Prosím o radu. O půl noci ze soboty na neděli mi porodila ovce dvojčata, obě vitální, snažila se sát. Vždy po porodu zkouším z obou struků odstříknout, v tomto případě ale nic moc neteklo, přikládal jsem to tomu, že už jehňata mlezivo vytáhla. Vemeno bylo na omak takové nepoddajné. Během včerejška se mi zdálo, že jsou jehňata pod ovcí nějak často, tak jsem zkontroloval vemeno, mléko teklo minimálně a vemeno, nebo spíš mléčné žlázy byly tvrdé a teplejší, než by mělo být. Žádné cucky jsem ale v mléku nezaznamenal. Volal jsem veterináři, že prý asi zánět, tak jsem k němu dojel pro antibiotika a ještě něco protizánětlivého. Říkám si tak snad se to podchytilo včas.
Ještě mi každou chvíli mají rodit dvě ovce, tak jsem jim zkusmo zkusil sáhnout na vemena a u jedné jsem bohužel zjistil stav mléčných žláz velice podobný té výše popisované. Porod vypadá na spadnutí, nevím, jestli do ní teď prát antibiotika, teď už si ani nejsem jistý, zda se opravdu jedná o mastitidu. Může se rozvinout již před porodem? Nenapadá někoho jiná možná příčina zatuhnutí mléčných žláz? Jsou to takové pevné koláče, nejsou cítit nějaké lokální bulky. Případně souvislost s krmením? Už léta krmím 6 týdnů před porody kukuřičnou siláž, s blížícím se porodem přidávám jádro. Doposud jsem podobné problémy řešit nemusel, ale je fakt, že letos mám ty porody roztahané, ovce asi špatně zabřezávaly, takže některé už jsou na výživnějším krmení delší dobu. Nemám oddělené obahněné a březí ovce.
Díky za rady.
Zkusím zase jen zhruba, neboť odborníci ještě mlčí. Cucky většinou začnou být v mléce, až už zánět ustupuje. Měl jste líznout, jestli mléko je sladké, v případě zánětu má chuť slanší, a jako by hořkou. Zánět se často rozvine před porodem. Jestli máte ovce ve vlně, tak letos je stále děsné vlhko, vlna je vlhká a může to na vznik zánětu mít vliv, případně úraz od jiné ovce...no a taky ta strava - nějaký zaplísněný kus = oslabení imunity = náchylnost na zánět.
Do soukromých zpráv vám dál tel. na osobu, která úspěšně přeléčila zánět před porodem. Úspěšně = z jednoho struku nedojí, ale vet říkal že příští rok bude. Sám jsem zvědav zda jí ovce mléko příští laktaci nasadí.
Ta druhá ovce před chvílí porodila, mlezivo krásně teče. U té první se skoro přikláním, že to zánět nebude. Na radu profesora jsem ten trošek, co z ní dostanu, zkoušel ochutnávat, slané ani hořké se mi nezdálo, ale nikdy jsem ovčí mléko nepil, takže to asi není rozhodující.
Roklanko, co byste tedy radila, oxytocin nebo něco jiného? Nebo prostě počkat, až mléko pustí? Jehňata zatím žijí, takže asi něco vypijí...
Massaro
napsal(a):
Ta druhá ovce před chvílí porodila, mlezivo krásně teče. U té první se skoro přikláním, že to zánět nebude. Na radu profesora jsem ten trošek, co z ní dostanu, zkoušel ochutnávat, slané ani hořké se mi nezdálo, ale nikdy jsem ovčí mléko nepil, takže to asi není rozhodující.
Roklanko, co byste tedy radila, oxytocin nebo něco jiného? Nebo prostě počkat, až mléko pustí? Jehňata zatím žijí, takže asi něco vypijí...
Soustřeďte se na jehňata a kontrolujte jak jsou napitá, vemte ho zespodu za břicho, pokud ucítíte páteř, nejsou napitá, jinak tam cítíte žaludek. Ovce může mléko spouštět jen jehňatům a ne vám. Můžete vemeno mírně promasírovat. Ovčí mléko je hustší, přirovnala bych to skoro ke kondenzovanému :-D, pokud je sladké a jehňata jsou napitá, spí a vesele skotačí, nezasahovala bych.
No já se letos taky poprvé setkala s mastitidou. Ovce porodila dvojčátka za dva dny jsem si všimla, že ovce špatně chodí, nechtěla doposud vylézt z boudy kde rodila. Prohlédla jsem ji a zjistila, že jeden struk má úplně tvrdý, horký a mléko z něj neteče. Vet dojel, struk musel propíchnout, že byl zarostlý, ovce tam měla zánět, z vemínka jsem vydojila řidinu a krev. Ovce dostala antibiotika a mastičku do vemínka, jehňata jsem měla nechat pod ovcí ať pijí. Velká chyba nechat je pod ovcí, ráno jsem našla obě jehňata mrtvá. Vet se divil, že umřela, že atb jim ublížit určitě nemohla a že to špatné mléko také ne...
amazonik
napsal(a):
Dobry den, je to zapal treba riane vydojit potom natriet na hrubo mastov/domaca bravcova mast, sol a ocot/ osvedcene pouzival som roky aj u HD a oviec.
Zajímavá kombinace, to jsem ještě neslyšel...prosím, přibližné poměry surovin... Jinak, já použivám k mazáni u zánětů plnotučnou hořštici...
amazonik
napsal(a):
Dobry den, je to zapal treba riane vydojit potom natriet na hrubo mastov/domaca bravcova mast, sol a ocot/ osvedcene pouzival som roky aj u HD a oviec.
Sádlo s octem znám, ale k čemu je tam sůl? Jedině jako "desinfekce", ale bude rozežírat kůži na vemeni, si myslím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdyz uz takovy hokupy pokusy, rozezere nerozezere, to muzete rovnou zkusit cinskou tygri mast :) Koho by to napadlo, ja ji pouzivam mimo jine na ekzem proti svedeni.
Dobry den, nerozozere to mam to odskusane pouzival som to zhruba 20 rokov kym som gazdovalpomer je 1/2 l masti asi 5 pol lyzic kopcom soli a ocot kolko zoberie, ocot stahuje opuchy, sol prekrvuje a mast chrani aby to nevyzralo a drzalo to na vemene, neni to hokus pokus ale mam to odskusane a nikoho nenutim aby to robil je to len doporucenie. A vam pane na ten svrbivy exem az budu na jar listy na stromoch skuste brezovy macerat malo bi to pomoct.

