navíc v dobré kondici tak je předpoklad komplikací minimální!
Proto - žádná náhoda, ale zřejmě dobrý oddíl

1.2.2016 13:20
profesor1

XXX.XXX.199.253

Ukázka porodních, rozebiratelných, antistresboxů + včerejší přírustky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík