Naše dvě mámy vloni nepřijaly ani jedna svoje mláďata. Jedna mela zánět výměna, vyřadili jsme ji pak z chovu, malý jsme nezachránili. U druhé jsme odstrikali, sice málo, ale přeci, mleživo a pak obě mláďata denně nejdriv 4x, později 3x krmili flaskou koupenym, suchým a denně delanym mlékem.jsou z nich velký holky.At se vám je taky podaří zachránit.
Párkrát se nám to taky stalo, máte dvě možnosti, buď jehně odchovat na umělé výživě, nebo pokud máte nějaký přístřešek, tak ovci na nějakou dobu uvázat tak, aby se mohla normálně nažrat, lehnout, ale aby nemohla jehně odstrkovat, případně trkat, buď začne jehněti za čas dávat pít nebo se jehně naučí pít ovci zezadu.
Gocz

XXX.XXX.27.34
Už se mi to taky dvakrát stalo. Vždy to byla prvnička s dvojčaty. Jedno vzala a druhé odvrhla a nepomohlo nic, ani samota, ani úvaz. Důležité je, aby to příští rok nezopakovala. Pokud to zopakuje, tak na ni vemte nůž. Jehně se dá vychovat na flašce, jen je to časové náročné.
Dobrý den, včera se nám stalo naprosto to samé, když jsem přišla do výběhu, našla jsem promrzlé jehně a ovce nikde. byla s ostatníma a v pohodě se pásla.žádný zájem o malou. jehničku jsem ručníkem osušila a chytila ovci. šoupla jsem je do malého chlívku ona ho začala trkat.placenta jí ještě čučela ven.tak jsem ji přidržela a jehněti pomohla se napít. toto opakuji každé dvě hodinky, jen v noci jsem je nechala v klidu a já skoro nespala :)
ráno v 5:30 tam šel manžel a taky ji musel přidržet. já tam byla teď v 8:30 a držela jsem ovci.malá už měla plné bříško a chodí za ovcí všude.ta jí ale pořád odhání :(
tak doufám, že když je nechám spolu zavřené, začne se o ni starat.třeba jí dá napít, když tam nejsme. a jehnička už i kakala a zvládla svoji první noc, tak snad má nejhorší za sebou :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

L.Lucinka
napsal(a):
Dobrý den, včera se nám stalo naprosto to samé, když jsem přišla do výběhu, našla jsem promrzlé jehně a ovce nikde. byla s ostatníma a v pohodě se pásla.žádný zájem o malou. jehničku jsem ručníkem osušila a chytila ovci. šoupla jsem je do malého chlívku ona ho začala trkat.placenta jí ještě čučela ven.tak jsem ji přidržela a jehněti pomohla se napít. toto opakuji každé dvě hodinky, jen v noci jsem je nechala v klidu a já skoro nespala :)
ráno v 5:30 tam šel manžel a taky ji musel přidržet. já tam byla teď v 8:30 a držela jsem ovci.malá už měla plné bříško a chodí za ovcí všude.ta jí ale pořád odhání :(
tak doufám, že když je nechám spolu zavřené, začne se o ni starat.třeba jí dá napít, když tam nejsme. a jehnička už i kakala a zvládla svoji první noc, tak snad má nejhorší za sebou :).
Pozor na to, když je ovce dostatečně velká megera a není přivázaná, jen je s jehnětem v malém prostoru, tak dokáže takové jehně i zabít.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Pozor na to, když je ovce dostatečně velká megera a není přivázaná, jen je s jehnětem v malém prostoru, tak dokáže takové jehně i zabít.
Jj, bála jsem se toho taky, ale trochu se uklidnila a zvládly i celou noc o samotě, tak snad příjde k rozumu. hlavně ho netrkala silně, jen ho hlavou vždy odsunula, te´d se mi zdála klidnější.nejraději bych si ho vzala na flašku, ale všichni chodíme do práce, a ona mléko má, tak snad ji donutíme, aby se uklidnila a byla vzorná mamina.pokud to bude dělat i příští rok, tak ji to osobně vysvětlím :).
Gocz

XXX.XXX.27.34
Když dáte jehněti flašku, alespoň jednou denně, zvýšíte jeho šanci. Bude mít sílu a bude se snažit. Podle mých zkušeností ho, ale nevezme. Ona možná ani neví, že je její.