hanny25

XXX.XXX.115.177
Hezkou sobotu přeji, konečně si budu pořizovat sve první vysněne kozeny a měla bych ještě pár otázek:
budu kupovat 3letou hnědou kozu co již dojí a od jiného člověka 2měs kuzle. Bude kuzle od kozy pít ještě mlěko? Dále by mě zajímalo rozdílne nároky u dospěle dojící kozy a kuzlete v krmení ? Kozeny máme rezervovane a čekáme až dostavíme ohradu a doladíme chlívek.
Děkuji.
hanny25k

XXX.XXX.115.177
Dobrý den, my jsme včera v sobotu rodili, máme od kozy Lucinky dva kozlíky a jednu kozičku, tak jsem štastná! a koza taky! máme tmavohnědou linii Othelo, jsou to krásné velké kozy a hodně dojí..váš dotaz mě zaujal, protože si myslíte, že cizí koza dá napít cizímu kůzleti! velice se mýlíte.protože cizí koza bude kůzlátko odhánět a bude mu ubližovat, bude do něj mlátit! kůzle bude vyrůstat samo, než si na něj koza zvykne, dejte si na to pozor a kůzle bych dala do samostatného boxu! nejlepší by pro kůzle bylo, kdybyste si vzali dvě, nebylo by jim tak smutno, lehce je uživíte a když vyrostou, můžete se rozhodnout pro jedno..v krmení není žádný problém, když víte, jak se krmí dospělá koza, tak kůzlátka podobně, směs šrotů + vitamix pro kozy, můžete koupit granule pro kozy a trochu přidávat, strouhanou očištěnou řepu, jablíčko nakrájet, jakoukoli zeleninu a základ jesle stále plné sena + TEPLA voda! stále dáváme teplou vodu i dospělým kozám, studené se nenapijou a na mléko je potřeba hodně vody! takže teplou a stále! vyplatí se to! mrkněte se na vlákno Pach kozího mléka, mám tam fotky Lucinky s kůzlaty..tak přeju, at se daří!
Ještě důležité - rozdělte krmné dávky na tři pravidelné doby, ráno, poledne večer, my krmíme ve vyřazených pekáčích, osvědčily se, a stejné dávky krmení! kozy mají schopnost sežrat všechno najednou a pokud je toho moc, nastanou trávící problémy a je po nich! tak začít s menšími dávkami a postupně přidávat, pomalu! zeptejte se chovatele, čím a jak kozy krmí a pomalu jim přilepšovat..ještě kupte vitamínový liz pro kozy..pro tu dospělou..
Já bych na to šel jinak.
Dvou měsíční kůzle je ještě prcek, který určitě do posledka pil mléko. Že mu koza nepostojí je jasné. Pro mne by bylo důležitější, naučit prcka pít od cizí kozy. Sama to asi nezvládnete, proto min. jednoho pomocníka, který bude držet kozu a vy kůzleti jednou rukou chytíte hlavu a prstem otevřete hubu a druhou rukou mu tam stříknete mléko a postupně vrazíte struk. Některý prcek se to naučí hned, některý až třetí den. Takhle když dáte kůzleti napít třikrát denně, tak máte o výživu malého postarané. I koza si časem zvykne a přestane u toho moc divočit. Ale opravdu ze začátku pozor na to jak se bude stará k mladému chovat.
hanny25k

XXX.XXX.115.177
Noo tak koukám, že jsem si to představovala hoodně ružově to jste mě pěkně vyvedli z omylu. Opravdu jsem měla za to, že koza se s radostí o kuzle postará nebo mu minimálně nebude ubližovat. Dospělá koza je ze stáda ( hodně dospělých kusu + kuzlata )a chovatelka říkala, že nesmí zustat sama (puvodně jsem chtěla jen ji a nechat ji jeji kuzle) tak proto jsem se rozhodla pro kuzleti cizí, aby nebyla sama a neřvala. Momentálně má pod sebo usveho kozlíka, ale v den kdy si vemu kozu už bude odstavený.
Jinak chci samozřejmě mleko pro nás, ale kdyby bylo kuzlátko tak ty 2, ěs mu mleko ráda věnuju, aby z něj vyrostla pěkná kozena.
Ještě teda k tomu kuzlátku ( u dospělé se budu řídit tím co žrala a na co byla zvyklá u chovatele ) pokud by jsme tedy nadali to, že by od kozy pilo samošlo by mu dát mleko do misky? Pokud bude mít 3x denně mleko jine krmení u něj řešit nemusím? Veme si samo co uvidí u dspěe utrhne travu, veme seno...
hanny25k

