Dobrý den, chtěl bych se zeptat, koza mi včera porodila o týden dříve dvě kůzlata. Bylo to někdy v noci, kůzlata jsem našel ráno, ležely a nehýbaly se, pochybuji, že do sebe dostaly nějaké mlezivo. Byla osušená, ale strašně gumová, slabá. Porodní váha 2,5kg každé. Kluk a holka. Tak jsem hned dal selen 1ml pod kůži a vitamíny do svalu 1ml, udělal pupek a dal napít od kozy, nesály, ale při troše snahy pily. Krmil jsem je co dvě hodiny, kolem 14:00 začala holka stávat a jen taktak se držela na nohou, kozlík o hodinu později také. V 16:00 jsem je nakrmil a dal jsem jim trochu boosteru do tlamičky pro energii. Přišel jsem navečer na kontrolu a kůzlata úplně hotová, slabá, ležely na boku. Tak jsem je přes noc vzal domů (vím, že se to nemá, ale dělám to jen v krajních případech), doma nakrmil mlékem od jejich matky. Přes noc asi třikrát. Bříška měly poměrně plná, oba dva vytlačily černou smolku a kozlík čůral. Kozička ne, nebo jsem to neviděl. V noci úplně gumové a ráno suché sliznice v tlamě, nemohoucí. Koukal jsem na břicha a vůbec neubývají, nebo jen velmi málo. Krmím je drenčem, ale dostal jsem do nich asi tak maximálně 300 do každého, už pak měly narvaná břicha. Vypadá to, že netráví mléko. Kozlík v 16:00 dnes umřel, kozička přerývavě dýchá. Občas zvedne hlavu, ale neudrží ji skoro vůbec.
A příčina? Když jsem odstříkával kozu, tak měla v mléku malé bílé cucky, říkal jsem si, zda to není zánět, ale postupně to přestávalo, až je teď mléko čisté. Tak mě napadlo, že jsme na konci roku zasušovali poprvé pomocí antibiotik přímo do vemene a ty mléko zahrudkují, tak to třeba bylo ono. Ale mléko bylo úplně bílé. Koza měla dobře nastartované vemeno. Proto mi příjde, že i když jsem jim dal napít, tak to prostě nebylo mlezivo. Je to možné? Že když koza porodí dříve, tak ve vemeni ještě nemá mlezivo? Nebo to udělaly ty antibiotika? Má s nima někdo nějaké zkušenosti?
Teď jsem kozině dal zamražené mlezivo od jiné kozy, je to už pozdě, vím, ale potřebuji aby se nastartoval trávicí proces. Když jsem ji drenčoval, tak jsem zkusmo natáhl do stříkačky obsah žaludku. Jsou to sražené kousky, ale smrdí kysele...
Jsem sice chovatel ovcí, rozdíl ale asi nebude příliš velký, vzhled mleziva je rozdílný kus od kusu, některá ovce má mlezivo v podobě žluté hmoty, připomínající lepidlo, jiná ovce zase skoro stejné jako běžné mléko, přitom jehňata prospívají na obou, takže problém u vašich kůzlat bych neviděl u struktury mleziva, jako spíše u jeho pozdního přijmu.
Pokud se kůzlata narodila o týden dříve, byla ještě mírně nedopečená a pokud zůstala s matkou v chlívku, tak prochladla.Píšete, že jste do nich dostal 300, ale tak malá kůzlata vypijí 50-70ml. Takže podle mne, neměly šanci na přežití. Nevidím problém v zasušování pomocí atb (i když to není běžná praxe u koz), ani v mlezivu.
Já myslel samozřejmě 300ml za cca den, ne najednou... Tam bude spíš problém v tom, že se narodila brzy a prochladla přes noc. Kozinka ještě kupodivu žije, v noci jsem do ní dostal nějaké mléko, ale podle mě ji nejede bachor, od té doby, co vykadila smolku, tak z ní nevyšlo nic. Jen močí. Zkoušel někdy někdo, vzít z druhého kůzlete žaludeční šťávy a dát pro kolonizaci bachoru do slabého? Nebo můžu použít trošičku prodigestanu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

sittaj
napsal(a):
Já myslel samozřejmě 300ml za cca den, ne najednou... Tam bude spíš problém v tom, že se narodila brzy a prochladla přes noc. Kozinka ještě kupodivu žije, v noci jsem do ní dostal nějaké mléko, ale podle mě ji nejede bachor, od té doby, co vykadila smolku, tak z ní nevyšlo nic. Jen močí. Zkoušel někdy někdo, vzít z druhého kůzlete žaludeční šťávy a dát pro kolonizaci bachoru do slabého? Nebo můžu použít trošičku prodigestanu?
Prosímvás... u takhle mladého zvířete samozřejmě nejede bachor. Ten začne pracovat až teprve při přechodu na pevnou stravu. Teď by všechno mléko mělo bachor přeskakovat a jít rovnou do slezu.