Ty hokusy to nebylo na vas ale na profesora ktery tipoval. verim ze to mate vyzkousene.
Ten ekzem u me je sezonni vec hlavne v zime, ta tygri mast me napadla protoze ji mam rad a kdyz jsem si procital slozeni tak jsem si dal 2 a 2 dohromady co ekzem drazdi a co zklidnuje. takze tahle mast je ideal protoze vycisti a promaze. akorat je cloveku chvili zima :).

Asi mam spatny pohlavi, ze jsem v te vasi vete co rozezira to prokrvuje a hreje, nezaregistroval ujisteni ze nerozezira. Pak autor masti potvrdi ze nerozezira a vy to sebevedome komentujete ze to je prece jasny. To jsou me veci.
napsal(a):
Asi mam spatny pohlavi, ze jsem v te vasi vete co rozezira to prokrvuje a hreje, nezaregistroval ujisteni ze nerozezira. Pak autor masti potvrdi ze nerozezira a vy to sebevedome komentujete ze to je prece jasny. To jsou me veci.
Tak asi bych schvaloval a radil nějaké zdraví škodlivé rozežírání
Člověče to není o pohlaví, ale s hlavou to něco společného má!

profesor1
napsal(a):
Když rozežírá, tak prokrvuje a zahřívá. Asi nahrazuje kafr. Ono záleží v jaké fázi zánětu začnete mazat. Doporučil bych kombinovat(když už nechcete odbornou pomoc) s konopnou-domácí mastí.
Ano s hlavou urcite. Asi jste neradil ale zase jen plkal...
Konkrétně tomuhle říkáte plkání?
Tak za prvé - napsal jsem že to nahrazuje kafr!
Kafr = v lékařství, kde je přidáván do mastí, jako součást zábalů, má obdobné účinky jako menthol. Kafr má dráždivé účinky na kůži a sliznicích, čímž způsobuje jejich překrvení. Rychle vstřebává do kůže a urychluje průběh zánětlivého procesu tím, že zrychluje absorpci zánětu. Kromě toho v místě aplikace vyvolává hřejivý pocit a působí jako mírné lokální antiseptikum a anestetikum.
Za další, toto je starý recept na mast, který už tu loni jak ne dříve někdo radil. Já sám jsem ji na léčení zánětu vyzkoušel s nic moc pozitivním výsledkem, proto jsem radil tu kombinaci s konopnou mastí.
A za polední vám už po několikáté radím, aby jste nečetl mé příspěvky.

Tezky to zivot pozitivne smyslejiciho cholerika. Vy byt profesor, tak do obeda je pulka tridy postrilena. Nevydrzite s nervama uz ani pidi rejpanec. Pozor na zilku. To pak nespravi uz ani jabkovice. Ode me jste necetl zatim jedinou nadavku...
Pidi rejpanec? Myslíte? Poslední dobou neděláte nic jiného než diletantsky komentujete každý můj příspěvek. Tak že pro mne jste osina vzadku(tohle opravdu neberte jako flirt!) a ta by naštvala opravdu každého. Zase jste vzpomněl tu jabkovici. Je zajimavé, že když to tu jako léčebnou metodu popsal -la Pola, tak jste ani neceknul. Přitom slivovice- jabkovice může za určitých podmínek rozežírat jako sůl, ale tak dalece už vaše myšlení nešahá!
Pro Pola - nic vezlém, taky to tak dělám(pro některé upřesním že s jabkovicí), předtím než nanesu mast, dobře promasíruji veneno hadříkem nanočeným v jabkovici. Taky jsem to už psal že mimo jiné s jakbovicí léčím i zánět. Teď jsem to ale nezmiňoval, protože jsem se chtěl vyhnout blbým poznámkám od určitého jedince, bohužel marně.
Než jste se masňáčku samochťa pasoval do role správce diskuse na ovce-kozy, tak se tu plkalo, navíc s úsměvem, zcela běžně. Doporučoval bych vám, aby jste konečně dodělal to vaše krmiště, strčil tam hlavu, zacvakl zábranu a hooooodně dlouho zjišťoval jestli to funguje.