XXX.XXX.115.177
Ančovičko na vlákno o mleku jsem koukala ( jako na spoustu dalších, abych nasála co nejvíce informací ) a moc gratuluju a eda vemene kozeny jsem se upřímně až lekla připomnělo mi to vip o ženském poprsí, kdy si na ně šlápe
hanny25k
napsal(a):
Noo tak koukám, že jsem si to představovala hoodně ružově to jste mě pěkně vyvedli z omylu. Opravdu jsem měla za to, že koza se s radostí o kuzle postará nebo mu minimálně nebude ubližovat. Dospělá koza je ze stáda ( hodně dospělých kusu + kuzlata )a chovatelka říkala, že nesmí zustat sama (puvodně jsem chtěla jen ji a nechat ji jeji kuzle) tak proto jsem se rozhodla pro kuzleti cizí, aby nebyla sama a neřvala. Momentálně má pod sebo usveho kozlíka, ale v den kdy si vemu kozu už bude odstavený.
Jinak chci samozřejmě mleko pro nás, ale kdyby bylo kuzlátko tak ty 2, ěs mu mleko ráda věnuju, aby z něj vyrostla pěkná kozena.
Ještě teda k tomu kuzlátku ( u dospělé se budu řídit tím co žrala a na co byla zvyklá u chovatele ) pokud by jsme tedy nadali to, že by od kozy pilo samošlo by mu dát mleko do misky? Pokud bude mít 3x denně mleko jine krmení u něj řešit nemusím? Veme si samo co uvidí u dspěe utrhne travu, veme seno...
Jde o to, jestli se napije mléka z misky. Jedna naše koza měla strašně silné struky a kůzle ho vůbec neuchopilo do tlamičky. Tak jsem musela podojit a kůzlata napojit. Jedno si na misku zvyklo celkem rychle, ale to druhé by raději chcíplo, než by se napilo z misky. A přitom vodu normálně pilo, ale jak se jednalo o mléko, tak vyžadovalo dudák.
hanny25k
napsal(a):
Ančovičko na vlákno o mleku jsem koukala ( jako na spoustu dalších, abych nasála co nejvíce informací ) a moc gratuluju a eda vemene kozeny jsem se upřímně až lekla připomnělo mi to vip o ženském poprsí, kdy si na ně šlápe
Hanny díky, máme dva dny po porodu, "vemínko" se nám zredukovalo do přijatelných rozměrů, kůzlata pijí jako o závod, ale stále s mojí pomocí, musím jim cecíky držet zvednuté, aby se mohla chytit..co se týká krmení vašeho kůzlátka, ve 2měsících mu nemůže stačit 3x denně napít se mléka! to by dlouho nepřežilo! zaprvé by muselo vypít nejmínˇpůl litru, ale ve dvou měsících už kůzlata žerou s mámou ze žlabu šrot, řepu, mrkev, seno, atd., jak jsem vám výše psala! pomalu se učí pít i vodu, ale pořád cucají i mléko! my necháváme kůzlata pod kozou asi 4měsíce, kozy mají mléka dost i pro nás a kůzlata jsou pěkná, narostlá. tak zatím sbírejte informace, rádi poradíme!
Uživatel s deaktivovaným účtem

