ZdenaV.

XXX.XXX.112.2
Dobrý den, ráda bych požádala o radu zkušeného chovatele ovcí. V sobotu k večeru se nám narodila u ovečky (má jehňata čtvrtým rokem) čtyřčata, bohužel včera večer jedno ( to nejmenší ) ovečka zalehla, což mě velmi překvapilo a ani jsem si nemyslela, že se to může stát.
Jinak maminka se o všechny zajímá a jehňátka se snaží až na to první narozené a nejsilnější (rozestup mezi jehňaty 4 hodiny), které to pití od maminky nezvládá, a tak jsem ho začala dnes dokrmovat sušeným mlékem pro telata a to mu jde. Ale to podstatné ! mám dojem, že ovečka má mléko jen z jednoho struku, tam jehňátka pijí, a když je dám na druhou stranu chvíli potahují a hned zase běží zpátky. Tak nevím co s tím?
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Skúsiť či tá druhá polka vemena má mlieko a či mlieko z cecíku ide. Odstreknite pár krát na zem alebo ešte lepšie na ruku a skontrolujte. Ak je vemeno, struk aj mlieko normálne, to odstreknuté mlieko z dlane napatlajte na cecík, aby jahňatám voňal mliekom a trpezlivo prikladajte, najlepšie struk rovno do pusy. Tri hladné jahňatá na to skôr či neskôr prídu, že papanie sa podáva z oboch strán maminy. Len trpezlivosť a v týchto prvých dňoch dohliadnuť na vemeno, aby nebolo z jednej strany plné na prasknutie. Keď, tak oddojiť. V prvých dňoch sa orientujú hlavne po čuchu. Keď sa im zrak po pár dňoch vyostrí, už si poradia sami a mamču budú stíhať vycucnúť pekne z oboch strán.
ZdenaV.

XXX.XXX.112.2
Z té druhé půlky mléko právě nejde, vemeno je nalité, ale struk se zdá "ucpaný", ovečka žere, pije, snad to nemá zánět.
ZdenaV.
napsal(a):
Z té druhé půlky mléko právě nejde, vemeno je nalité, ale struk se zdá "ucpaný", ovečka žere, pije, snad to nemá zánět.
Pokud zatáhnete za struk a žádné mléko neteče, jen nahmatáte jakousi zatvrdlou trubičku, tak se s největší pravděpodobností jedná o zánět strukového kanálku, bohužel se s tímto nedá nic dělat, jako u klasického zánětu a budete se muset připravit na krmení minimálně 2 jehňat a ovci bych na příští rok vyřadil.