Milej pane,15 let se pohybuju na nekolika forech a diskuzich a nikde se neobjevil clovek, ktery by me tak "dostal" jako vy. A to tim, ze rozdava nechtěné psychologicke profily, taha do sporu cleny rodiny a celkove si casto slapne na piiisk. Jeste k tomu komolite moji prezdivku a to se me taky nelibi. Nechvam vas asi radsi napokoji, kdyz jste takovy berserker ala zurivec, zbesilec, podlite oko.. nechci vas mit na svedomi. Clovek nikdy nevi kdy mu co kde proc praskne.
Spravce by to tady chtelo, ifauna je cenny zdroj informaci, ale posledni dobou nez tady neco clovek najde, tak se radsi zepta znova ( nastesti jsou tady lidi trpelivy a pisou znova ). Proto tady je x vlaken o dotacich o odcervovani o porodech. Chapu, vam to vyhovuje, vypovidate se rad ( ovcaci jsou upovidany, to uz asi poznal kazdej ). O tom poklidnem debatovani si zase slapete na piiisk, nahodne jsem se podival na moje starsi vlakno a tam jste nastval asi nejakou zverolekarku. Asi jste tak dobry, ze diky praxi ( a zadnemu vyssimu vzdelani ) jste se dostal na uroven studovanych profiku. Klanim se a biju hlavou o zem :)
Krmiste funguje, zabranu neplanuju. Diky za zajem.
Milej pán určitě nejsem, to už poznali všichni. A vy se moc nepředklánějte, aby vám to máslo nespadlo z hlavy. Narozdíl od některých, myslím že i konkrétně od vás jsem velmi často tazatele s opakovaným dotazem upozornil, kde může odpověď na opakovanou otázku najít, případně jsem mu odpověděl. Dotazy se stejně budou dle sezóny opakovat a kde už je toho hodně, tak se cíleně založí téma znovu a vždy se najde nějaká poučná novinka. Kdo tu příjde poprvé, včetně starší generace, tak stejně neví jak danou problematiku vyhledat. Každý nesedí jako vy 24hod. u PC. (..." naštěstí jsou lidi trpěliví..." od vás to sedí! Mám chuť najít ten váš příspěvek, kde se rozčilujete nad opakovaným dotazem!)
Není to tak dávno co jste se o mě vyjadřoval něco ve smyslu mít takového otce tak si klepu na čelo, nebo nevím už co to bylo za blábol, tak tu nehrajte na city.
Anoooo VAŠE! vlákno, pamatuji jak jste si jej přisvojil
Nějakou praxi mám, za to se nestydím, ale když nevím tak odkazuji na zkušenější. Hlavně tam kde nikdo dlouho neodpovídá. A je zajimavé že pak se to odpověďma jenom hemží. Když napíši třeba - "počkejte až odpoví chytrolíni.." tak se to možná někoho dotkne, ale z mé strany to myšleno zle není. O vetce tady vím akorát o bodlince. (na ni jsem taky několikrát odkazoval a ještě mi za to nevynadala) Klidně jí napíšu že si nemyslím že má pravdu. Když napíše ona mě že plácám nesmysly a podloží to, (což pro ni nebývá narozdíl od vás těžké) tak sklapnu podpatky a mlčím. Dohádal jsem se tady se spousty lidma a pokud mě uplácali argumentama, tak jsem to uznal, případně maximálně podotkl - "A přece se točíííí"
Kdežto vy jen vyrypujete bez jediného argumentu. Tak že klidně mlaťte hlavou o co chcete, ale pozor na noční klid, protože to musí teda dunět.
Ještě k té vaší přezdívce... zajimavé že ta moje vám stále a už hodně dlouho nedá spát.
Víte já bydlím blízko Slovenska a tam živočišnému tuku říkají masť. Mě se to pořád tak nějak plete a komolí, tak se předem omlouvám, kdybych vás třeba místo mastňákem nazval tukanem!
Tak nějak jsem si jistý že jsem si tady lidi nezprotivil špatnou radou, případně plkáním, ale zprotivil jsem si je tím že reaguji na vás. Tak díky vám za to.

Rado se stalo, aspon si clovek muze o vas udelat kompletni obrazek. Ps: na osinu v zadku zkuste jabkovici. Ale ne vnitrne nybrz na hadrik a po(vy)tirat.

Kdybyste chodil normalne do prace, treba byste musel osobne jednat s daleko horsima osinama a pak by vas jedna mala takhle nedostala. ta prace krome vejplaty ma i dalsi vyhody...clovek trenuje srazky s volama :)
ty vase vyroky jsou nektere dost nenavistne, neco s tim delejte, pusobi to xenofobne. i osiny maji pravo na zivot a svobodu slova. copak muzou za to, ze se jim nejaka upocena tento pripletla do cesty a ne a ne uhnout? :) mozna je potreba potirat ty tentononc. no ne? je to na zamysleni.24hodin u pc to me prejete hezke veci. to bych vas za chvili opravdu uz necetl - slepota. Staci 8-10, zkuste to, za par let budete vyrizenej, ale teda ne jen sedet, jeste u toho fest myslet.

