Dobrý den, mám dotaz. Mám problém u koz, rodí se mi předčasně kůzlata. Kozy jsou pěkné, přes léto venku teď pod střechou, krmení seno, senáž, oves, min. liz. Kůzlata vypadají vyvinutě, ale jsou o cca 20 dní dřív. Kozy nejsou připravené na porod, kůzlata umírají po porodu do půl hodinky. Prosím o nějaký tip, co by mohlo být špatně. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

roklanka
napsal(a):
Odebrat krev matkám a poslat kůzle na pitvu, je jediná možnost, jak zjistit příčinu. Jinak jsou to jen dohady.
Krmíte kvalitní senáž, nezaplísněnou, jakým způsobem krmíte senáž - dávkově nebo neomezený přístup, mají kozy dostatek krmných míst nebo vznikají při krmení tlačenice, kromě těchto otázek samozřejme i udělat rozbory i na možné infekční příčiny - tedy chlamydióza, toxoplasmóza, kampylobakterióza.
hakr
napsal(a):
Porody probíhají normálně, ale rodí se neživotaschopná vyvinutá kůzlata... To mě právě zaráží. Loni v pohodě, letos na prd!
Tak to bych se tedy přikláněl spíše k té infekční příčině než k nějakému technologickému problému, ale pořád je to takhle od stolu jenom hádání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ještě mě napadlo nějaké nevhodné plošné očkování v nešťastně zvolené fázi březosti. Ale v tomto případě je laborka samozřejmostí..
Držím palce, ať vyzkoumají, co to je a dá se toho zbavit, ev. prevence!