hanny25k
napsal(a):
Možná Vás překvapí, moje první koza takhle přijala dvě kůzlata, stačilo, když slyšela jak srdceryvně naříkají. Ale nejsou všechny stejné. Nechala bych je chvíli, ať si zvykají, třeba půl dne, to nezabije ani ty mladé a třeba se v dospělé koze ozve instinkt. Možná je nebude krmit sama, ale aspoň je bude učit, co mají jíst a dělat. M.
napsal(a):
Možná Vás překvapí, moje první koza takhle přijala dvě kůzlata, stačilo, když slyšela jak srdceryvně naříkají. Ale nejsou všechny stejné. Nechala bych je chvíli, ať si zvykají, třeba půl dne, to nezabije ani ty mladé a třeba se v dospělé koze ozve instinkt. Možná je nebude krmit sama, ale aspoň je bude učit, co mají jíst a dělat. M.
Já chovám kozy přes dvacet let a protože míváme 2-3 chovné, jsou rozmazlené, jak to jde, ve dne na zahradě, mají tam svůj teplý koutek u stodoly s pergolou a jeslemi, večer jdou na spaní do maštale a dostanou "večeři", takže jsme s nimi pomalu celý den a nikdy se mi nestalo, že by jedna koza nechala cucnout mléka kůzleti od své kozí přítelkyně! i když jsme to někdy zkoušeli, když jedna měla třeba tři, tak jsme mu chtěli přilepšit, nešlo to..asi by ho zabila! určitě bych s žádnou kozou nenechala bez dozoru malé cizí kůzle! ale, jak píšete, snad si na něj zvykne, ale určitě bych je spolu bez dozoru nenechala!
Tak to me se stalo u me dominantni kozeny ze kdyz jsem ji dala jeji ḱuzlata pryc.. a za par tydnu jsem si privezla ne tedy tak male ale normalne odstavene kuzle, ze ho vzala pod ochrana kridla v kozi hierarchii a ze se za ni tzv mohlo schovavat pred ostatnima rohatejma a zlejma tetkama.. nepilo od ni mleko, to ne... ale ani ho nijak nebila u zradla takze s ni chodilo v relativne tesne blizkosti.. a kdyz se ji stratilo z oci tak mlade rvalo jako na lesy...

ančovička1
napsal(a):
Já chovám kozy přes dvacet let a protože míváme 2-3 chovné, jsou rozmazlené, jak to jde, ve dne na zahradě, mají tam svůj teplý koutek u stodoly s pergolou a jeslemi, večer jdou na spaní do maštale a dostanou "večeři", takže jsme s nimi pomalu celý den a nikdy se mi nestalo, že by jedna koza nechala cucnout mléka kůzleti od své kozí přítelkyně! i když jsme to někdy zkoušeli, když jedna měla třeba tři, tak jsme mu chtěli přilepšit, nešlo to..asi by ho zabila! určitě bych s žádnou kozou nenechala bez dozoru malé cizí kůzle! ale, jak píšete, snad si na něj zvykne, ale určitě bych je spolu bez dozoru nenechala!
Letos má kůzlata dost koz ve stejnou dobu a kůzlata se chodí napít, ke které je napadne, která je nejblíž. Samotnou mě to překvapilo, i když už vloni pila některá kůzlata od příbuzných, ale jen v rodině (matka, babička, teta), letos se to rozšířilo neomezeně. Je to krása. Myslím, že je to tím, že daly přednost posílení stáda před vlastní rodinou. Kůzlata, která měla matku v říji a která se starala jen o kozly místo o děti, se napila od jiné kozy a bylo o ně postaráno. Jiný důvod mě nenapadá. M.
napsal(a):
Letos má kůzlata dost koz ve stejnou dobu a kůzlata se chodí napít, ke které je napadne, která je nejblíž. Samotnou mě to překvapilo, i když už vloni pila některá kůzlata od příbuzných, ale jen v rodině (matka, babička, teta), letos se to rozšířilo neomezeně. Je to krása. Myslím, že je to tím, že daly přednost posílení stáda před vlastní rodinou. Kůzlata, která měla matku v říji a která se starala jen o kozly místo o děti, se napila od jiné kozy a bylo o ně postaráno. Jiný důvod mě nenapadá. M.
Říkám tomu mléčnej bar a není to podmíněné příbuzností. Převážná většina koz po určité době nekontroluje kdo se u ní napájí a raději se věnuje žrádlu.Bystřejší kůzlata toho okamžitě využijí.