Takže prosím neexperimentovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sittaj
napsal(a):
Masírujeme co hodinu, ale už je to 72hodin a pořád nic nevykadila a příjde mi, že se jí moc nezmenšuje břicho, prostě, co tam dám, to tam skoro zůstane, jedině se zmenší, když močí. V žaludku to škrundá.
Je možný, že jste jí drenchem napil do bachoru. To ale vyvolává poruchy trávení.
Citujem Starého baču:Watery mouth disseases- neboli nemoc mokré huby nemá opravdu v češtině ekvivalent názvu, ale nazývá se KOLIBACILÓZA, E-coli bacil.
Jistě si ty nebo ostatní vzpomenou že jsem tady o ní již mnohokrát psal v souvislostí s nedostatečným a pozdním nebo v nejhorším případě s žádným napitím mleziva do 2 hodin, nejpozději do 6 hodin po porodu.
Proto tady stále dokola píšu, , zlaté období, prvních 20 minut po porodu, a mlezivo, mlezivo, mlezivo! a mít jehněčí drenčer na nucené podání mleziva a mít namražené konzervy mleziva v mrazáku.
Opravdu jehně které se nenapije dostatečně mleziva dříve nebo později stejně chcípne! A nyní k tomu klystýru u této nemoci, tím že jej jehňátku či kůzlátku opravdu zavedeš a podáš dle velikosti 50-100 ml, následuje rychlé vyprázdnění ještě případné smolky a případného již vzniklého malého množství trusu, a tlusté a tenké střevo se vyčistí od velkého množství bakterií E-coli a trávící trakt se uvede do pohybu. K podání klystýru takto malým mláďatům opět poslouží jemná latexová hadička s kulatým koncem se dvěma otvory ve stranách s plastovou lahvičkou se stupnicí a to je právě ten jehněčí drenčer- vy ho opravdu ještě všichni nemáte?! U nás stojí zhruba 350 Kč v Anglii do stovky, seženete ho u firmy Ketris.cz. A v jatečném trupu jehněte za 3000 je to zhruba 10 % a bude ti sloužit celý život, a zachrání ti spoustu a spoustu mláďat. To by v tom byl čert abych vás ty vaše zvířátka, tady nenaučil léčit, aby jste už nemuseli stále volat ty neochotný a nemožný vety. Ti dobří prominou, ale kde je hledat. Více o této nemoci napíšu jindy, ostatně to děvčatům slibuji již více jak rok. Nebo vám nikomu z vás tady na Ifauně nechcíplo jehně nebo kůzle s uslintanou hubou do stáří jednoho týdne?!" https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1706243/neduzive-kuzle.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1487262/jehnata-na-umele-vyzive.
Tak bohužel dnes pokračování, máma od dvojčat celý týden v pořádku, strašně aktivní, dojená dvakrát denně, krmena pořád stejně. Dnes příjdu do stáje leží, hlavu nahoře a slabě pomekává. Tak jdu k ní a nemůže se postavit. Vysloveně tahá zadní nohy za sebou a když ji postavím, po prvním kroku padá na zadek. Dal jsem ji calcium do žíly, napíchal selen a ADE, dal antibiotikum a prodigestan odpoledne a večer. Trochu energie do pusy. Odpoledne se po udržela ve stoje na nohách, teď od tří hodin chodí pomaličku, když je tahána za obojek... Jak pustím, tak si lehne, hlava nahoře, mírně se třese, má uši dole, a co jsem si všimnul tak všechny kozy mají kulaté zorničky a ona má placaté, zúžené. Od rána pořád kadí, nejdříve bobky, teď už spíše vetší slepené válečky, né tuhé... Taky jsem koukal, že se špatně čistí, je to už týden a z rodidel jde pořád mírný výtok, né zapaáchající po hnisu, barva červeno hnědá. Zkoušel jsem šáhnout dovnitř, ale už tam neprostrčím přes kyčle ruku, dal jsem pro jistotu dovnitř ATB čípek. Podle mě to má i souvislost, proč předčasně porodila, nevíte někdo, co by mohlo být špatně?
S veterináři je často problém i ve všední dny a o víkendu když ho potřebuji, tak mi nezbyde nic jiného, než kozu naložit a zavést do veterinární ordinace, které je otevřená denně. Dal jste vaší kozičce smršť všeho možného, přijde mi to tak, že ať si tělo vybere co potřebuje. Náhodou testovací proužky na ketolátky v moči nemáte doma? Ani veterinář podezření na ketózu neměl, byť kozičku neviděl to se pak po telefonu těžko určuje. A je očkovaná proti tetanu?
Bohužel proužky na ketozu nemám, budu shánět zítra, abych měl v lékárničce. Očkována proti tetanu a clostridiim je čerstvě, asi tak 2 týdny po druhé vakcinaci, takže by už mohla mít protilátky. Používal jsem Covexin 10. Jinak ohledně veterinářů, my tady máme strašnou bídu, nenašel jsem ještě veterináře, který by mi ke kozám vyhovoval, nikdo je nedělá...
Já sem dám odkaz na diskuzi, která se rozvinula vedle:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3056828/pokracovani-precasneho-porodu#a3057011
kozička bohužel do rána umřela...