Dobrý den, už jsem zoufala, jdu si sem pro řadu :)
Koupili jsme v Lednu 5.měsíční ovecku a není schopna respektovat ohradník. Vzdy když přibezu nové zvíře, dostane cuchnout a už se k tomu nepřihlíží, ale tahle frajerka to jaksi stále nechápe. Dostala cuchnout nesčetněkrát a stejnak jsem ji druhý den viděla za ohradou. Už jsem ji i ostrihala a nic.Už me nepadá ze dostane na záda nějaký plíšek, aby ji to koplo trosku vic :D :D :D poslední možnost je snižit pásku a dat tam ještě další řadu, nebo máte někdo jiný napad? ? :).
Naše ovce tak dlouho utíkaly skrze dráty, až jsme byli nuceni koupit pastevní sítě a teď v pohodě. A to jich tam bylo 5 nad sebou. Jsem úplně paf z toho, že chovatel v sousední vsi pase jen na dvou drátech a ovce neutíkají. Trávy v ohradě bylo dost, ale za ohradou byla asi zelenější a lepší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tvrdím to furt a stále, že dobře postavený ohradník zastaví každé zvíře. Popište mi jak to máte řešené? Jaký zdroj, co za vodiče, v kolika řadách a s jakejma rozestupama, v jaké délce, jak řešené zemnění, kolik V naměříte na vodičích a tak... Třeba vám pomůžu. Když už se nějaké zvíře naučí to prolejzat, tak to chce jednat co nejdřív, aby to nenaučilo zbytek stáda.

Jednat s kudlou v ruce :) Takhle skoncila moje tehdejsi vedouci utekarka od te doby klid. Tuk tuk. Ohradnik mlatil o sto pero.

Což je taky dobré řešení, ale březí papírovou bahnici člověk zabít jen tak nemůže, tak dostane školu a pak už nezdrhaj. Ale o zvíře o který mi moc nejde, radši ustájim do mrazáku.
Ježíš, to po me chcete moc:D Zdroj Máme na baterii, uzemnění asi 1m, v rozmezí 4,5 metru, ve třech řadách - pasu kone, skot, ovce. Jinak zvirata mi přesto nejdou, kope to docela slušné bych řekla dle mych zkušeností :D Spíše se bojimi, že az se mi začnou každým dnem bahnit ovce, ze to okoukaji jehňata.
I když včera jsem ji sledovala a už začíná Mít docela respekt po tom ostrihani -hledá si pouze mista, kde je páska vyšší. Zkusím tedy snižit pásku o kousek a dat mezi to ještě jednu radu.
Jinak ovečka je čistý ZW tak do mrazaku bych s ni nerada

Paska pro ovce neni nic moc. Ma to velkej odpor, neni nad drat. jestli mate ohradnik cik cak tak to se nedivte. Chce to aby draty ve vasem pripade pasky kopirovaly co nejvic teren.

Mě taky páskama procházely. Časem se na to namotá vlna a maj izolaci, jakou by jim ani ve fabrice nevyrobili
Letos, na stavbu nové ohrady, mám nakoupené pásky nahoru, pro koně a dolů takové to drahé lanko s nejmenším odporem (dráty nechci z důvodů využívání ohrad i koňmi - je to pro ně nebezpečné, kdyby to náhodou protrhli). Ale je fakt, že chci stejně pást v sítích - netroufnu si mít ovce jen ve vodorovném nad zemí. Taky vždycky žasnu, jak někdo pase ovce ve dvou řadách drátu... tak hlavně, že jim to funguje a neutíkaj

Jo, drát je sice drát, ale i pásky se zvýšenou vodivostí kopou slušně. pak to chce mít taky jednotlivé řady propojené aby se neztrácel proud průchodem celé ohrady. Zatím jsem u žádného chovatele neviděl postavenej dobrej ohradník.
Všichni si zkuste chytnout zemnící kolík, rozpažit a druhou rukou se dotknout země.
Pokud ránu dostanete tak jste si jí zasloužili za to, že to nemáte pořádně uzemněný

Jj, to už jsem slyšela. Ale neměla jsem tu odvahu to vyzkoušet

Já si právě pamatuju, že jsem si jako dítě sáhla na kravskej ohradník, na kterým visely kapky vody po dešti a já stála po pás v mokrý trávě... dodnes si pamatuju, jak mi srdce nějakou chvíli bilo úplně jinak, než v pravidelnym rytmu