Padly tady rady s konopnou domaci masti. Je to dobra rada at uz od koholi, ale... mast muzete udelat z technickyho nebo lepsiho a i to lepsi muze byt extralecivy s vysokym obsahem CBD nebo te druhe osklive zakazane latky. Chce to napsat o tom vic, pokud to ma fungirovat.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Jak krásně se dá dojít od ztvrdlé mléčné žlázy k osinám . Jsem začátečník pročítám a hltám tady rady zkušených, ale pánové toto je mimo téma
. Nechcete si založit vlastní vlákno z názvem profesor1 a mastnacek a tam se dohadovat kdo je lepší, zkušenější a kdo vlastně měl pravdu.

verus 158
napsal(a):
Jak krásně se dá dojít od ztvrdlé mléčné žlázy k osinám . Jsem začátečník pročítám a hltám tady rady zkušených, ale pánové toto je mimo téma
. Nechcete si založit vlastní vlákno z názvem profesor1 a mastnacek a tam se dohadovat kdo je lepší, zkušenější a kdo vlastně měl pravdu.
Telepatie funguje, ale opozdena :) Tak pred hodinou jsem uvazoval o tematu Osobni putky a sarvatky. Jenze na tomhle foru nejde udelat sticky-lepive vlakno ktere se drzi nahore a tak bych i ja casem zapomnel.
Pro Verus 158 - A proč bych to dělal? A jaké dohadování? Pokud jste pozorně četl-la, tak všechno vím, všechno znám a v Rusku jsem byl dokonce dvakrát...
A k té konopné masti... Opět dotaz který se tu už řešil, případně stačí zagúúúglovat. Dělat mast z technického konopí..., no prosím jde to, léčivé účinky to nějaké má, dá se koupit běžně v lékárně.
Jen pro příklad pro ty, kdo si to OPRAVDU neumějí vyhledat!
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1349076/zanedbana-mastitida-je-sance#a2803121.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
verus 158
napsal(a):
Pořád říkám, že trpím telepatií Zrovna jsem k tomu sedla, čtu a přesně totéž mi vytanulo na mysli, než jsem došla k Vašemu příspěvku. Také jsem chtěla napsat - vlákno Profesor versus Mastňáček . A vemeno nechat těm, kdo chtějí poradit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
No a teď čtu, že o tomtéž uvažoval i Mastňáček a dokonce také použil slovo telepatie...to snad není pravda, taková shoda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Telepatie funguje, ale opozdena :) Tak pred hodinou jsem uvazoval o tematu Osobni putky a sarvatky. Jenze na tomhle foru nejde udelat sticky-lepive vlakno ktere se drzi nahore a tak bych i ja casem zapomnel.
To by jste musel do názvu zadat třeba často hledané slovo, např. - osobní půtky a šarvátky ohledně tvrdnutí, to už je jedno, jestli vemene, nebo hlavy, důležité je to často vyhledávané slovo
verus 158
napsal(a):
To je fakt, tohle je přece moje vlákno

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To by jste musel do názvu zadat třeba často hledané slovo, např. - osobní půtky a šarvátky ohledně tvrdnutí, to už je jedno, jestli vemene, nebo hlavy, důležité je to často vyhledávané slovo
Slovo idiot, to vas spolehlive najde...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Slovo idiot, to me tady uz vzdycky najde.

profesor1
napsal(a):
Pro Verus 158 - A proč bych to dělal? A jaké dohadování? Pokud jste pozorně četl-la, tak všechno vím, všechno znám a v Rusku jsem byl dokonce dvakrát...
A k té konopné masti... Opět dotaz který se tu už řešil, případně stačí zagúúúglovat. Dělat mast z technického konopí..., no prosím jde to, léčivé účinky to nějaké má, dá se koupit běžně v lékárně.
Jen pro příklad pro ty, kdo si to OPRAVDU neumějí vyhledat!
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1349076/zanedbana-mastitida-je-sance#a2803121.
Porad neco guglovat jak bez fantazie? Diky za rady, nejste jediny kdo byl v sovetskem svazu dvakrat.